Már építik a bulivárost Kolozsvár szívében, csütörtökön eljön az „Untold-királyság”

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Minden idők legnagyobb buliját ígérik az Untold szervezői Kolozsváron, ahol már gőzerővel dolgoznak az elektronikus és könnyűzenei fesztivál csütörtökön kezdődő ötödik kiadásának helyszínén.


Óriási munkatelephez hasonlít ezekben a napokban a kincses város Sétatéri nagyparkja, valamint a Kolozsvár Aréna környéke, ahol több ezer munkás, szervező, önkéntes és rendfenntartó tüsténkedik az ország legnagyobb fesztiváljának előkészületein.

A több mint tizenhárom hektáron elterülő, közel kétszáz évvel ezelőtt kialakított zöldövezetben védősisakot és megkülönböztető mellényt hordó szakik nyüzsögnek mindenfelé. Hol a fantáziadús díszlettel ellátott, a több mint száz éves gesztenyefák lombkoronájáig érő hatalmas színpadokat építik, másutt deszkapallókat helyeznek el az ösvényeken, amott italbárokat, pihenőhelyeket alakítanak ki.

A Sétateret szinte teljes egészében körbefonták rácskordonnal, már a beléptető kapuk is állnak, az erre a célra kialakított sátraknál már ki lehet váltani a belépésre feljogosító karszalagokat, amelyeket fizetést követően a faházikóknál töltenek fel az étel-italvásárlás céljából. Készpénzt, bankkártyát ugyanis fölösleges bevinni a fesztivál területére.

Ezrek felügyelik a rendet és a biztonságot Az ötödik kiadásához érkezett Untold fesztivál szervezői minden eddiginél nagyobb, látványosabb és megkapóbb bulit ígérnek az augusztus 1-4. közötti megarendezvény vendégei számára. A két nap múlva megnyíló „Untold-királyság” idején a Kolozsvár Arénában elhelyezett nagyszínpadnál 1500 négyzetméteres ledfal biztosít megfelelő élményt; csak ehhez a színpadhoz harminc teherautóval szállítják a díszletet, amelyek jelentős része háromdimenziós. A szervezők tájékoztatása szerint tizenhárom ország mintegy tízezer polgára dolgozik a fesztivál előkészületein, közülük 1800-an önkéntesek. És ha még ennél is több adat kell, íme: 480 kamionnal érkezett/érkezik Kolozsvárra a rendezvény zökkenőmentes lebonyolításához elengedhetetlen logisztika, a megannyi színpad és díszlet negyven tervező és építész munkáját dicséri.

Az Untold négy napján és ugyanennyi éjszakáján bulizó tömeg biztonságát és egészségét a román belügyminisztérium alakulatainak – rendőrség, csendőrség, tűzoltóság, katasztrófavédelem, rohammentők –, valamint a kolozsvári helyi rendőrség 3200 dolgozója igyekszik szavatolni, ezen túlmenően 750 biztonsági őrt is alkalmaztak. Már csak ezért sem lesz érdemes kábítószer, fegyver, ne adj isten robbanóanyag becsempészésével próbálkozni, hiszen amúgy is mindenkit megmotoznak belépés előtt.

Hasonlóképpen tilos bevinni a bulivárosba élelmet és italt, üveget, állatot, esernyőt, nagytáskát, szúró-vágó eszközt. A bulizók maximum egy 21x29 centiméter átmérőjű kistáskát hordhatnak maguknál, gyógyszer, inzulin, gyógyspray pedig kizárólag orvosi igazolással együtt lehet náluk. A környezet óvására különösen érzékenyek számára bizonyosan jó hír, hogy a fesztivál idén valósággal „kizöldül”, az Untold szervezői különös hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra, például a rendezvény területén nem mű-, hanem lebomló anyagban szolgálják fel az ételt-italt. Borsos árak, magas szállásdíjak Az előző fesztiválok tapasztalata alapján az Untold idején jóformán a feje tetejére áll a kincses város, főleg annak is a központja. Ami nem véletlen, hiszen Kolozsvár lakossága megkétszereződik a megabuli idejére: a szervezők ebben az évben a tavalyi 355 ezer fesztiválozóhoz képest még több vendéget várnak.

A kolozsváriak máris a bőrükön érzik a környéken foganatosított forgalomkorlátozást, utcalezárást, ugyanakkor a városi tömegközlekedési vállalat éjszakai járatokkal igyekszik a bulizók kedvére járni. Apropó, közlekedés: noha a Kolozsvárt működő, a világ minden tájáról érkező fesztiválozókból ugyancsak hasznot húzó bérfuvarozók éppen az Untoldra időzítve kérték a taxis tarifák felsrófolását, az önkormányzat ezt nem hagyta jóvá, így marad a nappal alkalmazott kilométerenkénti 2,75 lejes, valamint az éjszakai 3,20 lejes díjszabás. Szállást már jó ideje jóformán lehetetlen küldetés találni a kincses városban és környékén, a szállásadó helyek jelentős részét már előre lefoglalják az untoldosok, a saját otthonukat felkínáló lakosoknál (beleértve a Kolozsvár vonzáskörzetéhez tartozó települések polgárait) azonban még most is érdemes próbálkozni, igaz, néhány napra több száz eurót is elkérhetnek néhány szobáért. A szervezők ebben az évben a tavalyi 355 ezer fesztiválozóhoz képest még több vendéget várnak • Fotó: Rostás Szabolcs És ha már az anyagiak: miközben a 800-900 lejes négynapos bérletek elfogytak, napi jegyek még beszerezhetők, az első, csütörtöki napra, a második és harmadik napra 409, míg a negyedik napra 545 lejért. No és persze VIP-belépő is akad, napjára 818 lejért. Himnuszt komponált a holland lemezlovas Amúgy a zenei kínálatot tekintve az ötödik Untold sztárfellépőjének vitathatatlanul a tizennyolcszoros BRIT Díj-győztes, ex Take That-es Robbie Williams angol énekes számít, aki vasárnap este lép színpadra a Kolozsvár Arénában.

A műfaj szerelmesei hasonlóképpen örülnek a fesztivál visszatérő vendégének számító Armin van Buurennek is, pláne, hogy nemrég megkomponálta az Untold himnuszát, amelynek videóklipjét a holland lemezlovas szombat esti showján rögzítik. Fellép még egyebek mellett Martin Garrix, a Steve Aoki, Dimitri Vegas és Like Mike alkotta, legendásnak kikiáltott trió, David Guetta és még sokan mások – összesen kétszáz előadó. Aminek a több mint 300 ezer fesztiválozó szívrepesve örül, a Kolozsvár belvárosában élők azonban már kevésbé. 

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7216 RON
1 dollár = 4.2706 RON
100 forint = 143.84 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Állasajánlat Autóalkatrészeket forgalmazó üzlet kiszállitó munkatarsat keres. Elvárások: - B (...)

hitelt szeretne kihasználni, hogy kiszabaduljon a patthelyzetből, amely a bankok elé állítja a hitelkérelmeket tartalmazó dokumentumok elutasítása útján, és a projektek végrehajtásához hitelt szeretne kihasználni, hogy kiszabaduljon a patthelyzetből, amely a bankok elé állítja a (...)

Állásajánlat Webáruházunk munkatársakat keres ügyfél-kapcsolattartó, ügyintéző munkakör (...)

adj fel hirdetést
Reklam

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

LesSefe Nagybányán játszik rangadót az FK (...)

Priligy Espana Venta Comprar Levitra (...)

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

Dr. Csomai Miklós Egy napra Erdélybe költözik az EU (...)

Ahol Junker van, ott nem születhet (...)

seresterezia@yahoo.com Meghalt Elekes Emma, Szatmár (...)

Nyugodjon bekeben szatmari kozonseg (...)

vgá A szatmári színház második (...)

Kéz- és lábtörést!

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

Rist Zita Hajnalka Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Velemenyem szerint, a musor utanra az (...)

Ambrus István mkl 25. születésnapját ünnepelte a (...)

A cikkbeni nyugdíjas klubok (...)

Erika Miért lassú a gyorsposta?

Az semmi,de egy levél Kolozsvárra 6 (...)

Margit Kovácsné Kerek évfordulók 2019-ben – Ady (...)

Fantasztikus gyűjtemény.Lenne mit (...)

Andrew emmanuel úr Kelemen: az RMDSZ tagja lenne egy (...)

Itt van az én nagy mesterem, aki ma az (...)

Var Gabi Elhunyt Makara György

Nekem is kedvenc tanaraim kozze (...)

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

vgá "S mi vagyok én, kérded " - (...)

egy nagy kalappal!

vgá Novemberi kvíz-est

egy nagy kalappal!

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

Hippie Szabad vagy (ma este)? - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcsolatos (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh