rmdsz 1
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

FF2018: Mátyás király-emlékév Erdélyben és Nagybányán

| Vélemények 2 | Nyomtatom | A+ | A-

A Mátyás király-emlékév Erdélyben keretében, a Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napok is porgramokkal tiszteleg Mátyás királlyá választásának 560. évfordulóján.


2018. szeptember. 14., péntek, 20.00 óra

kisszínpad környéke

Mátyás király-emlékév Erdélyben

Hunyadi Mátyás életterei – kétnyelvű kültéri kiállítás bemutatása.

Szervező: Kincses Kolozsvár Egyesület

A reneszánsz fejedelem, a humanistákat támogató mecénás, az álruhában országot járó igazságtevő király ‒ megannyi arca Mátyásnak, része a nagyszerű király bonyolult személyiségének, amiről a kortársak írtak, és amit az utókor éltetett tovább. Kiállításunk Mátyás kevésbé ismert arcát tárja elénk: a folyton utazó királyét. Az összeesküvések, a védekező és a támadó hadjáratok állandó mozgásra kényszerítették az uralkodót, akinek egyik szerencsés tulajdonsága éppen a gyors cselekvés volt. Ezzel rendszerint elejét vette bármilyen veszély súlyosbodásának, békét és biztonságot teremtve egy korábban zavaros évtizedeket megélt ország számára. Mátyás a gyakorta hadban álló uralkodóként jelenik meg előttünk: a Magyar Királyság minden égtája felé és azon kívül is vezetett hadjáratokat, de különösen a nyugati területi terjeszkedés kötötte le. Ennek megfelelően alakult a királyi fő- és mellékrezidenciák kiépítése, jelentőségük megítélése.

Az, hogy Mátyás király emlékét távoli vidékeken is őrzik, nemcsak hadjáratainak és hódításainak köszönhető, hanem művészetpártolásának is. A várak, kolostorok és templomok Mátyás-vonatkozású címerreprezentációi az ő mecénáskodásáról és az iránta érzett tiszteletről tanúskodnak. A király emlékét idéző épületek többnyire a korszakra jellemző gótikus stílust követik, egyeseken azonban megjelennek olyan reneszánsz díszítőelemek is, amelyek jelzik: királyságával új éra veszi kezdetét. Ebbe a változatos világba nyújt betekintést a kiállítás, amely egyúttal a korabeli Magyar Királyság jól ismert határain túlra is elvezet bennünket, egy igazi közép-európai uralkodó életterét jelenítve meg.

 

Esti mese gyerekeknek. Ujvári László: Mesék Mátyás királyról

(1982-1983, 115 perc), magyar animációs film

Szervezők: Kincses Kolozsvár Egyesület, Magyarország Kolozsvári Fokonzulátusa, Kecskemétfilm

 

2018. szeptember. 15., szombat, 11.00-18.00 óra

Főtér

Kalandok Mátyás táborában – interaktív vándorkiállítás

Szervezi a Kincses Kolozsvár Egyesület és a szigethalmi Emese Park.

A vándorkiállítás Hunyadi Mátyás korába röpíti az érdeklődőket, gyerekeket, akik kipróbálhatják a Mátyás korában használt fegyvereket, felpróbálhatják a korra jellemző ruhákat. A korabeli hangulatot reneszánsz népi és udvari játékok idézik fel.

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

SZENTES 2018.09.24 00:31:47
Nekem ez a program tettszett a legjobban a fesztiválon. Köszönöm!
Varga Gábor 2018.08.30 23:40:59
várjuk!


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek