Magyar oktatási központot avattak Temesváron: „Egy kis haza, egy kis Magyarország legyen”

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Temesváron tanuló magyar egyetemi hallgatók közösségi tereként, szakmai fejlődésének központjaként kíván működni a Bolyai János Szakkollégium, amelyet szerda koradélután avattak fel többek között Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes jelenlétében.


A Bánsági Közösségért Egyesület égisze alatt működő szakkollégium a bánsági magyarság húszéves álmát váltotta valóra. „Most már Temesváron az óvodától az egyetemig lehet magyarul tanulni” - mondta Molnár András, a civil szervezet elnöke, utalva arra, hogy az intézmény szellemi műhelyként kíván működni a bentlakók és a külső személyek számára is, erősítve a temesvári magyar közösséget. Büszkén mondta, hogy a szakkollégium iránt már megnyitás előtt nagy volt az igény, így a modern, a 21. századi igényeket kielégítő 30 férőhelyes bentlakás teltházzal kezdte meg működését.

Farkas Imre temesvári alpolgármester szerint a magyar kormánynak köszönhető bölcsődeépítés, óvodafejlesztés után „most a magyar felsőoktatás fellegvárának avatóján” vehettek részt az egybegyűltek. Az elöljáró felidézte diákéveit: „mi, temesváriak tudtunk a székelyföldiekről, bulikon találkoztunk, de aligha volt közös magyar diákélet. A Bolyaival mindez megváltozik, mert ez minden magyar diákot integráló intézmény lesz”. Az alpolgármester szerint amellett, hogy biztosítja a lakhatás és étkezés feltételeit, „az otthont is pótolja” ez intézmény. „A magyar szaknyelv elsajátítása szintén a kollégium feladata lesz, mert Temesváron nincs magyar egyetemi képzés. Reméljük, a bentlakók alkotó tagjai lesznek a temesvári magyar közösségnek, biztosítva ezáltal a közösségi jövőt” - zárta szavait.

Pál József Csaba temesvári római katolikus megyéspüspök szentelte meg a szakkollégiumot Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint Erdély, a Bánság és a Partium Kelet-Közép-Európa szellemi fellegvára lehet, ha „hozzárendeljük a tudást, a pénzt és az akaratot”. Mint fogalmazott: az oktatás általában stratégiai kérdés, de a romániai magyar közösség számára létkérdés.  Az építkezést-felújítást 150 millió forinttal támogató magyar kormány képviseletében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt kívánta, hogy legyen ez a hely „egy kis haza, egy kis Magyarország”.

„Nem egy hagyományos kollégium ez, hanem egy szórványkollégium. A nemzetpolitika kifejezés ismeretlen nyugaton, hiszen a politika ab ovo nemzeti. A történelem viharai miatt azonban magyar nemzet egyharmada, más országokhoz került, de attól még a magyar nemzet része” - utalt arra, hogy a jelenlegi magyar kormány felelősséget vállal a külhoni magyar közösségekért és egyénekért. Temesvárnak a magyar kultúr- és oktatástörténetben játszott fontos szerepét taglalva reményét fejezte ki, hogy „ez a kollégium ne csupán egy sziget legyen, hanem magyar közösségi térként álljon a diákok rendelkezésére”.

A szakkollégium Temesvár józsefvárosi negyedében, a Bartók Béla Elméleti Líceum szomszédságában, a római katolikus egyháztól 30 évre ingyenes használatba kapott épületben működik. A bentlakók kedvezményes áron szállhatnak meg, de a házigazdák a képzésre és a műhelymunkákra is nagy hangsúlyt fektetnek majd. A 60 férőhelyes konferenciateremben szakmai előadások és közösségi rendezvények tarthatók. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke beszédében előrebocsátotta: az oktatás mindenütt stratégiai kérdés, de „számunkra, romániai magyarok számára létkérdés”. „Az RMDSZ legnagyobb eredménye a magyar oktatási rendszer újrateremtése a bölcsődétől az egyetemig. De ehhez kellett a közösség kitartása és harca, az egyház aktív szerepvállalása, a civilek elkötelezettsége, és a magyar kormány támogatása minden esetben – mondta. - Nem állhatunk meg itt. Tovább kell fejleszteni a magyar oktatást, általában az oktatást Romániában. Versenyképes legyen, és a magyar nyelven tanulás ne csak az identitás megőrzésében segítsen, hanem a magasabb a színvonalat jelentse.”

Az RMDSZ elnöke szerint Erdély, a Bánság és a Partium lehet Kelet-Közép-Európa szellemi fellegvára, ha hozzárendeljük a tudást, a pénzt és az akaratot. "Olyan oktatás kell Romániában, amely azonos esélyeket biztosít falun, városon, románnak, magyarnak, gazdagnak és szegénynek. Gyermekeink tehetsége a legfőbb vagyonunk. Ezt kell gyarapítani” - jelentette ki. A bentlakók nevében Makkai Mercédesz és Juhász-Boylan Pál szólalt fel, a Bartók-líceum diákjainak verses-zenés produkciója után pedig Pál József Csaba temesvári római katolikus megyéspüspök szentelte meg a szakkollégiumot.

Nagy György Tamás, a Temesvári Műszaki egyetem professzora beszédében elmondta, hogy a bentlakók fele-fele arányban székelyföldiek, illetve szórványból érkezettek. Előbbiekhez intézve szavait felhívta a figyelmet: „Temesváron erős magyar intézményekkel, de gyenge identitástudattal rendelkező, magyarul nehezen beszélő emberrel is fognak találkozni. Idő kell, megérteni őket, s amikor hazamennek, óvva intsék közösségüket, nehogy ide jussanak.”

Molnár Zsolt volt Temes megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő „az ötlet közvetítőjeként” a Maszolnak elmondta: 2013-ban kezdeményezték a szakkollégium létrehozását, 2015-ben kötötték meg a támogatási szerződést a magyar kormánnyal, és a katolikus egyház is akkor bocsátotta a rendelkezésükre az ingatlant. Kifejezte reményét, hogy a bentlakók aktívak lesznek mind szakmai téren, mind a diákéletben, és rendezvényekkel, programokkal fogják megtölteni Temesvár új közösségi terét.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7556 RON
1 dollár = 4.2732 RON
100 forint = 143.8 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Itt van befektetési lehetőség Szeretne extra jövedelmet keresni? Ha igen, keressen tovább. Az (AMAZON INVESTMENT CORPORATION) (...)

Befektetés: 500 euró, és 5000 euró nyereség Itt van befektetési lehetőség az Ön számára, hogy kevesebb mint 500 eurót fektessen be, és (...)

Fektessen be és nyereséges megtérülést kapjon 7-10 napon belül Kint vagy, és nem tudja, melyik programba fekteti be ezt a kis összeget, és rövid időn belül (...)

adj fel hirdetést
KH

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

CindyPyday A Szatmári Római Katolikus (...)

Springtime cleansing is actually not (...)

joumngof2 A Szatmári Római Katolikus (...)

Предположим, вы (...)

András László A szenátuson átment a Trianon napról (...)

Az egész román elitről lesújtó a (...)

vigili Szatmárnémetiből is közvetlen (...)

Nagyon örülök neki, így (...)

jkgabor A Colonello is csatkozik a Nagy (...)

Mi az ,hogy Mateszlka, jottek volna (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

Dr. Csomai Miklós Egy napra Erdélybe költözik az EU (...)

Ahol Junker van, ott nem születhet (...)

seresterezia@yahoo.com Meghalt Elekes Emma, Szatmár (...)

Nyugodjon bekeben szatmari kozonseg (...)

vgá A szatmári színház második (...)

Kéz- és lábtörést!

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

Rist Zita Hajnalka Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Velemenyem szerint, a musor utanra az (...)

Ambrus István mkl 25. születésnapját ünnepelte a (...)

A cikkbeni nyugdíjas klubok (...)

Erika Miért lassú a gyorsposta?

Az semmi,de egy levél Kolozsvárra 6 (...)

Margit Kovácsné Kerek évfordulók 2019-ben – Ady (...)

Fantasztikus gyűjtemény.Lenne mit (...)

Andrew emmanuel úr Kelemen: az RMDSZ tagja lenne egy (...)

Itt van az én nagy mesterem, aki ma az (...)

Var Gabi Elhunyt Makara György

Nekem is kedvenc tanaraim kozze (...)

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

vgá "S mi vagyok én, kérded " - (...)

egy nagy kalappal!

vgá Novemberi kvíz-est

egy nagy kalappal!

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh