Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Változhat a nyugdíjkorhatár azoknak, akik szennyezett területen élnek 30 éve

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

A 2015-ben meghozott törvény listájában változhatnak, azok a városok, ahol rövidül majd a nyugdíjkorhatár. Nagybánya is benne van ebben a listában, hiszen több évszázados bányászati múlttal rendelkezik.


A Képviselőház törvényjavaslatot fogadott el még 2015-ben, amely szerint azok a személyek, akik szennyezett területen élnek három évtizede, két évvel korábban vonulhatnak nyugdíjba, úgy, hogy teljes összegű öregségi nyugdíjat kapnak. A követező városok részesülnek előnyben: Kiskapus, Zalatna, Marosvásárhely, Szörényvár, Dicsőszentmárton, Szlatina, Kisnikápoly, Râmnicu Vâlcea, Petrozsény, Vulkán, Lupény, Petrilla, Aninósza, Hobicaurikány, Vajdahunyad, Pusztakalán, Brád, Kristyor, Vecel, Marossolymos, Körösbánya, Gyalár, Alsótelek, Felsőcsertés, Boica, Szászváros, Déva. 

A törvény szerint azok a személyek, akik legalább 30 évet a szén vagy az olajpala kinyerése, előkészítése és elégetése, valamint vas- és színesfém ércek por- vagy üvegházhatású gázkibocsátással történő kinyerése és feldolgozása által okozott maradék réz, ólom, kén, kadmium, arzén, cink, mangán, fluor, klór, földpát és szilícium vagy radioaktív ércből, hidrogén-szulfidból, háromértékű krómból, hat vegyértékű krómból, fémporokból és / vagy kohászati kokszból származó sugárzás, valamint ammónia- és származékainak kibocsátása által szennyezett területen élnek, két évvel korábban mehetnek nyugdíjba.

Ezek a személyek teljes összegű öregségi nyugdíjra jogosultak.

Mihály Kriszta – Nagybánya.ro (Forrás: jurnalmm.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Gyarmathy Gabor 2020.07.20 09:36:22
Mondjon már valaki valami konkretat: I grupa és 30 év, vagy I grupa vagy 30 év ! senki sem tudja megmondani a részleteket ! Jó lenne már tisztázni !


Reklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek