no
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Lemondott a szamosardói igazgató, hogy megmentse az iskolát

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az elmúlt félévben Lucian Morar sülelmedi polgármester miatt a szamosardói Kós Károly Általános Iskola helyzete körül tarthatatlan állapot alakult ki, amely fenyegette az önálló intézmény fennállását és működését. A városvezető nyomásgyakorlással, megfélemlítéssel próbálta lemondásra bírni Nagy Annamária igazgatót. Világossá tette számára, ha nem mond le a tisztségről, megszünteti az önálló magyar iskolát.


A megyei és helyi RMDSZ, valamint a szamosardói közösség teljes mellszéllességgel kiállt Nagy Annamária mellett, aki iskolaigazgatóként és közösségi szervezőként is mindvégig példásan és kiválóan dolgozott. Munkájának köszönhetően a térség mintaiskoláját építette ki, ahol az oktatás minőségére, a hagyományok ápolására egyaránt hangsúlyt fektettek a pedagógusok. Szórványkollégiumot is működtetett, amellyel a környéken élő, rászoruló gyerekeknek biztosított ingyenes bentlakást.

Közösségi integritásának megőrzéséért és az iskola érdekeit szem előtt tartva a hétfői tanácsülés előtt Nagy Annamária benyújtotta lemondását, ezzel pedig megmentette a 225 éves múltra visszatekintő önálló magyar iskolát egy román iskolába való beolvasztástól. 

A problémák idén tavasszal, a helyi RMDSZ szervezetben zajlott tisztújítás után kezdődtek. Akkor az igazgató a polgármesternek nem tetsző politikai véleményt nyilvánított, aminek következtében a városvezető azt követelte tőle, hogy mondjon le helyi választmányi tisztségéről, ellenkező esetben mindent megtesz, hogy eltávolítsa őt az igazgatói székből. 

Ugyanazon a héten a polgármester egy 70-80 személyes magánrendezvényt tervezett megszervezni a Kós Károly Általános Iskola bentlakásánál, ami az óvodások évzáró műsora miatt meghiúsult. Ezt az esetet újabb fenyegetések követték.

A nyár folyamán a polgármesteri hivatal már nem utalta az iskolának a szükséges összegeket a közüzemi számlák, a működési költségek kifizetésére.

Augusztusban az RMDSZ helyi választmánya bizalmat szavazott Nagy Annamáriának az iskolaigazgatói tisztség megpályázására, amely újabb nemtetszést váltott ki a polgármester részéről. Újabb konfliktusok következtek, a helyzet elmérgesedett. Sőt, a városvezető az RMDSZ-es alpolgármesteri tisztség elvesztését is kilátásba helyezte, amennyiben az igazgató nem mond le.

Többszöri tárgyalásokat folytattunk a sülelmedi polgármesterrel. Többször már napirendre került volna az összevonás, de sikerült ezt megállítani. Ezúttal azonban, minden diplomáciai eszköz és párbeszéd ellenére, a tárgyalások nem vezetettek eredményre. 

A kialakult feszült helyzet hatalmas terhet jelentett az igazgató és a közösség számára, az állandó rettegés, a feljelentésektől való félelem ellehetetlenítette a munkáját.

Mi, az RMDSZ országos, megyei és helyi vezetősége a végsőkig harcoltunk és kiálltunk az igazgatóért, aki a Máramaros megyei szórványoktatásért dolgozott. Mindvégig arra biztattuk, hogy ne adja fel. Nem torpanhattunk meg, törvényes eszközökkel, jogi úton tovább harcoltunk volna az iskola megmaradásáért. Szakembereink és tisztségviselőink előkészítették azokat a jogi lépéseket, amelyekkel az iskola megszüntetése ellen tudtunk volna fellépni, amennyiben érvénybe lépett volna a tanácshatározat.

Példátlan volt a közösség összefogása is, több mint félezer támogató aláírás gyűlt össze Nagy Annamária igazgató mellett egy fél nap alatt. 

Az RMDSZ megyei szervezete elfogadta és tudomásul vette az igazgatónő döntését.

Ugyanakkor határozottan elutasítunk minden olyan alaptalan vádat, amelyet az RMDSZ-ből kizárt Máramaros megyei független képviselő megfogalmazott. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egyesek más munkájából politikai tőkét kovácsoljanak. 

Az RMDSZ megyei és helyi szervezete köszönettel tartozik Nagy Annamáriának a sok éves munkájáért, amelyet igazgatói minőségében az iskoláért, az iskola szórványkollégiumáért és a közösségért folytatott.

(az RMDSZ Máramaros megyei szervezete)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Gyors és megbízható megoldás minden pénzügyi igényre 1000-250.000 EUR kölcsönt nyújtok nagyon egyszerű feltételekkel. Emellett peer-to-peer (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek