Kelemen Hunor: ne adjuk fel egy pillanatra sem a hitet, hogy képesek leszünk talpra állni! INTERJÚ

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Jelenleg három kérdés érdekli az embereket Romániában: a közegészségügy, a gazdaság- és az oktatás újraindítása. Ezeket jártuk körül az RMDSZ elnökével, Kelemen Hunorral, aki interjúnkban ugyan bírálja a kormányt, de konkrét megoldási javaslatokat is tesz, amiket érdemes lenne megfogadni.


Mit tesz az RMDSZ a mostani járványhelyzetben? 

Tájékoztatunk és segítünk. Az általunk irányított településeken pedig aktív védekezés folyik. Hetedik hete tájékoztatunk magyar nyelven. A kormányzat nem juttatott és juttat el információt magyar nyelven közösségünkhöz, ezért végezzük mi ezt a szolgáltatást pontosan, hitelesen és gyorsan. Beszámolunk mindarról, amit tudni érdemes a megelőzésről és azokról a döntésekről, amelyeket a kormányzat meghozott, és mindannyiunkra kötelezők. 

Emellett önkéntes-hálózat indítottunk szerte Erdélyben, hogy segítsünk az idősebb embereken, rászorulókon. Önkormányzatainkon keresztül, Kézdivásárhelytől Szatmárnémetig talpraesett emberekkel, vezetőkkel segítünk a helyi közösségeken. 

Ugyanakkor több javaslatot tettünk a kormánynak a gazdaság újraindítása és a munkahelyek megvédése kapcsán. 

A távoktatás megszervezésében is szerepet vállaltunk. Először a Román Televízió és a tanügyminisztérium csak román nyelvű távoktatásra kötött megállapodást, a mi javaslatunkra ez ma már magyar nyelven is zajlik. Köszönet érte mindenekelőtt azoknak az oktatóknak, akik a munkát vállalták, és a nyolcadikos és tizenkettedikes diákoknak segítenek a felkészülésben!

 

Hogyan értékeli a kormány eddigi intézkedéseit? 

A mostanihoz hasonló helyzetekben a segítségnyújtás az elsődleges. Segítséget nyújtottunk, segítséget nyújtunk mi is. Az első szükségállapot idején, azaz az első harminc napban ezért nem bíráltuk a kormányzat intézkedéseit. Viszont azt látjuk, hogy nincs semmiféle elképzelés a gazdaság talpra állításáról, azaz mindarról, ami a járvány után történni fog. Ez egy nagyon komoly probléma! Most nem szabadna totojázni. És nem szabadna összevissza beszélni sem. Egyet mond a miniszterelnök, mást a miniszterek, megint mást a járványügyi szakember a kormányzati struktúrából. Mintha ezt a kommunikációs káoszt akarná kezelni az államelnök azzal, hogy átvette a kommunikátor szerepét az elmúlt tíz napban. 

Ez a bizonytalanság, ez a kaotikus állapot azt eredményezi, hogy az állampolgár nem tudja, mit szabad, mit nem szabad, mit kellene tennie ahhoz, hogy közösen megfékezhessük a járvány terjedését, és biztonságban legyünk. 

Az lenne a legfontosabb most, hogy az emberek érezzék azt, hogy van megoldás, törődnek velük, mert az emberi életnél fontosabb nincs. És természetesen fel kell készülni a gazdaság talpra állítására, mert mély gazdasági válság előtt állunk, ami szociális feszültségekkel fog járni. Erre a jó megoldás, és mi ezt javasoljuk, hogy inkább adósodjon el az állam hosszú távon, minthogy összeomoljon az ország azonnal.  

A GDP-nek a 18-25 százalékát most muszáj gazdaságélénkítésre fordítani. Mondtuk a miniszterelnöknek, hogy forduljon államkötvényekkel a lakosság fele. És felejtse el a költségvetési hiánycélt is, Romániának az eladósodása nem túl nagy, ezért nyugodtan fel lehet venni 10-15 milliárd eurót, és a fontos gazdasági területekre bevinni: a termelésbe, a nagy közberuházásokba, a mezőgazdaságba, az élelmiszeriparba.

 

A járvány csúcsidőszakát Romániában április végére becsülik a szakemberek. Még nem látni az ortodox húsvét idején megbetegedettek számát sem. Miért jelenti be mégis az államfő és a kormány a májusban várható lazításokat? Mire kell számítani május második felében? 

Hogy milyen elemzés áll a mögött, hogy minderről most kell beszélniük, nem tudom. Ám egy szempontot mindenféleképpen érzékelek: a társadalmi feszültséget próbálják enyhíteni azzal, hogy idejében bejelentik azt, május közepe után enyhítések lesznek. Persze, rá egy napra azt is mondják, hogy ez nem is annyira valószínű, még egy napra rá, hogy mindez nem jelenti az, hogy az élet visszatér a rendes mederbe. 

Másrészt, az államfő és a kormányfő nem akarja meghosszabbítani május közepe után a szükségállapotot, így pedig nehéz megindokolni, hogy a különböző szabadságjogok korlátozását, a kijárást milyen alapon várják el az állampolgártól. 

Nem tudom, hogy a mi társadalmunk összességében van-e annyira fegyelmezett, hogy betartsa a szabályokat abban az esetben is, ha nincsenek katonai rendeletek, ha nincsenek szigorú tiltások. De bizakodó vagyok, mert azt látom, Erdélyben többnyire fegyelmezettek az emberek!

 

Az oktatásban is hatalmas a bizonytalanság. Sok szülő aggódik gyermekéért, és aggódnak a kisérettségi előtt álló nyolcadikosok és az érettségi előtt álló tizenkettedikesek is. A járvány hosszú időre megváltoztatja a romániai oktatást?

Szeretném, hogyha mindannyiunk válasza az lenne, hogy megváltoztatja, de jó irányba! Most az lenne nagyon fontos, hogy olyan programot indítson a kormány, amely ellát a tanuláshoz szükséges digitális eszközzel minden gyermeket. 

Ha most nem teremtjük meg ennek a feltételeit, akkor télen – amennyiben visszatér a járvány – ismét abban a helyzetben leszünk, hogy a gyermekek nagyrészéhez nem lehet eljutni távoktatással. 

Az a jó megoldás, ha elővigyázatosak vagyunk. A hétfőn bejelentett intézkedések, miszerint nem nyitják újra az iskolákat, csak a végzős évfolyamoknak, nyolcadikosoknak és tizenkettedikeseknek lesz lehetőségük június első két hetében gyakorolni a vizsgákra, érthetők. A legfontosabb, és én is ezt mondtam a miniszterelnöknek a minapi beszélgetésünkkor, hogy a nyolcadikosok és tizenkettedikesek számára biztosítani kell a vizsgázás lehetőségét, és nem szabad az évet befagyasztani.  Jó, hogy ez a döntés született!

Persze, megoldást kell találni azoknak a szülőknek a helyzetére is, akiknek otthon kell maradniuk a gyermekkel. Le is tettünk gyorsan egy javaslatot, amiben azt kérjük, hogy a szülők tudjanak elmenni gyermekfelügyeleti szabadságra a vakációig.

 

Közeledik május elseje, ami újabb veszélyt jelent a megbetegedésekre. Mi a felelős állampolgári magatartás a mostani időszakban?

Fontos, hogy a járványügyi szakemberek véleményét meghallgassuk. Tartsuk be a fizikai távolságot köztereken és a magánterekben is, így megelőzhetjük a járvány terjedését. És ami még nagyon fontos, próbáljunk segíteni azokon, akik erre szorulnak, főleg az idős embereken. 

Tudom, hogy nagyon nehéz betartani olyan szabályokat, amelyeket nem szeretünk, amelyekhez nem vagyunk hozzászokva, amelyek a szabadságunkban is korlátoznak. De mindez azért van, hogy később szabadon tudjunk élni, lélegezni, utazni, dolgozni, mozogni. Ne adjuk fel egy pillanatra sem azt a reményt és hitet, hogy képesek leszünk talpra állni gazdaságilag, szociálisan, kulturálisan, minden tekintetben. 

Én bízom abban is, hogy belátható időn, 11-12 hónapon belül lesz védőoltás, és olyan gyógyszer, amellyel ez a betegség kezelhető. Ennél súlyosabb betegségeket leküzdött az emberiség, és megerősödve került ki belőle. A mi közösségünk is megerősödve fog kikerülni a mostani járványból, és talpra fogunk állni! 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8359 RON
1 dollár = 4.0751 RON
100 forint = 139.64 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Belgium:földmunkás, tereprendező Belgium: földmunkás, tereprendező Belgiumi partnerünk megbízásából keresünk: (...)

Belgium:kertész, kertépítő Belgium: kertész, kertépítő, tetőkert építő/gondozó Belgiumi partnerünk (...)

Betteggondozót keresek Fernezeire keresek egy idős holgy melle gondozására alkalmas, megbízható, magyar nyelvet is (...)

adj fel hirdetést
noileg junius oldalt

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

SZAMOSI ISTVAN Kihirdette az elnök a korhatár (...)

JPGOS TORVENY

székely lászló géza A pribékfalvi Teleki-kastély

A szép felvételek ,és közzétett (...)

Gyarmathy Gabor Változhat a nyugdíjkorhatár azoknak, (...)

Mondjon már valaki valami konkretat: I (...)

Bálint Júlia Vállalkozókedv járvány idején

A Jóisten segítsen !!!

Thomas Giesswein Úrnapi mise a Szentháromság-templom (...)

Sajnos nem irják meg,hogy hol lehet (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Erzsike Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

úgy gondolják, hogy hülyeség ellen (...)

Gálfi Árpád Katalin

Szuper! Ezt kell beleverni afiatalok (...)

Kemenes Hajnalka Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

Miféle túlbuzgó rendelet ez? (...)

Zempléni P. Összegyűlt az egymillió aláírás a (...)

Nem a járványon múlt. Volt előtte (...)

Baratosi Csaba Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk, sajnos mind igaz es sajnos (...)

Csabi - Kivandorló Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk. Gratula! Teljes (...)

Rist Zita Újabb két koronavírusos beteget (...)

Nem alkalmazzak a testelest azert nem (...)

Kovacs Sandor Az RMDSZ álláspontja a kijárási (...)

Ez a roman nemzet mindig is arulo es (...)

Csik Tímea Magyar Költészet Napja - a (...)

Nagyon szépek a versek . Sajnálatos (...)

Monika Szinérváralja

Öröm olvasni

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

Erika Kesztyűt, maszkot, (...)

Szupper ez nagyon jo otlet

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
Reklam