Noileg
2022. szeptember 25.,  Eufrozina napja
árfolyam:
1 euro = 4.9437 RON
1 dollár = 5.0679 RON
100 forint = 1.2178 RON

Idén is korrupciós botránnyal indult az érettségi

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Alig kezdődött el hétfőn az idei érettségi írásbeli szakasza, az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is korrupciós botrány övezi a tizenkettedik osztályt elvégző diákok országos vizsgáját.


A botrány ezúttal Aradon robbant ki: a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn csúszópénz elfogadása, valamint befolyással való üzérkedés gyanújával 24 órára őrizetbe vette Mihai Spânu megyei főtanfelügyelő-helyettest, az ügyben pedig eljárást indítottak Simona Crîsnic tanfelügyelő, valamint Lavinia Biţ, a Iuliu Maniu Műszaki Kollégium romántanára ellen.

A hatóságok vasárnap éjszaka házkutatást tartottak az érintettek lakásán, akiknél állítólag több ezer euró készpénzt és neveket tartalmazó listákat találtak, majd még az éjszaka folyamán ki is hallgatták őket.

Codrin Gavra ügyész elmondása szerint az előzetes vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a két tanfelügyelő és a pedagógus csúszópénzt fogadott el, cserébe átmenő jegyeket ígértek az érettségin több diáknak is. Ügyészségi források szerint Spânu, Crîsnic és Lavinia Biţ a tanulóktól személyenként 300–500 eurót kapott a sikeres vizsgáztatás érdekében.

Menesztették a főtanfelügyelő-helyettest

Az elmúlt hetekben a nyomozók – egy bejelentés alapján – szülőknek adva ki magukat, megvesztegetés céljával keresték fel a három gyanúsítottat, akiknek csúszópénzt ígértek, ennek nyomán sikerült lebuktatni őket.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által is segített ügyészek gyanúja szerint ugyanakkor az ügyben más pedagógusok is érintettek, ezért a kivizsgálást folytatják. Mihai Spânu főtanfelügyelő-helyettest hétfőn Remus Pricopie oktatási miniszter bejelentése szerint menesztették állásából. A tárcavezető hozzátette: a másik két gyanúsított esetleges elbocsátásáról a megyei tanfelügyelőség dönthet.

Codrin Gavra ügyész azt is elmondta: a házkutatást azért tartották az érettségi első írásbeli próbáját megelőző éjszaka, mert nem akarták, hogy elvesszenek a bizonyítékok, főként a mintegy húsz nevet – vélhetően a megvesztegető diákokét – tartalmazó lista. Mint kifejtette: a megállapodás szerint a gyanúsított pedagógusok a vizsga után a helyes válaszokkal töltötték volna ki az érintett diákok vizsgalapjait, miután a helytelen mondatokat kitörölték.

A tanulók előre megbeszélt azonosítóval jelezték volna, hogy melyik az ő vizsgalapjuk, az ügyészek erre utaló jegyzeteket, illetve könnyen törölhető tintával működő írószereket is találtak a házkutatások során. Gavra rámutatott: a bíróságon a főtanfelügyelő-helyettes előzetes letartóztatását fogják javasolni.

Tíz éve tanít a gyanúsított pedagógus

Az aradi Iuliu Maniu Műszaki Kollégium igazgatója egyébként úgy nyilatkozott: meglepte, hogy az iskolájában tanító Lavinia Biţ is gyanúsított, hiszen a pedagógus mindig is arról volt híres, hogy sokat követelt a diákoktól, és szigorúan megbuktatta azokat a gyengén teljesítőket.

Mint rámutatott: a tanintézetben nyolc éve dolgozó, egyébként tíz éve tanító tanárnő menesztéséről az érettségi lezárása után döntenek. Az Arad megyei tanfelügyelőség elhatárolódott a „két alkalmazottja által elkövetett tettektől”, a gyanúsított tanfelügyelő elbocsátása ügyében pedig szintén a vizsgaidőszak lejárta után határoznak.

Mint ismeretes, a tavalyi érettségi vizsga alatt szinte naponta robbantak ki újabb és újabb korrupciós botrányok: a legnagyobb port az egyik bukaresti iskola esete kavarta, amelynek igazgatónője fejenként 500 eurót gyűjtött össze mintegy száz diáktól, a pénz egy részével pedig lefizette az érettségiztető bizottság tagjait és a felvigyázó tanárokat.

Egy másik fővárosi gimnáziumban egy maturandus tett feljelentést, azt állítva: jogtalanul zárták ki egy vizsgáról, holott sikeres előmenetele érdekében 600 euró csúszópénzt adott osztályfőnökének. Néhány nappal később Konstanca megyében a DNA diákok, tanárok és szülők ellen is vádat emelet egy korrupciós ügyben.

Eminescu-verset kaptak a diákok

Az idei érettségi írásbeli szakasza egyébként hétfőn  a román nyelv és irodalom próbával kezdődött. A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban vizsgázó diákok többsége elégedetten távozott az első írásbeli próba után: meglátásuk szerint kevésbé érhetik meglepetések azokat, akik készülnek a megmérettetésre. Kisebb meglepetések ugyan mindenkit értek: a humán szakosok versre számítottak, ehelyett prózai szöveget kaptak, míg a reál osztályosok éppen ellenkezőleg – Mihai Eminescu líráját várták legkevésbé.

A meglepetés ellenére mindenki megpróbálta a legjobbat kihozni magából, hiszen – mint a diákok rámutattak – a Luceafărul című alkotásról minden diák tudott valamit. Csíki Lóránt lapunknak elmondta: bár a kapott tételre számított a legkevésbé, mégis a vártnál jobban sikerült a román írásbelije, bízik benne, hogy meglesz az átmenő jegye. Már két héttel a vizsga előtt alaposan felkészült, és még az utolsó nap is átnézte a címeket, így „elég jól összeállt a kép”.

Veres Ibolya szerint sem voltak túl nehezek a tételek, az egyik alapján például a „mare” szó másodlagos jelentésével, azaz a „tenger” szóval kellett mondatot alkotni. Ibolya elmesélte: a barátnőjével még közvetlenül a vizsga előtt, hajnalban is ismételtek, korábbi jegyzeteiket olvasták át.

„Fontos a nyugalom, ha idegeskedem, mindent elfelejtek. De a román írásbeli jól ment” – újságolta a végzős diáklány. Benő Pálma sem panaszkodott, elmondása szerint idejében felkészítették őket arra, hogy mire számítsanak, és semmi olyat nem kértek, amit a tananyag nem tartalmaz. Kovászna megyében egyébként egyetlen diákot zártak ki a román írásbeli vizsgáról, miután puskázáson kapták rajta, a tanuló legközelebb jövő év augusztusában próbálkozhat újra a záróvizsgával.

Farkas Csaba, az érettségi lebonyolításával megbízott tanfelügyelő elmondta: nehezen toborozták össze a felügyelő tanárokat, az utolsó üres helyek csak hétfő reggel teltek be. „Hatalmas a felelősség és nagyon kevés a javadalmazás, ezért a tanárok nem akarnak részt venni az érettségi lebonyolításában. Végül sikerült meggyőzni őket, tegnap reggelre már teljes volt a lista” – fejtette ki a tanfelügyelő.

Nem csalt, mégis kizárták

Csíkszeredában egy tanulót azért zártak ki a megmérettetésről, mert vizsga közben megszólalt a mobiltelefonja, amelyet a fogasra akasztott kabátjában felejtett. A diák állítólag az első padban vizsgázott, a kabátja pedig a terem hátsó felében volt, így kizárt a csalás lehetősége, Bartolf Hedvig főtanfelügyelő elmondása szerint azonban a tanuló így is áthágta az előírásokat, így már csak jövő nyáron próbálkozhat újra az érettségivel.

A Fehér megyei Topánfalván három diákot zártak ki az érettségiről – a fiatalok mobiltelefonnal és vezetéknéküli fülhallgatóval próbáltak csalni. Az érettségi kedden a magyar nyelv és irodalom írásbeli próbával folytatódik.

A kisérettségi dolgozatok újrajavítását kérik a szülők

Botrány körvonalazódik a nyolcadikos diákok múlt héten lezajlott országos szintfelmérője kapcsán is: a szülők és a tanulók a román nyelv és irodalom próbát kifogásolják, szerintük ugyanis a vizsgázóknak a tantervben nem szereplő feladatot kellett megoldaniuk, ráadásul a javítókulcs is hibás volt, ezért a dolgozatokat újra kellene javítani.

A szülőket tömörítő országos szövetség nyílt levélben fordult Remus Pricopie oktatási miniszterhez: az aláírók többek között azt kifogásolják, hogy a diákoknak olyan verset kellett elemezniük, amelyet a gimnáziumban oktatnak. A szülők főként a tételeket kidolgozó pedagógusokat bírálják, akik szerintük gúnyt űznek a vizsgázókból.

A kifogásokkal egyetért a diákokat tömörítő országos egyesület is, amely egyenesen a tételekért felelős szakemberek lemondását követeli. A szervezet közleményben jelezte, hogy a vizsgafeladatok „egyáltalán nem tartották szem előtt az érvényben lévő tantervet.”

A kifogásokra reagálva Victor Ponta miniszterelnök „szülői minőségben” az ügy kivizsgálására szólította fel Pricopiét, akinek elemeznie kell a vizsgatételeket és a nyolcadikos tantervet. A kormányfő úgy vélekedett: a tanulók „nagyon sok haszontalan dolgot tanulnak az iskolában, sok esetben pedig inkább kínozzák őket az oktatás helyett.” Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e a dolgozatok újrajavítása, Ponta úgy nyilatkozott: ez nem lehet politikai döntés, meg kell várni a szakértői véleményeket.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Mr shwn Helló Már csak elutasították a bank az utóbbi időben, és nincs, ahol máshol is kap a (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Helló Szükséged van az (...)

Hitel kínál magánszemélyek becsületes Hitel kínál magánszemélyek becsületes Helló, Asszony Maria Kovac vagyok. A (...)

adj fel hirdetést
Noileg

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok
tmh
tajkepfesto300-200

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

A sürgős egyének közötti kölcsön (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

A sürgős egyének közötti kölcsön (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Hitel ajánlat között az egyes komoly (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Súlyos kölcsönök magánszemélyek (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Hirdetés leírása Jó napot, Mr (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Hirdetés leírása Jó napot, Mr (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Hirdetés leírása Jó napot, Mr (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Gyors hitelre van (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Gyors pénz hitel-ajánlat súlyos (...)

Kollárné LángKlára Szilveszteri kvíz-est

Sürgősen pénzre van szüksége? A (...)

Anti-Covid '19 Keddtől ismét naponta jelenti az új (...)

Bármit is tesz a minisztérium (és a (...)

Patricia Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Ich habe vor ein paar Wochen einen (...)

Jurka Miki Szent István-napi rendezvények (...)

Kōszōnjūk a szervezőknek !

Szöllősi Gáborné LES GÁBOR EMLÉKÉRE

Személyesen ismerhettem Fazekasmester (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Gyors pénz hitel-ajánlat súlyos (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Gyors pénz hitel-ajánlat súlyos (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Hitel kínál magánszemélyek (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

A sürgős egyének közötti (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Súlyos kölcsönök magánszemélyek (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Súlyos kölcsönök magánszemélyek (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Hirdetés leírása Jó napot, Mr (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Gyors pénzhitel-ajánlat súlyos (...)

Anna Kristin Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Szia Egészségügyi okokból (...)

Anna Kristin Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Szia Egészségügyi okokból (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

Noileg
Reklam
Reklam
banyavidek