et1
2023. november 29., szerda Taksony napja
árfolyam:
1 euro = 4.9725 RON
1 dollár = 294.1024 RON
100 forint = 0.0545 RON

A román és a szerb média tudni véli, miért Rózsa Sándorral „ijesztgették” a magyar szurkolók a szerbeket

| Vélemények 2 | Nyomtatom | A+ | A-

Nem maradt visszhang nélkül a szerb, sőt a román sajtóban sem, hogy a magyar szurkolótábor a híres alföldi betyárt ábrázoló eredeti koreográfiával rukkolt elő Magyarország és Szerbia labdarúgó-válogatottja szombat esti Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésén.


A budapesti Puskás Arénában játszott összecsapáson – mint arról beszámoltunk – a csoportjában éllovas magyar együttes 2-1-re legyőzte a vendég szerb gárdát, így ha kedden Litvániában is begyűjti a három pontot, akkor kijut a jövő évi németországi kontinenstornára. Már a telt házas találkozó elején páratlan hangulat és felejthetetlen pillanatok fogadták a kivonuló csapatokat a Carpathian Brigade szurkolói csoport jóvoltából. A magyar drukkerek az egyik kapu mögötti részt mind a három szinten piros-fehér-zöldbe borították, emellett felhúzták Rózsa Sándor arcképét és a híres betyár egyik mondásával üzentek a válogatottnak: „ha mindönki úgy tösz, ahogy tönni köll, akkó mindön úgy lösz, ahogy lönni köll”.

Az élőkép a Carpathian Brigade eddigi legmagasabb költségvetésű akciója, amely a szurkolói közösség adakozásának köszönhetően valósult meg: a Nemzeti Sport értesülései szerint közel négymillió forint gyűlt össze rá. A magyarországi sajtó nem tett közzé különösebb „hírmagyarázatot” annak kapcsán, hogy a szurkolók miért éppen Rózsa Sándort választották az élőkép főszereplőjének; a tudósítók egybehangzó vélekedése szerint egyszerűen így akarták biztatni, győzelembe „űzni” Marco Rossi szövetségi kapitány együttesét. A román sajtó szerint azonban nem véletlen, hogy az alföldi betyárvezér alakját idézték meg Budapesten. A bukaresti Prosport sportportál vasárnap közölt cikkében a legismertebb magyar betyár életútjának bemutatása közepette azt állítja: a gesztus mögött az húzódik meg, hogy Kossuth utasítására az 1848-as szabadságharc idején Rózsa Sándor szabadcsapata a szerbek ellen is harcolt a Délvidéken.

A magyarok nem fogták vissza magukat: a Kolozsvárt rettegésben tartó rabló a magyar–szerb mérkőzés díszletében című, bombasztikusnak szánt cikkében a Prosport idézi Vasile Lechinţan történészt, aki szerint a később a szamosújvári börtönben elhunyt Rózsa Sándor 17 betyárjával lovakat lopott a kincses városban. Hasonló hangnemben tér ki a betyáros élőképre az Adevărul napilap is, amely portálján közölt cikke címében „provokáló díszletnek” nevezi a Rózsa Sándor arcképét és a tőle származó idézetet ábrázoló molinót. Erre a következtetésre jut a magyar szurkolók díszletét „ellentmondásosnak” nevező Gazeta Sporturilor is. Az egyetlen román sportnapilap honlapján vasárnap közölt cikk szintén úgy látja, hogy az 1848-as szabadságharc és forradalom idején a szerbek ellen aratott diadalai miatt esett a választás Rózsa Sándorra. Ezzel egy időben a szerb sajtó többnyire tárgyilagosan számolt be a betyáros élőképről a szombat esti selejtezőmérkőzésról szóló tudósításokban. Itt is van azonban kivétel: a Balk Magazin című magyar portál beszámolója szerint a belgrádi Nova hírportál arról cikkezett, hogy „Magyarország szégyenletes koreográfiával fogadta a szerb válogatottat, amelyet egy híres bandita, Rózsa Sándor képével köszöntött”. „Ő volt a leghíresebb magyar útonálló, aki a 19. század folyamán tevékenykedett a mai Dél-Magyarország és a Vajdaság területén” – idézte a regionális témákat feldolgozó Balk.hu a Nova kifogásait, amely szerint a magyar szurkolókat valószínűleg az motiválta ennek a koreográfiának a kivitelezésére, hogy Rózsa Sándor élete egy részét Szabadkán és Újvidéken élte le. A szerb portál ugyanakkor „csúnya jelenetnek” nevezte, hogy amikor a szerbek szurkolók a Puskás Arénában azt skandálták: „Koszovó Szerbia szíve”, a magyarok fütyülni kezdtek. „A Nova tehát nem azt kifogásolta, hogy a szerbek politikai rigmusokat énekeltek egy sportrendezvényen, hanem azt hogy a csúnya magyarok kifütyülték őket” – jegyezte meg ennek kapcsán a Balk Magazin. Történelmi tény egyébként, hogy 1848 októberében a Honvédelmi Bizottmány amnesztiában részesítette Rózsa Sándort, aki Kossuth Lajos menlevele alapján 150 felfegyverezett lovassal szabadcsapatot alakíthatott. Szokatlan kinézetükkel és harcmodorukkal a betyárok számos sikert arattak a szabadságharcban, karikás ostorukkal szedték le a lóról az ellenséget, ezzel a szerb fegyveresek nem tudtak mit kezdeni. Rózsa Sándorék ugyanakkor nem hagyták abba a fosztogatást, így amikor kirabolták a Krassó-Szörény megyei Ezeres falut, 36 lakosát pedig lekaszabolták, a szabadcsapatot feloszlatták. Különben ezt a vérengzést is megemlítik ugyan a szombati magyar-szerb összecsapás „betyáros epizódjáról” beszámoló román portálok, arról azonban a jelek szerint nincs tudomásuk, hogy a betyársereg áldozatai román és szerb lakosok voltak a bánsági településen.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Susan Benson 2023.10.16 23:56:49
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Pénzügyi segítségre van szüksége? Susan Benson vagyok. Hitelező és pénzügyi tanácsadó is vagyok.

Vállalkozási kölcsönre, személyi kölcsönre, jelzáloghitelre vagy kölcsönre van szüksége projektje befejezéséhez? Ha a válasza igen, azt javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot a cégünkkel. Mindenféle hitelszolgáltatást nyújtunk, beleértve a hosszú és rövid lejáratú hiteleket, a fedezett és fedezetlen hiteleket és még sok mást. További információért írjon nekünk e-mailben: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com), vagy írjon nekem közvetlenül a WhatsApp-on a +447360502110 címen, és azonnal megkapja a választ.

Egy megbízható és hozzáértő cégtől kapott kölcsön az, amire szüksége van a cél eléréséhez. Átfogó pénzügyi szolgáltató cég vagyunk, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy segítsünk minden törekvésének teljesítésében. Szakterületünk a leghatékonyabb és leggyorsabb strukturált pénzügyi megoldások nyújtása magánszemélyek és vállalatok számára.

* Bármikor, bárhol igényelhet kölcsönt.
* Rugalmas összeg – Ön dönti el, mennyi kölcsönt szeretne felvenni.
* Gyors közvetlen finanszírozás – A jóváhagyást követő 24 órán belül megkapja a kölcsönt.
* Rugalmas kamatláb 3%.
* Magas jóváhagyási arány
* Rugalmas törlesztés – Önnek kell kiválasztania a visszafizetési dátumot, hetente, havonta vagy évente, 1-30 éves időtartamra.
* Egyszerű online alkalmazás.
* Személyre szabott útmutatás és szakértelem.
* Nincsenek rejtett díjak

Ne szalasszon el egy lehetőséget pénzhiány miatt. Lépjen kapcsolatba cégemmel most, segítünk hitelben, mert számos olyan magánszemélynek és szervezetnek segítettünk, akik pénzügyi nehézségekkel küzdöttek szerte a világon

Ha többet szeretne megtudni hitelajánlatunkról, kérjük, küldje el nekünk hiteligényét a következő címen:
E-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
WhatsApp: +447360502110

A közvetítők/tanácsadók/brókerek 100%-ban védve várják ügyfeleiket. Teljes bizalommal együtt fogunk dolgozni minden érintett fél javára.
Susan Benson 2023.10.16 23:55:52
Bună ziua, doamnelor și domnilor, aveți nevoie de asistență financiară? Eu sunt Susan Benson. Sunt creditor și, de asemenea, consultant financiar.

Ai nevoie de un împrumut pentru afaceri, împrumut personal, împrumut ipotecar sau împrumut pentru a-ți finaliza proiectul? Dacă răspunsul dvs. este da, vă voi recomanda să contactați firma mea. Oferim tot felul de servicii de împrumut, inclusiv împrumuturi pe termen lung și scurt, împrumuturi garantate și negarantate și multe altele. Pentru mai multe informații, scrieți-ne prin e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) sau trimiteți-mi un mesaj direct pe WhatsApp prin: +447360502110 și primiți un răspuns într-o clipă.

Un împrumut de la o companie de încredere și competentă este ceea ce aveți nevoie pentru a vă atinge obiectivul. Suntem o companie cuprinzătoare de servicii financiare și ne angajăm să vă ajutăm să vă îndepliniți toate aspirațiile. Suntem specializați în furnizarea de soluții de finanțare structurată persoanelor și companiilor în cel mai eficient și rapid mod.

* Puteți aplica pentru un împrumut oricând și oriunde.
* Sumă flexibilă - Tu decizi cât vrei să împrumuți.
* Finanțare directă rapidă - Primiți împrumutul în 24 de ore de la aprobare.
* Rata dobânzii flexibilă de 3%.
* Rate ridicate de aprobare
* Rambursare flexibilă - Trebuie să alegeți Data rambursării, fie săptămânal, lunar sau anual, pentru o durată de 1-30 de ani.
* Aplicație simplă online.
* Îndrumare și expertiză personalizate.
* Fără taxe ascunse

Nu pierdeți o oportunitate din cauza lipsei de finanțare. Contactați compania mea acum, vă putem ajuta cu un împrumut, deoarece am ajutat numeroase persoane și organizații care s-au confruntat cu dificultăți financiare în întreaga lume.

Pentru mai multe informații despre oferta noastră de împrumut, vă rugăm să ne trimiteți cererea dvs. de împrumut prin
E-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
WhatsApp: +447360502110

Intermediarii/Consultanții/Brokerii sunt bineveniți să-și aducă clienții și sunt 100% protejați. În deplină încredere, vom lucra împreună pentru beneficiile tuturor părților implicate.

Írja meg véleményét:

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukReklam


et2
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

SPOLEHLIVÉ A ZÁKONNÉ PŮJČKY Dobrý den, abychom vám pomohli překonat různé finanční starosti, nabízíme finanční pomoc (...)

SPOLEHLIVÉ A ZÁKONNÉ PŮJČKY Dobrý den, abychom vám pomohli překonat různé finanční starosti, nabízíme finanční pomoc (...)

Gyors és egyszerű hitel minden rászorulónak Jó nap, Jelentkezzen itt mindenféle hitelhez, a folyamat gyors és egyszerű, 3%-os (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

JAROSLAV Nagybánya az irodalomban

Urgentní půjčka za 1 hodi (...)

Császy Alice Öt év letöltendő (...)

Addig jár a korsó a kútra amíg el (...)

Ján Ješko Nagybánya az irodalomban

Nejlepší nabídka půjčky Ahoj (...)

Ján Ješko Nagybánya az irodalomban

Nejlepší nabídka půjčky Ahoj (...)

Ines Moench Búcsús szentmise Szentháromság (...)

When you entrust Lee ultimate hacker (...)

Ines Moench Búcsús szentmise Szentháromság (...)

When you entrust Lee ultimate hacker (...)

Susan Coon Nagybánya az irodalomban

I was looking for a loan to pay off my (...)

Richard Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Helló, Nemzetközi kölcsönöket (...)

LOAN OFFER APPLY FOR MORE INFO Nagybányán koncertezik a 100 Tagú (...)

I know of a genuine loan company that (...)

LOAN OFFER APPLY FOR MORE INFO Nagybányán koncertezik a 100 Tagú (...)

LOAN OFFER APPLY FOR MORE INFO I know (...)

Dékány Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Vállalkozási kölcsönt, személyi (...)

Dékány Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Hitelre van szüksége? mindenféle (...)

Martin Bures Mamaián három, Venuson egy személy (...)

Dobrý den, abychom vám pomohli (...)

Martin Bures Mamaián három, Venuson egy személy (...)

Dobrý den, abychom vám pomohli (...)

Vojtěch Král Nagybányán koncertezik a 100 Tagú (...)

Pomůžeme vám překonat těžké (...)

Vojtěch Král Nagybányán koncertezik a 100 Tagú (...)

Půjčujeme částky 50 tisíc až 30 (...)

Vojtěch Král Nagybányán koncertezik a 100 Tagú (...)

Výhodně a solidně k (...)

Roller Nagybánya az irodalomban

Rychlá a spolehlivá nabídka (...)

Roller Nagybánya az irodalomban

Rychlá a spolehlivá nabídka (...)

Helcova Nagybánya az irodalomban

PŮJČKA PRO VŠECHNY (...)

michaela Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Sürgős, előre nem látható (...)

michaela Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Gyors pénzkölcsön ajánlat (...)

Richard Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Sürgős kölcsönre van szüksége? (...)

Richard 1,1 millió magyar lehet Romániában

Vrei să împrumuți bani? dacă da, (...)

Richard 1,1 millió magyar lehet Romániában

Ai nevoie de un împrumut urgent? (...)

herdovapavla Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Egy projekt szem elott tartva? (...)

herdovapavla Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Súlyos kölcsönök (...)

Ján Ješko Nagybányán koncertezik a 100 Tagú (...)

Půjčka pro zaměstnance, podnikatele (...)

Lubomir Nagybánya az irodalomban

Pomůžeme vám překonat těžké (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

Reklam
Reklam
et2
banyavidek