Csak a legfontosabbakat tartsuk a házipatikában!

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A mai világban nem szükséges sok gyógyszert tartani otthon – állítja Lorenzovici Anna marosvásárhelyi háziorvos –, mivel már szinte minden településen vannak éjjel-nappal nyitva tartó gyógyszertárak. Mégis mi az, ami jó, ha kéznél van?


Külön polc a gyógyszereknek a kamrában, egy a hűtőszekrényben, talán még egy kis hely a konyhaszekrényben a tablettáknak, géznek, fecskendőknek, miegymásnak. Ismerős? Igen-igen. Nálunk is épp így van ez otthon. Aztán ha keresünk valamit, az éppen nincs. Lorenzovici Anna háziorvos nyitotta fel a szememet, hogy mennyi fölösleges dolgot és, igen, gyógyszert is tartunk otthon. Úgyhogy fogtam magam, és takarítottam egyet a házipatikámban.

A doktornő szerint ugyanis nincs értelme halmozni otthon a gyógyszereket, mert lejárnak, és el kell dobni őket. Csak a legszükségesebbeket érdemes beszerezni, ilyen például a sebek ellátására szolgáló fertőtlenítőfolyadék, mint például a betadin vagy az oxigénes víz, steril gézlap, fásli, különböző méretű ragtapaszok, és akár steril stripet is beszerezhetünk gyógyászati boltból. „Ez a steril strip egy rendkívül jól tapadó ragasztócsík, amellyel egy sebvarrás helyettesíthető. Nagy előnye, hogy könnyen lehet vele bánni, akár egy laikus ember is használni tudja, de előzőleg mindenképpen át kell mosni és fertőtleníteni a sebet, amelyre rá akarjuk helyezni” – hívja fel a figyelmet a doktornő.

Különböző ütések, vágások alkalmával igen hasznos lehet egy gélpárna, amit már szinte bármilyen üzletben lehet kapni. Otthon a fagyasztóban kell tárolni, és baleset esetén csak kivesszük onnan, ráhelyezzük ezt a képlékeny gélpárnát a sérült helyre, és a hideg meggátolja a bevérzést például egy rándulásnál, ficamnál, ütésnél, mivel a hidegnek összehúzó hatása van. Így a sérült hely nem dagad meg olyan nagyon, és nem lesz nagy kék-lila vérömleny a helyén.

„Ha már a sérüléseknél tartunk, szoktam itthon tartani Oximed spray-t, ha, mondjuk, főzés, sütés közben megégetném magam. Ha megtörtént a baleset, hideg vízzel lehűtöm az égést, majd besprézem Oximeddel, és nem gyullad annyira be” – tanácsolja a háziorvos. Ezenkívül csípések enyhítésére is tartsunk otthon kenőcsöt, mert ha rögtön csípés után használjuk, akkor nem lesz olyan erős az allergiás reakció, és a viszketegséget is megelőzi.

Jó, ha van otthon lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, görcsoldó, de ezekből is elég, ha csak egy levélnyit tárolunk, hívja fel a figyelmet a doktornő. Legyenek otthon tehát paracetamol, ibuprofen, metamuzol, azaz algocalmin hatóanyagú gyógyszerek.

Mindenképp szerezzünk be egy lázmérőt. Ez azért fontos, mert sokszor úgy érezzük, hogy lázasak vagyunk, de közben nem. Jó megmérni pontosan a testhőt, mert a láz alakulása is segít majd az orvosnak a diagnózis felállításában. Szintén jó szolgálatot tehet egy speciális kullancskiszedő csipesz, főleg nyári időszakban, mert gyakran előfordul, hogy az esti zuhanyozásnál vesszük észre, hogy a nap folyamán belénk akaszkodott egy kullancs. Nem kell rögtön a sürgősségire menni emiatt, otthon is el lehet távolítani a kullancsot, de jó, ha erre való speciális eszközünk van, mert akkor biztos nem nyomjuk össze a kullancs potrohát eltávolítás közben. Ez a csipesz is gyógyászati boltokban kapható.

Ha kisgyerek van a háznál, máris bővül a házipatikánk. A család legkisebb tagjának is be kell szereznünk bizonyos gyógyszereket, így lázcsillapítót, kúp formájában, fiziológiás sóoldatot orrba csepegtetés céljából, ha például éjszaka bedugul az orra a kicsinek, hiszen a babák nehezebben viselik el ezt, és nem tudnak várni reggelig. Ugyanerre a célra nagyon jók bizonyos illóolajok (felnőtteknek is) vagy illóolajokat tartalmazó balzsamok, amivel be lehet kenni a gyerek mellkasát és párologtatva könnyebbé tenni a légzést az éjszaka folyamán, javítva a közérzetet.  Emellett jó, ha vannak görcsoldó cseppek is otthon hirtelen jelentkező hasfájásra (Espumisan, Sabsimlex, Debridad).

Idősebb korban egy otthoni vérnyomásmérő sem árt a házipatikában, hogy időnként ellenőrizni lehessen a vérnyomást. Akinél felmerül vércukorszint-ingadozás, akár kis cukormérő készüléket is beszerezhet magának.

„Tényleg úgy gondolom, hogy csak a pillanatnyi tünetenyhítésre való gyógyszereket érdemes beszereznünk. Ugyanakkor azt ajánlom, hogy mindig beszéljünk előbb orvosunkkal, hogy betegségünkre mit szedhetünk” – hangúlyozza Lorenzovici Anna. Hozzáteszi, hogy sokszor egyszerű házi gyógymódokkal is segíthetünk magunkon. Nátha esetén például sok meleg folyadékot igyunk, a sós vizes gargarizálás jót tesz torokfájásra, diétázzunk, ha a hasunk fáj, vagy hányós, hasmenéses betegségünk van. Ezek a típusú bajok akár az ilyen egyszerű praktikáktól, odafigyeléstől maguktól is gyógyulnak. Ha meg nagy a gond, akkor úgyis orvossal kell konzultálni, mielőtt beveszünk valamit.

(noileg.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7729 RON
1 dollár = 4.3160 RON
100 forint = 142.82 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium do dzielenia się świadectwem o tym, jak byłem skie Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium, aby podzielić się świadectwem o tym, jak (...)

FELKESZITO MATEKBOL Matematikat tanitok V-VIII osztalyos diakoknak,.Intenziv felkeszites tesztek es alapos emelet (...)

Itt van befektetési lehetőség Szeretne extra jövedelmet keresni? Ha igen, keressen tovább. Az (AMAZON INVESTMENT CORPORATION) (...)

adj fel hirdetést
Reklam

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Péter Károly A bukaresti központi egyetemi (...)

Az említett választási vitán (...)

Justinced A Szatmári Római Katolikus (...)

За нашими плечами (...)

rettegi olga Újraavatták a Nemzeti Vértanúk (...)

a tortenelem sajnos ,megismetlodik (...)

Lemak Rudolf Máramarossziget magyar irodalmi élete

Hiányolom a Szigeti Turmix heti (...)

Péter Károly Az Orban-kabinet tizenkét pontja: (...)

Már nehogy higgyünk nekik!

András László A szenátuson átment a Trianon napról (...)

Az egész román elitről lesújtó a (...)

vigili Szatmárnémetiből is közvetlen (...)

Nagyon örülök neki, így (...)

jkgabor A Colonello is csatkozik a Nagy (...)

Mi az ,hogy Mateszlka, jottek volna (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

Dr. Csomai Miklós Egy napra Erdélybe költözik az EU (...)

Ahol Junker van, ott nem születhet (...)

seresterezia@yahoo.com Meghalt Elekes Emma, Szatmár (...)

Nyugodjon bekeben szatmari kozonseg (...)

vgá A szatmári színház második (...)

Kéz- és lábtörést!

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

Rist Zita Hajnalka Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Velemenyem szerint, a musor utanra az (...)

Ambrus István mkl 25. születésnapját ünnepelte a (...)

A cikkbeni nyugdíjas klubok (...)

Erika Miért lassú a gyorsposta?

Az semmi,de egy levél Kolozsvárra 6 (...)

Margit Kovácsné Kerek évfordulók 2019-ben – Ady (...)

Fantasztikus gyűjtemény.Lenne mit (...)

Andrew emmanuel úr Kelemen: az RMDSZ tagja lenne egy (...)

Itt van az én nagy mesterem, aki ma az (...)

Var Gabi Elhunyt Makara György

Nekem is kedvenc tanaraim kozze (...)

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh