Kk
2023. június 04.,  Bulcsú napja
árfolyam:
1 euro = 4.9633 RON
1 dollár = 293.6078 RON
100 forint = 0.056 RON

A HÍD UTCAI ISKOLÁÉRT

| Vélemények 6 | Nyomtatom | A+ | A-

Tisztelt Nagybányaiak! Kedves Barátaink!


A nagybányai magyar nyelvû közoktatás másfél évtized után ismét gyökeres fordulat és lehetõség elõtt áll. Mint arról korábbi híradásainkban is szóltunk, a Nagybánya-óvárosi Református Egyházközség, Nagybánya Önkormányzata és a Németh László Elméleti Líceum, együtt gondolkodva közösségünk ügye iránt érzékeny, nemes lelkû nagybányai magyarokkal arra az elhatározásra jutott, hogy tovább szervezi városunkban a magyar nyelvû oktatást és nevelést szolgáló intézményhálózatot.

Nagybányán jelenleg három intézményben folyik magyar nyelvû általános és középiskolai oktatás: a Nicolae Iorga vegyes tannyelvû iskolában (I-VIII. osztály), a Petre Dulfu Általános Iskolában (I-IV. osztály, román tannyelvû csoportokkal vegyesen), valamint a Németh László Elméleti Líceumban (V-XII., tisztán magyar tannyelvû osztályok).

Meglátásunk szerint mivel a „tudati képzés” az I-VIII. osztályos korcsoportokban történik, s mivel az anyanyelvi oktatás körülményei, a szülõi preferenciák, valamint a demográfiai jellemzõk az elmúlt években megváltoztak, szükségessé vált még egy erõs 0-VIII. osztályos tagozat kialakítása a Nicolae Iorga Általános Iskola I-VIII. osztálya mellett. Elsõ lépésként a Református Egyházközség által nemrég visszakapott iskolaépületbe tervezzük öszszevonni a Petre Dulfu Általános Iskola magyar 0-IV. osztályát, mint a Németh László Elméleti Líceum alsó tagozatát, valamint olyan óvodás és napközis magyar csoportokat, amelyek jelenleg a város különbözõ pontjain, vegyes tannyelvû óvodákba vannak elhelyezve.

Az Egyházközség és a Líceum között az Önkormányzat beleegyezésével létrejött ingyenes bérleti szerzõdés értelmében, az intézmény – amely a református egyház Híd utcai épületében lel otthonra –, a Németh László Elméleti Líceum alsó tagozataként fog mûködni. Az ingatlan a Református Egyházközség tulajdonában marad és mindaddig a magyar tannyelvû oktatást és nevelést szolgálja, ameddig erre szükség van.

Az épület külsõ javítása az elmúlt években részben megtörtént. A megkötött szerzõdés értelmében a hátralévõ külsõ és belsõ javításokat Nagybánya Önkormányzata fogja finanszírozni és az épületet, illetve az intézményt mint a Németh László Elméleti Líceum alsó tagozatát fogja mûködtetni.

Az Egyházközségre hárulnak viszont azok a feladatok, amelyeket a jelenlegi törvények értelmében az Önkormányzat nem tud finanszírozni, beruházásokat ugyanis nem eszközölhet olyan épületeknél, amelyek nem az õ tulajdonát képezik. Ilyenek a javítási tervek kifizetése és egy teljesen új fûtési rendszer kiépítése, kazánházzal együtt.

A munkálatok költségvetése elkészült. Eszerint a javítási tervek elkészítése 11.000 EUR, a fûtési rendszer kivitelezése 38.000 EUR kifizetését teszi szükségessé. A teljes szükséglet tehát 49.000 EUR, amelynek törlesztése az Egyházközségre és Nagybánya magyarságára hárul.

Ahhoz, hogy az intézmény a 2014-es tanév kezdetén mûködését elkezdhesse, szeptemberig el kell végeznünk a földszint és az emelet belsõ javítását, amely az általános belsõépítészeti munkákat, az épületgépészetet és az udvar rendbetételét is magába foglalja.

Az iskola beindítása elodázhatatlan. Mivel azonban Egyházközségünket több más épület fenntartása is igénybe veszi, más támogatókat kell keresnünk. Kérjük nagybányai magyar testvéreinket és a nagyvilágban élõ nagybányai származású magyarokat, hogy támogassák az iskola ügyét!

Újra megnyitjuk a Román Kereskedelmi Bank (BCR) nagybányai fiókjában korábban az iskola érdekében elkülönített számlánkat, amelyen eddig 16.489 lej és 1.050 euró gyûlt össze, az alábbiak szerint:

– Valdman István és Bonyhai Nóra adománya: 2.000 lej

– Virágh Gábor adománya 300 lej

– Nemes József Antal és Nemes András adománya: 300 lej

– Iskoláinkért és Gyermekeinkért Egyesület adománya: 13.900 lej

– Dobri Réka (Bruxelles) adománya: 50 EUR

– Tenger Iván (Budapest) adománya: 1.000 EUR

Dudás Gyula mûvész úr árverezésre ajánlott fel egy festményt, amelynek sorsáról a késõbbiekben fogunk dönteni.

Számlaszámunk:

RO15RNCB0182126459850001 (RON)

RO85RNCB0182126459850002 (EUR)

Számla tulajdonosa: Parohia Reformata Baia Mare Oraºul Vechi.

Adószám (cod fiscal): 7875704.

Elérhetõségeink:

Bak László református lelkipásztor

Tel: 0040-726-70-20-25, vagy

          0040-758-61-67-87

Email:

nagybanya.ovaros.ref@gmail.com

Jelen felhívásunk megjelenik a Bányavidéki Új Szóban, az Egyházközség honlapján (nagybanyaoref.ro), illetve a nagybanya.ro hírportálon.

Április 27-én délelõtt 10 órától rövid istentisztelet után a Profcafe Strings Vonósnégyes tart jótékonysági koncertet a Nagybánya-óvárosi református templomban!

Elõre is köszönjük

mindenki támogatását!

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

miert 2014.03.27 17:30:11
Miért kell mindig azzal foglalkozni, ki mit mond, kinek van igaza vagy nincs, mi a háttér? vagy gáncsoskodni, bizalmatlakodni, itélkezni stb.? Inkább az a fontos ki mivel tud segíteni: az anyagiaktól egy tál süteményig, a kapcsolatoktól az óvoda függönyéig. Az a jó, hogy mindenki benne van ebben a tervben: egyház-iskola-város-szülők. Ez a nagyszerű, hogy megtörtént, mert kellett hozzá idő és munka. Persze, ha ennyi fél van, nem minden sima. De melyék nagy ügyünk lett meg simán? Nagy dolgokhoz sok munka kell, és kitartás - főleg azoknak akik viszik a zászlót.
Váradi Izabella 2014.03.27 12:37:26
Ne tudom, ki hogy számol, de én továbbra is csak a tények alapján tudok nyilatkozni. Ha igaz az, amit a polgármester úr mond, akkor az is igaz, amit én közvetítek.
http://www.youtube.com/watch?v=_LdV5ehzMGI&feature=youtu.be
Horváth László 2014.03.27 09:24:42
Előzetes keserű élettapasztalatok óvatossá és szkeptikussá teszik az embert s mi sem vagyunk kivételek hatásuk alól.
Az előbbi, aggodalmukat kifejező hozzászólások jogosak és több nyitottságra tartanak igényt a szervező bizottság felől. Nem elég valakinek az ön-kijelentett szavahihetősége arra, hogy egy sikeres vállalkozásnak legyen a vezetője. A “közös lónak túros a háta” közmondás nem hiába született régi magyar szollásmondás s még az egyház vagyonát kezelői sem mentesek a szentség leple alatt az elszámolástól. A múlt és eljövendő jóhiszemű adakozok szemszögéből nézve kíváncsi vagyok arra hogy mennyire lehet majd kísérni a magyar gyerekeink új szellemi otthonának a sorsát, az építkezések menetét.
Kihasználják-e a magyar kompetitív kezdeményezők, becsületes vállalkozok, tapasztalt gazdálkodok költségvetési tanácsait?
Örömteljes de aggódó tisztelettel,
Horváth László
K D 2014.03.25 15:38:17
A legutóbbi szülői értekezlet alkalmával Váradi Izabella azt mondta, hogy mindenre megvan a pénz... (no meg azt is mondta: 'úgy ismernek engem, mint aki nem tartja be a szavát? - de ez egy másik cikk témája lehetne...) Akkor mire is van pénz?
És ezek a munkák tényleg annyiba kerülnek? Nincs egyetlen magyar vállalkozó sem, aki a terveket sokkal kedvezményesebben megcsinálhatna? A majdan odajáró gyerekek szülei között is van tervező...
D C 2014.03.20 08:38:47
@B A
az nem baj ha az egyhaz kulon fronton gyujtest szervez az iskolanak, minel tobb oldalrol dolgonak annal jobb. jobb lenne, ha csak ulne karbatett kezzel a templom? jol van ez igy.
B A 2014.03.19 22:22:06
ez a cikk sok pontatlanságot tartalmaz, s nagyon egyoldalú...Az 'Németh László' Liceum vagy a városi tanács álláspontját és szerepét egyáltalán nem is emliti...

Írja meg véleményét:

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukkk


Kk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szilárd és megbízható pénzügyek Használja ki ezt a nagyszeru lehetoséget és szerezzen megbízható pénzügyi kölcsönt 500 000 (...)

kölcsönt ajánlok Helló mindenki. Bokor Tamás vagyok, magánkölcsönzo. 10 millióig magánszemélyi kölcsönt (...)

How I won the Powerball Lottery Being the winner of a multi-million dollar lottery certainly will be a life-changing event for (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok
tmh
Noileg

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Hilary Knight Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Lost Your Cryptos? You Want To Recover (...)

Hilary Knight Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Lost Your Cryptos? You Want To Recover (...)

Lenkey Tibor SZOBORAVATÓ: Nagybányai Művésztelep (...)

Tisztelt Nagybányai Önkormányzat, (...)

Bodor Ani László Attila koncert Nagybányán

Alig várom nagyon szeretem a dalait.

Nagybánya.ro ÖNKORMÁNYZATI BESZÁMOLÓ (37)

Köszi az észrevételét, javítva.

Dr. Valdman István ÖNKORMÁNYZATI BESZÁMOLÓ (37)

Nem sok egy kicsit a 100 milliárd lej (...)

Nemzethy Együtt ünnepelt a nemzet!

Csak a rend kedvéért: Bár az írás (...)

Gertrude Carlson Szilveszteri kvíz-est

HITEL AJÁNLAT 200.000 Ft 800.000.000 (...)

Rist Zita Februári kvíz-est

Nagyon örvendek hogy a kedves helyen (...)

Csiki Árpád Tánczos Barna: az erdők jelentősen (...)

Nagyon szépen el tudja mondani (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

Steven Ashley Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Binary trading has caused many people (...)

Steven Ashley Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Binary trading has caused many people (...)

Rist Zita Ünnepi kvíz est

Ugyan 21 én lesz a Philiaban ,ugyan (...)

Farkas Éva Megbüntették uszításért a (...)

Örülök az obiektiv döntésnek, (...)

Business and Project Loans Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Do you need a quick long or short term (...)

Mark Thomas Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Borrow money here Fast online loans (...)

Gergely Gyula Kárpótlást kínálnak a 2020/2021-es (...)

Nesze semmi, fogd meg jól ! Ezt nagyon (...)

Levay Attila A nagybányai elkerülő gyorsút a (...)

Itt akkora a lopas, hogy soha nem fog (...)

Miklos Artur Domokos Run 2022

Köszönöm a megosztàst! Igen, (...)

Farkas Eva Meghajolni a legnagyobb magyar emléke (...)

IGY IS LEHET,EGY REMÉNY SUGÁR hogy (...)

Günther Hornung Vasárnapi szentmisék rendje (...)

A szentmisek a templom Facebook (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

A sürgős egyének közötti kölcsön (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

A sürgős egyének közötti kölcsön (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Hitel ajánlat között az egyes komoly (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

Reklam
Reklam
Kk
banyavidek