rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Az ötödik online RMDSZ lakossági fórumon az oktatási és az önkormányzati kérdések kerültek terítékre

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A nagybányai RMDSZ szervezete október 28-án, csütörtök este 6 órától szervezte meg ötödik lakossági fórumát, ahol a legfontosabb témák az oktatás és az önkormányzati tevékenységek voltak. A közösség tagjainak kérdéseire többek közt Pap Zsolt István, a város polgármestere és Bodor Ágota, a nagybányai RMDSZ szervezet oktatásért felelős alelnöke is válaszolt.


Az online fórumon továbbá jelen volt Pintér Zsolt, a máramarosi RMDSZ elnöke, Krizsanovszki Enikő alprefektus, Mastan Eliza, a Németh László Elméleti Líceum igazgatója és Bálint Beáta, a Nicolae Iorga Általános Iskola aligazgatója, akik különböző tevékenységeikről számoltak be.

Az oktatási témával kapcsolatban Bodor Ágota elmondta, hogy az oktatásért felelős munkacsoportnak elsősorban az a célja, hogy minél több gyermeket megtartsanak a magyar iskolákban (táborok szervezése kisiskolásoknak, óvodásoknak). A továbbiakban a bölcsőde elindításáról, a Németh László Elméleti Líceum szakköreinek folytatásáról/elindításáról­, és a máramarosi szülök érdekvédelmi szervezetének létrejöttéről beszélt. Mastan Eliza az elhangzottakat kiegészítette azzal, hogy az iskolán sikeresen elvégezték a szükséges karbantartást, valamint hangsúlyozta, hogy véleménye szerint csak úgy tudnak az iskolák magyar gyerekeket bevonni, hogyha az oktatási intézmények valamivel többet nyújtanak nekik. Bálint Beáta először megköszönte azoknak a szervezeteknek a segítségét, akik támogatták különféle formában az általános iskolát, beszámolt a diákok kiemelkedő eredményeiről, de a hátrányokról is. Ugyanakkor szó esett az online tanítás árnyoldaláról is.

Az önkormányzati tevékenység témájához több kérdés is érkezett a közösség tagjaitól. Pap Zsolt István igyekezett mindenre válaszolni. Szó esett a Németh László Elméleti Líceum fenntartásáról és költözésének dilemmájáról, a régi főtér lezárásának problémájáról, a helyi magyar közösség különböző projektjeiről (utcanevek, szobrok), a festői múltat erősítő kezdeményezésekről, környezetvédelmi indítványokról, a hótakarításról, a város turisztikájának fellendítéséről, gazdasági fejlesztésekről, városképről, közvilágításról, befeketésekről – ami talán itt marasztalná a fiatalokat a munkalehetőségek miatt, megújuló energiákról, szólásszabadságról és döntéshozatali folyamatokról is.

Krizsanovszki Enikő a járvány helyi adatait közölte: a megyében 2020 februárjától összesen 28 587-en betegedtek meg, ebből a negyedik hullámban, szeptember elsejétől egészen tegnapig, október 28-ig 7 831-en, tavaly február óta 1408-an haltak meg a koronavírus szövődményeiben, ebből a negyedik hullámban 307-en. A halottak kilencven százaléka nem volt beoltva. Átlagosan napi ezer tesztet végeznek el a megyében, amelynek körülbelül hetven százaléka gyorsteszt. A legutóbbi tájékoztatás szerint Máramarosban 2 810 személy oltotta be magát először, de sajnos a megye átoltottsága csak huszonöt százalékos, Nagybányáé harminc. A korábbi hullámokhoz képest most már több a fiatalabb generációból származó fertőzött. Máramaros fertőzöttségi rátája 3,98 ezrelék, Nagybányáé 5,98 ezrelék. Krizsanovszki egyúttal a jövő évi népszámlálásról is elárult néhány részletet.

Pintér Zsolt az RMDSZ további szervezetépítési terveit vázolta, röviden: az új székház felújítása, a tagsági kérdések megoldása, egy megyei konzultáció elindítása, rétegtalálkozók szervezése, fogadóórák bevezetése, szociális projektek létrehozása, állásközvetítő portál indítása, sportesemények és ifjúsági programok megszervezése.

Mihály Kriszta – Nagybánya.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek