rmdsz 1
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Hagyomány és modernitás ötvöződött az idei Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napokon

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Idén 14. alkalommal ünnepelte meg a nagybányai közösség a Magyar Napokat, ami csaknem százhúsz kulturális, zenés, szórakoztató, sportos, gyermek és ifjúsági, illetve képzőművészeti programmal várta az érdeklődőket szeptember 16. és 22. között a nagybányai régi főtéren. Az idei Fesztivál mottója a „Hagyomány, mai nyelven” volt.


Az idei Főtér Fesztivál legfőbb célja az volt, hogy ne szárazon, hanem mai köntösbe bújtatva, menőn mutassa be az értékeket, hagyományokat, így a Fesztivál első napjától, hétfőtől kezdve olyan programok voltak, amelyek ezt az irányt követték. 

Hétfőn a nagybányai Történelmi Múzeum, a volt pénzverde udvarán ünnepelték Nagybánya 690 éves első írásos említését. Keddtől egészen csütörtökig pedig összesen hét kiállítás nyílt meg, többek közt a főtéri István szállóban és a Nagybányai Művésztelepen: Nagy Oszkár, Les Pál, Les Gábor, Nagy Annamária, Lenkey-Tóth Péter. 

A nagybányai ifjúság ismét részt vehetett az FF Diáknapokon, ami idén is nagy népszerűségnek örvendhetett, hiszen több mint hatvanan neveztek be. Sportos, kreatív, ügyességi feladatokon mérték össze erejüket a csapatok. A Kamikaze csapat lett a győztes, akik 2020-as Vibe fesztivál bérletet nyertek. 

Magyarország Nagybányán című programsorozaton belül idén Sárospatak mutatkozott be. Hímzés- és festménykiállítást mutattak be, kamarazenei és klasszikus zenei koncertet, illetve Tokaj-hegyaljai táncjátékot adtak elő. A hétvége során a főtéren különböző kreatív, képzőművészeti és kvízes foglalkozásokat tartottak. A sárospatakiak mellett a vasárnapi nap folyamán Máramarossziget is bemutatkozott.

Közönségtalálkozó volt Molnár Leventével, majd szabadtéren levetítették Kovács István Szürke senkik c. filmjét. Szombaton nagybányai diákok verseltek a főtér minden sarkán, ugyanakkor szabadtéri irodalom óra zajlott a kortárs magyar irodalomról, vasárnap pedig az Előretolt Helyőrség Íróakadémia zenés irodalmi előadást tartott.

Koncertekben is bővelkedett a fesztivál, amelyek már a hét közepén elkezdődtek. Elsőként a Góbé zenekar lépett fel, csütörtökön a Teddy Queen, a USNK és a Hot Jazz Band folytatta. Pénteken ByeAlex és a Slepp zenélt, szombaton pedig Mahó Andrea és sztárvendégei, a Titán zenekar és Republic énekelt, majd Ferenczi György és a Rackajam zárta a vasárnapot. Koncertezett még az erdélyi Move On együttes, a kolozsvári Karaván együttes, a Lendvay Márton Színjátszó Kör, a Schola Rivulina énekkar, a szolnoki Kodály Kórus és a Thábor Együttes. 

A Főtér Fesztivál állandó programjai mellett, mint a kézműves sor vagy a könyvvásár, a nagybányai magyar közösség civil szervezetei, intézményei és csoportosulásai színesítették a fesztivál programkínálatát.

Továbbá rengeteg gyermek- és ifjúsági program foglalkoztatta a kicsiket-nagyokat, ilyenek voltak a bicikli verseny kisiskolásoknak, erőpróba show vagy a tornabemutató, az idén először megrendezett Félmaraton pedig sokak szerint a Főtér Fesztivál egyik fénypontja volt.

Gyerekkacaj, rég nem látott ismerős arcok, sürgés-forgás, mozgolódás, rengeteg hagyomány és érték bemutatása mellett ünnepelt a nagybányai magyar közösség az elmúlt egy hétben.

A szervezők a jövő évi Főtér Fesztivál - Nagybányai Magyar Napok dátumának bejelentésével búcsúztak, amely 2020. szeptember 14-20. között lesz majd.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek