Csak a legfontosabbakat tartsuk a házipatikában!

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A mai világban nem szükséges sok gyógyszert tartani otthon – állítja Lorenzovici Anna marosvásárhelyi háziorvos –, mivel már szinte minden településen vannak éjjel-nappal nyitva tartó gyógyszertárak. Mégis mi az, ami jó, ha kéznél van?


Külön polc a gyógyszereknek a kamrában, egy a hűtőszekrényben, talán még egy kis hely a konyhaszekrényben a tablettáknak, géznek, fecskendőknek, miegymásnak. Ismerős? Igen-igen. Nálunk is épp így van ez otthon. Aztán ha keresünk valamit, az éppen nincs. Lorenzovici Anna háziorvos nyitotta fel a szememet, hogy mennyi fölösleges dolgot és, igen, gyógyszert is tartunk otthon. Úgyhogy fogtam magam, és takarítottam egyet a házipatikámban.

A doktornő szerint ugyanis nincs értelme halmozni otthon a gyógyszereket, mert lejárnak, és el kell dobni őket. Csak a legszükségesebbeket érdemes beszerezni, ilyen például a sebek ellátására szolgáló fertőtlenítőfolyadék, mint például a betadin vagy az oxigénes víz, steril gézlap, fásli, különböző méretű ragtapaszok, és akár steril stripet is beszerezhetünk gyógyászati boltból. „Ez a steril strip egy rendkívül jól tapadó ragasztócsík, amellyel egy sebvarrás helyettesíthető. Nagy előnye, hogy könnyen lehet vele bánni, akár egy laikus ember is használni tudja, de előzőleg mindenképpen át kell mosni és fertőtleníteni a sebet, amelyre rá akarjuk helyezni” – hívja fel a figyelmet a doktornő.

Különböző ütések, vágások alkalmával igen hasznos lehet egy gélpárna, amit már szinte bármilyen üzletben lehet kapni. Otthon a fagyasztóban kell tárolni, és baleset esetén csak kivesszük onnan, ráhelyezzük ezt a képlékeny gélpárnát a sérült helyre, és a hideg meggátolja a bevérzést például egy rándulásnál, ficamnál, ütésnél, mivel a hidegnek összehúzó hatása van. Így a sérült hely nem dagad meg olyan nagyon, és nem lesz nagy kék-lila vérömleny a helyén.

„Ha már a sérüléseknél tartunk, szoktam itthon tartani Oximed spray-t, ha, mondjuk, főzés, sütés közben megégetném magam. Ha megtörtént a baleset, hideg vízzel lehűtöm az égést, majd besprézem Oximeddel, és nem gyullad annyira be” – tanácsolja a háziorvos. Ezenkívül csípések enyhítésére is tartsunk otthon kenőcsöt, mert ha rögtön csípés után használjuk, akkor nem lesz olyan erős az allergiás reakció, és a viszketegséget is megelőzi.

Jó, ha van otthon lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, görcsoldó, de ezekből is elég, ha csak egy levélnyit tárolunk, hívja fel a figyelmet a doktornő. Legyenek otthon tehát paracetamol, ibuprofen, metamuzol, azaz algocalmin hatóanyagú gyógyszerek.

Mindenképp szerezzünk be egy lázmérőt. Ez azért fontos, mert sokszor úgy érezzük, hogy lázasak vagyunk, de közben nem. Jó megmérni pontosan a testhőt, mert a láz alakulása is segít majd az orvosnak a diagnózis felállításában. Szintén jó szolgálatot tehet egy speciális kullancskiszedő csipesz, főleg nyári időszakban, mert gyakran előfordul, hogy az esti zuhanyozásnál vesszük észre, hogy a nap folyamán belénk akaszkodott egy kullancs. Nem kell rögtön a sürgősségire menni emiatt, otthon is el lehet távolítani a kullancsot, de jó, ha erre való speciális eszközünk van, mert akkor biztos nem nyomjuk össze a kullancs potrohát eltávolítás közben. Ez a csipesz is gyógyászati boltokban kapható.

Ha kisgyerek van a háznál, máris bővül a házipatikánk. A család legkisebb tagjának is be kell szereznünk bizonyos gyógyszereket, így lázcsillapítót, kúp formájában, fiziológiás sóoldatot orrba csepegtetés céljából, ha például éjszaka bedugul az orra a kicsinek, hiszen a babák nehezebben viselik el ezt, és nem tudnak várni reggelig. Ugyanerre a célra nagyon jók bizonyos illóolajok (felnőtteknek is) vagy illóolajokat tartalmazó balzsamok, amivel be lehet kenni a gyerek mellkasát és párologtatva könnyebbé tenni a légzést az éjszaka folyamán, javítva a közérzetet.  Emellett jó, ha vannak görcsoldó cseppek is otthon hirtelen jelentkező hasfájásra (Espumisan, Sabsimlex, Debridad).

Idősebb korban egy otthoni vérnyomásmérő sem árt a házipatikában, hogy időnként ellenőrizni lehessen a vérnyomást. Akinél felmerül vércukorszint-ingadozás, akár kis cukormérő készüléket is beszerezhet magának.

„Tényleg úgy gondolom, hogy csak a pillanatnyi tünetenyhítésre való gyógyszereket érdemes beszereznünk. Ugyanakkor azt ajánlom, hogy mindig beszéljünk előbb orvosunkkal, hogy betegségünkre mit szedhetünk” – hangúlyozza Lorenzovici Anna. Hozzáteszi, hogy sokszor egyszerű házi gyógymódokkal is segíthetünk magunkon. Nátha esetén például sok meleg folyadékot igyunk, a sós vizes gargarizálás jót tesz torokfájásra, diétázzunk, ha a hasunk fáj, vagy hányós, hasmenéses betegségünk van. Ezek a típusú bajok akár az ilyen egyszerű praktikáktól, odafigyeléstől maguktól is gyógyulnak. Ha meg nagy a gond, akkor úgyis orvossal kell konzultálni, mielőtt beveszünk valamit.

(noileg.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8426 RON
1 dollár = 4.3517 RON
100 forint = 138.86 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

50 éves évforduló Szretettel emlékezem volt osztálytársaimra, akikkel 50 évvel ezelőtt érettségiztem a (...)

sdx sc

Elektromos bicikli Eladó Új elektromos bicikli Garanciával . ára 4300 Ron , Alkudható . tel : 0742981286

adj fel hirdetést
noileg majus oldalt

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Erzsike Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

úgy gondolják, hogy hülyeség ellen (...)

Gálfi Árpád Katalin

Szuper! Ezt kell beleverni afiatalok (...)

Kemenes Hajnalka Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

Miféle túlbuzgó rendelet ez? (...)

Zempléni P. Összegyűlt az egymillió aláírás a (...)

Nem a járványon múlt. Volt előtte (...)

Baratosi Csaba Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk, sajnos mind igaz es sajnos (...)

Csabi - Kivandorló Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk. Gratula! Teljes (...)

Rist Zita Újabb két koronavírusos beteget (...)

Nem alkalmazzak a testelest azert nem (...)

Kovacs Sandor Az RMDSZ álláspontja a kijárási (...)

Ez a roman nemzet mindig is arulo es (...)

Csik Tímea Magyar Költészet Napja - a (...)

Nagyon szépek a versek . Sajnálatos (...)

Monika Szinérváralja

Öröm olvasni

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

Erika Kesztyűt, maszkot, (...)

Szupper ez nagyon jo otlet

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

r0 Hívjuk ki párbajra mr. coronavírust

talan inkabb feljunk a paniktol ,es ne (...)

András László Betiltotta a bukaresti polgármesteri (...)

Nem értem mi a székelyföldi románok (...)

Béres Éva Értékek vonzásában – (...)

Szuper jó ötlet büszke vagyok (...)

Szálka Róbert Értékek vonzásában – (...)

Megtőrni látsztik a jég ! (...)

Rist Zita Egy éves önkormányzati beszámoló - (...)

Gratulalok Pikulas, sok sikert tovabbra (...)

Marianna Neményi Székelyföldért megmozgatjuk (...)

Javaslattal élnék a Székely Nemzeti (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
Reklam