Beiskolázás szórványban: Máramaros megye szerencsés a kisebbségi osztályok kedvezőbb fejkvótája miatt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A következő tanévben országszerte kevesebb diák kezdi meg a középiskolát, mivel a mostani nyolcadik osztályosoké volt az első évfolyam, amely az iskolát az előkészítő és nem az első osztályban kezdte el. Sorozatunkban annak járunk utána, hogy a február elején összeállított és a minisztériumnak elküldött beiskolázási adatok alapján mindez hogyan érinti a szórványban élő magyar nyelven tanuló diákokat és a tanintézményeiket. Máramaros megyében két tanintézményben három kilencedik osztály indul jövőben, és a helyiek kifejezetten örülnek annak, hogy általános iskolai osztályok nem szűnnek meg.


A nagybányai Németh László Elméleti Líceumban két kilencedik osztály indul a következő tanévben, ezek közül az egyik úgynevezett mozaikosztály lesz, amelyben részben matematika-informatika, részben pedig természettudományok szakon tanulnak a diákok. A másik induló kilencedikben humántudományok, filológia szakirányon folytathatják tanulmányaikat a középiskolások – tájékoztatta a Maszolt Lapsánszki Edith, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Máramaros megyei elnöke. Hozzátette, ez lesz már a harmadik tanév, amikor ilyen módon indulnak a kilencedikek a Németh Lászlóban.

Máramaros megyében egy további intézményben indul magyar nyelvű kilencedik osztály, Máramarosszigeten, a Leőwey Klára Elméleti Líceumban, ott szintén természettudományok szakirányú osztály indul. Máramarosszigeten alacsony a diáklétszám, úgyhogy ott nem is lenne igény még egy osztály indítására – tudtuk meg.

Az idei nyolcadik osztályosok generációjánál vezették be először az előkészítő osztályt, emiatt abban az évben nagyon sokan megijedtek ettől a kísérlettől, és hamarabb íratták be a gyerekeiket az iskolába. Nemcsak a magyar, hanem a román tagozaton is így tettek a szülők, emiatt ebben az évben országos szinten a nyolcadik osztályban negyvenezer diákkal kevesebb van az előző generációkhoz képest.

Az aktuális tanévben alacsonyabb a nyolcadik osztályosok száma, és vélhetően a középiskolákba történő beiratkozások idején derül majd ki, hogy végül is mekkora létszámhiánnyal kell számolniuk a következő tanévben – jegyezte meg Lapszánszki Edith. A Nagybánya környéki magyar településekről is várják a kilencedik osztályba iratkozó diákokat, főként Felsőbányáról – ahol szintén működik magyar tagozat. De a megyeszékhely középiskolájába várják a szamosardóiakat, ahol önálló magyar intézményben tanulnak az általános iskolások, míg Koltón roma-magyar vegyes tagozat működik.  

„Az Iskolánkért Gyermekeinkért Egyesülettel együttműködésben végeztünk már arra vonatkozó felméréseket, hogy melyek a nyolcadikosok igényei, ki hová szeretne beiratkozni. Most februárban ez alapján még azt mondhatjuk, hogy a beiskolázási tervben lejelentett kilencedik osztályok elindulhatnak. A mozaik- és filológia osztály elindulásához is a 15-ös létszám a minimum, tehát biztosan lesz harminc diák. Ha összehasonlítjuk a tavalyi, illetve a tavalyelőtti létszámokkal, bizony látható a csökkenés” – jegyezte meg a pedagógus. Mint mondta, örülnek annak, hogy megtartották a kilencedik osztályokat, és „most már csak azon kell szorgoskodniuk, hogy diákokkal is megtöltsék”.

„Mi megúsztuk. Ez egy külön csata és a politikus külön érdeme, hogy közbelépett. Felmértük ugyanis időben, hogy gondok lesznek, és a politikum segítségével sikerült megtartani a kilencedik osztályokat. Egyértelmű, hogyha nem lépnek közbe helyi szinten, akkor biztos, hogy búcsút inthettünk volna legalább egy osztálynak” – fejtette ki.

Lapsánszki Edith az elemi osztályokról elmondta, hogy ebben a korosztályban is szembesültek az egyre csökkenő gyermeklétszámmal, azonban a következő tanévtől egyetlen osztályt vagy évfolyamot sem szüntetnek meg Marámaros megyében. Mint megtudtuk, szerte a megyében vannak önálló magyar általános iskolák, Domokoson például hatvan gyermek tanul, az iskolában működik az óvoda, illetve az elemi osztályok összevontak, de Lapsánszki Edith szerint ez még így is nagyon jó dolog.

A magyar tagozatoknak egyébként azért van szerencséjük, mert az RMDSZ megkérdezése nélkül nem lehet magyar osztályokat, megszűntetni, ugyanakkor a kisebbségi osztályokban a fejkvóta is kedvezőbb. Hozzátette, hogy Máramaros megyében a következő tanévtől harminc román tannyelvű kilencedik osztály szűnik meg a létszámcsökkenés miatt.

Lapsánszki Edith kifejtette, hogy a Máramaros megyei diákok az elmúlt években sokat köszönhettek a különböző civil szervezetek támogatásának is: ingáztatás, illetve iskola utáni foglalkozások biztosításával. Kiemelte, hogy a katolikus egyház ügykezelésébe tartozó, nagybányai Don Bosco Egyesület szociális szórványkollégiumának köszönhetően az ingázó, nem nagybányai diákoknak biztosítanának a közeljövőben bentlakást.

Erről még zajlanak ugyan a tárgyalások, de a tanárok, szülők és diákok bizakodóak, ugyanis a tavaly elkészült épületben minden adott ahhoz, hogy bentlakásként működhessen, ahol 28 diáknak lenne férőhely. A kollégium beindulásához azonban még pályázati forrásokat kell találniuk.  

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukReklam


árfolyam:
1 euro = 4.9245 RON
1 dollár = 4.1111 RON
100 forint = 1.3721 RON
rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Gyors és jogos hitelajánlat mindenkinek Jó nap, Itt szerezheti be gyors és egyszerű hitelét anélkül, hogy felfedné pénzügyi (...)

Szüksége van nem biztonságos hitelre Éppen abban az évszakban érezzük nyomásnak, és ez az év a világjárvány miatt (...)

Komoly hitelajánlat 3% -os kamatlábbal Jó nap, Gyors és egyszerű kölcsönre van szüksége? A bank megtagadta tőled a (...)

adj fel hirdetést
n2

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Judith Gorog 125 éves a Nagybányai Művésztelep - (...)

Izgalommal varom az eloadast, sok (...)

KelepElek A kutyatulajdonosok (...)

Gyihhááá! Illegális (...)

Miskolczi Katalin 125 éves a Nagybányai Művésztelep - (...)

Sok sikert a programhoz, már naGyon (...)

Extractionmrg A Szent István Napok 2020 további (...)

collection of poems composed

AndrewDuata Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

https://zootovaryvsem.org/ (...)

Dániel Penkov Mikola András: Színek és fények (3.)

Várom a folytatást' Ezek után (...)

Ferenc Seres A járvány kezdetétől számítva 800 (...)

Sajnos Nagybánya lakosait megviselte a (...)

RIST ZITA A városfejlesztés és városarculat (...)

Kedeves varosi tanacsosok!amit fentebb (...)

Katalin Nászta Kétszáz évvel ezelőtt nyitotta meg (...)

Köszönöm a cikket!

Libik Jòzsef Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

Jò napot.Libik Jòzsef vagyok.Jelenleg (...)

Dr Daróczi János Huszonnégy református elkezdte (...)

Példaértékű kezdeményezés!

Nagy István Bemutatkoznak az RMDSZ Máramarosért (...)

Máramaros megye NEM maradt parlamenti (...)

Attila Szász Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

Sok sikert a fórumnak.

Varga Gábor Emil Boc nem örül, hogy RMDSZ-es (...)

Elég nagy baj!

Kinczel Ferenc Új székháza lesz a Nagybányai (...)

Vigyázzatok a fejetekre el ne (...)

Éva Bondorné Tisztelt Képviselő Úr, mondjon le!

Nem érdekel mi van Nagybányán! Van (...)

Zita Rist Szakmaképzés líceumi diákok (...)

Erdemesnek Tarta am felmerni hogy az (...)

Kertesz Rozalia Megyénként rendkívül változó, hol (...)

Mi a helyzet Nagybányán ?

Róbert Szálka Értékek vonzásában – (...)

Ha nem jön köze ez a vírusos (...)

Julka Új igazgatója van a Németh László (...)

Szivbol gratulalok! ♥

Veronica Benedec Új igazgatója van a Németh László (...)

Gratulalok tanarneni

Lenkey Tibor A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Őszinte köszönetem és elismerésem (...)

Todorovics István A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Sok sikert a további munkássághoz!

Tompos Opra Ágota A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Örömmel látom hogy elismerik (...)

Erzsebet Koncz Kovacs Szamosardó, a legmagyarabb település (...)

K Ö S Z Ö N Ö M !

Ulman Mária Mégis lett magyar alpolgármestere (...)

Nagyon sok szeretettel gratulálok Pap (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Előző (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Lenkey Tibor (...)

Felsőkohói templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Sarlós Boldogasszony Szentmiséinek (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam