91 hónapja vezet a Fidesz, de még semmi sem dőlt el

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Immár 91 hónapja vezet a közvélemény-kutatások alapján a Fidesz–KDNP szövetség, de két hónappal a parlamenti választások előtt túlzás lenne azt állítani, hogy eldőlt a verseny, mivel még mindig nagyon sokan vannak azok, akik elmennének szavazni, viszont nem választottak még pártot maguknak.


2014 februárjában is a Fidesz–KDNP maradt a legnépszerűbb politikai erő, így már 2006 júliusa óta vezetik a felméréseket, ami 91 hónapos rekordnak felel meg. Az Ipsos kutatása szerint aktivizálódtak a választópolgárok, s ennek következtében több pártnak is sikerült gyarapítania táborát. A Fidesz–KDNP szövetség támogatói körének mérete a januári 28-ról 30 százalékra bővült. A baloldali-liberális pártok összefogása a választókorú népesség 23 százalékát vonzza magához. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 51 százalékon áll, az ellenzéki összefogás 33 százalékos. A Jobbikra az aktív választói körben 13 százalék voksolna, az LMP-re 2 százalék.

Medián: Visszaesett a Fidesz

A Medián kutatásából az derült ki, hogy a tél utolsó hónapja a kormánypárti szövetség gyengülését és a Jobbik határozott erősödését hozta. A gyakorlatban a Fidesz jelenleg is magasan vezeti a pártok versenyét, igaz a mostani fölénye jócskán elmarad attól, amit az előző választások előtt, 2010 februárjában mért a Medián: akkor az összes választó 44 (ezen belül a választani tudó biztos szavazók 62) százalékának támogatására számíthatott, most ugyanez az arány 36, illetve 49 százalék. Az elmúlt hónapban lényegesen megugrott a Jobbik támogatottsága, a teljes szavazókorú népességben mért 14 százalékos népszerűség rekordnak számít. A baloldali közös lista támogatottsága januárhoz képest lényegében változatlan maradt, sőt az MSZP önállóan mért népszerűsége kissé még javult is.

A Nézőpont Intézet által készített kutatás alapján a januári 24-ről 18 százalékra csökkent a baloldali pártokkal szimpatizálók aránya a teljes népességen belül. A 2014. február 17–20-a között, nemre és korra régiónként, településtípusra és iskolai végzettségre országosan reprezentatív mintán készült közvélemény-kutatásban az összes megkérdezett 37 százaléka támogatta a Fidesz–KDNP-t, 18 százaléka a baloldali pártokat, 12 a Jobbikot, 3 százaléka pedig az LMP-t.

Bejutó helyen az LMP

A Tárki havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának februári adatfelvételét a korábbiaktól eltérően a közelgő választások miatt a szavazási helyzetet szimuláló módszerrel végezték. A kormánypártok támogatottsága továbbra is jelentősen meghaladja az ellenzéki Összefogásét. A Jobbik és az LMP szavazótábora is nagyobbnak mutatkozik, mint korábban. Két hónappal a választások előtt a Fidesz–KDNP továbbra is nagy előnnyel vezet a többi párt előtt.A teljes népességen belül januárban 29, februárban 38 százalék szavazna a kormányerőkre, a pártválasztók körében pedig mindkét hónapban 49 százalék a támogatottságuk.

Továbbra is stabilan őrzik pozíciójukat, és jelentős az előnyük a kormánypártoknak a Századvég legfrissebb, február végi pártpreferencia-kutatása szerint is. A biztos pártválasztóknak továbbra is 51 százaléka szavazna a Fidesz–KDNP-re, a baloldali összeborulás támogatottsága valamelyest csökkent a januári felméréshez képest. Tovább erősödött a Jobbik, a párt támogatottsága már 16 százalékos, az LMP-re 5, más pártra pedig 1 százalék szavazna – áll a Századvég felmérésében.

1994-ben ilyenkor már minden eldőlt

Az öt kutatóintézet összesített eredménye alapján a biztos pártválasztók körében a Fidesz–KDNP 50,8, a baloldal 29, a Jobbik 16, az LMP pedig 3,8 százalékra számíthatna. Ennek alapján lefutottnak tekinthető az április 6-ai választás, azonban a bizonytalanok nagy száma és az esetleges mérési pontatlanságok miatt könnyen nagyon szoros eredmény is kialakulhat. A mostani eredmények értékeléséhez érdemes megnézni, hogy a korábbi választások előtt februárban hogyan alakultak az erőviszonyok.

1994 februárjában a Medián adatai szerint a teljes népesség körében 18 százalék a szocialistákra, 10 százalék az SZDSZ-re, 9 a Fideszre, ugyancsak 9 százalék az MDF-re, 7 százalék a Torgyán-féle kisgazdákra, 4 százalék pedig a KDNP-re voksolt volna. A számok alapján egyértelműen látszott, hogy az MDF-kormány vereségre van ítélve, a kérdés csupán annyi volt, hogy milyen összetételű kabinet alakul majd 1994 májusát követően, mivel akkor még egyáltalán nem volt biztos, hogy a szocialisták egymaguk abszolút többséget szereznek.

Nem vezetett a Fidesz 2002-ben

A Gallup Intézet 1998 februárjában végzett felmérése szerint a Fidesz és az MSZP a teljes népesség körében 18-18 százalékon állt. Az FKGP 8, az SZDSZ 5 százaléknyi voksra számíthatott volna ebben a körben. Ez a kutatás is jól mutatta, hogy a kormányzó MSZP–SZDSZ-koalíció meglehetősen nehéz helyzetben volt, mivel a második fordulóban a kormányváltó szavazatok lényegesen többen voltak, mint azok, akik a szociálliberális folytatást szerették volna.

2002 februárjában a Tárki adatai szerint a biztos szavazó pártválasztók körében az MSZP 45, a Fidesz–MDF 42, az SZDSZ 5, a MIÉP 3 százalékon állt. A Medián szintén ugyanebben a hónapban mért adatai szerint a biztos szavazók körében az MSZP 44, a Fidesz–MDF 41, az SZDSZ 7, a MIÉP 4 százalékon állt. Mind a két felmérés akkor egyértelműen megjósolta az Orbán-kormány bukását, csupán az arányában tévedett. Mint ismert, 2002. április 7-én az MSZP 42,05, a Fidesz–MDF 41,07, az SZDSZ pedig 5,57 százalékot ért el.

Felülmérés 2006-ban és 2010-ben

A nyolc éve tartott választás előtti februárban a Medián szerint a biztos szavazók körében a Fidesz–KDNP 49, az MSZP 43, az SZDSZ 3 százalékon állt. Ez egyértelműen a Gyurcsány-kormány bukását jelezte előre, amely végül nem következett be az áprilisi voksoláson. A Tárki is Fidesz-előnyt mért: a Fidesz–KDNP 48, az MSZP 43, az SZDSZ 4 százalékon állt a biztos szavazók körében. Egyedül az Ipsos jelzett abban a hónapban szoros eredményt: mindkét nagy pártot 43 százalékra lőtte be.

A 2010-es országgyűlési választás idején gyakorlatilag csak az volt a kérdés, hogy a Fidesz–KDNP megszerzi-e a kétharmados többséget. A februári mérések azt mutatták, hogy ez sikerülni fog, mivel az intézetek nagyjából 58-63 százalékra lőtték be a későbbi győztest. Az MSZP-nek 18-23, a Jobbiknak 10-15, az MDF-nek 2-5, az LMP-nek 1-5 százalékot jósoltak. A 2010. áprilisi adatok fényében a Fidesz–KDNP-t körülbelül 6-10 százalékkal mérték felül, a szocialista pártot nagyjából eltalálták, míg a Jobbikot alulmérték. Az MDF–LMP-versenyfutást végül utóbbi úgy nyerte meg, hogy több mint 7 százalékot szerzett a választásokon, tehát az ökopárt támogatottságát is meglehetősen alábecsülték a felmérések.

Figyelmeztető jel

Az elmúlt öt országgyűlési választás előtt készült februári felmérések közül egyedül a 2006-os lóg ki. Akkor az intézetek egyértelműen ellenzéki győzelemre számítottak, ehelyett a kormányzó MSZP–SZDSZ-kettős még a 2002-es szereplésénél is jobb eredményt ért el. Ami a mostani kormánypártok számára egyértelműen figyelmeztető jel, hogy mind 2006-ban, mind 2010-ben lényegesen jobb számokat mutattak az intézetek, mint amit végül a választáson kapott a párt. Legutóbb 2002-ben sikerült a februári felméréseknek eltalálniuk azt a százalékos eredményt, amit a Fidesz végül kapott a voksoláson.

A januári állapot

A balliberális ellenzék egyesülését követően, 2014 januárjában is magabiztosan vezette a közvélemény-kutatásokat a Fidesz–KDNP, ami azt jelenti, hogy a jobbközép szövetség már 90 hónapja a legnépszerűbb politikai erő Magyarországon. Mindezek ellenére óriási hiba lenne a kormánypártok részéről, ha lefutottnak hinnék a voksolást, mivel például 1998-ban is jelentősnek tűnő hátrányt dolgozott le az ellenzék az MSZP–SZDSZ-szel szemben.

 

mno.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7808 RON
1 dollár = 4.3144 RON
100 forint = 143.17 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium do dzielenia się świadectwem o tym, jak byłem skie Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium, aby podzielić się świadectwem o tym, jak (...)

FELKESZITO MATEKBOL Matematikat tanitok V-VIII osztalyos diakoknak,.Intenziv felkeszites tesztek es alapos emelet (...)

Itt van befektetési lehetőség Szeretne extra jövedelmet keresni? Ha igen, keressen tovább. Az (AMAZON INVESTMENT CORPORATION) (...)

adj fel hirdetést
Reklam

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Péter Károly A bukaresti központi egyetemi (...)

Az említett választási vitán (...)

Justinced A Szatmári Római Katolikus (...)

За нашими плечами (...)

rettegi olga Újraavatták a Nemzeti Vértanúk (...)

a tortenelem sajnos ,megismetlodik (...)

Lemak Rudolf Máramarossziget magyar irodalmi élete

Hiányolom a Szigeti Turmix heti (...)

Péter Károly Az Orban-kabinet tizenkét pontja: (...)

Már nehogy higgyünk nekik!

András László A szenátuson átment a Trianon napról (...)

Az egész román elitről lesújtó a (...)

vigili Szatmárnémetiből is közvetlen (...)

Nagyon örülök neki, így (...)

jkgabor A Colonello is csatkozik a Nagy (...)

Mi az ,hogy Mateszlka, jottek volna (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

Dr. Csomai Miklós Egy napra Erdélybe költözik az EU (...)

Ahol Junker van, ott nem születhet (...)

seresterezia@yahoo.com Meghalt Elekes Emma, Szatmár (...)

Nyugodjon bekeben szatmari kozonseg (...)

vgá A szatmári színház második (...)

Kéz- és lábtörést!

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

Rist Zita Hajnalka Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Velemenyem szerint, a musor utanra az (...)

Ambrus István mkl 25. születésnapját ünnepelte a (...)

A cikkbeni nyugdíjas klubok (...)

Erika Miért lassú a gyorsposta?

Az semmi,de egy levél Kolozsvárra 6 (...)

Margit Kovácsné Kerek évfordulók 2019-ben – Ady (...)

Fantasztikus gyűjtemény.Lenne mit (...)

Andrew emmanuel úr Kelemen: az RMDSZ tagja lenne egy (...)

Itt van az én nagy mesterem, aki ma az (...)

Var Gabi Elhunyt Makara György

Nekem is kedvenc tanaraim kozze (...)

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh