rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A Főtér Fesztivál arcai (IV.)

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Nagybánya.ro portálon interjúsorozatot indítottunk a Főtér Fesztivál Egyesület (FFE) tagjaival,arról, hogy hogyan élik meg és milyen számukra a Nagybányai Magyar Napok. (Az egyesületi tagok pedig azon aktív civil szervezetek, intézmények és egyházak képviselői, valamint a FF-hoz közel álló egyéni tagok, akik a nagybányai közösségért programokat szerveznek és önkénteskednek, valamint közülük kerülnek ki évente a FF szervezőcsapatának tagjai).


Sorozatunk negyedik alanya doktorandus informatikus, jelenleg az Érted nevű civil szervezetben aktív. Évekig nélkülözhetetlen pillére volt a fesztiválnak, most a Kincses városból támogatja a fesztivált. Mindig örömmel jön haza a városba, ami hiányzik neki. Külön öröm, ha egy kulturális, közösségi programot is elcsíp. Várady Csongor kreatív gondolatokat osztott meg a régi idők és jelenünk fesztiváljairól, vele készült beszélgetés írott változata következik.

Kedves Csongor, mit jelent számodra Nagybánya?

Mindent – nekem az volt az otthonom, én most is nagyon szeretem Bányát. Sokat jelent számomra, bár a munkám nem engedi, hogy oda költözzek. De nagyon sok lehetőséget látok benne.

Milyen kedves gyerekkori emlékek jutnak eszedbe?

Rengeteg emlékem van, nehéz összefoglalni. Annyira nem vagyok távol, hogy ilyen nosztalgiával nézzek vissza. Sokáig biciklis szemmel néztem a várost, rengeteget bicikliztem. Megvoltak a helyek ahová mentünk, a főtérre, a ligetbe… az új főtérre, ahol a vagány gyerekek bicikliztek. Ilyen szempontból is jó volt nézelődni Nagybányán.

Nyolc-kilenc éve élsz Kolozsváron, hol tudod ma elhelyezni magad a város közösségi életében?

Amikor otthon vagyok, ha „valamilyen fedőket összecsapnak”, megpróbálok elmenni. Van, hogy direkt emiatt megyek haza. Szeretem a város kulturális életét. Nyilván szeretném, hogy minőségibb legyen, de be szoktam kapcsolódni.

Vannak konkrét helyek, események amiket példaként tudsz említeni?

A FF-n azt hiszem eddig mindegyiken voltam, kivéve talán egyen. Évközben örülök, ha kifogom a kvíz esteket, vagy amikor van egy tárlatmegnyitó, azokra is szívesen benézek. Volt, hogy úgy értem haza, hogy épp színház volt, akkor oda mentem el.

Kicsit konkretizálva a FF felé, mondtad hogy szinte mindegyiken voltál. Úgy tudom közel is voltál a szervezéshez, voltál a FF szervezőcsapatának is tagja?

Igen, annak a kis magnak, amiben most hárman (öten – a szerk.) vannak, régebben kilencen voltunk, és 3 évben benne voltam.

Hogy lettél szervezőcsapat tag?

Akkor még licis voltam, aktív, és én voltam a Németh László Elméleti Líceum diáktanácsának az elnöke. Mindenfélét szerveztem mindenhol, nemcsak az iskolában, hanem azon kívül is. Először csak önkéntesnek mentem el, majd a szervezőbrigád is úgy érezte, hogy szükségük van fiatalabb emberekre, akik jobban meg tudják szólítani a diákságot; mert ugye harmincasok voltak a szervezők. Én jól egyeztem velük, úgy tűnik én voltam a kézenfekvő választás, aki akarta is csinálni, szerette is csinálni. Megalkottam ezt a hidat a célcsoporté és a szervezők között. Nagyjából így.

Érdekes ez a híd, amit mondasz. Ismersz olyat, aki a te hatásodra került közel a szervezéshez, vagy lett önkéntes?

Éveken keresztül hagyományosan mindig a diáktanács elnöke vagy a tanácsból valaki becsatlakozott a főszervező brigádba, ha jól tudom most is a szervezők között vannak fiatalok (igen: Bobolog Klára – a szerk.). Nem tudom, hogy ez velem kezdődött-e, talán.

Mit adsz te hozzá a Nagybányai Magyar Napokhoz? Mi volt a konkrét feladatod a Fesztiválon: előtte és alatta?

Akkor még elég fiatal voltam, úgyhogy nagyon sok felelősséget nem kaptam. Én feleltem egy kollégámmal, Józsa Andrással, a licis diákok különböző programjaiért: mi találtuk ki, mi rendeztük meg, szerveztük le. Azon kívül mi voltunk a fesztivál ideje alatt a szuper önkéntesek is, mert akkoriban még nem voltak felnőtt önkéntesek. Sokat foglalkoztam a szervezés fizikai munka részével, ami nélkül semmi nem valósul meg. Meg nyilván a kreativitás, ötletelős része még a elején…

Mármint amikor szervező voltál, annak az évnek az elején?

Igen, 3 évben voltam egymás után. Továbbá tartottam a kapcsolatot a diáksággal. Általában voltak dolgok, amiket előre meg kellett szervezni, mikor hogy: volt, hogy a tavasz folyamán, volt amit nyáron, vagy abban az első két hétben, ami az iskolából a fesztivál előtt volt.

Az utóbbi 2 évben mi az, ami ebből megmaradt, mit adsz most hozzá?

Én próbálok mindig a legtöbbet adni, de ez sokkal nehezebb azóta, hogy rendesen dolgozom, és megszámlálható szabadnapjaim vannak, nem is abban a városban, ahol a FF van. Ezért mindig próbáltam olyasmit vállalni, amivel ott helyben tudok segíteni, előtte meg utána annyira nem tudok sajnos.

A utóbbi 2 évben fényképeztem, meg fizikai munkát csináltam, mert úgy láttam, hogy arra volt a legtöbb kereslet. Igazából, ha valamire megkértek külön, hogy azért feleljek, vagy besegítsek, azokon is szívesen segítettem is – amivel csak tudok.

Menjünk kellemesebb vizekre: csukd be a szemed és gondolj valami szépre a FF-ról. Mi az, ami egyből beugrik?

Egy meghatározó élmény? Hú! Feladtad a labdát. Összefolyik, de leginkább a közös társaság, ami akkor összegyűl, és lehet velük beszélni, bulizni, kecsapolni. Általában ezek a társaságok évről évre visszagyűlnek. A hosszú, éjszakába nyúló bulik, amiken nem igazán buliztunk, csak hátul beszélgettünk a régi jó barátokkal. Nyilván vannak koncertek is amik nagyon tetszettek, de ez az ami visszavisz.

Mondtad, hogy 1 kivételével ott voltál mindegyiken. Ki tudsz-e emelni egy legjobbat?

Nem tudom mi a hasonlítási alap, én szervezői szemmel nézem: tudom mikor volt az, amikor minden szépen, gördülékenyen ment, és mindenki csak a jót látta benne, mint pl. a tavalyin. De volt feszültségekkel terhelt, vagy amikor az a nagy vihar volt, azok rosszabbak voltak. Néha el is vesztem a fonalat, melyiken mi volt.

A tízedik elég jó volt, úgy emlékszem akkor jött el Somló Tamás is, aki elénekelte a közönséggel a Miénk itt a teret. Akkor lett a Fesztivál himnusza, amikor én még a szervezőségben voltam, és azóta is nagyon szeretem azt a számot. Volt egy ünnepi pillanata az egész fesztiválnak, mondván: nem kis dolog eljutni a tízedikig, és lám már a 15. jön. Akkor az egy nagy pillanatnak tűnt, és örültem, hogy én is hozzájárulhattam.

Szerinted melyik korosztály érzi magát legjobban a fesztiválon?

Én nagyon optimista vagyok, és azt szeretném mondani, hogy persze: mindegyik.

Talán a kisgyerekeknek a legizgalmasabb: nekik van játék egész nap meg bábszínház. Nem tudom, egy évben hányszor van bábszínház magyarul? Nyilván szeretném, hogy jobban szóljon az én korabelijeimnek, de ők annyira el vannak foglalva minden mással, hogy nehezen találják meg a pillanatot, amikor kinézhetnek a fesztiválra. Még akkor is, ha nagyon jó dolgokat tartogatunk számukra.

Érdekeset mondasz: jó hívó szót kell találni ennek a korosztálynak. Hiába van program, ha nem megy el. Tudsz még kiemelni látszólagos célkorosztályt?

Sokáig azt mondtam, hogy a 40-esek nemzedéke az, egy időben az volt a zenei profil, amivel mindenkit ki lehetett hozni a térre, valami régebbi együttessel, akik még bírják, csak hát kifogytunk belőlük. De én úgy gondolom: ők mindig szívesen kijönnek. Nekik szólnak inkább a kulturálisabb programok.

Mit változtatnál leginkább a FF-n? Bármi jöhet: akár mert változtatásra szorul, akár mert te változtatnál?

Szerintem a FF-nak szintet kell lépnie, és tudom, hogy ez mivel járna. Az a baj, hogy ez még mindig egy hobbiprojekt olyan szempontból, hogy sokan dolgoznak, akik nem fizetettek, de sokkal inkább csak a szabadidejükből, meg a jószívűségükből áldoznak arra, hogy ez létrejöjjön. Látjuk a pozitív példákat, hogy Erdélyben minden más magyar városi fesztiválon – a nagyobbakon: Kolozsvár, Temesvár, Vásárhely… mindenhol – egy fizetett csapat van, akik ezt csinálják egész évben. Egy oldalról több idejük is van, hogy csak ezzel foglalkoznak, viszont kivész belőlük egy kicsit a lélek, ezt tudom. Ettől személyesebb szerintem a FF mint a Kolozsvári Magyar Napok vagy a Vásárhelyi Forgatag: tényleg az emberek jószívűségből csinálják, és nem azért mert ez a munkájuk reggeltől estig. 

Viszont szerintem eljön az a pillanat, amikor már nem lehet ezt így tovább csinálni. Mintsem mindenki feladja, és ne legyen, aki csinálja, inkább fizessünk valakit hogy megcsinálják. Akkor év közben lehet csinálni több mindent is. Szerintem elférne Nagybányán egy olyan szervezőbizottság, aki több nagyobb kulturális rendezvényt is le tud rendezni egy évben, különböző affiliáltság nélkül.

Szépen összefoglaltad a szintlépéssel, hogy ami a fesztivál gyengesége, az az erőssége is.

Igen, ahogy mondják az amerikaiak: ez ilyen „inside baseball”: aki játssza, az tudja. Nem tudom, hogy egy Nagybánya.ro olvasót mennyire érdekel ez az információ…

Szerinted milyen lenne az ideális FF?

Napos. Ha jó idő van, akkor jó. Én ugyan azt élem meg majdnem mindegyiken, egy jó érzést. Csak akkor rondít bele valami, ha esik, ha rossz idő van. Akkor az emberek nem jönnek ki, nem tudják kiélvezni szeptember utolsó napos napjait a többi városlakóval, és ekkor kárba megy a sok program, előkészület, aggodalom.

Ezek szerint külön megszólított korosztály a vénasszonyoké is?

(Nevet.) Igen. A vénasszonyok nyara… az ő korosztályukra kimondottan odafigyelünk.

Az óvodásokat említetted korábban , így a korfa két vége... Apropó óvodások. Hogy látod a jövő FF-jait, akár távoli utópikus jövőben?

Én azt szeretem amilyen. Valahogy ugyan ilyen marad és beszámítható és jó. Az emberek szívesen mennek kis oda. Én ezt egy svédasztalos vacsorához hasonlítom: az nem az a hely, ahol te mondod, hogy mi kell neked, hanem te odamész és megnézed hogy mit szeretsz: ha kell megkóstolsz mindent, ha nem akkor bezabálod az egészet az egyik dologból. Tehát ez így jó, ahogy van: nem azért kell kimenni mert a FF olyan ahogy te szereted, hanem ki kell menni és meg kell találni benne amit te szeretsz. És azért kell kint maradni. Ez a „kell” egy kicsit határozott, de szerintem így is hozzá lehet állni. És kell adni neki egy esélyt. Bármi is legyen az. Én még nagyon nagyot nem csalódtam.

Tetszik a hasonlat. Vagyis olyan legyen mint most, de még fontosabb, hogy pusztán legyen.

Igen. Szerintem attól, hogy tűzijátékkal zárjuk, vagy hogy a következő koncertre a Tailor Swiftet hívjuk; attól hogy nagyobb lesz vagy pompásabb, attól nem lesz jobb.

Van-e program amit ajánlasz; akár volt, akár nem, de a szívedhez közel áll?

Most lehet, hogy olyat mondok, amit a 10 évvel ezelőtti önmagam hallani sem akart volna: engem egyre inkább a kulturális része tetszik, kiemelten a nagybányai kulturális része. Annyira nem köt le, hogyha jön a Veresegyházi asszonykórus, ami biztos érdekes és jó, de sokkal inkább érdekelnek a helyiek. Van a nagybányai festőtelep, amiről mindenki tudja, hogy hol van, és Hollóssy meg Ferenczy… kb. ennyit tud megnevezni belőle az átlagember. Itt van körülöttünk, mint egy gomolyfelhő, amit az emberek nagy része mégsem szív be ezt, mert azt gondolják, hogy erről mindenki tud, erről kár beszélni. Szerintem pont az ellenkezője: többet kéne beszélni róla és a fiatalokat is bevonni és nekik is megmutatni. Ez egy olyan dolog, ami nekem utólag rájőve hiányzik az előző 14 FF-ról, hogy nem tettünk elég hangsúlyt ennek bemutatására, tanítására és értékelésére.

Igaz, az utóbbi időben javult: egyre több a kiállítás meg a tárlatmegnyitó, az utóbbi időben voltak városvezetések, történelmi áttekintések, könyvbemutatók. Fontos, hogy az emberek még jobban megismerjék környezetünket, idézőjelben feltámasszuk ezt az egészet. Azt hiszem én ezt már ajánlottam máskor is, csak én nem tudom megcsinálni egyedül, de lehet, hogy csak én vagyok kapzsi…

Ez mégis jó, mert ha más is olvassa és felkelted benne az érdeklődést, akkor ezzel egy pozitív lavinát tudsz elindítani ötleteiddel.

Odaírhatod a végére: Figyelem figyelem, Nagybányaiak! Várady Csongor üzeni: FF-ra szervezzetek nagybányai festőiskolás programokat, kiállításokat, bemutatókat, bármit.

Szerinted milyen lenne a nagybányai ősz FF nélkül?

Tragikus és gesztenyeszagú. Nem is akarok rá gondolni.

Mit mondanál az idegenbe szakadt nagybányaiaknak: Miért érdemes valakinek hazajönni a FF miatt külföldről is, akár csak arra a hétre?

Amikor te hazajössz, akkor a másik is hazajön, és akkor mind otthon vagyunk. Akkor tényleg olyan, mint egy svédasztal, amit körbeállhatunk, falatozhatunk róla és közben jókat beszélgethetünk. A svédasztalon van sör is meg van kürtöskalács is, de van koncert is, tárlatmegnyitó, meg minden. Úgyhogy gyertek el, kóstoljátok meg, beszélgessünk egy jót az asztal körül.

A másik reklámszöveg pedig azokhoz szól akik a városban vannak, de nem érezték még azt hogy ki kéne jönniük, vagy nem érezték megszólítva magukat – „jé, én is segíthetek?” – nekik mit üzennél?

Azt hogy te is segíthetsz! :) Gyere el, kérdezd meg, emelj fel egy padot, vidd arrébb, ha ezzel tudsz már jó. Mindenkinek helye van szerintem, és mindenki tud segíteni valamiben. Ha kell, azzal hogy programokat szervez, vagy csak besegít. Valaki ésszel, valaki puszta kézzel. Ez véletlenül lett egy Tankcsapda szöveg. :D Pillanat, gondolkozom valami frappánsabban.

Gondolj a svédasztalra! (nevetünk)

El kell készíteni a kis szendvicseket, össze is kell szépen rakni őket… ha mást nem azzal is lehet segíteni, hogy ott vagy, és egy olyan nézőpontot képviselsz, amit más nem. Lehet, hogy pont rajtad keresztül tudjuk megszólítani az olyanokat, mint te, akiket amúgy nem érnénk el. Nem mindenki egy hosszú iskolapadban ül, hanem különböző helyeken vagyunk, és különböző dolgok érdekelnek. És csak a te segítségeddel csinálhatjuk a tiéddé is a FF-t.

+1. Van-e üzeneted a Nagybánya.ro portál olvasóinak?

Lájkolják és iratkozzanak fel az email listára. Én az email listát követem, onnan tudom, hogy a héten mi történt Nagybányán. Ne csak olvassák, hanem írjanak cikkeket, mert biztos tudnak valami érdekeset mondani, amit a másik nem.

 

Kérdezett: Techet Gábor, Főtér Fesztivál Egyesület, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek