Változott az RMDSZ mandátumainak megoszlása

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Krassó-Szörény és Kovászna megyében egy-egy képviselői, Szilágy megyében pedig egy szenátori mandátumot szerzett a december 6-ai parlamenti választáson az RMDSZ ama befutónak számító helyek között, amelyek esetében előre képtelenség megjósolni a pontos választókerületet. Ugyanakkor az RMDSZ Brassó és Konstanca megyei szervezetének sem lesz parlamenti képviselete a következő négy évben.


Közzétette szombaton a Központi Választási Iroda (BEC) az idei törvényhozási megmérettetésnek az óvások elbírálása utáni, végleges eredményét, előrebocsátva: a következő napokban sor kerül a mandátumok kiosztására is.

A megyei pártlistás arányos választási rendszernek betudhatóan a végeredmény kihirdetése előtt csak az ötszázalékos parlamenti küszöböt átlépett politikai alakulatok által megszerzett képviselői és szenátori mandátumok számát lehet tudni, a pontos megyei/választókerületi lebontás azonban még nem ismert. A parlamenti képviseletet nem szerző pártokra, független jelöltekre leadott töredékszavazatok ugyanis országos kosárba kerülnek, majd – helyben vagy más megyében – további mandátumokként hasznosulnak.

Ezeket a mandátumokat bonyolult matematikai számítások alapján osztják szét a parlamenti képviselettel rendelkező pártok között, amelyek így valamivel több parlamenti helyhez jutnak, mint amennyi a szavazatarányuk alapján járna nekik. (A romániai választási rendszer furcsa sajátossága, hogy egy párt kevesebb mandátumhoz jut abban a választókerületben, amelyikben sok szavazatot sikerült begyűjtenie, ezt a mandátumot pedig ott kapja meg a visszaosztás alapján, ahol kevésbé ért el jó eredményt).

Söprés Hargitában, visszaszerzett szilágysági szenátori hely

Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Krónikának elmondta, a végleges választási eredmény kihirdetéséig, a mandátumok elosztásáig még számos variáns lehetséges, az tűnik azonban a legbiztosabb forgatókönyvnek, hogy az eddigiekhez képest az RMDSZ Kovászna megyében megszerzi a 4. képviselői mandátumot is, ugyanakkor a szórványban Krassó-Szörény megyében jut képviselői helyhez.

Az RMDSZ parlamenti helyeinek száma változatlan maradt az idei választáson: továbbra is 21 képviselővel és 9 szenátorral rendelkezik. A várakozásoknak megfelelően a szövetség Hargita megyében begyűjtötte az összes mandátumot: az öt képviselői (Kelemen Hunor, Hajdu Gábor, Bende Sándor, Ladányi László Zsolt, Zakariás Zoltán, utóbbi az EMSZ-szel kötött összefogás alapján) és a két szenátori (Tánczos Barna, Antal Lóránt) helyet.

Maros megyében két szenátori (Császár Károly, Novák Csaba Zoltán) és három képviselői (Kolcsár Károly, Csép Andrea Éva, Kulcsár Terza József, utóbbi szintén az EMSZ-szel kötött megállapodás révén) mandátum az RMDSZ-é. Arad megyében Faragó Péter képviselő maradt, Kolozs megyében Csoma Botond képviselő, László Attila szenátor, Biharban Cseke Attila szenátor, valamint Biró Rozália és Szabó Ödön képviselő folytatja, Szatmárban pedig a létszám tekintetében szintén nincs változás: Turos Lóránd szenátor mellett Magyar Lóránd és Nagy Szabolcs képviselő jutott a parlamentbe, itt az utóbbi politikus újonc lesz.

Máramaros megyében Apjok Norbert képviselő folytatja, akárcsak Seres Dénes Szilágy megyében, itt ugyanakkor az RMDSZ „visszaszerezte” négy évvel ezelőtt elvesztett szenátori helyét, amelyet Kovács Irén jelenlegi oktatási államtitkár fog betölteni. Erdővidéki parlamenti képviselet 90 év után Kovászna megyében ugyanakkor a jelenlegi három képviselői helyhez képest négyhez jutott a szövetség (Miklós Zoltán, Könczei Csaba, Benedek Zakariás, Gál Károly), erre még nem volt példa Háromszéken, szenátora pedig továbbra is egy marad az alakulatnak, Fejér László Ödön személyében, a listán második Benkő Erika eddigi parlamenti képviselőnek nem sikerül átülnie a felsőházba. A megye másik szenátori mandátumát a vadnacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelöltjének, Ionuț Neagunak osztják ki.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök, az RMDSZ megyei szervezetének vezetője szerint Erdővidéknek 90 év elteltével most lesz ismét parlamenti képviselője Gál Károly által. Parlamenti képviselet nélkül marad a Brassó megyei magyarság, akárcsak a sokkal kisebb lélekszámú Konstanca megyei is, ahol négy évvel ezelőtt Antal István János ugyancsak a rendszer kiszámíthatatlansága, a visszaosztás nyomán jutott mandátumhoz. Mindazonáltal éppen ennek betudhatóan jutott képviselethez most egy erdélyi szórványmegye, Krassó-Szörény magyarsága a bukaresti törvényhozásban, ahol Kelemen Attila is tagja lesz az RMDSZ alsóházi frakciójának.

(kronikaonline.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8738 RON
1 dollár = 4.0148 RON
100 forint = 1.3641 RON
rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitel mindenkinek a koronavírus-járvány idején Jó nap, Szüksége van kölcsönre? Pénzügyi válságban van? Szerencséd van, mert 24 (...)

Hitel az új év megkezdéséhez (Jelentkezés itt) Jó nap, Ebben az évben 2021-ben mindenféle hitelt kínálunk, függetlenül az Ön pénzügyi (...)

Karácsonyi kölcsön 24 órán belül mindenki számára Jó nap, Jelentkezzen ide mindenféle hitelre, ez legális és a megfelelő protokollokat (...)

adj fel hirdetést
n2

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Beaconijn A Szent István Napok 2020 további (...)

Europe, and in Ancient Russia

Zita Rist Szakmaképzés líceumi diákok (...)

Erdemesnek Tarta am felmerni hogy az (...)

Kertesz Rozalia Megyénként rendkívül változó, hol (...)

Mi a helyzet Nagybányán ?

Róbert Szálka Értékek vonzásában – (...)

Ha nem jön köze ez a vírusos (...)

Julka Új igazgatója van a Németh László (...)

Szivbol gratulalok! ♥

Veronica Benedec Új igazgatója van a Németh László (...)

Gratulalok tanarneni

Lenkey Tibor A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Őszinte köszönetem és elismerésem (...)

Todorovics István A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Sok sikert a további munkássághoz!

Tompos Opra Ágota A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Örömmel látom hogy elismerik (...)

Erzsebet Koncz Kovacs Szamosardó, a legmagyarabb település (...)

K Ö S Z Ö N Ö M !

Ulman Mária Mégis lett magyar alpolgármestere (...)

Nagyon sok szeretettel gratulálok Pap (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Előző (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Lenkey Tibor (...)

Felsőkohói templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Sarlós Boldogasszony Szentmiséinek (...)

Szent Miklós/Szent Antal templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Szent Miklós/Szent Antal (...)

Fernezely Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Árpádházi Szent (...)

Benedek de nem Elek Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Brutus véleménye szerin: elmentek (...)

László Béla Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Húha! Ezek, a fiúk lányok hogy (...)

Balla Gàspàr Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt rangos véleményező! Mint (...)

BRUTUS Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Az edélyi (...)

Nemeth Nicolae Iuliu A Magyar Szórvány Napja Nagybányán (...)

Engem modfelett elkedvetlenit amikor (...)

Baczynski Gábor Sorsközösségben vagyunk egymással

Imádkozni fogunk, innen Budapestről (...)

Majlatlevente Elkezdik a Szülőföldön magyarul (...)

Már eljőt vagy nem a kifizetés mert (...)

gergyu Beszélgetés Várady Enikővel az (...)

Szép munka, egy nemes ügy (...)

Péter Károly Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Kitűnő alkalom.

Varga Gábor Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Nagyon jó dolog

Nagybánya.ro 52 millió fölött a fertőzöttek (...)

Kedves Kertész Rozália! Igen, kell (...)

Kertesz Rozalia 52 millió fölött a fertőzöttek (...)

Nagybányai nyugdíjas lakosként (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam