Polgári kezdeményezés: nehezen gyűlnek az aláírások, halasztásban bízik az SZNT

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Bízik még abban Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, hogy kérésükre az Európai Bizottság meghosszabbítja a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés benyújtásának határidejét. Addig is mindenkit arra biztatnak, hogy ha eddig nem tették meg, támogassák szignójukkal a kezdeményezést.


A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) még nem kapott választ az Európai Bizottságtól a határidő kitolását kérő levelére, ám bíznak a halasztásban – jelentette ki a Krónika megkeresésére Izsák Balázs, az SZNT elnöke, aki továbbra is arra biztat mindenkit, hogy aláírásával támogassa a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezést. „Bízom benne, hogy a járványhelyzettel indokolt kérésünkre pozitív választ kapunk. Az Európai Bizottságnak kötelezettsége van a polgári kezdeményezés intézményével szemben” – állapította meg Izsák Balázs.

Mint hangsúlyozta

a járvány miatt a közvetlen demokrácia intézményrendszere, a polgári kezdeményezés intézménye került válságba, ezt az Európai Bizottságnak meg kell oldania, függetlenül az SZNT hosszabbítási kérésétől. „Mi kértük a halasztást, de nekik is lépniük kell. Bízom benne, hogy a határidőt meghosszabbítják” – szögezte le az SZNT elnöke. Kiemelte ugyanakkor, hogy függetlenül az elvárásaiktól, attól, hogy lesz, vagy sem hosszabbítás, minél nagyobb számú aláírásra van szükség. „Van egy feladat, és ezt meg kell oldani” – szögezte le Izsák Balázs.

Rámutatott, a nemzeti régiók és ezen belül Székelyföld közvetlen érintettsége mellett, arra is felhívják a figyelmet, hogy az Európai Unió kohéziós politikája is rosszul működik, ha nem veszik figyelembe a nyelvi, kulturális, nemzeti szigeteket. Amint arról korábban beszámoltunk, az SZNT április elején levélben kérte az Európai Bizottságot, hogy hosszabbítsa meg hat hónappal a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés támogatását szolgáló aláírásgyűjtés határidejét. Mint akkor közleményükben hangsúlyozták, a rendkívüli járványhelyzet miatt a támogatási folyamat lelassult, illetve a papír alapú aláírások esetében leállt, ezért a kezdeményezők úgy döntöttek, hogy a határidő meghosszabbítását, illetve átütemezését kérik Brüsszeltől.

Az Európai Bizottságnak küldött levélben két időpontot is kértek, azt javasolták, hogy a hat hónapos hosszabbítást attól az időponttól számítsák, amikor vagy az EU tagállamainak többségében megszűnnek a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott, a személyek szabad mozgását, illetve a gyülekezési jog gyakorlását korlátozó intézkedések, vagy amikortól a polgári kezdeményezést elindító polgári bizottság arról tájékoztatja az Európai Bizottságot, hogy készen áll az aláírásgyűjtés folytatására.

A közvetlen megszólítás a legeredményesebb A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Sikeréhez összesen egymillió kézjegyet hét országból lakosságarányosan kell összegyűjteni. Izsák Balázs elmondása szerint eddig Romániában, Magyarországon és Szlovákiában gyűlt össze a minimálisan szükséges támogató aláírás. Az SZNT elnöke most abban reménykedik, hogy Szlovénia, Horvátország, a balti államok, Ausztria, Spanyolország és Franciaország lakóinak egy részét is sikerül az ügy mellé állítani, ha nem is május 7-ig, akkor a hosszabbításban.

Tapasztalatai szerint ugyan az SZNT angol nyelvű Facebook-oldalán megfogalmazott üzeneteket sokan lájkolják, ám csak kevesen írják alá a kezdeményezést. A közvetlen megszólítás a legeredményesebb, ha idő áll a rendelkezésünkre, forrásaink vannak, el tudunk utazni mozgósítani” – mondta az SZNT elnöke. Szlovéniából például csak hatezer aláírásra van szükség, amiből eddig kevesebb mint száz gyűlt össze, holott Izsák Balázs a muravidéki magyarokra is számít, de meglátása szerint a szlovén emberek számára sem lehet közömbös a kezdeményezés, hiszen a környező országokban – Ausztriában, Olaszországban – vannak szlovén települések. „Ne röhögjenek a román nacionalisták!”

A Székely Nemzeti Tanács által az európai nemzeti régiók védelmében indított uniós petíció aláírására szólított fel az akció kampányfőnöke is tegnap az M1 aktuális csatorna műsorában. Pesty László a televíziós nyilatkozatban emlékeztetett: az aláírásgyűjtés célja, hogy a kisebbségek által lakott régiók közvetlenül kaphassanak támogatási forrásokat az Európai Unió költségvetéséből. „Annál inkább sürgető a petíció támogatása, mert ha két héten belül nem gyűlik össze hét tagállamból az egymillió szignó, az SZNT hatéves küzdelme válik semmivé” – kongatta meg a vészharangot. Hangsúlyozta egyúttal: a rendszerváltás óta eltelt évtizedek nem hozták meg a remélt pozitív változást a nemzeti kisebbségek életében, a Baszkföldtől a Baltikumig hasonló gondokkal küzdenek a nemzeti régiók. „A többségi társadalom gyakran diszkriminálja a nemzeti kisebbségeket” – mondta, jelezve, ezért indította útjára a petíciót az SZNT, ám a koronavírus-járvány miatt papíron lehetetlenné vált az aláírásgyűjtés, így az online térbe kényszerült. Ennek az a következménye – folytatta –, hogy két héttel a határidő előtt csupán félmillió szignóval rendelkeznek a kezdeményezők, és ha nem sikerül összegyűjteni az egymilliót „a markukba fognak röhögni a román nacionalista erők”.

Ezért is arra szólít fel mindenkit, hogy az Irdala.hu weboldalon szignálja a petíciót.

(kronikaonline.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8344 RON
1 dollár = 4.0836 RON
100 forint = 140.15 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Belgium:földmunkás, tereprendező Belgium: földmunkás, tereprendező Belgiumi partnerünk megbízásából keresünk: (...)

Belgium:kertész, kertépítő Belgium: kertész, kertépítő, tetőkert építő/gondozó Belgiumi partnerünk (...)

Betteggondozót keresek Fernezeire keresek egy idős holgy melle gondozására alkalmas, megbízható, magyar nyelvet is (...)

adj fel hirdetést
noileg junius oldalt

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Varga Ferenc Ezüstgyopár-Díjban részesült (...)

Emberileg viszont egy nagy nulla.

SZAMOSI ISTVAN Kihirdette az elnök a korhatár (...)

JPGOS TORVENY

székely lászló géza A pribékfalvi Teleki-kastély

A szép felvételek ,és közzétett (...)

Gyarmathy Gabor Változhat a nyugdíjkorhatár azoknak, (...)

Mondjon már valaki valami konkretat: I (...)

Bálint Júlia Vállalkozókedv járvány idején

A Jóisten segítsen !!!

Thomas Giesswein Úrnapi mise a Szentháromság-templom (...)

Sajnos nem irják meg,hogy hol lehet (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Erzsike Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

úgy gondolják, hogy hülyeség ellen (...)

Gálfi Árpád Katalin

Szuper! Ezt kell beleverni afiatalok (...)

Kemenes Hajnalka Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

Miféle túlbuzgó rendelet ez? (...)

Zempléni P. Összegyűlt az egymillió aláírás a (...)

Nem a járványon múlt. Volt előtte (...)

Baratosi Csaba Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk, sajnos mind igaz es sajnos (...)

Csabi - Kivandorló Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk. Gratula! Teljes (...)

Rist Zita Újabb két koronavírusos beteget (...)

Nem alkalmazzak a testelest azert nem (...)

Kovacs Sandor Az RMDSZ álláspontja a kijárási (...)

Ez a roman nemzet mindig is arulo es (...)

Csik Tímea Magyar Költészet Napja - a (...)

Nagyon szépek a versek . Sajnálatos (...)

Monika Szinérváralja

Öröm olvasni

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
Reklam