Kk
2023. június 01., csütörtök Tünde napja
árfolyam:
1 euro = 4.9696 RON
1 dollár = 293.0418 RON
100 forint = 0.0563 RON

A HÍD UTCAI ISKOLÁÉRT

| Vélemények 6 | Nyomtatom | A+ | A-

Tisztelt Nagybányaiak! Kedves Barátaink!


A nagybányai magyar nyelvû közoktatás másfél évtized után ismét gyökeres fordulat és lehetõség elõtt áll. Mint arról korábbi híradásainkban is szóltunk, a Nagybánya-óvárosi Református Egyházközség, Nagybánya Önkormányzata és a Németh László Elméleti Líceum, együtt gondolkodva közösségünk ügye iránt érzékeny, nemes lelkû nagybányai magyarokkal arra az elhatározásra jutott, hogy tovább szervezi városunkban a magyar nyelvû oktatást és nevelést szolgáló intézményhálózatot.

Nagybányán jelenleg három intézményben folyik magyar nyelvû általános és középiskolai oktatás: a Nicolae Iorga vegyes tannyelvû iskolában (I-VIII. osztály), a Petre Dulfu Általános Iskolában (I-IV. osztály, román tannyelvû csoportokkal vegyesen), valamint a Németh László Elméleti Líceumban (V-XII., tisztán magyar tannyelvû osztályok).

Meglátásunk szerint mivel a „tudati képzés” az I-VIII. osztályos korcsoportokban történik, s mivel az anyanyelvi oktatás körülményei, a szülõi preferenciák, valamint a demográfiai jellemzõk az elmúlt években megváltoztak, szükségessé vált még egy erõs 0-VIII. osztályos tagozat kialakítása a Nicolae Iorga Általános Iskola I-VIII. osztálya mellett. Elsõ lépésként a Református Egyházközség által nemrég visszakapott iskolaépületbe tervezzük öszszevonni a Petre Dulfu Általános Iskola magyar 0-IV. osztályát, mint a Németh László Elméleti Líceum alsó tagozatát, valamint olyan óvodás és napközis magyar csoportokat, amelyek jelenleg a város különbözõ pontjain, vegyes tannyelvû óvodákba vannak elhelyezve.

Az Egyházközség és a Líceum között az Önkormányzat beleegyezésével létrejött ingyenes bérleti szerzõdés értelmében, az intézmény – amely a református egyház Híd utcai épületében lel otthonra –, a Németh László Elméleti Líceum alsó tagozataként fog mûködni. Az ingatlan a Református Egyházközség tulajdonában marad és mindaddig a magyar tannyelvû oktatást és nevelést szolgálja, ameddig erre szükség van.

Az épület külsõ javítása az elmúlt években részben megtörtént. A megkötött szerzõdés értelmében a hátralévõ külsõ és belsõ javításokat Nagybánya Önkormányzata fogja finanszírozni és az épületet, illetve az intézményt mint a Németh László Elméleti Líceum alsó tagozatát fogja mûködtetni.

Az Egyházközségre hárulnak viszont azok a feladatok, amelyeket a jelenlegi törvények értelmében az Önkormányzat nem tud finanszírozni, beruházásokat ugyanis nem eszközölhet olyan épületeknél, amelyek nem az õ tulajdonát képezik. Ilyenek a javítási tervek kifizetése és egy teljesen új fûtési rendszer kiépítése, kazánházzal együtt.

A munkálatok költségvetése elkészült. Eszerint a javítási tervek elkészítése 11.000 EUR, a fûtési rendszer kivitelezése 38.000 EUR kifizetését teszi szükségessé. A teljes szükséglet tehát 49.000 EUR, amelynek törlesztése az Egyházközségre és Nagybánya magyarságára hárul.

Ahhoz, hogy az intézmény a 2014-es tanév kezdetén mûködését elkezdhesse, szeptemberig el kell végeznünk a földszint és az emelet belsõ javítását, amely az általános belsõépítészeti munkákat, az épületgépészetet és az udvar rendbetételét is magába foglalja.

Az iskola beindítása elodázhatatlan. Mivel azonban Egyházközségünket több más épület fenntartása is igénybe veszi, más támogatókat kell keresnünk. Kérjük nagybányai magyar testvéreinket és a nagyvilágban élõ nagybányai származású magyarokat, hogy támogassák az iskola ügyét!

Újra megnyitjuk a Román Kereskedelmi Bank (BCR) nagybányai fiókjában korábban az iskola érdekében elkülönített számlánkat, amelyen eddig 16.489 lej és 1.050 euró gyûlt össze, az alábbiak szerint:

– Valdman István és Bonyhai Nóra adománya: 2.000 lej

– Virágh Gábor adománya 300 lej

– Nemes József Antal és Nemes András adománya: 300 lej

– Iskoláinkért és Gyermekeinkért Egyesület adománya: 13.900 lej

– Dobri Réka (Bruxelles) adománya: 50 EUR

– Tenger Iván (Budapest) adománya: 1.000 EUR

Dudás Gyula mûvész úr árverezésre ajánlott fel egy festményt, amelynek sorsáról a késõbbiekben fogunk dönteni.

Számlaszámunk:

RO15RNCB0182126459850001 (RON)

RO85RNCB0182126459850002 (EUR)

Számla tulajdonosa: Parohia Reformata Baia Mare Oraºul Vechi.

Adószám (cod fiscal): 7875704.

Elérhetõségeink:

Bak László református lelkipásztor

Tel: 0040-726-70-20-25, vagy

          0040-758-61-67-87

Email:

nagybanya.ovaros.ref@gmail.com

Jelen felhívásunk megjelenik a Bányavidéki Új Szóban, az Egyházközség honlapján (nagybanyaoref.ro), illetve a nagybanya.ro hírportálon.

Április 27-én délelõtt 10 órától rövid istentisztelet után a Profcafe Strings Vonósnégyes tart jótékonysági koncertet a Nagybánya-óvárosi református templomban!

Elõre is köszönjük

mindenki támogatását!

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

miert 2014.03.27 17:30:11
Miért kell mindig azzal foglalkozni, ki mit mond, kinek van igaza vagy nincs, mi a háttér? vagy gáncsoskodni, bizalmatlakodni, itélkezni stb.? Inkább az a fontos ki mivel tud segíteni: az anyagiaktól egy tál süteményig, a kapcsolatoktól az óvoda függönyéig. Az a jó, hogy mindenki benne van ebben a tervben: egyház-iskola-város-szülők. Ez a nagyszerű, hogy megtörtént, mert kellett hozzá idő és munka. Persze, ha ennyi fél van, nem minden sima. De melyék nagy ügyünk lett meg simán? Nagy dolgokhoz sok munka kell, és kitartás - főleg azoknak akik viszik a zászlót.
Váradi Izabella 2014.03.27 12:37:26
Ne tudom, ki hogy számol, de én továbbra is csak a tények alapján tudok nyilatkozni. Ha igaz az, amit a polgármester úr mond, akkor az is igaz, amit én közvetítek.
http://www.youtube.com/watch?v=_LdV5ehzMGI&feature=youtu.be
Horváth László 2014.03.27 09:24:42
Előzetes keserű élettapasztalatok óvatossá és szkeptikussá teszik az embert s mi sem vagyunk kivételek hatásuk alól.
Az előbbi, aggodalmukat kifejező hozzászólások jogosak és több nyitottságra tartanak igényt a szervező bizottság felől. Nem elég valakinek az ön-kijelentett szavahihetősége arra, hogy egy sikeres vállalkozásnak legyen a vezetője. A “közös lónak túros a háta” közmondás nem hiába született régi magyar szollásmondás s még az egyház vagyonát kezelői sem mentesek a szentség leple alatt az elszámolástól. A múlt és eljövendő jóhiszemű adakozok szemszögéből nézve kíváncsi vagyok arra hogy mennyire lehet majd kísérni a magyar gyerekeink új szellemi otthonának a sorsát, az építkezések menetét.
Kihasználják-e a magyar kompetitív kezdeményezők, becsületes vállalkozok, tapasztalt gazdálkodok költségvetési tanácsait?
Örömteljes de aggódó tisztelettel,
Horváth László
K D 2014.03.25 15:38:17
A legutóbbi szülői értekezlet alkalmával Váradi Izabella azt mondta, hogy mindenre megvan a pénz... (no meg azt is mondta: 'úgy ismernek engem, mint aki nem tartja be a szavát? - de ez egy másik cikk témája lehetne...) Akkor mire is van pénz?
És ezek a munkák tényleg annyiba kerülnek? Nincs egyetlen magyar vállalkozó sem, aki a terveket sokkal kedvezményesebben megcsinálhatna? A majdan odajáró gyerekek szülei között is van tervező...
D C 2014.03.20 08:38:47
@B A
az nem baj ha az egyhaz kulon fronton gyujtest szervez az iskolanak, minel tobb oldalrol dolgonak annal jobb. jobb lenne, ha csak ulne karbatett kezzel a templom? jol van ez igy.
B A 2014.03.19 22:22:06
ez a cikk sok pontatlanságot tartalmaz, s nagyon egyoldalú...Az 'Németh László' Liceum vagy a városi tanács álláspontját és szerepét egyáltalán nem is emliti...

Írja meg véleményét:

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukkk


Kk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitelnyújtás mindenki számára Helló Ez az üzenet egyéneknek, szegényeknek vagy mindazoknak szól, akiknek (...)

Súlyos kölcsönkínálat az egyének között 72 órán belül Helló, a tiédOlyan kölcsönt keres, amely újraindítja a tevékenységét, egy projekt (...)

A PÉNZÜGYI MEGOLDÁS 48 órán belül HellóSzükséged van az otthonod, az üzleted finanszírozásáraautóvásárlás, (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok
tmh
Noileg

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

mélindakovacs Szilveszteri kvíz-est

Hirdetés leírása Jó napot, Mr (...)

mélindakovacs Szilveszteri kvíz-est

Súlyos kölcsönök magánszemélyek (...)

mélindakovacs Szilveszteri kvíz-est

Hitel ajánlat között az egyes komoly (...)

mélindakovacs Szilveszteri kvíz-est

A sürgős egyének közötti kölcsön (...)

mélindakovacs Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

mélindakovacs Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

mélindakovacs Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

mélindakovacs Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

mélindakovacs Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

mélindakovacs Szilveszteri kvíz-est

Hitel kínál magánszemélyek (...)

mélindakovacs Szilveszteri kvíz-est

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének (...)

mélindakovacs Szilveszteri kvíz-est

Hitel kínál magánszemélyek (...)

mélindakovacs Szilveszteri kvíz-est

Komoly ajánlat közösségi (...)

mélindakovacs Szilveszteri kvíz-est

kölcsönkínálat az egyének között (...)

mélindakovacs Szilveszteri kvíz-est

Hitelek & Finance egyének (...)

Kumah MAJÁLIS - Családi nap Nagybányán

Tisztelt Hölgyem / (...)

Kumah MAJÁLIS - Családi nap Nagybányán

Vállalkozási, céges vagy személyi (...)

Lenkey Tibor SZOBORAVATÓ: Nagybányai Művésztelep (...)

Tisztelt Nagybányai Önkormányzat, (...)

Bodor Ani László Attila koncert Nagybányán

Alig várom nagyon szeretem a dalait.

Jane Walters Búcsús szentmise Szentháromság (...)

I thought I would capitalize on the (...)

Jane Walters Búcsús szentmise Szentháromság (...)

I thought I would capitalize on the (...)

Kapja meg hitelét Lakossági fórum Nagybányán (7)

Kapja meg hitelét 72 órán belül, (...)

Nagybánya.ro ÖNKORMÁNYZATI BESZÁMOLÓ (37)

Köszi az észrevételét, javítva.

Dr. Valdman István ÖNKORMÁNYZATI BESZÁMOLÓ (37)

Nem sok egy kicsit a 100 milliárd lej (...)

Nemzethy Együtt ünnepelt a nemzet!

Csak a rend kedvéért: Bár az írás (...)

Gertrude Carlson Szilveszteri kvíz-est

HITEL AJÁNLAT 200.000 Ft 800.000.000 (...)

Rist Zita Februári kvíz-est

Nagyon örvendek hogy a kedves helyen (...)

Csiki Árpád Tánczos Barna: az erdők jelentősen (...)

Nagyon szépen el tudja mondani (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

Reklam
Reklam
Kk
banyavidek