A Főtér Fesztivál arcai (VIII.)

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Sorozatunk nyolcadik alanya saját bevallása szerint csak egy pár éve vesz részt aktívan a Főtér Fesztivál „reklámozásában”, de a beszélgetést örömmel vállalta. Mihály Kriszta vidám természetű újságíró, kedveli az irodalmat, szeret kirándulni és utazni. Írásaival sokan találkozhattatok a Nagybánya.ro honlapon, ez alkalommal mi kérdeztük őt. Fogadjátok szeretettel a vele készült email-interjút.


Mit jelent számodra Nagybányán élni?

Emlékezetes és feledhetetlen élmény volt első 18 évemet szülővárosomban leélni. Még ha soha sem voltam az a típus, aki mindenhol, minden adandó alkalommal jelen volt a közösségben, úgy érzem, hogy azok az emlékek, amiket először itt megtapasztaltam, végig fognak kísérni egész életemben. Nagybánya számomra egy olyan hely lesz, ahová mindig visszatérhetek, elsősorban családomhoz és a gyermekkorom emlékekkel teli helyszíneihez. 

 

Milyen kedves gyerekkori emlékek jutnak eszedbe?

Gyermekkorom kedves emlékei mindig a keresztszüleim és nagymamám házához kötődnek, mivel leginkább itt töltöttem a gyermekkoromat kint a szabadban (természetesen, azokon a napokon, amikor testvéremmel együtt nem tapadtunk a tévé vagy a számítógép képernyőjéhez egész nap). Keresztszüleim házban élnek, akkoriban még nagy udvaruk is volt. Soha nem felejtem el a nagy futballmeccseket (igazán jó kapus voltam), amiket tesómmal és barátainkkal játszottunk, a hosszú vagy a rövid kirándulásainkat a közeli erdőkbe és hegyekbe, és azt sem, amikor az egész család számtalanszor összeült szülinapokkor vagy május elsején, és grillezve, jókat beszélgetve élveztük egymás társaságát és a gyönyörű, meleg nyári napokat. 

 

Hol tudod ma elhelyezni magad a város közösségi életében?

Mivel már lassan öt éve Kolozsváron élek, ezért nem igazán tudom magam sehol sem elhelyezni a város közösségi életében. Egyetlen egy dolgot csinálok immár négy éve, és pedig a Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok sajtósa vagyok, valamint a Nagybánya.ro külsős munkatársa. Szerencsémre, év közben távolról is meg tudom írni a FF előtt az előzetes közleményeket, illetve beszámolókat, szeptemberben pedig egy teljes hetet itt töltök a Fesztivál ideje alatt. Emellett híreket szerkesztek a Nagybánya.ro oldalra. Többnyire olyan román híreket fordítok magyarra, ami érinti a magyar közösség érdekeit is. 

 

Voltál már FF szervező? (Ha nem voltál még: lennél?) Illetve tudod, hogy lesz valakiből FF szervező?

Nem voltam szervező eddig, és azt hiszem nem is tudnék teljes körű szervező lenni, hiszen felelősségteljes munka, és mivel én nem vagyok jelen a nagybányai közösségi életben, ezért nehezen tudnám magam elképzelni a szervezők között. Ennek ellenére, bármiben, amiben segíteni tudok valamiben vagy valakinek a fesztivál előtt vagy alatt, szíves rendelkezésükre állok. J (Kriszta felnőtt önkéntes, és a média csoport tagja. – a szerk.)

 

Mit adsz te hozzá (egyéni tagként) a Nagybányai Magyar Napokhoz? Van-e valamilyen különleges feladatod a fesztiválon, mit csinálsz?

2016 óta, pontosabban a szakmai gyakorlatomként (újságírói szakot végeztem) Pintér Zsolt és Kovács Richárd, FF főszervezők (akiknek szeretném ismételten megköszönni a sok bíztatást és türelmet) segítségével elkezdtem a nagybányai közösségi életről, illetve ezzel együtt a Főtér Fesztiválról is híreket, tudósításokat, közleményeket, illetve beszámolókat írni a Nagybánya.ro híroldalra. Ezen szövegek megírásával szeretném megmutatni Erdélynek és a külföldön élő nagybányai magyaroknak, hogy Nagybányán még él és virul a magyar közösségi élet.

 

Mi a legkedvesebb emléked a Főtér Fesztiválokról?

Nincs feltétlenül egy bizonyos emlékem a Főtér Fesztiválokról. Inkább mindegyik évből ugyanaz. Nappal végigjárva a főteret boldogság tölt el, amikor a kicsiket látom futkározni, kacagni és együtt játszani szüleikkel és pajtásaikkal; az idős urakat, illetve hölgyeket, akik élvezik a napsütésben a vasárnapi kórus dallamait; az önkénteseket, legyen az kicsi vagy nagy, ahogy betöltik a teret, mindegyikük valamit munkálkodva vagy segítséget nyújtva; a középkorúakat, ahogy nézelődnek a kézműves sor portékái között; vagy azt, ahogy este a hazatért egyetemisták és ifjúság egy üveg sör mellett megbeszélik az utóbbi egy év történéseit. Ugyanakkor, bámulatos látni a közösség összetartozását, kreativitását, és fejlődését abból a szempontból, hogy minden évben változatos, Nagybányát képviselő programokkal lehet megtölteni a FF programfüzetét. 

 

Melyik volt szerinted eddig a legjobb FF?

Visszanézve a szövegeimet, talán a 2018-as Főtér Fesztivál volt véleményem szerint a legjobb. Mivel akkor Nagybánya ifjúsági főváros volt, első alkalommal szerveztek Diáknapokat a Főtér Fesztiválon. Emellett 2018 a Családok éve is volt, valamint rengeteg olyan program volt, ami talán jobban felkeltette a nagybányai közösség érdeklődését. Az én szemszögömből nézve pedig ugyancsak ebben az évben volt a sajtós csapat is a legjobb formában. J

 

Szerinted melyik korosztály érzi magát legjobban a fesztiválon?

Nem tudok feltétlenül egy korosztályt megnevezni, mivel szerintem a Főtér Fesztivál programsorozata minden generációnak nyújt elég programot ahhoz, hogy mindenkit kicsalogasson a főtérre. A különböző magyarországi és hazai fellépők színes skálája kicsit-nagyot odavonzz a színpad elé; a művészeti kiállításokat nemcsak az idős korosztály, de a fiatalok is látogatják a FF alatt.

 

Mit változtatnál leginkább a FF-n? (Bármi jöhet!)

Az előttem lévő interjúkból egy-két személynél azt olvastam, hogy kevesebb program kellene hogy legyen. Ezzel én is egyetértek. Nem hinném, hogyha egy kicsivel lecsökkentenék a programválasztékot, akkor kevesebb érdeklődő lenne. Így egy picivel könnyebb lenne a szervezők számára is a fesztivál véghezvitele, illetve a közösség sem kellene hogy futkározzon egyik programról a másikra. Továbbá, úgy gondolom, hogy lassan ideje lenne a szelektív szemétgyűjtés alternatíváin is elgondolkozni a fesztivál ideje alatt. Tudom, hogy már lassan elcsépeltnek hangzik, de nagy nyári fesztiválok is elkezdtek az egész helyzeten dolgozni, és szerintem az FF-nek is sikerülhet az önkormányzat segítségével lépéseket tenni ez ügyben.

 

Szerinted milyen lenne az ideális FF? Hogy látod a jövő FF-jait?

Szerintem nincs ideális Főtér Fesztivál. Mindegyik alkalomnak lehet sok pozitív része, de sok negatív része is. Valami miatt mégis úgy gondolom, hogy a FF akkor a legjobb, hogyha sokan részt vesznek rajta és tele van a főtér. J A jelenlegi helyzetet figyelembe véve az idei Főtér Fesztiválnak alkalmazkodnia kell majd. Nehéz lesz közösségi eseményeket szervezni a különböző korlátozások figyelembevételével (ha ezek még tartani fognak – a szerk.).

 

Milyen programot ajánlasz, ami akár volt akár nem, de ott lenne a helye idén? :)

Egy jó tipp lenne a szervezők számára az, hogy más formában legyen – nem csak a művészettel vagy kiállításokkal – a régi, 20. század eleji nagybányai magyar élet felelevenítve, valamilyen másfajta programpont által (pl. több városnézés, történelmi előadás). Az irodalmi programok is megsokszorozódhatnának, mert én legalábbis, irodalomkedvelőként kevésnek tartom azt, hogy az egész fesztivál ideje alatt maximum csak két programpont szól irodalomról. Valahogy előtérbe lehetne hozni Nagybánya régi irodalmi életét is.

 

Szerinted milyen lenne a nagybányai ősz FF nélkül?

Kedves koronavírus! Köszönjük, hogy ráébresztettél arra, hogy sok fontos dolgot nem vettünk figyelembe, és hogy ebben a rohanó világban sok fontos dolgot elhamarkodottan végzünk el életünkben, viszont arra kérünk, hogy szeptemberben ne úgy térj vissza, ahogy év elején jöttél el hozzánk! Nekünk, nagybányai közösségnek, fontos ünnepünk van, és nem szeretnénk elhalasztani a 15. Főtér Fesztivált! 

 

Miért érdemes valakinek hazajönni a FF miatt külföldről is?

Mert nem elég csak az ünnepekkor meglátogatni a családot, hanem bizony a FF is elég fontos ahhoz, hogy hazajöjjenek a külföldön élők. A Főtér Fesztivál lehetőséget ad arra, hogy rég nem látott barátokkal, ismerősökkel is találkozhassunk, emellett a sok programpont és foglalkozás remek alkalom arra, hogy a nagybányai közösség munkásságát is jobban megismerjék, ha eddig nem tették.

 

Milyen reklámot fogalmaznál meg, amivel olyanokat is ide lehet csalogatni, akik még nem vettek részt FF-on?

Nehezen tudom elhinni azt, hogy van olyan személy, aki ne látogatott volna el a Főtér Fesztiválra legalább egyszeri alkalommal. De ha mégis vannak ilyen személyek, azt szeretném üzenni, hogy bátorkodjanak ellátogatni hozzánk a Főtér Fesztivál idejére. És nemcsak akkorra, hiszen mi, nagybányaiak, rengeteg tudással, érdekességgel, felejthetetlen élménnyel, jellegzetes művészettel, fergeteges koncertekkel és összetartó közösséggel várunk mindenkit a Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napokon!

 

Mit üzensz a Nagybánya.ro portál olvasóinak? Volt már tiéd is itt a tér? :)

Amióta kiskoromtól kezdve kijárok a főtérre, a FF ideje alatt főképp, az enyém is a tér, és ezt semmi sem változtathatja meg, hiszen hozzám, identitásomhoz tartozik. J A Nagybánya.ro olvasóinak pedig azt tudom üzenni, hogy kövessék az oldalt, a Főtér Fesztiválos hírek mellett, amint lehetőségem adódik, én személy szerint, igyekszem naprakész hírekkel, beszámolókkal szolgálni a nagybányai életről, kulturális eseményeiről és a közösségéről is. 

 

Kérdezett: Techet Gábor, Főtér Fesztivál Egyesület, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8426 RON
1 dollár = 4.3517 RON
100 forint = 138.86 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

50 éves évforduló Szretettel emlékezem volt osztálytársaimra, akikkel 50 évvel ezelőtt érettségiztem a (...)

sdx sc

Elektromos bicikli Eladó Új elektromos bicikli Garanciával . ára 4300 Ron , Alkudható . tel : 0742981286

adj fel hirdetést
korona maszk jobb

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Erzsike Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

úgy gondolják, hogy hülyeség ellen (...)

Gálfi Árpád Katalin

Szuper! Ezt kell beleverni afiatalok (...)

Kemenes Hajnalka Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

Miféle túlbuzgó rendelet ez? (...)

Zempléni P. Összegyűlt az egymillió aláírás a (...)

Nem a járványon múlt. Volt előtte (...)

Baratosi Csaba Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk, sajnos mind igaz es sajnos (...)

Csabi - Kivandorló Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk. Gratula! Teljes (...)

Rist Zita Újabb két koronavírusos beteget (...)

Nem alkalmazzak a testelest azert nem (...)

Kovacs Sandor Az RMDSZ álláspontja a kijárási (...)

Ez a roman nemzet mindig is arulo es (...)

Csik Tímea Magyar Költészet Napja - a (...)

Nagyon szépek a versek . Sajnálatos (...)

Monika Szinérváralja

Öröm olvasni

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

Erika Kesztyűt, maszkot, (...)

Szupper ez nagyon jo otlet

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

r0 Hívjuk ki párbajra mr. coronavírust

talan inkabb feljunk a paniktol ,es ne (...)

András László Betiltotta a bukaresti polgármesteri (...)

Nem értem mi a székelyföldi románok (...)

Béres Éva Értékek vonzásában – (...)

Szuper jó ötlet büszke vagyok (...)

Szálka Róbert Értékek vonzásában – (...)

Megtőrni látsztik a jég ! (...)

Rist Zita Egy éves önkormányzati beszámoló - (...)

Gratulalok Pikulas, sok sikert tovabbra (...)

Marianna Neményi Székelyföldért megmozgatjuk (...)

Javaslattal élnék a Székely Nemzeti (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
Reklam