Bravúros eredményeket értek el az erdélyi magyar középiskolák a nemzetközi versenyeken

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Három nagy múltú erdélyi magyar középiskola is bekerült a romániai tanintézményeket a nemzetközi tantárgyversenyeken elért eredmények szerint rangsoroló top 10-es listára: a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum és a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum. Mindhárom középiskola igazgatójától megkérdeztük: mi a magyarázata szerintük a rendkívüli teljesítménynek?


A wallstreet.ro portál által közzétett toplista szerint tavaly 163 romániai diák ért el eredményeket a nemzetközi tantárgyversenyeken.  Az élen a bukaresti Nemzetközi Informatikai Líceum áll, amelynek 46 diákja kapott elismerést nemzetközi olimpián. Ők egy legmagasabb fokozatú díjat is elnyertek, az úgynevezett abszolút aranyérmet. A dobogó második fokán ugyancsak egy bukaresti líceum áll: a Tudor Vianu Informatikai Főgimnázium 14 diákja részesült kitüntetésben az elmúlt év nemzetközi versenyein.

A lista harmadik helyezettje már egy magyar iskola, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, amelynek nyolc diákja jeleskedett a nemzetközi mezőnyben: egy első, egy második, négy harmadik helyet és két dicséretet is szereztek. Hetedik helyre került a toplistán a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum négy díjazottal, őket szorosan követi a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti líceum ugyancsak négy díjazottal. A két iskola között tehát csak az elért helyezésekben van különbség.

„A tanulás az érték” Érdeklődésünkre Kondor Ágota, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium igazgatója elmondta, a sikereket annak tulajdonítják, hogy az iskola nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra, a sikerélmény pedig nagyon erős motiváció a diákok számára. „Benne van a levegőben az iskola, a szülők és a családok értékrendje, így a kollégiumban a tanulás az érték” – magyarázta.

Az intézményvzető emlékeztetett: a Székely Mikó Kollégium regisztrált és akkreditált tehetségpont az európai és magyarországi hálózatban egyaránt. Mindemellett az épületben működik – külön intézményként ugyan – a Kovászna Megyei Kiválóságközpont, amit a sepsiszentgyörgyi önkormányzat támogat. Ez azt jelenti, hogy a tehetséggondozásban diákjaik nagy támogatást élveznek az önkormányzat részéről is – világosított fel az igazgató. Mindezeket egybevetve az eredményeknek egyre inkább látszata van, hangsúlyozta.

Tehetséges diákok és tehetséges tanárok dolgoznak össze, a közös munka eredménye pedig egészen a nemzetközi mezőnyre juttatja a fiatalokat – vélekedett Kondor Ágota, aki a szülői hátteret is kiemelte, mint mozgató erőt. Kiderült, leginkább matematikából és magyar nyelv és irodalomból jeleskedtek a tanulók, de informatika nemzetközi díjas tanulót is magukénak tudhatnak. Kondor Ágota felhívta a figyelmünket arra, hogy a top tízet felvonultató lista csupán a romániai oktatási minisztérium által elismert versenyeket említi, de ezeken kívül az országos versenyeken is kitűnnek a mikósok: nyelvekből, földrajzból, biológiából is szereztek már első díjakat Magyarországon, nem beszélve arról, hogy a társadalomtudományokból is kiemelt teljesítményt értek el.

„Megláttatni a művészetet a matematikában”

Timár Ágnes, a Báthory István Elméleti Líceum igazgatója a munkát, a tehetséges diákokat és a tanárok áldozatait emelte ki. „A verseny sok plusz munkát feltételez a tanárok és a diákok részéről” – fogalmazott a pedagógus. A megmérettetések délutáni, hétvégi órákat, plusz tanórákat követelnek, így mindkét fél áldozathozatalával jár az, hogy líceumuk a nemzetközi mezőnyben is jeleskedhet. A motiváció lényegét a tanárok egyéniségében látja. Szavai szerint főleg matematikánál érvényesül az, hogy ha a tanár meg tudja szerettetni velük az anyagot, képes megláttatni a művészetet a matematikában, akkor a diákok dolgoznak, szeretik azt a plusz munkát, ami a versenyzéssel együtt jár. Hozzátette, az irodalomban is sok függ a pedagógusoktól, de ott már az is közrejátszik, hogy a legtöbb tanuló szereti az irodalmat, szívesen olvas, lelkesen ír, így ennél a tantárgynál könnyebb dolguk van. „Büszkeséget vált ki belőlük az, amire képesek” Mátéfi István, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója a komoly munkának és a tehetségnek tulajdonítja, hogy a tízes toplistában felülreprezentáltak a magyar iskolák.

„Nagy jelentőséggel bír, hogy a diákok lelkesednek és érdeklődnek a tantárgyak iránt” – vélekedett. Ha pedig megmutathatják, hogy mire képesek, akkor büszkeséget vált ki belőlük az elért eredmény, és ez motiválja őket a tanulásra és az újabb versenyekre – tette hozzá. Az igazgató szerint a magyar diákoknak két lehetőségük van a bizonyításra: matematikából és magyar nyelv és irodalomból jeleskedhetnek.

A Bolyai esetében három első díj és egy harmadik díj született – ebből a négyből a két első helyet matematikából szerezték, világosított fel az igazgató. Szerinte az érdeklődés mellett a diákokat – különösképpen matematikából – motiválja, hogy előnyökben részesülhetnek, hiszen anyagi és felvételi előnyök is megilletik őket. Azokat a tanulókat, akik a nemzetközi versenyeken díjakat érnek el, a romániai és külföldi egyetemek felvételi nélkül is felveszik – adta tudomásunkra. Az anyagi jutalmak és a felvételi előnyök mellett a kamaszokat az a tény is tanulásra és versenyzésre készteti, hogy egy osztályközösség tagjai másként tekintenek a megmérettetéseken jeleskedő társaikra. „Ez büszkeség a diáknak, mert képes volt egy nemzetközi mezőnyben is helytállni” – világított rá az igazgató.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8365 RON
1 dollár = 4.2843 RON
100 forint = 137.03 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Betteggondozót keresek Fernezeire keresek egy idős holgy melle gondozására alkalmas, megbízható, magyar nyelvet is (...)

Belgium:péküzemi munka Belgium: pék/cukrász dolgozókat keresünk Belgiumi partnerünk megbízásából (...)

Belgium: húsipari munka késes tapasztalattal Belgiumba keresünk, önállóan dolgozni tudó húsipari dolgozót, akár nyelvtudás nélkül, (...)

adj fel hirdetést
korona maszk jobb

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Bálint Júlia Vállalkozókedv járvány idején

A Jóisten segítsen !!!

Thomas Giesswein Úrnapi mise a Szentháromság-templom (...)

Sajnos nem irják meg,hogy hol lehet (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Erzsike Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

úgy gondolják, hogy hülyeség ellen (...)

Gálfi Árpád Katalin

Szuper! Ezt kell beleverni afiatalok (...)

Kemenes Hajnalka Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

Miféle túlbuzgó rendelet ez? (...)

Zempléni P. Összegyűlt az egymillió aláírás a (...)

Nem a járványon múlt. Volt előtte (...)

Baratosi Csaba Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk, sajnos mind igaz es sajnos (...)

Csabi - Kivandorló Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk. Gratula! Teljes (...)

Rist Zita Újabb két koronavírusos beteget (...)

Nem alkalmazzak a testelest azert nem (...)

Kovacs Sandor Az RMDSZ álláspontja a kijárási (...)

Ez a roman nemzet mindig is arulo es (...)

Csik Tímea Magyar Költészet Napja - a (...)

Nagyon szépek a versek . Sajnálatos (...)

Monika Szinérváralja

Öröm olvasni

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

Erika Kesztyűt, maszkot, (...)

Szupper ez nagyon jo otlet

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
Reklam