k rmdsz
2024. április 24., szerda György napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Megszavazta a szenátus az RMDSZ javaslatát, szeptember 27-én lehetnek a helyhatósági választások

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Első házként megszavazta kedden a szenátus az önkormányzati választások szeptember 27-i megszervezéséről szóló RMDSZ-es törvényjavaslatot.


A tervezetet 81 támogató, 8 ellenszavazat és 39 tartózkodás mellett fogadta el a felsőház.

A szenátus jogi bizottsága korábban megvitatta és negatívan véleményezte a kormány egy hasonló tartalmú törvényjavaslatát, amelyet aztán a plénum is elutasított. Néhány előírást azonban a bizottság beemelt az elfogadott tervezetbe, amelyről a képviselőház szavaz majd döntéshozó testületként.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tartózkodott a plénumbeli voksoláskor. Florina Presadă szenátor szerint a tervezet alkotmányellenes előírásokat tartalmaz, ugyanakkor a törvényhozó elégedetlenségének adott hangot, amiért elutasították alakulatának azon javaslatát, hogy kétnapos legyen az önkormányzati választás, azaz 26-án, szombaton is lehessen szavazni.

A liberálisok szintén tartózkodtak a szavazáson. Daniel Fenechiu felrótta, hogy a kormány hasonló tartalmú tervezetét elutasította a szakbizottság, az abba foglalt előírások egy része viszont bekerült az RMDSZ-tervezetbe.

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, a tervezet kezdeményezője, Cseke Attila rámutatott, fontos jogszabályjavaslatról van szó, amely közvita nyomán, valamint a politikai szervezetek nyilvános állásfoglalásai alapján körvonalazódott.

"Van két tervezetünk, amelyek közül az egyik pozitív, a másik negatív véleményezést kapott. Eljárás tekintetében a legjobb döntést hozta a jogi bizottság. (...) Tanúsítsunk felelős hozzáállást!" - fogalmazott a szenátor.

Cseke azt is elmondta, hogy az elfogadott tervezet a szavazóbiztosok és a szavazókörzeti elnökök napidíjáról is rendelkezik. "A hatályos törvénykezés szerint erről a kormány dönthet, de mivel az idei költségvetésben nem különítette el a kormány a szükséges pénzalapot ahhoz, hogy a 2020-ban esedékes két szavazást megszervezze, törvény szintjén kellett a helyzetet orvosolni" - idézi a törvényhozót az RMDSZ közleménye.

A szövetség tervezete értelmében szeptember 27-én, vasárnap tartják az önkormányzati választásokat Romániában.

A javaslat - többek között - rendelkezik a választási bizottságok összetételéről, és azt is előírja, hogy a választási bizottságok tagjai, a kisegítő műszaki személyzet, a küldöttek, a számítógép-kezelők és a választópolgárok is ingyenes védőfelszereléseket kaphatnak. Az egészségügyi védőeszközöket az egészségügyi minisztériumnak kell biztosítania, és a szaktárca felel a helyiségek fertőtlenítéséért is.

(agerpres.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek