Reklam
2023. szeptember 22., péntek Móric napja
árfolyam:
1 euro = 4.9707 RON
1 dollár = 288.5847 RON
100 forint = 0.0561 RON

Sikertörténet a Sapientia táncművészeti szakja

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Az első évfolyam zöme erdélyi táncegyütteseknél folytatja.


Minden jel szerint sikeres a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának három éve indított táncművészet szakja: június 17-én ballagott el a kincses városbeli Farkas utcai templomban tartott ünnepség keretében a 12 hallgató alkotta „úttörő” nemzedék. Könczei Csongor egyetemi docens, megbízott tanulmányi programfelelős, a szak vezetője a Krónikának úgy összegzett, a frissen végzettek zöme erdélyi táncegyütteseknél folytatja, az egyetem pedig várja az újabb jelentkezőket.

Elbúcsúzott az egyetemtől a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Kolozsvári Karának első olyan évfolyama, amely a három éve indult táncművészet szakon végzett, és szintén első ízben ballagott a kar 10, jogász életpályák mesterképzés első végzős évfolyama. Összesen 9 szak 74 diákja vett búcsút az egyetemtől. A ballagási ünnepséget a kolozsvári Farkas utcai templomban tartották június 17-én, ahol a stílszerűen színpompás népviseletbe öltözött táncművészet szakos végzősök is elbúcsúztak az egyetemtől.

A fotó, film, média, a környezettudományok, a jogtudományi, valamint a nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakokon végeztek alapképzésen. Mesterképzésüket elvégzett hallgatók is búcsúztak: jogász életpályák mesterképzés, a környezetvédelem és monitoring, a diplomácia és interkulturális tanulmányok, valamint a filmtudományok szakokról. Úttörő évfolyamnak lenni jó is, felelősség is A táncművészet szak vezetőjét, Könczei Csongor egyetemi docenst, megbízott tanulmányi programfelelőst a Krónika arról kérdezte, miként összegzi az elmúlt három évet, amióta elindult a szak. „Nagyon izgalmas három év áll mögöttünk. A ballagáson elmondott beszédemben is megfogalmaztam, hogy első évfolyamnak lenni jó is, meg felelősség is. Jó azért, mert minden, ami első, még friss, izgalmas és új – tanároknak és hallgatóknak egyaránt. Ugyanakkor első évfolyamnak lenni felelősség is, mert ezek a hallgatók jelentik a mintát a következő évfolyamok számára, ugyanakkor egy úttörő évfolyam számára elkerülhetetlenek az esetlegességek, improvizálások” – fejtette ki Könczei Csongor.

Hozzátette, a három év nagyon eseménydús volt, a végzettek kilátásai egészen jók, mert a 12 ballagó közül heten hivatásos erdélyi táncegyüttesekben folytatják szeptembertől. „A hallgatók közül többen továbbtanulnak, és közülük mindenki tanít gyerekeket néptáncolni Erdélyben – úgyhogy ilyen szempontból sikeres történet” – fogalmazott Könczei Csongor, kiemelve, hogy a legnagyobb sikere ennek a szaknak az, hogy egyáltalán létezik. „Három évfolyamnak kell végeznie ahhoz, hogy megkapjuk Bukarestből a végleges akkreditációt és akkor tudunk majd igazából hátradőlni, amikor meglesz, és akkor majd azon fogunk dolgozni, hogy a mesteri képzésünket is elindítsuk” – mondta a szak vezetője. Kérdésünkre arról is beszélt, hogy miként alakult az elmúlt három évben a szakra jelentkezők száma. „Nagy szerencsétlenségünkre a szak indulása egybeesett a világjárvány tombolásával 2020-ban. Az első évfolyamra a jelentkezők sokan voltak: ketten próbálkoztak bejutni egy helyre. A tizenöt hallgatóból hárman lemorzsolódtak az első évben, de akik maradtak, be is fejezték a hároméves képzést. A pandémia miatt a második évfolyamon kevesebben jelentkeztek – nyolcan –, hiszen a tánc oktatásának az online lehetőség nem felel meg, nehéz maszkban táncolni” – mondta el Könczei Csongor.

Kiemelte, hogy a most végző elsőévesek ismét többen vannak – tizenhárman, a tanszék pedig várja a jelentkezőket, tudnak már néhányról, hiszen tartottak felkészítőt is. „Újdonság, hogy akik most jönnek a szakra, nem három, hanem négyéves alapképzésben fognak részesülni” – mondta a szak vezetője. A táncosok úgy érzik, megérte ezt a szakot választani A táncművészeti szakon végzettek nevében Kovács Henrietta mondta a ballagási beszédet. „Ha hinnék a csodákban, azt mondanám, a táncművészeti szak egy csoda volt, mi legalább is számos csodás pillanatot éltünk meg az elmúlt három évben. Például voltunk »gyimesi fumi buliban«, drakulás filmben halott menyasszonyokat játszottunk, Magyarszováton hallgattuk idős nénik énekét, Inaktelkén szerveztünk hétvégi bulikat, gólyatáborokat, de nem utolsó sorban sikert aratva három év alatt megtáncoltattuk a dékán és rektor urakat is” – sorolta fel a végzős lány.

Arról is beszélt, hogy elvárásaikat, elképzeléseiket illetően pedig biztosan érzik: megérte ezt a szakot választani. „Habár első évünket cementes zsákok között kezdtük, majd a másodévet maszkban folytattuk, a harmadévet pedig medencében végeztük, a Melody miénk marad!” – hangzott el a hallgató beszédében, aki arra utalt, hogy az egykori Melody szálló épületében működik a szak, a Kolozsvár belvárosában található patinás épület pedig felújítás, átalakítás alatt áll. Amint a kolozsvári kar honlapján olvasható, az immár négyéves egyetemi alapképzés azoknak a jelentkezőknek ajánlott, akik nemcsak a táncművészi hivatás iránt éreznek elköteleződést, hanem szívesen adnák át tudásukat másoknak is. A hagyományos tánckultúra magas szintű elméleti és gyakorlati elsajátítása mellett a képzés lehetővé teszi egyéb táncnyelvek és tánctechnikák, mozgás- és előadó-művészeti ismeretek, színházi nyelvezetek megismerését is.

A szak elvégzése felkészít a táncművészeti alkotások értelmezésére, tánccsoportok munkájának irányítására, koreográfusokkal, rendezőkkel történő együttműködésre. Ez azt jelenti, hogy a hallgató majd elhelyezkedhet hivatásos együtteseknél, mozgásművészeti műhelyeknél, színházi társulatoknál, és vállalhat munkát szakképzett táncpedagógusként is. A táncművészet szakra online július 3. és 17. között lehet jelentkezni, további részletek a kv.sapientia.ro honlapon találhatóak.

Magyar jogászok, ügyvédek, bírák mesterképzése Szenkovics Dezső, a kolozsvári kar dékánja megkeresésünkre elmondta, a Sapientia Kolozsvári Karának jogász életpályák mesterképzése első végzős évfolyamán 10 hallgató ballagott el. A képzés időtartama egy év, a felvételi jegy összetétele: 50 százalékot tesz ki a motivációs beszélgetés, és 50 százalékot a licencvizsga átlaga. „A mesterképzés célja, hogy felkészítsen a különböző szakmai kamarákba való felvételi vizsgákra, elősegítve azt, hogy a bírói, ügyészi, ügyvédi pályán jelenleg alulreprezentált erdélyi magyar közösség évről évre jól felkészült, magyar anyanyelvű szakemberekkel gazdagodjon” – összegzett Szenkovics Dezső.

(kronikaonline.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Vera Minot 2023.06.27 23:22:43
Victim of a BTC Scam? Contact Ultimate Hacker Jerry to recover your Lost Bitcoin.

Have you ever been a victim of a scam? or have you Suffered a loss from a Fraudulent Ponzi Scheme? I implore you to Contact Ultimate Hacker Jerry, A Certified hacker and Lost Crypto Recovery Expert. I once fell victim to an online imposter who convinced me to invest in a phoney Cryptocurrency scheme by claiming to have made large profits from the plan. My Trezor wallet contained $219,100 in Crypto that I lost, I had been reporting to the Authorities tirelessly for a longtime without getting assistance before I finally got in touch with Ultimate Hacker Jerry. Fortunately after a serious conversation with Ultimate Hacker Jerry all my funds were recovered back.
I recommend this Expert to any victim who has lost Crypto to any fake online Ponzi Scheme..

Get in touch with ULTIMATE HACKER JERRY
Through ; Mail (Ultimatehackerjerry@seznam. cz)
WhatsAp, (+1,5/20,2827,15,1)

Írja meg véleményét:

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

How I got Cured I can't believe how DR ODUNGA cured my herpes. I was infected with herpes 2 years ago, and I took (...)

Loan offer LOAN OFFER APPLY FOR MORE INFO Do you need finance to start up your own business or expand your (...)

Hitel ajánlat. Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok
tmh
Noileg

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

loan Offer Gregor Bernadett a fellépője az idei (...)

I am a private money lender that give (...)

Szkandera Marek Mamaián három, Venuson egy személy (...)

Gyors és biztonságos hiteleket (...)

wogeova Szilveszteri kvíz-est

Rychlá finanční nabídka Pro (...)

wogeova Szilveszteri kvíz-est

Rychlá finanční nabídka Pro (...)

Mr Herbert Mégis vagyunk… és leszünk!

High-Quality Used Shipping Container (...)

PRIVATE LOAN . Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Sürgős kölcsönre van szüksége (...)

PRIVATE LOAN Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Sürgős kölcsönre van szüksége (...)

PRIVATE LOAN Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Sürgős kölcsönre van szüksége (...)

dr james eric SZENT ISTVÁN-EST 2023

QUICK EASY EMERGENCY URGENT LOANS LOAN (...)

finance offer SZENT ISTVÁN-EST 2023

Do you need Finance? Are you looking (...)

herdovapavla Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Szüksége van egy hitel? Ön (...)

herdovapavla Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Szüksége van egy hitel? Ön (...)

Velikovacvetlana Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Magánszemélyek közötti (...)

Richmond Fischer Búcsús szentmise Szentháromság (...)

All of you, hello. Richmond Fischer his (...)

Richmond Fischer Búcsús szentmise Szentháromság (...)

All of you, hello. Richmond Fischer his (...)

Richmond Fischer Búcsús szentmise Szentháromság (...)

All of you, hello. Richmond Fischer his (...)

Catherine walker Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

HOW I GOT MY SCAMMED/STOLEN BITCOIN (...)

sz kanderam Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Komoly hitelek magánszemélyek (...)

sz kanderam Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Szia, kölcsön érdekel? üzleti (...)

sz kanderam Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Szia, kölcsön érdekel? üzleti (...)

valova Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Hitelre van szüksége? Önt (...)

valova Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Hitelre van szüksége? Önt (...)

valova Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Hitelre van szüksége? Önt (...)

valova Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Hitelre van szüksége? Önt (...)

valova Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Hitelre van szüksége? Önt (...)

valova Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Hitelre van szüksége? Önt (...)

valova Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

Hitelre van szüksége? Önt (...)

loan Offer Iratkozás magyar nyelvű óvodai (...)

It is a pleasure to introduce Mr. (...)

HOW I GOT A LOAN Lugossy László és Edit (...)

Podivuhodné informace a vím, že vás (...)

HOW I GOT A LOAN SZENT ISTVÁN-EST 2023

Podivuhodné informace a vím, že vás (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek