Bírság a magyar himnusz elénekléséért

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Ötezer lejes büntetést rótt ki a Magyar Polgári Pártra (MPP) Marius Popică, Kovászna megye prefektusa, mert a párt által június 4-én megrendezett sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezésen a résztvevők elénekelték a magyar himnuszt.


A kormánymegbízott egy 2001-ben elfogadott, az 1994/75-ös törvényt kiegészítő kormányhatározatra hivatkozott, amely szerint egy idegen ország himnuszát csak az illető ország hivatalos képviselői látogatása alkalmából szabad énekelni Románia területén.

Biró Zsolt, az MPP elnöke szerdai sajtótájékoztatóján közölte, a kormányhivatal féléves késéssel, december 2-án állította ki a jegyzőkönyvet, épp azon a napon, amikor Kézdivásárhely polgármesteri hivatalát is megbírságolták arra hivatkozva, hogy a város nem volt megfelelően fellobogózva román zászlókkal december elsején. A pártelnök szerint a prefektus nyílt támadást intézett a magyar közösség ellen, hiszen a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy bárkit is megbírságoljanak a magyar himnusz elénekléséért.

„Úgy látszik, a 21. század Romániájában nem vesznek tudomást az európai értékekről. Nem szolgálja az ország érdekeit, hogy egyáltalán érvényben van egy ilyen jogszabály. Ne felejtsük el, hogy a magyar himnusz egyházi zsoltár, a református istentiszteleteken is minden alkalommal hagyományosan elhangzik – fogalmazott Biró Zsolt. – Ha valaki egy köztéren elénekli az Európai Unió bármelyik tagállamának a himnuszát, tapsot kap, Romániában ugyanezért 2014-ben bírság jár.”

Rámutatott továbbá: a jegyzőkönyvet – akárcsak a kézdivásárhelyi bírság estében – Sebastian Cucu alprefektus írta alá tanúként. Biró szerint rosszindulatra vall az is, hogy a törvény által kiszabott legnagyobb büntetést rótták ki és úgy véli, a prefektus így kívánt bosszút állni amiatt, hogy az MPP november 29-én az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatban tett ígéretek betartására hívta fel a figyelmet egy sepsiszentgyörgyi rendezvényen.

A bírságot, mint mondta, megfellebbezik, és tájékoztatják a jogtiprásról az Európai Unió illetékes szerveit, az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségét, és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) vezetőit is.

Popică: tiszteletet akarok

Marius Popică prefektus a Krónika megkeresésére elmondta, ha valaki úgy érzi, hogy a kiszabott bírság alaptalan, élhet a fellebbezés lehetőségével. „Ebben az országban nemcsak jogaink, kötelezettségeink is vannak: a törvényt tisztelnie kell minden romániai állampolgárnak. Ha te tisztelsz engem, én is tisztellek téged” – fogalmazott a prefektus. Hozzátette, szó nincs személyeskedésről vagy bosszúhadjáratról, például Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármestert nagyon tiszteli.

„Tényleg volt valami értelme az MPP november 29-ei akciójának? Szervezőként felelősséget kell vállalni a tetteikért. Milyen lenne, ha mi is különböző megmozdulásokat rendeznénk március 15-e előtt? Túl kell ezen lépnünk, és tisztelnünk kell egymás rendezvényeit, ünnepeit” – mondta Popică, majd többször is elismételte, amíg nem alakul ki kölcsönös tisztelet, nem fogja tolerálni a „kilengéseket”, hozzáállása nem fog változni. Kérdésünkre, hogy elsőre miért a lehető legnagyobb büntetést rótta ki, azt válaszolta, így tartotta helyesnek. 

Varga Attila alkotmányjogász, az RMDSZ korábbi parlamenti képviselője a Krónikának elmondta, a prefektus által indoklásként idézett jogszabály ellentmond az uniós normáknak. „Mindenképpen a közigazgatási bírósághoz kell fordulni az ügyben és az alkotmánybíróságnak is jelezni kell a problémát. Egyszerűen képtelenség, hogy Romániában bárkit megbüntethetnek azért, mert például elénekli a francia himnuszt, a La Marseillaise-t az utcán” – fogalmazott a jogász.

Korábban szabályt sértett az RMDSZ is

Különben a himnuszéneklés korlátozása már az erről szóló kormányrendelet megszületésekor, 13 évvel ezelőtt botrányt kavart. Az Adrian Năstase vezette kormány – amelynek az RMDSZ nem volt tagja, de a parlamentben támogatást nyújtott számára – 2001. december 5-én fogadta el a többek között az idegen himnuszok éneklését tiltó, 1994-ben hatályba lépett jogszabály végrehajtási utasításait.

Ennek értelmében más állam nemzeti himnuszát csupán a hivatalos látogatások, ceremóniák alkalmával, a román himnusz előtt szabad elénekelni, az idegen zászlókat is csak a románnal együtt szabad kitűzni. A kormányrendelet elleni tiltakozásul az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) tagjai a miniparlament 2001. december 15-i marosvásárhelyi ülésén tudatos szabálysértésként elénekelték a magyar himnuszt.

A történtek nyomán Joiţă Tănase akkori főügyész bűnügyi vizsgálatot rendelt el az RMDSZ ellen Románia felségjeleinek megsértése miatt, a büntetőtörvénykönyv megfelelő paragrafusa alapján, amely hat hónaptól három évig terjedő büntetést helyez kilátásba az ország jelképeinek megsértéséért és meggyalázásáért.

Adrian Năstase kijelentette: „Büntetésekre kerül sor. A törvény mércéjével fogunk mérni, de nem fogunk nagyobb jelentőséget tulajdonítani az ilyen eseteknek, mint amilyet megérdemelnek.”

Markó Béla, a szövetség akkori elnöke a bejelentésre válaszolva kijelentette: annak, aki a bűnügyi vizsgálatot elrendelte, újra el kellene végeznie jogi tanulmányait. A politikus elutasította azt az állítást, hogy az SZKT küldöttei a magyar himnusz eléneklésével megsértették volna a román államot.

Különben épp azokban a napokban járt Bukarestben Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár, aki a botrány kapcsán leszögezte: Magyarország himnuszügyben támogatja az RMDSZ álláspontját és a szövetség döntését, miszerint az SZKT-t a Himnusz eléneklésével zárta. Az eljárást egyébként időközben beszüntették.

Amint Markó Béla, az RMDSZ akkori elnöke szerdán az MTI-nek felidézte, az RMDSZ arra törekedett, hogy még 2002. március 15. előtt rendezzék a kérdést, hogy ne lehessen büntetni a nemzeti ünnepen felvonuló erdélyi magyarokat.

„Végül március elején egy kormányhatározattal oldotta fel a Năstase-kormány a korlátozást, amelyben benne volt, hogy ünnepi alkalmakkor a kisebbségi közösségek használhatják a nemzeti szimbólumaikat, kitűzhetik a nemzeti lobogójukat, énekelhetik a himnuszukat. Ez után nem is voltak gondok a himnuszénekléssel” – emlékezett vissza Markó Béla, az RMDSZ korábbi elnöke.

kronika.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8737 RON
1 dollár = 4.0172 RON
100 forint = 1.3544 RON
rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitel az új év megkezdéséhez (Jelentkezés itt) Jó nap, Ebben az évben 2021-ben mindenféle hitelt kínálunk, függetlenül az Ön pénzügyi (...)

Karácsonyi kölcsön 24 órán belül mindenki számára Jó nap, Jelentkezzen ide mindenféle hitelre, ez legális és a megfelelő protokollokat (...)

Hitel mindenkinek ebben az ünnepi szezonban Jó nap, Éppen abban az évszakban érezzük nyomásnak, és ez az év a világjárvány miatt (...)

adj fel hirdetést
n2

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Bluetoothcbx A Szent István Napok 2020 további (...)

From many manuscripts of Antiquity

Candyfzr A Szent István Napok 2020 további (...)

number of surviving European

Feederjen A Szent István Napok 2020 további (...)

books in ancient times was papyrus

Holographiczzv A Szent István Napok 2020 további (...)

Preserved about 300 thousand.

Backlitizl A Szent István Napok 2020 további (...)

new texts were rewritten

Jaheswap A Szatmári Római Katolikus (...)

cialis online pharmacy online cialis (...)

Róbert Szálka Értékek vonzásában – (...)

Ha nem jön köze ez a vírusos (...)

Julka Új igazgatója van a Németh László (...)

Szivbol gratulalok! ♥

Veronica Benedec Új igazgatója van a Németh László (...)

Gratulalok tanarneni

Lenkey Tibor A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Őszinte köszönetem és elismerésem (...)

Todorovics István A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Sok sikert a további munkássághoz!

Tompos Opra Ágota A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Örömmel látom hogy elismerik (...)

Erzsebet Koncz Kovacs Szamosardó, a legmagyarabb település (...)

K Ö S Z Ö N Ö M !

Ulman Mária Mégis lett magyar alpolgármestere (...)

Nagyon sok szeretettel gratulálok Pap (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Előző (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Lenkey Tibor (...)

Felsőkohói templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Sarlós Boldogasszony Szentmiséinek (...)

Szent Miklós/Szent Antal templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Szent Miklós/Szent Antal (...)

Fernezely Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Árpádházi Szent (...)

Benedek de nem Elek Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Brutus véleménye szerin: elmentek (...)

László Béla Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Húha! Ezek, a fiúk lányok hogy (...)

Balla Gàspàr Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt rangos véleményező! Mint (...)

BRUTUS Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Az edélyi (...)

Nemeth Nicolae Iuliu A Magyar Szórvány Napja Nagybányán (...)

Engem modfelett elkedvetlenit amikor (...)

Baczynski Gábor Sorsközösségben vagyunk egymással

Imádkozni fogunk, innen Budapestről (...)

Majlatlevente Elkezdik a Szülőföldön magyarul (...)

Már eljőt vagy nem a kifizetés mert (...)

gergyu Beszélgetés Várady Enikővel az (...)

Szép munka, egy nemes ügy (...)

Péter Károly Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Kitűnő alkalom.

Varga Gábor Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Nagyon jó dolog

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam