Magyar oktatási központot avattak Temesváron: „Egy kis haza, egy kis Magyarország legyen”

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Temesváron tanuló magyar egyetemi hallgatók közösségi tereként, szakmai fejlődésének központjaként kíván működni a Bolyai János Szakkollégium, amelyet szerda koradélután avattak fel többek között Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes jelenlétében.


A Bánsági Közösségért Egyesület égisze alatt működő szakkollégium a bánsági magyarság húszéves álmát váltotta valóra. „Most már Temesváron az óvodától az egyetemig lehet magyarul tanulni” - mondta Molnár András, a civil szervezet elnöke, utalva arra, hogy az intézmény szellemi műhelyként kíván működni a bentlakók és a külső személyek számára is, erősítve a temesvári magyar közösséget. Büszkén mondta, hogy a szakkollégium iránt már megnyitás előtt nagy volt az igény, így a modern, a 21. századi igényeket kielégítő 30 férőhelyes bentlakás teltházzal kezdte meg működését.

Farkas Imre temesvári alpolgármester szerint a magyar kormánynak köszönhető bölcsődeépítés, óvodafejlesztés után „most a magyar felsőoktatás fellegvárának avatóján” vehettek részt az egybegyűltek. Az elöljáró felidézte diákéveit: „mi, temesváriak tudtunk a székelyföldiekről, bulikon találkoztunk, de aligha volt közös magyar diákélet. A Bolyaival mindez megváltozik, mert ez minden magyar diákot integráló intézmény lesz”. Az alpolgármester szerint amellett, hogy biztosítja a lakhatás és étkezés feltételeit, „az otthont is pótolja” ez intézmény. „A magyar szaknyelv elsajátítása szintén a kollégium feladata lesz, mert Temesváron nincs magyar egyetemi képzés. Reméljük, a bentlakók alkotó tagjai lesznek a temesvári magyar közösségnek, biztosítva ezáltal a közösségi jövőt” - zárta szavait.

Pál József Csaba temesvári római katolikus megyéspüspök szentelte meg a szakkollégiumot Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint Erdély, a Bánság és a Partium Kelet-Közép-Európa szellemi fellegvára lehet, ha „hozzárendeljük a tudást, a pénzt és az akaratot”. Mint fogalmazott: az oktatás általában stratégiai kérdés, de a romániai magyar közösség számára létkérdés.  Az építkezést-felújítást 150 millió forinttal támogató magyar kormány képviseletében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt kívánta, hogy legyen ez a hely „egy kis haza, egy kis Magyarország”.

„Nem egy hagyományos kollégium ez, hanem egy szórványkollégium. A nemzetpolitika kifejezés ismeretlen nyugaton, hiszen a politika ab ovo nemzeti. A történelem viharai miatt azonban magyar nemzet egyharmada, más országokhoz került, de attól még a magyar nemzet része” - utalt arra, hogy a jelenlegi magyar kormány felelősséget vállal a külhoni magyar közösségekért és egyénekért. Temesvárnak a magyar kultúr- és oktatástörténetben játszott fontos szerepét taglalva reményét fejezte ki, hogy „ez a kollégium ne csupán egy sziget legyen, hanem magyar közösségi térként álljon a diákok rendelkezésére”.

A szakkollégium Temesvár józsefvárosi negyedében, a Bartók Béla Elméleti Líceum szomszédságában, a római katolikus egyháztól 30 évre ingyenes használatba kapott épületben működik. A bentlakók kedvezményes áron szállhatnak meg, de a házigazdák a képzésre és a műhelymunkákra is nagy hangsúlyt fektetnek majd. A 60 férőhelyes konferenciateremben szakmai előadások és közösségi rendezvények tarthatók. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke beszédében előrebocsátotta: az oktatás mindenütt stratégiai kérdés, de „számunkra, romániai magyarok számára létkérdés”. „Az RMDSZ legnagyobb eredménye a magyar oktatási rendszer újrateremtése a bölcsődétől az egyetemig. De ehhez kellett a közösség kitartása és harca, az egyház aktív szerepvállalása, a civilek elkötelezettsége, és a magyar kormány támogatása minden esetben – mondta. - Nem állhatunk meg itt. Tovább kell fejleszteni a magyar oktatást, általában az oktatást Romániában. Versenyképes legyen, és a magyar nyelven tanulás ne csak az identitás megőrzésében segítsen, hanem a magasabb a színvonalat jelentse.”

Az RMDSZ elnöke szerint Erdély, a Bánság és a Partium lehet Kelet-Közép-Európa szellemi fellegvára, ha hozzárendeljük a tudást, a pénzt és az akaratot. "Olyan oktatás kell Romániában, amely azonos esélyeket biztosít falun, városon, románnak, magyarnak, gazdagnak és szegénynek. Gyermekeink tehetsége a legfőbb vagyonunk. Ezt kell gyarapítani” - jelentette ki. A bentlakók nevében Makkai Mercédesz és Juhász-Boylan Pál szólalt fel, a Bartók-líceum diákjainak verses-zenés produkciója után pedig Pál József Csaba temesvári római katolikus megyéspüspök szentelte meg a szakkollégiumot.

Nagy György Tamás, a Temesvári Műszaki egyetem professzora beszédében elmondta, hogy a bentlakók fele-fele arányban székelyföldiek, illetve szórványból érkezettek. Előbbiekhez intézve szavait felhívta a figyelmet: „Temesváron erős magyar intézményekkel, de gyenge identitástudattal rendelkező, magyarul nehezen beszélő emberrel is fognak találkozni. Idő kell, megérteni őket, s amikor hazamennek, óvva intsék közösségüket, nehogy ide jussanak.”

Molnár Zsolt volt Temes megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő „az ötlet közvetítőjeként” a Maszolnak elmondta: 2013-ban kezdeményezték a szakkollégium létrehozását, 2015-ben kötötték meg a támogatási szerződést a magyar kormánnyal, és a katolikus egyház is akkor bocsátotta a rendelkezésükre az ingatlant. Kifejezte reményét, hogy a bentlakók aktívak lesznek mind szakmai téren, mind a diákéletben, és rendezvényekkel, programokkal fogják megtölteni Temesvár új közösségi terét.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukReklam


árfolyam:
1 euro = 4.9245 RON
1 dollár = 4.1111 RON
100 forint = 1.3721 RON
rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Gyors és jogos hitelajánlat mindenkinek Jó nap, Itt szerezheti be gyors és egyszerű hitelét anélkül, hogy felfedné pénzügyi (...)

Szüksége van nem biztonságos hitelre Éppen abban az évszakban érezzük nyomásnak, és ez az év a világjárvány miatt (...)

Komoly hitelajánlat 3% -os kamatlábbal Jó nap, Gyors és egyszerű kölcsönre van szüksége? A bank megtagadta tőled a (...)

adj fel hirdetést
n2

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Judith Gorog 125 éves a Nagybányai Művésztelep - (...)

Izgalommal varom az eloadast, sok (...)

KelepElek A kutyatulajdonosok (...)

Gyihhááá! Illegális (...)

Miskolczi Katalin 125 éves a Nagybányai Művésztelep - (...)

Sok sikert a programhoz, már naGyon (...)

Extractionmrg A Szent István Napok 2020 további (...)

collection of poems composed

AndrewDuata Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

https://zootovaryvsem.org/ (...)

Dániel Penkov Mikola András: Színek és fények (3.)

Várom a folytatást' Ezek után (...)

Ferenc Seres A járvány kezdetétől számítva 800 (...)

Sajnos Nagybánya lakosait megviselte a (...)

RIST ZITA A városfejlesztés és városarculat (...)

Kedeves varosi tanacsosok!amit fentebb (...)

Katalin Nászta Kétszáz évvel ezelőtt nyitotta meg (...)

Köszönöm a cikket!

Libik Jòzsef Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

Jò napot.Libik Jòzsef vagyok.Jelenleg (...)

Dr Daróczi János Huszonnégy református elkezdte (...)

Példaértékű kezdeményezés!

Nagy István Bemutatkoznak az RMDSZ Máramarosért (...)

Máramaros megye NEM maradt parlamenti (...)

Attila Szász Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

Sok sikert a fórumnak.

Varga Gábor Emil Boc nem örül, hogy RMDSZ-es (...)

Elég nagy baj!

Kinczel Ferenc Új székháza lesz a Nagybányai (...)

Vigyázzatok a fejetekre el ne (...)

Éva Bondorné Tisztelt Képviselő Úr, mondjon le!

Nem érdekel mi van Nagybányán! Van (...)

Zita Rist Szakmaképzés líceumi diákok (...)

Erdemesnek Tarta am felmerni hogy az (...)

Kertesz Rozalia Megyénként rendkívül változó, hol (...)

Mi a helyzet Nagybányán ?

Róbert Szálka Értékek vonzásában – (...)

Ha nem jön köze ez a vírusos (...)

Julka Új igazgatója van a Németh László (...)

Szivbol gratulalok! ♥

Veronica Benedec Új igazgatója van a Németh László (...)

Gratulalok tanarneni

Lenkey Tibor A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Őszinte köszönetem és elismerésem (...)

Todorovics István A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Sok sikert a további munkássághoz!

Tompos Opra Ágota A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Örömmel látom hogy elismerik (...)

Erzsebet Koncz Kovacs Szamosardó, a legmagyarabb település (...)

K Ö S Z Ö N Ö M !

Ulman Mária Mégis lett magyar alpolgármestere (...)

Nagyon sok szeretettel gratulálok Pap (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Előző (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Lenkey Tibor (...)

Felsőkohói templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Sarlós Boldogasszony Szentmiséinek (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam