Már építik a bulivárost Kolozsvár szívében, csütörtökön eljön az „Untold-királyság”

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Minden idők legnagyobb buliját ígérik az Untold szervezői Kolozsváron, ahol már gőzerővel dolgoznak az elektronikus és könnyűzenei fesztivál csütörtökön kezdődő ötödik kiadásának helyszínén.


Óriási munkatelephez hasonlít ezekben a napokban a kincses város Sétatéri nagyparkja, valamint a Kolozsvár Aréna környéke, ahol több ezer munkás, szervező, önkéntes és rendfenntartó tüsténkedik az ország legnagyobb fesztiváljának előkészületein.

A több mint tizenhárom hektáron elterülő, közel kétszáz évvel ezelőtt kialakított zöldövezetben védősisakot és megkülönböztető mellényt hordó szakik nyüzsögnek mindenfelé. Hol a fantáziadús díszlettel ellátott, a több mint száz éves gesztenyefák lombkoronájáig érő hatalmas színpadokat építik, másutt deszkapallókat helyeznek el az ösvényeken, amott italbárokat, pihenőhelyeket alakítanak ki.

A Sétateret szinte teljes egészében körbefonták rácskordonnal, már a beléptető kapuk is állnak, az erre a célra kialakított sátraknál már ki lehet váltani a belépésre feljogosító karszalagokat, amelyeket fizetést követően a faházikóknál töltenek fel az étel-italvásárlás céljából. Készpénzt, bankkártyát ugyanis fölösleges bevinni a fesztivál területére.

Ezrek felügyelik a rendet és a biztonságot Az ötödik kiadásához érkezett Untold fesztivál szervezői minden eddiginél nagyobb, látványosabb és megkapóbb bulit ígérnek az augusztus 1-4. közötti megarendezvény vendégei számára. A két nap múlva megnyíló „Untold-királyság” idején a Kolozsvár Arénában elhelyezett nagyszínpadnál 1500 négyzetméteres ledfal biztosít megfelelő élményt; csak ehhez a színpadhoz harminc teherautóval szállítják a díszletet, amelyek jelentős része háromdimenziós. A szervezők tájékoztatása szerint tizenhárom ország mintegy tízezer polgára dolgozik a fesztivál előkészületein, közülük 1800-an önkéntesek. És ha még ennél is több adat kell, íme: 480 kamionnal érkezett/érkezik Kolozsvárra a rendezvény zökkenőmentes lebonyolításához elengedhetetlen logisztika, a megannyi színpad és díszlet negyven tervező és építész munkáját dicséri.

Az Untold négy napján és ugyanennyi éjszakáján bulizó tömeg biztonságát és egészségét a román belügyminisztérium alakulatainak – rendőrség, csendőrség, tűzoltóság, katasztrófavédelem, rohammentők –, valamint a kolozsvári helyi rendőrség 3200 dolgozója igyekszik szavatolni, ezen túlmenően 750 biztonsági őrt is alkalmaztak. Már csak ezért sem lesz érdemes kábítószer, fegyver, ne adj isten robbanóanyag becsempészésével próbálkozni, hiszen amúgy is mindenkit megmotoznak belépés előtt.

Hasonlóképpen tilos bevinni a bulivárosba élelmet és italt, üveget, állatot, esernyőt, nagytáskát, szúró-vágó eszközt. A bulizók maximum egy 21x29 centiméter átmérőjű kistáskát hordhatnak maguknál, gyógyszer, inzulin, gyógyspray pedig kizárólag orvosi igazolással együtt lehet náluk. A környezet óvására különösen érzékenyek számára bizonyosan jó hír, hogy a fesztivál idén valósággal „kizöldül”, az Untold szervezői különös hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra, például a rendezvény területén nem mű-, hanem lebomló anyagban szolgálják fel az ételt-italt. Borsos árak, magas szállásdíjak Az előző fesztiválok tapasztalata alapján az Untold idején jóformán a feje tetejére áll a kincses város, főleg annak is a központja. Ami nem véletlen, hiszen Kolozsvár lakossága megkétszereződik a megabuli idejére: a szervezők ebben az évben a tavalyi 355 ezer fesztiválozóhoz képest még több vendéget várnak.

A kolozsváriak máris a bőrükön érzik a környéken foganatosított forgalomkorlátozást, utcalezárást, ugyanakkor a városi tömegközlekedési vállalat éjszakai járatokkal igyekszik a bulizók kedvére járni. Apropó, közlekedés: noha a Kolozsvárt működő, a világ minden tájáról érkező fesztiválozókból ugyancsak hasznot húzó bérfuvarozók éppen az Untoldra időzítve kérték a taxis tarifák felsrófolását, az önkormányzat ezt nem hagyta jóvá, így marad a nappal alkalmazott kilométerenkénti 2,75 lejes, valamint az éjszakai 3,20 lejes díjszabás. Szállást már jó ideje jóformán lehetetlen küldetés találni a kincses városban és környékén, a szállásadó helyek jelentős részét már előre lefoglalják az untoldosok, a saját otthonukat felkínáló lakosoknál (beleértve a Kolozsvár vonzáskörzetéhez tartozó települések polgárait) azonban még most is érdemes próbálkozni, igaz, néhány napra több száz eurót is elkérhetnek néhány szobáért. A szervezők ebben az évben a tavalyi 355 ezer fesztiválozóhoz képest még több vendéget várnak • Fotó: Rostás Szabolcs És ha már az anyagiak: miközben a 800-900 lejes négynapos bérletek elfogytak, napi jegyek még beszerezhetők, az első, csütörtöki napra, a második és harmadik napra 409, míg a negyedik napra 545 lejért. No és persze VIP-belépő is akad, napjára 818 lejért. Himnuszt komponált a holland lemezlovas Amúgy a zenei kínálatot tekintve az ötödik Untold sztárfellépőjének vitathatatlanul a tizennyolcszoros BRIT Díj-győztes, ex Take That-es Robbie Williams angol énekes számít, aki vasárnap este lép színpadra a Kolozsvár Arénában.

A műfaj szerelmesei hasonlóképpen örülnek a fesztivál visszatérő vendégének számító Armin van Buurennek is, pláne, hogy nemrég megkomponálta az Untold himnuszát, amelynek videóklipjét a holland lemezlovas szombat esti showján rögzítik. Fellép még egyebek mellett Martin Garrix, a Steve Aoki, Dimitri Vegas és Like Mike alkotta, legendásnak kikiáltott trió, David Guetta és még sokan mások – összesen kétszáz előadó. Aminek a több mint 300 ezer fesztiválozó szívrepesve örül, a Kolozsvár belvárosában élők azonban már kevésbé. 

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.7834 RON
1 dollár = 4.4307 RON
100 forint = 141.51 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

kiado lakas Kiado ketszobas tomhazlakas, 1vagy2 evre, kozel a regi foterhez.Deli fekvesu csendes es zold (...)

Megemlekezes Fajo szivvel emlekezunk Fazekas Gyorgyre halalanak 25-ik evfordulojara. Szivunkben el szep (...)

Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium do dzielenia się świadectwem o tym, jak byłem skie Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium, aby podzielić się świadectwem o tym, jak (...)

adj fel hirdetést
tmh

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Szálka Róbert Értékek vonzásában – (...)

Megtőrni látsztik a jég ! (...)

Rist Zita Egy éves önkormányzati beszámoló - (...)

Gratulalok Pikulas, sok sikert tovabbra (...)

Marianna Neményi Székelyföldért megmozgatjuk (...)

Javaslattal élnék a Székely Nemzeti (...)

Hajnalka Viselet- és likeversenyt hirdet a (...)

Nagyszerű ötlet, gratulálok! (...)

Földházi István Ezüstfenyő díjban részesült (...)

Bizony, mind igaz, amit róla itt (...)

Miklos Csaba IN MEMORIAM SZENTGYÖRGYI SÁNDOR

Nyugalma legyen csendes , emleke orok ! (...)

Zoltan Thurman Papi cölibátus: XVI. Benedek megtöri (...)

A Le Figaró a világ legbefolyásosabb (...)

Zoltan Thurman Nagybánya a Hunyadiak korában

Ezt minden nagybányai iskolában (...)

Máriás József 60 milliárd forintból 34 kastély és (...)

Üdvös lenne felkarolni a pribékfalvi (...)

András László Klaus Iohannis elütötte Orbán Viktor (...)

Ez az ember fordítva van bekötve. Az (...)

Molnár György Női kávéház

Borbás Marcsi műsorában is (...)

Nagy Annamária Máramarosi diákok tantárgy versenyen

A Kriza János Balladamondó, (...)

Kov A Átment a román parlament (...)

Clemancoval lefekudot a kiralyno,es (...)

Kovacs Alexandru Átment a román parlament (...)

Miert kellet azRMDSZ.-nek leszavaznia a (...)

Péter Károly A bukaresti központi egyetemi (...)

Az említett választási vitán (...)

rettegi olga Újraavatták a Nemzeti Vértanúk (...)

a tortenelem sajnos ,megismetlodik (...)

Lemak Rudolf Máramarossziget magyar irodalmi élete

Hiányolom a Szigeti Turmix heti (...)

Péter Károly Az Orban-kabinet tizenkét pontja: (...)

Már nehogy higgyünk nekik!

András László A szenátuson átment a Trianon napról (...)

Az egész román elitről lesújtó a (...)

vigili Szatmárnémetiből is közvetlen (...)

Nagyon örülök neki, így (...)

jkgabor A Colonello is csatkozik a Nagy (...)

Mi az ,hogy Mateszlka, jottek volna (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

Reklam
Reklam