Még az idén elkezdődhet a Kolozsvár–Biharpüspöki-gyorsvasút tervezése és építése

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A román szállításügyi miniszter szerint létezik megvalósíthatósági tanulmány a Kolozsvár–Biharpüspöki-vasútvonal korszerűsítésére, és még az idén elkezdődhet a munkálatok tervezése és kivitelezése.


Răzvan Cuc Aranyosgyéresen beszélt erről, miután meglátogatta az A3-as észak-erdélyi autópálya építőtelepét, szavait az Agerpres hírügynökség idézte. A miniszter kijelentette, a bukaresti tárca rendelkezik már egy megvalósíthatósági tanulmánnyal, amit a létező Kolozsvár–Biharpüspöki-vasútvonal korszerűsítésére készítettek el, hogy a vonalon közlekedő személyvonatok elérhessék az óránkénti 160 kilométeres sebességet.

A tárcavezető szerint ezt a vasútvonalat rá kellene csatlakoztatni a négyes páneurópai vasúti folyosóra, amelynek a felújítása folyamatban van, és akkor Kolozsvár és Bukarest között is felgyorsulna a vasúti szállítás. Răzvan Cuc közölte: idén befejeződik a négyes vasúti folyosó Koslárd (Fehér megye) és a Hunyad megyei Piski közötti szakaszának a felújítása, amely által sokat gyorsul a vasúti szállítás ezen a vonalon. Az MTI emlékeztet: a magyar kormány 2018 januárban hagyta jóvá a 450 kilométeres Budapest–Kolozsvár-gyorsvasút létrehozásának tervtanulmányait. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly februárban tárgyalt Bukarestben a román társtárca vezetőjével, Teodor Meleșcanuval a gyorsvasút megépítéséről. Akkor Szijjártó elmondta: egyetértés van Magyarország és Románia között abban, hogy a térség első TGV-típusú gyorsvasúti összeköttetése Budapest és Kolozsvár között épüljön meg.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7607 RON
1 dollár = 4.2653 RON
100 forint = 145.89 RON