no
2024. április 18., csütörtök Andrea napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

WHO: nem biztos, hogy valaha is lesz tökéletesen hatékony vakcina

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A vakcinafejlesztéssel kapcsolatos nagy remények ellenére nem biztos, hogy valaha megtalálják a tökéletesen hatékony megoldást a koronavírus ellen - jelentette ki hétfőn Genfben Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.


Számos, fejlesztés alatt álló oltóanyag van jelenleg a harmadik kísérleti fázisban, és azt reméljük, hogy több hatékony vakcina is elérhető lesz majd, amellyel megállíthatóvá válhat a koronavírus terjedése, ugyanakkor pillanatnyilag még nincs meg a tökéletes megoldás, és nem kizárt, hogy olyat soha nem is találunk - fogalmazott a WHO vezetője.

A WHO főigazgatója kiemelte azt is, hogy bár a koronavírus-világjárvány a 20. század eleje óta a legnagyobb globális egészségügyi vészhelyzetnek tekinthető, a közös nemzetközi küzdelem az oltóanyag kifejlesztéséért ugyancsak történelmi jelentőségű. "Nem biztos, hogy meglesz a vakcina, de az mindenképpen példa nélküli, hogy milyen gyors tempóban sikerült elérni az oltóanyag-fejlesztés jelenlegi szintjére, ahol már több kísérleti vakcina a klinikai tesztek végső fázisaiban jár" - mondta. Hozzátette ugyanakkor, vannak olyan aggodalmak, hogy a kifejlesztett vakcina nem lesz teljesen hatékony, vagy csak pár hónapra lesz képes védelmet nyújtani.

Világszerte már több mint 18,1 millió embert fertőzött meg a koronavírus, és több mint 688 ezren haltak bele a fertőzés okozta szövődményekbe. A WHO-főigazgatója és Mike Ryan vészhelyzeti igazgató közösen arra szólította fel a világ valamennyi országát, hogy szigorúan tartassák be az egészségbiztonsági előírásokat, azaz a szájmaszk viselésére, a távolságtartásra és az alapos kézmosásra vonatkozó ajánlásokat, illetve végezzenek folyamatos tesztelést. Gebrejeszusz szavai szerint a szájmaszk viselésének világszerte a szolidaritás jelképévé kellene válnia.

Mike Ryan a sajtótájékoztatón azt mondta: azokban az országokban, ahol magas a fertőzési ráta, például Indiában és Brazíliában, nagy küzdelemre kell készülni. Hosszú lesz a kiút a válságból, és hosszú távú elköteleződésre lesz szükség - figyelmeztetett.

Szeptemberben kezdik gyártani az orosz vakcinát

Az orosz gyógyszeripart 2021-re havi több millió adag Covid-19-vakcinát fog gyártani - jelentette ki Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter hétfőn a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

Közölte, hogy a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) - és a védelmi minisztérium - által kifejlesztett, első orosz vakcina gyártása szeptemberben Vlagyimir, Jaroszlavl és Moszkva megyében kezdődik meg a Generium, az R-Pharm és a Binnopharm gyógyszergyárban. A termelést a kezdeti több százezerről 2021 elejére több millió dózisra tervezik felfuttatni.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyag kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy a vakcinát várhatóan az elkövetkező tíz nap alatt be fogják jegyezni, amivel szerintük világelsők lesznek.

Dmitrijev szerint az orosz vakcinagyártás kapacitása az év végére elérheti a havi 10 millió adagot. Ő az RPFI portfóliójához tartozó két céget, az Aliumot és az R-Pharmot nevezte meg a leendő gyártók között.

Tájékoztatása szerint "több mint öt országgal" folynak tárgyalások a vakcina gyártásáról. Közülük Brazíliát és Indiát nevezte meg. Mint mondta, az oltóanyag beszerzése iránt eddig több, mint 20 ország érdeklődött.


(index.hu9

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek