rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Hollósy Simon festőművésznek állítanak szobrot Máramarosszigeten

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Idén 125 éve annak, hogy megalakult a nagybányai festőiskola, melynek alapítója a máramarosszigeti születésű Hollósy Simon festőművész. Ezen évforduló alkalmával, egy programsorozattal emlékeznek a festő szülővárosában e jeles eseményre, mely programsorozatnak kiemelkedő részét képezi egy Hollósy Simont ábrázoló műalkotás.


Az RMDSZ Történelmi Máramaros területi szervezetének közreműködésével sikerült tető alá hozni egy megállapodást, amit a máramarosszigeti polgármesteri hivatal, a máramarosszigeti Simonchicz Incze Kulturális Egyesület és a nagybányai Arte + alapítvány képviselői írtak alá f.é. április 16-án, Máramarossziget polgármesteri hivatalában.  

Ezen megállapodás értelmében, a nagybányai festőiskola megalapításának 125 éves évfordulója alkalmából, egy Máramarosszigeten megrendezett programsor lebonyolításában állapodtak meg, melynek kiemelkedő része egy, a festőművész tiszteletére állított egészalakos szobor.

A kezdeményezők elképzelése szerint, a Marius Mureșan szobrászművész alkotását dicsérő egészalakos bronzszobor, Máramarossziget főterén, a festő egykori szülőházának szomszédságában kapna helyet. A nagy festő alakját ábrázoló alkotás összköltsége kb. 30.000 euró, mely összeg a szervezők reménye szerint állami forrásból biztosítható lesz.   

Ezen túl a kezdeményezők egy olyan programsorozatban is gondolkodnak, ami szintén a jeles évfordulóra való méltó megemlékezést szolgálja. 

E kiemelkedő jelentőséggel bíró programsor lebonyolítását tekintve, a megállapodás értelmében a máramarosszigeti városháza biztosítani fogja a szükséges jogi és adminisztratív keretet, a kulturális program szervezésére és a szükséges költségkeret beszerzésére a Simonchicz Incze Kulturális Egyesület, valamint az Arte + alapítvány vállalkoztak.  

Amint azt a megállapodást aláíró alapítvány és civilszervezet képviselőitől megtudhattuk, Moldovan Vasile polgármester készséggel támogatja az ügyet. Ebben szerepet játszottak az RMDSZ Történelmi Máramaros területi szervezetének munkatársai is, akik közreműködésével sikerült a szóban forgó megállapodást létrehozni.

A szervezők a programsor bővítése érdekében más civil szervezetek és érdekelt személyek közreműködését is szívesen fogadják.  


(mmhm.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek