„A járvány kész tények elé állított"

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Závogyán Magdolnát, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetőjét kérdeztük.


 

Bővítette online tevékenységei körét a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI). Mint Závogyán Magdolna ügyvezetőtől megtudtuk, ősztől újabb felület áll az érdeklődők rendelkezésére.

 

– A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) több olyan projektet is kezel, mint például a Komatál Program, amelybe bevonták a határon túli magyar közösségeket is. A járvány miatti korlátozások mennyire nehezítették meg ezek lefolyását?

– A Nemzeti Művelődési Intézet tevékenysége szorosan kapcsolódik a hazai és Kárpát-medencei közösségekhez, településekhez, szakmai szervezetekhez. Tevékenységünk során munkatársaink, a képzéseinken, programjainkon részt vevő szakemberek, partnereink, valamint családtagjaik biztonsága, egészsége kiemelt jelentőségű, ezért sok programunk átalakítva, részben online módon valósult meg. Mindannyiunk sajnálatára a koronavírus-járvány miatt őszi időpontra került az épület tervezett hivatalos átadása és az ahhoz kapcsolódó többnapos megnyitó eseménysorozat. Ugyanakkor a szükséges biztonsági előírások betartásával a Komatál Program folytatódott. Közleményt adtunk ki, melyben arra kértük a Komatál Közösségeket, hogy fokozottan tartsák be az egészségbiztonsági előírásokat: kizárólag olyan otthonban készítsenek ételt az újszülöttes család részére, ahol nincs beteg családtag.

 

– Apropó korlátozások, azok ugyan megszorításokat hoztak, ám a kialakult helyzet egyben új lehetőségeket, új területeket nyitott meg. Adódtak ilyenek az Ön által irányított intézménynél?

– Kultúrstratégiai szervezetként a Nemzeti Művelődési Intézet a közművelődési módszertani szolgáltatásokat természetesen a világjárvány idején is biztosítja a szakmai hálózat részére. Ennek érdekében szakmai képzéseinket távoktatásos formában valósítjuk meg, online elérhetővé tettük a Szín Közösségi Művelődés folyóirat 24 évfolyamát, módszertani filmtárunk új elemekkel gazdagodott, valamint megkezdtük egy, a helyi aktivitásokat gyűjtő és rendszerező online közösségi felület fejlesztésének kidolgozását is. Rendszeres felméréseket végeztünk arra vonatkozóan, hogy a közművelődési hálózat miként reagált a kialakult helyzetre és milyen módszertani megoldásokkal tudták megtartani közösségeiket abban az időszakban, amikor a személyes kontaktusra egyáltalán nem volt lehetőség. Az összegyűjtött tapasztalatokból visszajelzéseket küldtünk az országos hálózatnak, ami tovább segítette az intézményeket a megoldások megtalálásában a példaértékű jó gyakorlatok átvételével.

 

– Elképzelhető, hogy a koronavírus-járvány második hulláma miatt a hatóságok ismét kénytelenek lesznek korlátozni a közösségi rendezvényeket, eseményeket. Az NMI nagy hangsúlyt fektet a közösségépítésre, a munkában mekkora szerepet, hangsúlyt kaphatnak a digitális megoldások a jövőben?

– A járványhelyzet kész tények elé állított minden kulturális intézményt, mi is, mint minden kulturális intézmény, azon dolgoztunk, hogy olyan megoldásokat dolgozzunk ki, amelyek lehetővé teszik az intézményeknek, közösségeknek, hogy a polgárok ne legyenek elszigeteltek a négy fal között. Új megoldások születtek, melyek közül az elmúlt két hónapban sok kiállta az idő próbáját, így ezek közül számos, az online együttműködést segítő megoldás biztosan beépül a mindennapi gyakorlatba. A személyes értekezleteket felváltotta az online team értekezlet, amellyel rengeteg időt és utazást takaríthatunk meg. Kiadványaink egy része már eddig is elérhető volt az interneten, de a mostani látogatottsági és letöltési adatok azt mutatják, érdemes bővíteni ezt is. A közösségépítő képzéseknél, amint lehet, újra lesz személyes részvétel, de a pandémia idején elkészült digitális háttéranyagok már nagyobb arányban segítik majd az otthoni felkészülést.

Az ősszel induló aszakkör.hu felület nem a valóságos, személyes részvételen alapuló kézműves szakkörök ellenpontja, hanem olyan tevékenységtámogató felület, amely egyrészt segíti, hogy az érdeklődők kedvet kapjanak egy-egy tevékenység folytatásához, és majd később, ha a járványügyi helyzet engedi, megkönnyíti egy valós kézműves szakkörhöz való kapcsolódást. Egyebek közt hímzéshez, gyöngyfűzéshez, horgoláshoz vagy éppen mézeskalács-készítéshez csatlakozhatnak az érdeklődők. Másrészt lehetőséget ad azoknak, akik mozgásukban korlátozottak vagy távolabb élnek, hogy bekapcsolódhassanak egy-egy szakkör munkájába. A Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen kidolgoztuk a módszertant, megterveztük a tevékenységeket, folynak a forgatások, amelyek néhány hónap múlva a nyilvános felületen is elérhetővé válnak.

 

– Novemberben Gyimesközéplokon adták át az Illyés Gyula közművelődési életműdíjat Halász Péter néprajzkutatónak. Elképzelhető, hogy idén is határon túli helyszínen lesz a díjátadás?

– Jelenleg a felterjesztések időszakában vagyunk, így nehéz megjósolni, hogy idén ki kapja a díjat, hiszen még nem tudjuk, kiket jelölnek elismerésre méltónak a felterjesztő intézmények, szervezetek, magánszemélyek. A díj­­átadás tavaly eredetileg a stratégiai konferenciánk keretében zajlott Lakiteleken, de mivel Halász Péter az eseményen személyesen nem tudott részt venni, és a Teremtő kenyelméből éppen azokban a napokban ünnepelte 80. születésnapját, így Lezsák Sándorral, a Népfőiskola Alapítvány elnökével személyesen – egy kis ünnepséggel megfűszerezve – adtuk át az elismerést a kitüntetettnek.

Remélem, idén is szép számban érkeznek majd felterjesztések a Kárpát-medencéből az Illyés Gyula közművelődési életműdíjra, amire egyben biztatok is minden olvasót. És nemcsak az életműdíjra, hanem a Nemzeti Művelődési Intézet által alapított további elismerésekre is várjuk a javaslatokat: a Beke Pál-díjra, a Karácsony Sándor-díjra és a Közösségépítő Önkéntes Díjra is. Minél nagyobb számban érkeznek a felterjesztések a Kárpát-medencei területekről, annál nagyobb az esélye annak, hogy valamelyik díjat idén is egy arra érdemes külhoni szakember vagy önkéntes kapja meg.

 

– Közeledik a Nemzeti Összetartozás Napja, számos közéleti szereplő, művész, sportoló fogalmazza meg üzenetét a határon túli magyarságnak. Mit üzen Závogyán Magdolna?

– Az összetartozást a nemzet értékeit, kultúráját, eleink eredményeit őrző és továbbadó közösségek teszik élővé. Azok a közösségek, akik a legzordabb időkben is kiálltak magyarságukért, akik féltve óvtak mindent, ami magyar identitásukat megtartotta. Hálámat és tiszteletemet fejezem ki a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő minden magyar nemzettestvéremnek! Anyanyelvünk, hagyomá­nyaink, népzenénk, táncaink, népmeséink és a helyi épített örökség megőrzésével, hitükkel és kitartásukkal lehetővé tették az egyedülálló magyar kulturális értékek megmentését, továbbadását a minket megelőző, a most élő és a születendő nemzedékeknek. Bátorságukkal, elkötelezettségükkel a nemzet megmaradását és téren és időn átívelő összetartozását szolgálták és szolgálják.  

 

kérdezett: Szüszer Róbert - Székelyhon.ro

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukReklam


árfolyam:
1 euro = 4.9245 RON
1 dollár = 4.1111 RON
100 forint = 1.3721 RON
rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Gyors és jogos hitelajánlat mindenkinek Jó nap, Itt szerezheti be gyors és egyszerű hitelét anélkül, hogy felfedné pénzügyi (...)

Szüksége van nem biztonságos hitelre Éppen abban az évszakban érezzük nyomásnak, és ez az év a világjárvány miatt (...)

Komoly hitelajánlat 3% -os kamatlábbal Jó nap, Gyors és egyszerű kölcsönre van szüksége? A bank megtagadta tőled a (...)

adj fel hirdetést
n2

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Judith Gorog 125 éves a Nagybányai Művésztelep - (...)

Izgalommal varom az eloadast, sok (...)

KelepElek A kutyatulajdonosok (...)

Gyihhááá! Illegális (...)

Miskolczi Katalin 125 éves a Nagybányai Művésztelep - (...)

Sok sikert a programhoz, már naGyon (...)

Extractionmrg A Szent István Napok 2020 további (...)

collection of poems composed

AndrewDuata Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

https://zootovaryvsem.org/ (...)

Dániel Penkov Mikola András: Színek és fények (3.)

Várom a folytatást' Ezek után (...)

Ferenc Seres A járvány kezdetétől számítva 800 (...)

Sajnos Nagybánya lakosait megviselte a (...)

RIST ZITA A városfejlesztés és városarculat (...)

Kedeves varosi tanacsosok!amit fentebb (...)

Katalin Nászta Kétszáz évvel ezelőtt nyitotta meg (...)

Köszönöm a cikket!

Libik Jòzsef Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

Jò napot.Libik Jòzsef vagyok.Jelenleg (...)

Dr Daróczi János Huszonnégy református elkezdte (...)

Példaértékű kezdeményezés!

Nagy István Bemutatkoznak az RMDSZ Máramarosért (...)

Máramaros megye NEM maradt parlamenti (...)

Attila Szász Ismét lakossági fórumot szervez a (...)

Sok sikert a fórumnak.

Varga Gábor Emil Boc nem örül, hogy RMDSZ-es (...)

Elég nagy baj!

Kinczel Ferenc Új székháza lesz a Nagybányai (...)

Vigyázzatok a fejetekre el ne (...)

Éva Bondorné Tisztelt Képviselő Úr, mondjon le!

Nem érdekel mi van Nagybányán! Van (...)

Zita Rist Szakmaképzés líceumi diákok (...)

Erdemesnek Tarta am felmerni hogy az (...)

Kertesz Rozalia Megyénként rendkívül változó, hol (...)

Mi a helyzet Nagybányán ?

Róbert Szálka Értékek vonzásában – (...)

Ha nem jön köze ez a vírusos (...)

Julka Új igazgatója van a Németh László (...)

Szivbol gratulalok! ♥

Veronica Benedec Új igazgatója van a Németh László (...)

Gratulalok tanarneni

Lenkey Tibor A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Őszinte köszönetem és elismerésem (...)

Todorovics István A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Sok sikert a további munkássághoz!

Tompos Opra Ágota A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Örömmel látom hogy elismerik (...)

Erzsebet Koncz Kovacs Szamosardó, a legmagyarabb település (...)

K Ö S Z Ö N Ö M !

Ulman Mária Mégis lett magyar alpolgármestere (...)

Nagyon sok szeretettel gratulálok Pap (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Előző (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Lenkey Tibor (...)

Felsőkohói templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Sarlós Boldogasszony Szentmiséinek (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam