Idén is korrupciós botránnyal indult az érettségi

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Alig kezdődött el hétfőn az idei érettségi írásbeli szakasza, az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is korrupciós botrány övezi a tizenkettedik osztályt elvégző diákok országos vizsgáját.


A botrány ezúttal Aradon robbant ki: a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn csúszópénz elfogadása, valamint befolyással való üzérkedés gyanújával 24 órára őrizetbe vette Mihai Spânu megyei főtanfelügyelő-helyettest, az ügyben pedig eljárást indítottak Simona Crîsnic tanfelügyelő, valamint Lavinia Biţ, a Iuliu Maniu Műszaki Kollégium romántanára ellen.

A hatóságok vasárnap éjszaka házkutatást tartottak az érintettek lakásán, akiknél állítólag több ezer euró készpénzt és neveket tartalmazó listákat találtak, majd még az éjszaka folyamán ki is hallgatták őket.

Codrin Gavra ügyész elmondása szerint az előzetes vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a két tanfelügyelő és a pedagógus csúszópénzt fogadott el, cserébe átmenő jegyeket ígértek az érettségin több diáknak is. Ügyészségi források szerint Spânu, Crîsnic és Lavinia Biţ a tanulóktól személyenként 300–500 eurót kapott a sikeres vizsgáztatás érdekében.

Menesztették a főtanfelügyelő-helyettest

Az elmúlt hetekben a nyomozók – egy bejelentés alapján – szülőknek adva ki magukat, megvesztegetés céljával keresték fel a három gyanúsítottat, akiknek csúszópénzt ígértek, ennek nyomán sikerült lebuktatni őket.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által is segített ügyészek gyanúja szerint ugyanakkor az ügyben más pedagógusok is érintettek, ezért a kivizsgálást folytatják. Mihai Spânu főtanfelügyelő-helyettest hétfőn Remus Pricopie oktatási miniszter bejelentése szerint menesztették állásából. A tárcavezető hozzátette: a másik két gyanúsított esetleges elbocsátásáról a megyei tanfelügyelőség dönthet.

Codrin Gavra ügyész azt is elmondta: a házkutatást azért tartották az érettségi első írásbeli próbáját megelőző éjszaka, mert nem akarták, hogy elvesszenek a bizonyítékok, főként a mintegy húsz nevet – vélhetően a megvesztegető diákokét – tartalmazó lista. Mint kifejtette: a megállapodás szerint a gyanúsított pedagógusok a vizsga után a helyes válaszokkal töltötték volna ki az érintett diákok vizsgalapjait, miután a helytelen mondatokat kitörölték.

A tanulók előre megbeszélt azonosítóval jelezték volna, hogy melyik az ő vizsgalapjuk, az ügyészek erre utaló jegyzeteket, illetve könnyen törölhető tintával működő írószereket is találtak a házkutatások során. Gavra rámutatott: a bíróságon a főtanfelügyelő-helyettes előzetes letartóztatását fogják javasolni.

Tíz éve tanít a gyanúsított pedagógus

Az aradi Iuliu Maniu Műszaki Kollégium igazgatója egyébként úgy nyilatkozott: meglepte, hogy az iskolájában tanító Lavinia Biţ is gyanúsított, hiszen a pedagógus mindig is arról volt híres, hogy sokat követelt a diákoktól, és szigorúan megbuktatta azokat a gyengén teljesítőket.

Mint rámutatott: a tanintézetben nyolc éve dolgozó, egyébként tíz éve tanító tanárnő menesztéséről az érettségi lezárása után döntenek. Az Arad megyei tanfelügyelőség elhatárolódott a „két alkalmazottja által elkövetett tettektől”, a gyanúsított tanfelügyelő elbocsátása ügyében pedig szintén a vizsgaidőszak lejárta után határoznak.

Mint ismeretes, a tavalyi érettségi vizsga alatt szinte naponta robbantak ki újabb és újabb korrupciós botrányok: a legnagyobb port az egyik bukaresti iskola esete kavarta, amelynek igazgatónője fejenként 500 eurót gyűjtött össze mintegy száz diáktól, a pénz egy részével pedig lefizette az érettségiztető bizottság tagjait és a felvigyázó tanárokat.

Egy másik fővárosi gimnáziumban egy maturandus tett feljelentést, azt állítva: jogtalanul zárták ki egy vizsgáról, holott sikeres előmenetele érdekében 600 euró csúszópénzt adott osztályfőnökének. Néhány nappal később Konstanca megyében a DNA diákok, tanárok és szülők ellen is vádat emelet egy korrupciós ügyben.

Eminescu-verset kaptak a diákok

Az idei érettségi írásbeli szakasza egyébként hétfőn  a román nyelv és irodalom próbával kezdődött. A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban vizsgázó diákok többsége elégedetten távozott az első írásbeli próba után: meglátásuk szerint kevésbé érhetik meglepetések azokat, akik készülnek a megmérettetésre. Kisebb meglepetések ugyan mindenkit értek: a humán szakosok versre számítottak, ehelyett prózai szöveget kaptak, míg a reál osztályosok éppen ellenkezőleg – Mihai Eminescu líráját várták legkevésbé.

A meglepetés ellenére mindenki megpróbálta a legjobbat kihozni magából, hiszen – mint a diákok rámutattak – a Luceafărul című alkotásról minden diák tudott valamit. Csíki Lóránt lapunknak elmondta: bár a kapott tételre számított a legkevésbé, mégis a vártnál jobban sikerült a román írásbelije, bízik benne, hogy meglesz az átmenő jegye. Már két héttel a vizsga előtt alaposan felkészült, és még az utolsó nap is átnézte a címeket, így „elég jól összeállt a kép”.

Veres Ibolya szerint sem voltak túl nehezek a tételek, az egyik alapján például a „mare” szó másodlagos jelentésével, azaz a „tenger” szóval kellett mondatot alkotni. Ibolya elmesélte: a barátnőjével még közvetlenül a vizsga előtt, hajnalban is ismételtek, korábbi jegyzeteiket olvasták át.

„Fontos a nyugalom, ha idegeskedem, mindent elfelejtek. De a román írásbeli jól ment” – újságolta a végzős diáklány. Benő Pálma sem panaszkodott, elmondása szerint idejében felkészítették őket arra, hogy mire számítsanak, és semmi olyat nem kértek, amit a tananyag nem tartalmaz. Kovászna megyében egyébként egyetlen diákot zártak ki a román írásbeli vizsgáról, miután puskázáson kapták rajta, a tanuló legközelebb jövő év augusztusában próbálkozhat újra a záróvizsgával.

Farkas Csaba, az érettségi lebonyolításával megbízott tanfelügyelő elmondta: nehezen toborozták össze a felügyelő tanárokat, az utolsó üres helyek csak hétfő reggel teltek be. „Hatalmas a felelősség és nagyon kevés a javadalmazás, ezért a tanárok nem akarnak részt venni az érettségi lebonyolításában. Végül sikerült meggyőzni őket, tegnap reggelre már teljes volt a lista” – fejtette ki a tanfelügyelő.

Nem csalt, mégis kizárták

Csíkszeredában egy tanulót azért zártak ki a megmérettetésről, mert vizsga közben megszólalt a mobiltelefonja, amelyet a fogasra akasztott kabátjában felejtett. A diák állítólag az első padban vizsgázott, a kabátja pedig a terem hátsó felében volt, így kizárt a csalás lehetősége, Bartolf Hedvig főtanfelügyelő elmondása szerint azonban a tanuló így is áthágta az előírásokat, így már csak jövő nyáron próbálkozhat újra az érettségivel.

A Fehér megyei Topánfalván három diákot zártak ki az érettségiről – a fiatalok mobiltelefonnal és vezetéknéküli fülhallgatóval próbáltak csalni. Az érettségi kedden a magyar nyelv és irodalom írásbeli próbával folytatódik.

A kisérettségi dolgozatok újrajavítását kérik a szülők

Botrány körvonalazódik a nyolcadikos diákok múlt héten lezajlott országos szintfelmérője kapcsán is: a szülők és a tanulók a román nyelv és irodalom próbát kifogásolják, szerintük ugyanis a vizsgázóknak a tantervben nem szereplő feladatot kellett megoldaniuk, ráadásul a javítókulcs is hibás volt, ezért a dolgozatokat újra kellene javítani.

A szülőket tömörítő országos szövetség nyílt levélben fordult Remus Pricopie oktatási miniszterhez: az aláírók többek között azt kifogásolják, hogy a diákoknak olyan verset kellett elemezniük, amelyet a gimnáziumban oktatnak. A szülők főként a tételeket kidolgozó pedagógusokat bírálják, akik szerintük gúnyt űznek a vizsgázókból.

A kifogásokkal egyetért a diákokat tömörítő országos egyesület is, amely egyenesen a tételekért felelős szakemberek lemondását követeli. A szervezet közleményben jelezte, hogy a vizsgafeladatok „egyáltalán nem tartották szem előtt az érvényben lévő tantervet.”

A kifogásokra reagálva Victor Ponta miniszterelnök „szülői minőségben” az ügy kivizsgálására szólította fel Pricopiét, akinek elemeznie kell a vizsgatételeket és a nyolcadikos tantervet. A kormányfő úgy vélekedett: a tanulók „nagyon sok haszontalan dolgot tanulnak az iskolában, sok esetben pedig inkább kínozzák őket az oktatás helyett.” Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e a dolgozatok újrajavítása, Ponta úgy nyilatkozott: ez nem lehet politikai döntés, meg kell várni a szakértői véleményeket.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8738 RON
1 dollár = 4.0148 RON
100 forint = 1.3641 RON
rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitel mindenkinek a koronavírus-járvány idején Jó nap, Szüksége van kölcsönre? Pénzügyi válságban van? Szerencséd van, mert 24 (...)

Hitel az új év megkezdéséhez (Jelentkezés itt) Jó nap, Ebben az évben 2021-ben mindenféle hitelt kínálunk, függetlenül az Ön pénzügyi (...)

Karácsonyi kölcsön 24 órán belül mindenki számára Jó nap, Jelentkezzen ide mindenféle hitelre, ez legális és a megfelelő protokollokat (...)

adj fel hirdetést
n2

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Beaconijn A Szent István Napok 2020 további (...)

Europe, and in Ancient Russia

Zita Rist Szakmaképzés líceumi diákok (...)

Erdemesnek Tarta am felmerni hogy az (...)

Kertesz Rozalia Megyénként rendkívül változó, hol (...)

Mi a helyzet Nagybányán ?

Róbert Szálka Értékek vonzásában – (...)

Ha nem jön köze ez a vírusos (...)

Julka Új igazgatója van a Németh László (...)

Szivbol gratulalok! ♥

Veronica Benedec Új igazgatója van a Németh László (...)

Gratulalok tanarneni

Lenkey Tibor A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Őszinte köszönetem és elismerésem (...)

Todorovics István A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Sok sikert a további munkássághoz!

Tompos Opra Ágota A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Örömmel látom hogy elismerik (...)

Erzsebet Koncz Kovacs Szamosardó, a legmagyarabb település (...)

K Ö S Z Ö N Ö M !

Ulman Mária Mégis lett magyar alpolgármestere (...)

Nagyon sok szeretettel gratulálok Pap (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Előző (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Lenkey Tibor (...)

Felsőkohói templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Sarlós Boldogasszony Szentmiséinek (...)

Szent Miklós/Szent Antal templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Szent Miklós/Szent Antal (...)

Fernezely Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Árpádházi Szent (...)

Benedek de nem Elek Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Brutus véleménye szerin: elmentek (...)

László Béla Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Húha! Ezek, a fiúk lányok hogy (...)

Balla Gàspàr Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt rangos véleményező! Mint (...)

BRUTUS Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Az edélyi (...)

Nemeth Nicolae Iuliu A Magyar Szórvány Napja Nagybányán (...)

Engem modfelett elkedvetlenit amikor (...)

Baczynski Gábor Sorsközösségben vagyunk egymással

Imádkozni fogunk, innen Budapestről (...)

Majlatlevente Elkezdik a Szülőföldön magyarul (...)

Már eljőt vagy nem a kifizetés mert (...)

gergyu Beszélgetés Várady Enikővel az (...)

Szép munka, egy nemes ügy (...)

Péter Károly Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Kitűnő alkalom.

Varga Gábor Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Nagyon jó dolog

Nagybánya.ro 52 millió fölött a fertőzöttek (...)

Kedves Kertész Rozália! Igen, kell (...)

Kertesz Rozalia 52 millió fölött a fertőzöttek (...)

Nagybányai nyugdíjas lakosként (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam