Ezeket a gazdasági intézkedéseket javasolja a járvány következményeinek enyhítésére az RMDSZ

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az állami költségvetés forrásai mellett az RMDSZ szorgalmazza az Európai Unió válságkezelési intézkedéseinek maradéktalan kihasználását, ugyanakkor sürgős költségvetés-kiigazítást javasol - jelentette ki pénteken Kelemen Hunor annak kapcsán, hogy a szövetség Gazdasági Tanácsa véglegesítette az RMDSZ álláspontját és javaslatokat fogalmazott meg a világjárvány gazdasági következményeinek kezelésére.


„Az RMDSZ prioritása az emberek és a családok támogatása, a munkahelyek megvédése a koronavírus-járvány által okozott gazdasági válságban. Kiemelten fontosnak tartjuk a válság által érintett kis- és középvállalkozások, egyéni és családi vállalkozások támogatását” - fogalmazott Kelemen.

A szövetségi elnök rámutatott, az RMDSZ szorgalmazza továbbá, hogy a helyi közösségek számára fontos beruházásokat azonnal finanszírozni lehessen, ugyanakkor támogatni kell az önkormányzatok és helyi intézmények tevékenységének csökkenése miatt bekövetkezett kiesések fedezését is.

„Az RMDSZ javaslatai a KKV-k mellett a turizmus, a szállítmányozás, a mezőgazdaság és az exportra dolgozó vállalatok helyzetére is kitérnek” - szögezte le. A szövetség ugyanakkor sürgős költségvetés-kiegészítést javasol Ludovic Orban miniszterelnöknek, az erről szóló előterjesztést hétfőn juttatják el a kormányhoz. Gazdasági és társadalmi válságot okoz a járvány Az RMDSZ gazdasági tanácsa által elfogadott állásfoglalásban leszögezik, a koronavírus-világjárvány közegészségügyi válságot okozott, ami egy rendkívül gyorsan kibontakozó gazdasági és a társadalmi válságot vont maga után. „A jelenlegi számos, egy időben jelentkező kihívás között a legfontosabb a Covid-19 járvány kezelése, tehát a közegészségügyi helyzet javítása, de ezzel egy időben a gazdasági válságot is kezelni kell, minden igyekezetet arra kell összpontosítani, hogy a negatív társadalmi hatásokat kordában lehessen tartani. (...)

A járvány terjedése és ezzel együtt a gazdaság helyzete óránkét, naponként változik. (...) Amennyiben a Covid-19 járvány kezelése sikeres, a harmadik negyedévben a stabilizáció, a negyedikben pedig a növekedés újraindítása a célkitűzés" - áll a dokumentumban. A szövetség a munkahelyek védelmét tartja a leghatékonyabb szociális védelemnek, és úgy véli, a vállalkozások működésének állami költségvetésből és EU-forrásokból történő támogatása a munkahelyek megtartását és ezáltal a társadalmi stabilitást szolgálja. „Indokoltnak tartjuk és támogattuk a 30 napos sürgősségi állapot bevezetését Romániában, ezzel egy időben szorgalmazzuk a parlament felügyeleti hatáskörének maradéktalan tiszteletben tartását.

A sürgősségi állapot kizárólag a hatékony válságkezelést kell szolgálja, kizárva a mindennemű visszaélés lehetőségét, az alapvető jogok és szabadságok, valamint az állampolgári jogok indokolatlan megnyirbálását.

A monetáris politika legfontosabb célkitűzései a következő időszakban a likviditás biztosítása, valamint az árfolyam stabilitása. A készpénzellátás maradéktalan biztosítása a magánszemélyek és a gazdaság, a szükséges likviditás a reálgazdaság és a bankrendszer számára létkérdés.

Az RMDSZ fontosnak tartja és szorgalmazza a Román Nemzeti Bank és a pénzügyminisztérium, illetve a kormány monetáris és fiskális közpolitikai intézkedéseinek az összehangolását" - fogalmaz az állásfoglalás. Az Európai Unió is biztosít támogatást válság esetén Ebben ugyanakkor rámutatnak, az EU 2014-2020-as költségvetési keretéből finanszírozott Kohéziós Alap belső átcsoportosítása által 491 millió euró azonnal rendelkezésre áll Románia számára, ugyanakkor további 2,588 milliárd euró lesz elérhető az elkövetkezőkben. „Szorgalmazzuk, hogy a kormány az önkormányzatokkal és a fejlesztési ügynökségekkel való konzultáció alapján válassza ki az EU-alapokból finanszírozott projekteket. (...) Ezek mellett a regionális fejlesztésre és a helyi közösségek számára fontos infrastrukturális beruházásokra kell átcsoportosítani az EU-forrásokat" - szögezi le az RMDSZ.

A szövetség emellett szorgalmazza, hogy az Európai Alapok Minisztériuma és a kormány illetékes képviselői azonnal kapcsolódjanak be az EB által kezdeményezett intézményes párbeszédbe, ugyanakkor itthon kezdjék meg az egyeztetéseket a gazdasági élet szereplőivel, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban ki tudják használni az új lehetőségeket. Emellett lényegesnek tartja az önkormányzatok beruházásainak finanszírozását, valamint az alárendelt cégek és intézmények bezárásából származó kiesések résztámogatását.nKulcsfontosságúnak tartja az RMDSZ az exportáló cégek támogatását, az intézkedéseket -véli - az Állami Intervenciós Alapból lehet finanszírozni.

„Szükség van a FNGCIMM kkv-garanciaalap és az Eximbank tőkésítésére, ezek révén kedvezményes exporthitel-rendszer sürgős kialakításával kell segíteni az exportőrök piacon maradását. Azonnal tisztázni kell az ún. vis-maior bizonyítványok kibocsátásának rendszerét, bürokráciamentessé és ingyenessé kell tenni a rendszert, elektronikus ügyintézést kell bevezetni" - hangsúlyozzák.

A dokumentum számos mezőgazdasági intézkedést is szorgalmaz, köztük a földalapú és más támogatások online ügyintézésének könnyítését és a támogatások mielőbbi kifizetését; támogatott hiteleket a további működéshez; szövetkezeti rendszerek létrehozásának támogatását a kieső ügyfélkör újraépítése, az eladás növelése és a további működés racionalizálása érdekében; új technológiák és innovatív eljárások támogatását az élelmiszergyártásban; a családi vállalkozások támogatását.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8277 RON
1 dollár = 4.4115 RON
100 forint = 136.78 RON
korona2 right1
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

VÂND CASA ȘI CURTE IN ZONA CUZA VODA DIN SIGHETU MARMATIEI VÂND CASA MOBILATĂ SI ANEXE , CURTE DE 500 MP ÎN SIGHET STRADA GH. LAZAR NR. 1C TELEFON (...)

Megemlékezés ,, Számunkra te soha nem leszel halott, Örökre élni fogsz mint a csillagok. Az idő (...)

FELKESZITO MATEKBOL Matematikat tanitok V-VIII osztalyos tanuloknak.. Telefon:0727374905

adj fel hirdetést
noileg oldalt

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

Erika Kesztyűt, maszkot, (...)

Szupper ez nagyon jo otlet

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

r0 Hívjuk ki párbajra mr. coronavírust

talan inkabb feljunk a paniktol ,es ne (...)

András László Betiltotta a bukaresti polgármesteri (...)

Nem értem mi a székelyföldi románok (...)

Béres Éva Értékek vonzásában – (...)

Szuper jó ötlet büszke vagyok (...)

Szálka Róbert Értékek vonzásában – (...)

Megtőrni látsztik a jég ! (...)

Rist Zita Egy éves önkormányzati beszámoló - (...)

Gratulalok Pikulas, sok sikert tovabbra (...)

Marianna Neményi Székelyföldért megmozgatjuk (...)

Javaslattal élnék a Székely Nemzeti (...)

Hajnalka Viselet- és likeversenyt hirdet a (...)

Nagyszerű ötlet, gratulálok! (...)

Földházi István Ezüstfenyő díjban részesült (...)

Bizony, mind igaz, amit róla itt (...)

Miklos Csaba IN MEMORIAM SZENTGYÖRGYI SÁNDOR

Nyugalma legyen csendes , emleke orok ! (...)

Zoltan Thurman Papi cölibátus: XVI. Benedek megtöri (...)

A Le Figaró a világ legbefolyásosabb (...)

Zoltan Thurman Nagybánya a Hunyadiak korában

Ezt minden nagybányai iskolában (...)

Máriás József 60 milliárd forintból 34 kastély és (...)

Üdvös lenne felkarolni a pribékfalvi (...)

András László Klaus Iohannis elütötte Orbán Viktor (...)

Ez az ember fordítva van bekötve. Az (...)

Molnár György Női kávéház

Borbás Marcsi műsorában is (...)

Nagy Annamária Máramarosi diákok tantárgy versenyen

A Kriza János Balladamondó, (...)

Kov A Átment a román parlament (...)

Clemancoval lefekudot a kiralyno,es (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
korona2 right 7