Belügy: A 65 éven felüli személyek naponta 11 és 13 óra között hagyhatják el otthonukat

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kedd este Ludovic Orban kormányfő bejelentései után a belügyminisztérium is sajtótájékoztatót tartott.


Marcel Vela belügyminiszter ismertette a kijárási tilalom részleteit, például tisztázta, hogy a 65 éven felüli személyek naponta 11 és 13 óra között hagyhatják el otthonukat a kijárási tilalom ideje alatt. Marcel Vela a sajtótájékoztató alkalmával elmondta, évtizedek óta ez Románia legrosszabb válsága.

Egy nap alatt 186 ember fertőződött meg, aminek arányában - a helyzet ellensúlyozása érdekében - keményebb lépéseket fognak tenni. Az új korlátozások ezért holnaptól lépnek érvénybe. Ezzel kívánják felébreszteni azokat, akik még nem vették észre a veszélyt, mert a közegészségügy nem játék.

A 3-as számú katonai rendelet többek között előírja, hogy a 65 éven felüli személyek 11 és 13 óra között hagyhatják el otthonukat, ebben az idősávban is csak akkor, ha alapszükségleti cikkeket kell beszerezniük (beleértve a háziállatok szükségleteit is), ha halaszthatatlan egészségügyi ellátásra van szükségük, továbbá ha kiskorút, más idős személyt vagy fogyatékkal élő személyt kell ellátniuk.

Emellett engedélyezett a lakhely körüli mozgás - de nem csoportosan - és a háziállatok sétáltatása. Vela szerint a megszabott idősávon kívül csak abban az esetben hagyhatják el lakhelyüket az emberek, munkavégzés, életbevágóan fontos vagy a munkavégzéshez nélkülözhetetlen javak beszerzése emberek vagy háziállatok számára, orvosi ellátás igénylése, amennyiben az nem halasztható és nem bonyolítható le kommunikációs eszközök révén, gyermek, idős ember vagy fogyatékkal élő személy gondozása, felügyelete, családtag elhalálozása.

Ezen kívül rövid sétát lehet tenni vagy sportolni lehet egyénenként a lakhely közelében. A belügyminiszter figyelmeztetett, hogy minden csoportos sporttevékenység tilos, a futballozás is. Kivételt képeznek azok az esetek is, amikor valaki éppen vért adni megy, vagy humanitárius, illetve önkéntes tevékenységet végez.

Annak is joga van elhagyni otthonát, akinek mezőgazdasági munkát kell elvégeznie, illetve értékesítenie kell a mezőgazdasági terméket. „Itt orvosokról, üzletemberekről, tanárokról, tudósokról, illetve gazdákról van szó, akik bizonyítani tudják, hogy részt vesznek valamilyen tevékenységben” – tette hozzá a belügyminiszter. Hozátette, a helyhatóságok kötelesek azonosítani és biztonságba helyezni a hajléktalan személyeket. A piacok működtetőinek biztosítaniuk kell a minimális távolság betartását az árusok és a vásárlók között. Illetve, 14 napra felfüggesztik az összes kereskedelmi repülőjáratot Románia és Franciaország, valamint Románia és Németország között.

Kivételt képeznek az állami gépek, az áruszállítás vagy a humanitárius járatok. A rendelkezés szerdán, 23 órától érvényes. És azokat az iratokat, amelyek a szükségállapot idején járnak le, a szükségállapot végétől számított 90 napon belül fel lehet újítani. Bármilyen lakhelyelhagyást szükséges igazolni vagy a munkáltatótól beszerzett okmánnyal, vagy a saját felelősségre kiállított nyilatkozattal.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a munkaadótól származó igazolást be lehet mutatni telefonon, tableten, stb. is. A kijárási tilalmat bevezető rendelet holnap 12 órától lép hatályba Dr. Raed Arafat tájékoztatott a koronavírus-járvány kedd esti állásáról: 794 megerősített COVID-19 esetről tudunk, amelyből 79-en meggyógyultak, és 11-en meghaltak. A kórházi osztályokba 431 személy van beutalva, és 18-an vannak intenzív terápián. Intézményes karanténban 5 556-on, lakhelyi elkülönítésben 87 506 személy van.

Arafat megemlítette azt a rendeletet, mi szerint március 24-től 14 napig felfüggesztenek minden sebészeti beavatkozást, amely nem képez sürgősségi esetet, illetve a járóbeteg programálásokat is, legyenek azok állami vagy a privát szektorban. Ennek lényege, hogy a kórházakban felszabaduljanak a helyek ahol lehetséges, és az orvosoknak ne kelljen naponta bemenniük, hanem programált rendszer szerint. Az utóbbi 48 órában intézkedtek, hogy minden beteg aki nem sürgősségi eset, elhagyhassa a kórházakat. Az orvosok felelőssége, hogy eldöntsék, hogy mennyiben korlátozza a tevékenységét, hogy csökkentse a betegek és az orvosi személyzet kitettségét – ugyanis a rendeletnek általános jellege van, s nem lehet minden egyes betegre alkalmazni.

A belügyi államtitkár megemlítette a véradás problémáját. Jelezte, hogy komoly visszaesés tapasztalható a véradás kapcsán, miközben a betegségek amelyek ezt szükségessé teszik, továbbra is léteznek, így szükség van továbbra is véradókra. Biztosított, hogy a vérközpontok továbbra is nyitva vannak, és azokat akik megtehetik, azokat arra kéri, hogy menjenek vért adni. Arról is tájékoztatott, hogy az IGSU szétosztott 100 ezer magas védelmet biztosító maszkot, és 15 ezer védőöltözetet. Jelezte, hogy továbbiak is érkeznek – ígérte Raed Arafat.

A forradalom óta nem volt ilyen fontos a belügyminisztérium munkája Bogdan Despescu arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában a belügyminisztérium alkalmazottai járőröztek a kórházak körül, őrző tevékenységet végeztek a karanténoknál, ellenőrizték az elkülönítésben lévő személyeket, ellenőrizték a határátkelőket, mint ahogyan az éjszaki kijárási tilalom betartását is. Elmondása szerint a forradalom óta a tegnap éjszaka végezte a legfontosabb tevékenységet a belügyminisztérium: 1700 olyan személyt azonosítottak, akik nem tartották be a kijárási tilalmat. Illetve, több mint 60 ezer személyt ellenőriztek a karanténokban és az elkülönítésekben.

Bogdan Despescu elmondása szerint 4 esetben kellett karanténba zárást végezzenek a kihágások következtében. Arról is szót ejtett, hogy holnap a hadsereggel is együtt fognak működni, de ez az intézkedés nem ok a félelemre. 

(transindex.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8297 RON
1 dollár = 4.3637 RON
100 forint = 135.03 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

VÂND CASA ȘI CURTE IN ZONA CUZA VODA DIN SIGHETU MARMATIEI VÂND CASA MOBILATĂ SI ANEXE , CURTE DE 500 MP ÎN SIGHET STRADA GH. LAZAR NR. 1C TELEFON (...)

Megemlékezés ,, Számunkra te soha nem leszel halott, Örökre élni fogsz mint a csillagok. Az idő (...)

FELKESZITO MATEKBOL Matematikat tanitok V-VIII osztalyos tanuloknak.. Telefon:0727374905

adj fel hirdetést
noileg oldalt

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

Erika Kesztyűt, maszkot, (...)

Szupper ez nagyon jo otlet

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

r0 Hívjuk ki párbajra mr. coronavírust

talan inkabb feljunk a paniktol ,es ne (...)

András László Betiltotta a bukaresti polgármesteri (...)

Nem értem mi a székelyföldi románok (...)

Béres Éva Értékek vonzásában – (...)

Szuper jó ötlet büszke vagyok (...)

Szálka Róbert Értékek vonzásában – (...)

Megtőrni látsztik a jég ! (...)

Rist Zita Egy éves önkormányzati beszámoló - (...)

Gratulalok Pikulas, sok sikert tovabbra (...)

Marianna Neményi Székelyföldért megmozgatjuk (...)

Javaslattal élnék a Székely Nemzeti (...)

Hajnalka Viselet- és likeversenyt hirdet a (...)

Nagyszerű ötlet, gratulálok! (...)

Földházi István Ezüstfenyő díjban részesült (...)

Bizony, mind igaz, amit róla itt (...)

Miklos Csaba IN MEMORIAM SZENTGYÖRGYI SÁNDOR

Nyugalma legyen csendes , emleke orok ! (...)

Zoltan Thurman Papi cölibátus: XVI. Benedek megtöri (...)

A Le Figaró a világ legbefolyásosabb (...)

Zoltan Thurman Nagybánya a Hunyadiak korában

Ezt minden nagybányai iskolában (...)

Máriás József 60 milliárd forintból 34 kastély és (...)

Üdvös lenne felkarolni a pribékfalvi (...)

András László Klaus Iohannis elütötte Orbán Viktor (...)

Ez az ember fordítva van bekötve. Az (...)

Molnár György Női kávéház

Borbás Marcsi műsorában is (...)

Nagy Annamária Máramarosi diákok tantárgy versenyen

A Kriza János Balladamondó, (...)

Kov A Átment a román parlament (...)

Clemancoval lefekudot a kiralyno,es (...)

Kovacs Alexandru Átment a román parlament (...)

Miert kellet azRMDSZ.-nek leszavaznia a (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
ffe
korona tegyen right7