Kk
2023. június 04.,  Bulcsú napja
árfolyam:
1 euro = 4.9633 RON
1 dollár = 293.6078 RON
100 forint = 0.056 RON

91 hónapja vezet a Fidesz, de még semmi sem dőlt el

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Immár 91 hónapja vezet a közvélemény-kutatások alapján a Fidesz–KDNP szövetség, de két hónappal a parlamenti választások előtt túlzás lenne azt állítani, hogy eldőlt a verseny, mivel még mindig nagyon sokan vannak azok, akik elmennének szavazni, viszont nem választottak még pártot maguknak.


2014 februárjában is a Fidesz–KDNP maradt a legnépszerűbb politikai erő, így már 2006 júliusa óta vezetik a felméréseket, ami 91 hónapos rekordnak felel meg. Az Ipsos kutatása szerint aktivizálódtak a választópolgárok, s ennek következtében több pártnak is sikerült gyarapítania táborát. A Fidesz–KDNP szövetség támogatói körének mérete a januári 28-ról 30 százalékra bővült. A baloldali-liberális pártok összefogása a választókorú népesség 23 százalékát vonzza magához. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 51 százalékon áll, az ellenzéki összefogás 33 százalékos. A Jobbikra az aktív választói körben 13 százalék voksolna, az LMP-re 2 százalék.

Medián: Visszaesett a Fidesz

A Medián kutatásából az derült ki, hogy a tél utolsó hónapja a kormánypárti szövetség gyengülését és a Jobbik határozott erősödését hozta. A gyakorlatban a Fidesz jelenleg is magasan vezeti a pártok versenyét, igaz a mostani fölénye jócskán elmarad attól, amit az előző választások előtt, 2010 februárjában mért a Medián: akkor az összes választó 44 (ezen belül a választani tudó biztos szavazók 62) százalékának támogatására számíthatott, most ugyanez az arány 36, illetve 49 százalék. Az elmúlt hónapban lényegesen megugrott a Jobbik támogatottsága, a teljes szavazókorú népességben mért 14 százalékos népszerűség rekordnak számít. A baloldali közös lista támogatottsága januárhoz képest lényegében változatlan maradt, sőt az MSZP önállóan mért népszerűsége kissé még javult is.

A Nézőpont Intézet által készített kutatás alapján a januári 24-ről 18 százalékra csökkent a baloldali pártokkal szimpatizálók aránya a teljes népességen belül. A 2014. február 17–20-a között, nemre és korra régiónként, településtípusra és iskolai végzettségre országosan reprezentatív mintán készült közvélemény-kutatásban az összes megkérdezett 37 százaléka támogatta a Fidesz–KDNP-t, 18 százaléka a baloldali pártokat, 12 a Jobbikot, 3 százaléka pedig az LMP-t.

Bejutó helyen az LMP

A Tárki havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának februári adatfelvételét a korábbiaktól eltérően a közelgő választások miatt a szavazási helyzetet szimuláló módszerrel végezték. A kormánypártok támogatottsága továbbra is jelentősen meghaladja az ellenzéki Összefogásét. A Jobbik és az LMP szavazótábora is nagyobbnak mutatkozik, mint korábban. Két hónappal a választások előtt a Fidesz–KDNP továbbra is nagy előnnyel vezet a többi párt előtt.A teljes népességen belül januárban 29, februárban 38 százalék szavazna a kormányerőkre, a pártválasztók körében pedig mindkét hónapban 49 százalék a támogatottságuk.

Továbbra is stabilan őrzik pozíciójukat, és jelentős az előnyük a kormánypártoknak a Századvég legfrissebb, február végi pártpreferencia-kutatása szerint is. A biztos pártválasztóknak továbbra is 51 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP-re, a baloldali összeborulás támogatottsága valamelyest csökkent a januári felméréshez képest. Tovább erősödött a Jobbik, a párt támogatottsága már 16 százalékos, az LMP-re 5, más pártra pedig 1 százalék szavazna – áll a Századvég felmérésében.

1994-ben ilyenkor már minden eldőlt

Az öt kutatóintézet összesített eredménye alapján a biztos pártválasztók körében a Fidesz–KDNP 50,8, a baloldal 29, a Jobbik 16, az LMP pedig 3,8 százalékra számíthatna. Ennek alapján lefutottnak tekinthető az április 6-ai választás, azonban a bizonytalanok nagy száma és az esetleges mérési pontatlanságok miatt könnyen nagyon szoros eredmény is kialakulhat. A mostani eredmények értékeléséhez érdemes megnézni, hogy a korábbi választások előtt februárban hogyan alakultak az erőviszonyok.

1994 februárjában a Medián adatai szerint a teljes népesség körében 18 százalék a szocialistákra, 10 százalék az SZDSZ-re, 9 a Fideszre, ugyancsak 9 százalék az MDF-re, 7 százalék a Torgyán-féle kisgazdákra, 4 százalék pedig a KDNP-re voksolt volna. A számok alapján egyértelműen látszott, hogy az MDF-kormány vereségre van ítélve, a kérdés csupán annyi volt, hogy milyen összetételű kabinet alakul majd 1994 májusát követően, mivel akkor még egyáltalán nem volt biztos, hogy a szocialisták egymaguk abszolút többséget szereznek.

Nem vezetett a Fidesz 2002-ben

A Gallup Intézet 1998 februárjában végzett felmérése szerint a Fidesz és az MSZP a teljes népesség körében 18-18 százalékon állt. Az FKGP 8, az SZDSZ 5 százaléknyi voksra számíthatott volna ebben a körben. Ez a kutatás is jól mutatta, hogy a kormányzó MSZP–SZDSZ-koalíció meglehetősen nehéz helyzetben volt, mivel a második fordulóban a kormányváltó szavazatok lényegesen többen voltak, mint azok, akik a szociálliberális folytatást szerették volna.

2002 februárjában a Tárki adatai szerint a biztos szavazó pártválasztók körében az MSZP 45, a Fidesz–MDF 42, az SZDSZ 5, a MIÉP 3 százalékon állt. A Medián szintén ugyanebben a hónapban mért adatai szerint a biztos szavazók körében az MSZP 44, a Fidesz–MDF 41, az SZDSZ 7, a MIÉP 4 százalékon állt. Mind a két felmérés akkor egyértelműen megjósolta az Orbán-kormány bukását, csupán az arányában tévedett. Mint ismert, 2002. április 7-én az MSZP 42,05, a Fidesz–MDF 41,07, az SZDSZ pedig 5,57 százalékot ért el.

Felülmérés 2006-ban és 2010-ben

A nyolc éve tartott választás előtti februárban a Medián szerint a biztos szavazók körében a Fidesz–KDNP 49, az MSZP 43, az SZDSZ 3 százalékon állt. Ez egyértelműen a Gyurcsány-kormány bukását jelezte előre, amely végül nem következett be az áprilisi voksoláson. A Tárki is Fidesz-előnyt mért: a Fidesz–KDNP 48, az MSZP 43, az SZDSZ 4 százalékon állt a biztos szavazók körében. Egyedül az Ipsos jelzett abban a hónapban szoros eredményt: mindkét nagy pártot 43 százalékra lőtte be.

A 2010-es országgyűlési választás idején gyakorlatilag csak az volt a kérdés, hogy a Fidesz–KDNP megszerzi-e a kétharmados többséget. A februári mérések azt mutatták, hogy ez sikerülni fog, mivel az intézetek nagyjából 58-63 százalékra lőtték be a későbbi győztest. Az MSZP-nek 18-23, a Jobbiknak 10-15, az MDF-nek 2-5, az LMP-nek 1-5 százalékot jósoltak. A 2010. áprilisi adatok fényében a Fidesz–KDNP-t körülbelül 6-10 százalékkal mérték felül, a szocialista pártot nagyjából eltalálták, míg a Jobbikot alulmérték. Az MDF–LMP-versenyfutást végül utóbbi úgy nyerte meg, hogy több mint 7 százalékot szerzett a választásokon, tehát az ökopárt támogatottságát is meglehetősen alábecsülték a felmérések.

Figyelmeztető jel

Az elmúlt öt országgyűlési választás előtt készült februári felmérések közül egyedül a 2006-os lóg ki. Akkor az intézetek egyértelműen ellenzéki győzelemre számítottak, ehelyett a kormányzó MSZP–SZDSZ-kettős még a 2002-es szereplésénél is jobb eredményt ért el. Ami a mostani kormánypártok számára egyértelműen figyelmeztető jel, hogy mind 2006-ban, mind 2010-ben lényegesen jobb számokat mutattak az intézetek, mint amit végül a választáson kapott a párt. Legutóbb 2002-ben sikerült a februári felméréseknek eltalálniuk azt a százalékos eredményt, amit a Fidesz végül kapott a voksoláson.

A januári állapot

A balliberális ellenzék egyesülését követően, 2014 januárjában is magabiztosan vezette a közvélemény-kutatásokat a Fidesz–KDNP, ami azt jelenti, hogy a jobbközép szövetség már 90 hónapja a legnépszerűbb politikai erő Magyarországon. Mindezek ellenére óriási hiba lenne a kormánypártok részéről, ha lefutottnak hinnék a voksolást, mivel például 1998-ban is jelentősnek tűnő hátrányt dolgozott le az ellenzék az MSZP–SZDSZ-szel szemben.

 

mno.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukkk


Kk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szilárd és megbízható pénzügyek Használja ki ezt a nagyszeru lehetoséget és szerezzen megbízható pénzügyi kölcsönt 500 000 (...)

kölcsönt ajánlok Helló mindenki. Bokor Tamás vagyok, magánkölcsönzo. 10 millióig magánszemélyi kölcsönt (...)

How I won the Powerball Lottery Being the winner of a multi-million dollar lottery certainly will be a life-changing event for (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok
tmh
Noileg

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Hilary Knight Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Lost Your Cryptos? You Want To Recover (...)

Hilary Knight Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Lost Your Cryptos? You Want To Recover (...)

Lenkey Tibor SZOBORAVATÓ: Nagybányai Művésztelep (...)

Tisztelt Nagybányai Önkormányzat, (...)

Bodor Ani László Attila koncert Nagybányán

Alig várom nagyon szeretem a dalait.

Nagybánya.ro ÖNKORMÁNYZATI BESZÁMOLÓ (37)

Köszi az észrevételét, javítva.

Dr. Valdman István ÖNKORMÁNYZATI BESZÁMOLÓ (37)

Nem sok egy kicsit a 100 milliárd lej (...)

Nemzethy Együtt ünnepelt a nemzet!

Csak a rend kedvéért: Bár az írás (...)

Gertrude Carlson Szilveszteri kvíz-est

HITEL AJÁNLAT 200.000 Ft 800.000.000 (...)

Rist Zita Februári kvíz-est

Nagyon örvendek hogy a kedves helyen (...)

Csiki Árpád Tánczos Barna: az erdők jelentősen (...)

Nagyon szépen el tudja mondani (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

Steven Ashley Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Binary trading has caused many people (...)

Steven Ashley Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Binary trading has caused many people (...)

Rist Zita Ünnepi kvíz est

Ugyan 21 én lesz a Philiaban ,ugyan (...)

Farkas Éva Megbüntették uszításért a (...)

Örülök az obiektiv döntésnek, (...)

Business and Project Loans Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Do you need a quick long or short term (...)

Mark Thomas Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Borrow money here Fast online loans (...)

Gergely Gyula Kárpótlást kínálnak a 2020/2021-es (...)

Nesze semmi, fogd meg jól ! Ezt nagyon (...)

Levay Attila A nagybányai elkerülő gyorsút a (...)

Itt akkora a lopas, hogy soha nem fog (...)

Miklos Artur Domokos Run 2022

Köszönöm a megosztàst! Igen, (...)

Farkas Eva Meghajolni a legnagyobb magyar emléke (...)

IGY IS LEHET,EGY REMÉNY SUGÁR hogy (...)

Günther Hornung Vasárnapi szentmisék rendje (...)

A szentmisek a templom Facebook (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

A sürgős egyének közötti kölcsön (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

A sürgős egyének közötti kölcsön (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Hitel ajánlat között az egyes komoly (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

Reklam
Reklam
Kk
banyavidek