Kelemen Hunor: a bizalmat növelné, ha az RMDSZ osztozna az USR-vel a házelnöki tisztségeken

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az RMDSZ-nek két-három olyan jelöltje is akad, aki alkalmas a miniszterelnöki tisztség ellátásra, ám egyelőre nem javasolnak kormányfőt, mert nem akarják tovább növelni a körvonalazódó hárompárti koalíció töredezettségét – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök az államfővel lezajlott hétfői konzultáció után. FRISSÍTÉS: Kelemen a PNL és a PSD közötti háború részének nevezte Klaus Iohannis április végi kijelentését, amikor Erdély magyaroknak való „kiárusításával” vádolta meg a szociáldemokratákat, egyben megbélyegezte a magyarokat.


A politikus elmondta, az RMDSZ tárgyalóküldöttsége közölte az államfővel: a választási eredmények ismeretében a legjobb megoldást abban látják, hogy a PNL, az USR és az RMDSZ által alkotott jobbközép kormány alakuljon. A kisebbségek frakciójának támogatásával egy ilyen koalíciónak olyan parlamenti többsége lenne, amellyel négy évet kormányozhatna – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök a legfontosabbnak egy olyan kormányprogram kidolgozását nevezte, amelyik választ tud adni az ország legfontosabb problémáira: az infrastruktúrára, a mezőgazdaságra, az oktatás és az egészségügy kérdéseire. A kormányprogramnak része lenne a nemzeti kisebbségek identitásának megőrzése is – tette hozzá. A PNL-vel és az USR-PLUS-szal a hét végén elkezdett tárgyalásokról elmondta: az RMDSZ álláspontja az, hogy a legtöbb mandátumot nyert pártnak kellene miniszterelnököt javasolnia. Emlékeztetett, hogy a felek nem tudtak megegyezni, ezért a PNL és az USR-PLUS külön kormányfőjelölttel állt elő. „Szinte kívánja ez a helyzet, hogy legyen az RMDSZ-nek is miniszterelnök-jelöltje. Azt mondtuk az államfőnek, hogy van két-három olyan politikusunk, aki el tudná látni ezt a feladatot, de azért nem jelentjük be a nevüket, mert nem akarjuk növelni a koalíció töredezettségét és a feszültséget. Ha nem lehet megegyezni a következő konzultációs körig, akkor természetesen mi is tudunk javasolni miniszterelnököt” – mondta Kelemen Hunor.

Kifejtette, az RMDSZ szerint növelné a bizalmat a felek között, ha a koalícióban a politikai érvek és szempontok a matematikával együtt érvényesülnének. „Három koalíciós szereplő van, a három fontos politikai tisztségből egyet-egyet mindegyik szereplőnek meg kell kapnia: az egyik párt a miniszterelnöki, a másik kettő a két házelnöki tisztséget. Utána a kormányzati tisztségek elosztásakor lehet az arányosság elvét alkalmazni” – részletezte. Ezzel utalt arra, hogy a PNL és az USR-PLUS egyaránt ragaszkodik a képviselőház elnöki tisztségéhez. Hozzátette: ha nem tud kiegyezni a PNL és az USR-PLUS abban, hogy melyikük vezesse a parlament alsóházát, akkor az is elképzelhető, hogy az RMDSZ kapja meg ezt a tisztséget. „De természetesen ez csak egy javaslat, mi ezt rugalmasan kezeljük, nincsenek bemerevített álláspontja” – jegyezte meg. A Maszolnak arra a kérdésére, mi a valószínűsége annak, hogy az RMDSZ megkapja valamelyik házelnöki tisztséget, Kelemen Hunor kijelentette: semmi sem borítékolható. „Nincs koalíciós kényszer bennünk. A legfontosabb, legyen egy jó kormányprogram, ugyanakkor a politikai bizalmat erősítené, ha a három legfontosabb tisztséget háromfelé osztanák a felek között” – jelentette ki. Kelemen Hunor hangsúlyozta, a koalíciós tárgyalásokat az elnökkel tartott hétfői konzultációsorozat után is folytatják. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a koalíciót megosztó kérdéseken türelemmel túl lehet lépni. Ezért elérhető célnak tartja, hogy december 23-ig, de legkésőbb év végéig megalakuljon a hárompárti koalíciós kormány.

Az MTI kérdésére, hogy szükségesnek tartja-e, hogy az államfő közvetítsen, vagy – egy kormányalakítási megbízással – „igazságot tegyen" a vitázó koalíciós partnerek között, Kelemen Hunor korainak nevezte az elnök közbelépését. Nem jelentene stabil kormányzást, ha az elnök kész tények elé állítaná a koalíciós partnereket, ez nem szolgálná a bizalom növelését – vélekedett. „Bízom abban, hogy a közjót fogják a (koalíciós) kollégák is előtérbe helyezni. Most egy kicsit úgy tűnik, hogy a túltáplált egók harcát látjuk, ha szabad így fogalmazni, de hát ez minden koalíciós tárgyaláson így volt, ebből ki lehet lépni, ha egy kicsit rugalmasabbak az emberek, és előre tekintenek" – mondta Kelemen Hunor.

Kelemen: meggondolatlanság volt Iohannistól „Erdély kiárusítása” a magyaroknak

A PNL és a PSD közötti politikai háború része volt Klaus Iohannis államfő áprilisi kijelentése a Székelyföld autonómiájáról, amelyben magyarul üdvözölte a PSD-t – jelentette ki hétfői sajtóértekezletén Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. „Akkor is elmondtam: ez egy meggondolatlan nyilatkozat volt, egy hiba, egy megalapozottságot nélkülöző nyilatkozat, amely, azt hiszem, a PNL és a PSD között dúló háború részét képezte. Sajnálatos, hibás nyilatkozat volt, és remélem, hogy ezen kívül még másról is tudunk beszélni, például arról, hogy változás áll be az etnikai kisebbségekhez való viszonyulásban. Idén is, de az elmúlt években is azt kértem: ne vonjanak bele minket, a magyar közösséget a politikai csatározásokba.

Mi nem akarunk rosszat Romániának, nem akarjuk elvenni sem Erdélyt, sem Munténiát, sem Olténiát, sem Moldvát, mi csak egy mindenki számára jobb országot akarunk, minden állampolgár számára. Ebben a pillanatban a jövőre tekintünk, anélkül, hogy elfelejtenénk a múltban elkövetett hibákat” – mondta Kelemen Hunor az államfővel folytatott kormányalakítási tárgyalások első fordulóját követően. Az államfő Kelemen Hunor által felidézett nyilatkozata idén áprilisban hangzott el. Akkor az államfő bírálta a Székelyföld autonómistatútumának tervezetét, hangsúlyozva, a Szociáldemokrata Párt segített az RMDSZ-nek abban, hogy – hallgatólagosan – átmenjen a javaslat a képviselőházon.

Jó napot kívánok, PSD!” – mondta akkor magyarul az elnök. –

„Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia parlamentjében.

A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. Miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy szabaduljunk meg ettől a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy odaadja Erdélyt a magyaroknak.

Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek Orbán Viktor Budapestről e megállapodásért cserében?" – fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában áprilisban adott nyilatkozatában. Iohannis hozzátette, lehet, ezáltal jobban megértik az emberek, miért ragaszkodott az előre hozott választásokhoz. „Nem szeretném, hogy a PSD döntsön a nemzet fontos ügyeiről. (...) Ez megengedhetetlen, és amíg én vagyok Románia elnöke, egy ilyen törvény nem fog létezni" – nyomatékosította idén tavasszal, miután a képviselőház hallgatólagosan elfogadta a Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét (amit aztán a szenátusban gyorsított eljárással egyhangúlag végleg elvetettek a román pártok).

Nem kéne ügyvivő kormánnyal kezdeni a jövő évet

Kelemen Hunor úgy vélekedett, hogy nem kellene az ügyvivő kormánnyal kezdeni a 2021-es évet, hanem még december 31. előtt be kell iktatni az új kormányt.

Azt is kijelentette: az RMDSZ nem támogatja szakértői kormány létrehozását. Kelemen Hunor kifejtette: azt tartja kívánatosnak, ha december 23-ig sikerülne beiktatni az új kabinetet. Ha ez nem sikerül, akkor december 26–27-én, de mindenképpen még újév előtt meg kell alakulnia az új kormánynak.

Az RMDSZ elnöke közölte: az államfőnek is tudomására adta, hogy nem támogatja egy szakértői kormány megalakítását, mert meglátása szerint jelenleg politikai kormányra van szüksége az országnak. Kifejtette: a kormányalakítási tárgyalásoknak folytatódniuk kell, a politikai érveket pedig úgy kell kombinálni a matematikai szempontokkal, hogy végeredményként megállapodás szülessen, és kialakuljon a kabinet működéséhez elengedhetetlen egyensúly.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8738 RON
1 dollár = 4.0148 RON
100 forint = 1.3641 RON
rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitel mindenkinek a koronavírus-járvány idején Jó nap, Szüksége van kölcsönre? Pénzügyi válságban van? Szerencséd van, mert 24 (...)

Hitel az új év megkezdéséhez (Jelentkezés itt) Jó nap, Ebben az évben 2021-ben mindenféle hitelt kínálunk, függetlenül az Ön pénzügyi (...)

Karácsonyi kölcsön 24 órán belül mindenki számára Jó nap, Jelentkezzen ide mindenféle hitelre, ez legális és a megfelelő protokollokat (...)

adj fel hirdetést
n2

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Beaconijn A Szent István Napok 2020 további (...)

Europe, and in Ancient Russia

Zita Rist Szakmaképzés líceumi diákok (...)

Erdemesnek Tarta am felmerni hogy az (...)

Kertesz Rozalia Megyénként rendkívül változó, hol (...)

Mi a helyzet Nagybányán ?

Róbert Szálka Értékek vonzásában – (...)

Ha nem jön köze ez a vírusos (...)

Julka Új igazgatója van a Németh László (...)

Szivbol gratulalok! ♥

Veronica Benedec Új igazgatója van a Németh László (...)

Gratulalok tanarneni

Lenkey Tibor A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Őszinte köszönetem és elismerésem (...)

Todorovics István A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Sok sikert a további munkássághoz!

Tompos Opra Ágota A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Örömmel látom hogy elismerik (...)

Erzsebet Koncz Kovacs Szamosardó, a legmagyarabb település (...)

K Ö S Z Ö N Ö M !

Ulman Mária Mégis lett magyar alpolgármestere (...)

Nagyon sok szeretettel gratulálok Pap (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Előző (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Lenkey Tibor (...)

Felsőkohói templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Sarlós Boldogasszony Szentmiséinek (...)

Szent Miklós/Szent Antal templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Szent Miklós/Szent Antal (...)

Fernezely Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Árpádházi Szent (...)

Benedek de nem Elek Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Brutus véleménye szerin: elmentek (...)

László Béla Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Húha! Ezek, a fiúk lányok hogy (...)

Balla Gàspàr Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt rangos véleményező! Mint (...)

BRUTUS Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Az edélyi (...)

Nemeth Nicolae Iuliu A Magyar Szórvány Napja Nagybányán (...)

Engem modfelett elkedvetlenit amikor (...)

Baczynski Gábor Sorsközösségben vagyunk egymással

Imádkozni fogunk, innen Budapestről (...)

Majlatlevente Elkezdik a Szülőföldön magyarul (...)

Már eljőt vagy nem a kifizetés mert (...)

gergyu Beszélgetés Várady Enikővel az (...)

Szép munka, egy nemes ügy (...)

Péter Károly Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Kitűnő alkalom.

Varga Gábor Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Nagyon jó dolog

Nagybánya.ro 52 millió fölött a fertőzöttek (...)

Kedves Kertész Rozália! Igen, kell (...)

Kertesz Rozalia 52 millió fölött a fertőzöttek (...)

Nagybányai nyugdíjas lakosként (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam