Bevörösödött Székelyföld: Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában is szigorítanak

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Meghaladta a 3 ezreléket az elmúlt 14 napban igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában, így a két székelyföldi megyeszékhelyen újabb korlátozásokat vezetnek be.


Kovászna megye székhelyén azonnali hatállyal, már hétfőtől szigorítják a járványügyi intézkedéseket: köztereken is kötelező a védőmaszk viselése, ugyanakkor valamennyi tanintézet online oktatásra tér át. A hatóságok a RO-ALERT rendszeren értesítették a lakosságot az intézkedésről, felszólítva a polgárokat, hogy tartsák be az egészségügyi óvintézkedéseket.

Antal Árpád polgármester a témában összehívott hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a vonatkozó kormányrendelet értelmében a vendéglátóipari egységek, játéktermek bezárnak, és a művelődési intézmények, mozik, színházak is bezárják kapuikat. A prefektúrán tartott egyeztetésen az elöljáró arra kérte a rendfenntartókat, hogy az első napokban ne bírságoljanak, csak figyelmeztessék a sepsiszentgyörgyieket a szabályok betartására. A szigorítás két hétre érvényes.

„Rajtunk múlik, hogy mi történik azután” – mondta az elöljáró. Arra is kitért, hogy a kormány még mindig nem fogadta el a határozatot, miszerint az online oktatásra kényszerülő, 14 évnél kisebb gyerekek egyik szülője otthon maradhat és állami támogatásként megkapja a bére 75 százalékát, holott ezt Ludovic Orban miniszterelnök hetek óta ígéri. Ennek minél hamarabb meg kell történnie, hiszen országszerte egyre több településen lép érvénybe a vörös forgatókönyv, hívta fel a figyelmet az elöljáró. Sepsiszentgyörgyön két hét alatt 211 új fertőzést regisztráltak, ezek a személyek a közösségi terjedés révén fertőződtek meg, a fertőzöttségi arány kiszámításakor ugyanis a gócpontokat nem veszik figyelembe. Személyes tapasztalat Antal Árpád a sajtótájékoztatón személyes tapasztalatait is megosztotta, az újraválasztott sepsiszentgyörgyi elöljáró szeptember végén fertőződött meg az új típusú koronavírussal. „Nem tartozok a veszélyeztetett korosztályba, aktív életet élek, sportolok, mégis jelentős energiaveszteséggel járt a betegség, az ízlelés, szaglás lassan visszatért, de korábban a csoki és a csípős paprika közötti különbséget sem éreztem. Aki átesett a fertőzésen, megtapasztalja, hogy nem olyan mint egy influenza” – jelentette ki a polgármester.

Arra kérte a szigorításokat nehezebben elfogadó fiatalokat, hogy gondoljanak szüleikre, nagyszüleikre. „Sok az összeesküvés-elmélet, én nem rendelkezem elég információval, hogy megítéljem a hatósági döntések arányosak-e a betegség súlyosságával, de meg kell találnunk a módját, hogy együtt éljünk a vírussal. Éljük az életünket, dolgozzunk, amennyire lehet, de a legfontosabb, hogy vigyázzunk magunkra és egymásra” – fogalmazott Antal Árpád.

Vörös zóna lett Csíkszereda és Székelyudvarhely

További korlátozásokat vezetnek be Csíkszeredában is, ahol a fertőzöttek száma elérte a 3,5 ezreléket. A helyi katasztrófavédelmi bizottság a járvány terjedésének megfékezése érdekében újabb intézkedéseket hozott. Többek között keddtől kültéren is elrendelték a védőmaszk viselését, ugyanakkor az élelmiszerüzletek és üzletláncok csak korlátozott számú vásárlót engedhetnek be helyiségeikbe.

„A múlt hét óta ismét jelentősen megnőtt az igazolt koronavírusos esetek száma városunkban. Ma már szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki tüneteket produkál” – fogalmazott a témában tartott sajtótájékoztatón a készenléti bizottság elnökeként Ráduly Róbert Kálmán leköszönő polgármester.

Elmondta, az egy héttel korábbi adatokhoz képest Hargita megyében több mint kétszeresével nőtt meg a pozitív teszteredmények száma. A járvány megfékezése érdekében betiltják a kulturális rendezvényeket, továbbá gyülekezési tilalmat is érvénybe léptetnek. Szentmiséket továbbra is lehet tartani, de az egyházi elöljárókat nyomatékosan az óvintézkedések betartására kérték, valamint arra, hogy erre buzdítsák a híveiket is. Hargita megyében egyébként Székelyudvarhely, Fenyéd és Csíkmadaras számít a járvány által leginkább érintett településnek. Székelyudvarhelyen már vasárnap este 23 órától érvénybe léptek a korlátozó intézkedések: kötelező a kültéri maszkviselés, illetve norvember elsején 23 óráig bezárnak a mozik, színházak és a vendéglátó helyiségek is.

Keddtől Vásárhelyen is kötelező a védőmaszk 

Hétfőtől Marosvásárhelyen is vörös forgatókönyv van érvényben az iskolákban a súlyosbodó járványhelyzet miatt. Emellett a megyei vészhelyzeti bizottság hétfői döntése szerint keddtől a megyeszékhelyen közterületeken is maszkot kell viselni. Hasonló előírás lép érvénybe Nyárádtőn, Maroskeresztúron, Marosszentgyörgyön, Maroszentkirályon, Kozmatelkén és Marosszentannán is. Bezárnak a kocsmák és éttermek belső terei és szigorú ellenőrzésekre lehet számítani.  

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8740 RON
1 dollár = 4.0034 RON
100 forint = 1.3656 RON
rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitel mindenkinek a koronavírus-járvány idején Jó nap, Szüksége van kölcsönre? Pénzügyi válságban van? Szerencséd van, mert 24 (...)

Hitel az új év megkezdéséhez (Jelentkezés itt) Jó nap, Ebben az évben 2021-ben mindenféle hitelt kínálunk, függetlenül az Ön pénzügyi (...)

Karácsonyi kölcsön 24 órán belül mindenki számára Jó nap, Jelentkezzen ide mindenféle hitelre, ez legális és a megfelelő protokollokat (...)

adj fel hirdetést
n2

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Mojavehec A Szent István Napok 2020 további (...)

elements (case, binding).

Éva Bondorné Tisztelt Képviselő Úr, mondjon le!

Nem érdekel mi van Nagybányán! Van (...)

Arnottxve A Szent István Napok 2020 további (...)

Western Europe also formed

Beaconijn A Szent István Napok 2020 további (...)

Europe, and in Ancient Russia

Zita Rist Szakmaképzés líceumi diákok (...)

Erdemesnek Tarta am felmerni hogy az (...)

Kertesz Rozalia Megyénként rendkívül változó, hol (...)

Mi a helyzet Nagybányán ?

Róbert Szálka Értékek vonzásában – (...)

Ha nem jön köze ez a vírusos (...)

Julka Új igazgatója van a Németh László (...)

Szivbol gratulalok! ♥

Veronica Benedec Új igazgatója van a Németh László (...)

Gratulalok tanarneni

Lenkey Tibor A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Őszinte köszönetem és elismerésem (...)

Todorovics István A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Sok sikert a további munkássághoz!

Tompos Opra Ágota A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Örömmel látom hogy elismerik (...)

Erzsebet Koncz Kovacs Szamosardó, a legmagyarabb település (...)

K Ö S Z Ö N Ö M !

Ulman Mária Mégis lett magyar alpolgármestere (...)

Nagyon sok szeretettel gratulálok Pap (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Előző (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Lenkey Tibor (...)

Felsőkohói templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Sarlós Boldogasszony Szentmiséinek (...)

Szent Miklós/Szent Antal templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Szent Miklós/Szent Antal (...)

Fernezely Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Árpádházi Szent (...)

Benedek de nem Elek Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Brutus véleménye szerin: elmentek (...)

László Béla Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Húha! Ezek, a fiúk lányok hogy (...)

Balla Gàspàr Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt rangos véleményező! Mint (...)

BRUTUS Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Az edélyi (...)

Nemeth Nicolae Iuliu A Magyar Szórvány Napja Nagybányán (...)

Engem modfelett elkedvetlenit amikor (...)

Baczynski Gábor Sorsközösségben vagyunk egymással

Imádkozni fogunk, innen Budapestről (...)

Majlatlevente Elkezdik a Szülőföldön magyarul (...)

Már eljőt vagy nem a kifizetés mert (...)

gergyu Beszélgetés Várady Enikővel az (...)

Szép munka, egy nemes ügy (...)

Péter Károly Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Kitűnő alkalom.

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam