TRIANON 100 és ami mögötte van

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Turul-Sas Hagyományőrző Egyesület beszámolója.


2020. június 22-én sor került a nagybányai Don Bosco teremben a XIX. Nagybányai Történelem Vetélkedő díjkiosztójára. Huszonegy díjat osztottuk 18 diáknak. De a díjkiosztóig rögös út vezetett. 

„Jo napot kivanok!” Így indította államunk elnöke egyik, - nem első – támadását politikai vetélytársai ellen, amelyhez hozzákeverte elmaradhatatlan magyarellenességét, majd - mint egy zavaros feketét -, megitatta államának népével. Ki is ittuk ezt a poharat fenékig. Boldog-boldogtalan kortyolt belőle, osztotta mindenki a véleményt. És mi, magyarok lehettünk leginkább felháborodva, hiszen gunyoros hangsúlya leginkább minket sújthatott. Hozzáértő és hozzá-nem-értő politikai tüsszögéseink talán tovább is tartottak, mint három nap. De Románia mégsem kapott ejnye-bejnyét az európai nagytestvértől, sőt, a határokon kívülre segélyeket osztogató Magyarországot most járványügyben is előszedték. Amíg Románia okos buksiját lapogatta az Európai Unió, addig Magyarország megkapta a maga jól kifőzött nyaklevesét, vagy azért, mert sapkája volt, vagy azért, mert éppen nem volt sapkája. 

Ilyen politikai hangulatban várta a két ország politikai elitje a TRIANON 100-at. Nem, nem a két ország népe. A nép, és a népet befolyásoló hangulat egyöntetűen hangsúlyozta, hogy minden emlékezés a politika rossz szándéka, s csupán hergelő hatású, s felejteni kell a múltat. Magyarhonban a nép a nemtörődömség burkába rejtőzött, itthon a transzilvanista magyar az összeölelkezés és a jó hangulatú együttlét reményében akart semmiről sem tudni. A román pedig biztosította magyar barátait, hogy ameddig nincsenek igényei magyarul élni, ő testvérként szeret és elfogad. Tehát, az emlékezéshez szükséges lelki megindultság mélyen gyökeret vert mindannyiunkban. Ezt megint csak a politika kuszálta össze. Újra román oldalon gondoltak egy nagyot. Legyen Trianon napja román nemzeti ünnep. És a parlament hatalmas IGENnel tapsolta meg az újabb borstörés lehetőségét, de ezúttal az elnök nézett tükörbe, s arra gondolt, hogy amint lejár az elnöki mandátuma, közemberként végig mehet-e még úgy Erdély településeinek utcáin, hogy ne kényszerüljön ingyen füttyopera hallgatására. Az ötlet dugába dőlt.

Ezt a hidegháborús hangulattal vetekedő politikai válságot és a magyari oldal Erdély elrablásáról szőtt tervét végül egy nem várt, külső hatás oldotta fel, a COVID-19. A járványügyi szabályok minden túlfűtött nemzeti szándékot haza vágtak. Az ultrás magyar és az ultrás román zárt ajtók mögül rázta öklét az elképzelt ellenség felé, a transzilvanisták pedig azért sírtak otthonaikban, hogy ezúttal nem borulhatnak össze a baráti népek fiai-lányai.

A TRIANON 100 puskaporos hordója nedvet kapott, és sercegve, prüszkölve-füstölve kialudt. 

Egyesületünk idei tervei is mind sorra lettek szőnyeg alá seperve. Kidobni nem akartuk, megvalósítani nem tudtuk. Még az év elején pályázatok sorát adtuk le, hogy méltó módon emlékezzünk a 100 évvel ezelőtti országcsonkításra, célul tűzve ki – a magyar politikai gondolatot követve -, hogy az emlékezés egyik fontos üzenete a kárpát-medencei magyarság nyelvi-kulturális-történelmi sorsazonosság megértése, tudatosítása és hangsúlyozása. Terveinket végül a Rákóczi Szövetség karolta fel, így is sok – a Rákóczi Szövetséggel tervezett közös – programunkról le kellett mondanunk. A már leszervezett, de elmaradt programjaink: Raffay Ernő Trianon-kutató történész előadása, a történelem vetélkedőnk ünnepi gálája, a Credo-koncert, a Németh László Líceum kórusának fellépése, diákszavalatok a koszorúzáskor, és a tervezett néptáncbemutató, melynek meghívottjai Nagybánya és a környező települések néptáncosai lehettek volna. Mindezek helyett megszerveztük a XIX. Nagybányai Történelem Vetélkedőt, a lehetőségekhez mérten, online formában, készítettünk egy kisfilmet nemzeti hitvallásunkról, illetve -bár hivatalosan nem kaphattunk engedélyt, így nem szervezhettünk koszorúzást a Cinteremnél, ennek ellenére -, folytatva a 2011-ben megkezdett hagyományt, spontán módon villámcsődület alakult ki a Szent István-torony előtti keresztnél, ahol idén is koszorúztunk június 4-én.  A koszorúzás megrendítő hatását a csatlakozó harangok zúgása fokozta, ugyanis Nagybánya és vidékének magyar vonatkozású templomaiban a Nemzeti Összetartozás Napján, 17,30-tól négy percen keresztül összezúgtak a harangok, attól függően, hogy 30 vagy 32 perckor kondultak meg. 

A szervezett vetélkedő díjkiosztójára csupán június 22-én került sor, mert figyelembe kellett vennünk az iskolákra vonatkozó, szigorú egészségügyi rendelkezéseket és a végzős diákok vizsganapjait. A jutalmazás ceremóniáját a Don Bosco teremben rendeztük meg.

A vetélkedő témája természetesen a TRIANON 100 volt. Két iskola diáksága csatlakozott a versenyhez, a szamosardói Kós Károly Általános Iskola és a nagybányai Németh László Elméleti Líceum. Két korosztály szerint hirdettünk győzteseket, illetve a legjobb eredményeket elért diákokat is jutalmaztuk.

Összesen 18 diák térhetett haza valamilyen jutalommal. Díjazottjaink az V-VII. osztályosok korosztályának kategóriájában: I. hely a Trianon csemeték (Csendes Ildikó, Lengyel Júlia, Hegedüs Péter – NLEL), II. hely a Trianon Trio (Elianti Sarah, Valdman Péter, Banc Márk – NLEL), III. hely az Időutazók (Tóth Kinga, Dragomir Tímea, Maftei Tímea – NLEL). A VIII-XI. osztályosok korosztályának győztesei: I. hely a Keresztesek (Fuci Anita, Mánc Lóránt, Várdai Erwin – NLEL), II. hely a Hat-a-lomtalanító (Rákóczi Imola, Gagyi Anna, Lapohos Boglárka - NLEL), III. hely a Trianon rózsái (Nagy Petra, Nagy Anita, Mátyás Eliza – Kós Károly Általános Iskola). Külön díjaztuk azokat a diákokat, akik a versenyen kiemelkedő egyéni pontszámot értek el. Így a legjobbak: I. hely – Fuci Anita (XI. C – NLEL), II. hely – Csendes Ildikó (V. – NLEL), III. hely – Gagyi Anna (IX. A-B – NLEL). 

Köszönetünket fejezzük ki Hájtájer István plébános úrnak, hogy igénybe vehettük a Don Bosco termet, a Millennium Chocolate-nek, hogy vendégül láthattuk a díjazottakat, a Roland Studionak, hogy elkészülhetett kisfilmünk, a Cromatica Pressnek a minőségi oklevelekért, Alföldi-Lakatos Tibor tiszteletes úrnak, hogy minden évben velünk tart és felszólal a nemzet érdekei mellett, külön köszönet Varga Károly tiszteletes úrnak és Szmutku Róbert esperes úrnak a villámcsődületben való felszólalásukért, a koszorúzó szervezeteknek és magánszemélyeknek, akik virágot helyeztek el a cintermi keresztnél, az egyházaknak és felekezeteknek, hogy a harangok megkondításával vállalták és hirdették az összetartozást.

Rendezvényeink kiemelt támogatója a Rákóczi Szövetség. 

„Itt nincsen alku, nincsen semmi <<de>>.”

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8418 RON
1 dollár = 4.2893 RON
100 forint = 136.99 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Belgium:földmunkás, tereprendező Belgium: földmunkás, tereprendező Belgiumi partnerünk megbízásából keresünk: (...)

Belgium:kertész, kertépítő Belgium: kertész, kertépítő, tetőkert építő/gondozó Belgiumi partnerünk (...)

Betteggondozót keresek Fernezeire keresek egy idős holgy melle gondozására alkalmas, megbízható, magyar nyelvet is (...)

adj fel hirdetést
noileg junius oldalt

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Bálint Júlia Vállalkozókedv járvány idején

A Jóisten segítsen !!!

Thomas Giesswein Úrnapi mise a Szentháromság-templom (...)

Sajnos nem irják meg,hogy hol lehet (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Erzsike Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

úgy gondolják, hogy hülyeség ellen (...)

Gálfi Árpád Katalin

Szuper! Ezt kell beleverni afiatalok (...)

Kemenes Hajnalka Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

Miféle túlbuzgó rendelet ez? (...)

Zempléni P. Összegyűlt az egymillió aláírás a (...)

Nem a járványon múlt. Volt előtte (...)

Baratosi Csaba Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk, sajnos mind igaz es sajnos (...)

Csabi - Kivandorló Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk. Gratula! Teljes (...)

Rist Zita Újabb két koronavírusos beteget (...)

Nem alkalmazzak a testelest azert nem (...)

Kovacs Sandor Az RMDSZ álláspontja a kijárási (...)

Ez a roman nemzet mindig is arulo es (...)

Csik Tímea Magyar Költészet Napja - a (...)

Nagyon szépek a versek . Sajnálatos (...)

Monika Szinérváralja

Öröm olvasni

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

Erika Kesztyűt, maszkot, (...)

Szupper ez nagyon jo otlet

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
Reklam