„A járvány kész tények elé állított"

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Závogyán Magdolnát, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetőjét kérdeztük.


 

Bővítette online tevékenységei körét a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI). Mint Závogyán Magdolna ügyvezetőtől megtudtuk, ősztől újabb felület áll az érdeklődők rendelkezésére.

 

– A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) több olyan projektet is kezel, mint például a Komatál Program, amelybe bevonták a határon túli magyar közösségeket is. A járvány miatti korlátozások mennyire nehezítették meg ezek lefolyását?

– A Nemzeti Művelődési Intézet tevékenysége szorosan kapcsolódik a hazai és Kárpát-medencei közösségekhez, településekhez, szakmai szervezetekhez. Tevékenységünk során munkatársaink, a képzéseinken, programjainkon részt vevő szakemberek, partnereink, valamint családtagjaik biztonsága, egészsége kiemelt jelentőségű, ezért sok programunk átalakítva, részben online módon valósult meg. Mindannyiunk sajnálatára a koronavírus-járvány miatt őszi időpontra került az épület tervezett hivatalos átadása és az ahhoz kapcsolódó többnapos megnyitó eseménysorozat. Ugyanakkor a szükséges biztonsági előírások betartásával a Komatál Program folytatódott. Közleményt adtunk ki, melyben arra kértük a Komatál Közösségeket, hogy fokozottan tartsák be az egészségbiztonsági előírásokat: kizárólag olyan otthonban készítsenek ételt az újszülöttes család részére, ahol nincs beteg családtag.

 

– Apropó korlátozások, azok ugyan megszorításokat hoztak, ám a kialakult helyzet egyben új lehetőségeket, új területeket nyitott meg. Adódtak ilyenek az Ön által irányított intézménynél?

– Kultúrstratégiai szervezetként a Nemzeti Művelődési Intézet a közművelődési módszertani szolgáltatásokat természetesen a világjárvány idején is biztosítja a szakmai hálózat részére. Ennek érdekében szakmai képzéseinket távoktatásos formában valósítjuk meg, online elérhetővé tettük a Szín Közösségi Művelődés folyóirat 24 évfolyamát, módszertani filmtárunk új elemekkel gazdagodott, valamint megkezdtük egy, a helyi aktivitásokat gyűjtő és rendszerező online közösségi felület fejlesztésének kidolgozását is. Rendszeres felméréseket végeztünk arra vonatkozóan, hogy a közművelődési hálózat miként reagált a kialakult helyzetre és milyen módszertani megoldásokkal tudták megtartani közösségeiket abban az időszakban, amikor a személyes kontaktusra egyáltalán nem volt lehetőség. Az összegyűjtött tapasztalatokból visszajelzéseket küldtünk az országos hálózatnak, ami tovább segítette az intézményeket a megoldások megtalálásában a példaértékű jó gyakorlatok átvételével.

 

– Elképzelhető, hogy a koronavírus-járvány második hulláma miatt a hatóságok ismét kénytelenek lesznek korlátozni a közösségi rendezvényeket, eseményeket. Az NMI nagy hangsúlyt fektet a közösségépítésre, a munkában mekkora szerepet, hangsúlyt kaphatnak a digitális megoldások a jövőben?

– A járványhelyzet kész tények elé állított minden kulturális intézményt, mi is, mint minden kulturális intézmény, azon dolgoztunk, hogy olyan megoldásokat dolgozzunk ki, amelyek lehetővé teszik az intézményeknek, közösségeknek, hogy a polgárok ne legyenek elszigeteltek a négy fal között. Új megoldások születtek, melyek közül az elmúlt két hónapban sok kiállta az idő próbáját, így ezek közül számos, az online együttműködést segítő megoldás biztosan beépül a mindennapi gyakorlatba. A személyes értekezleteket felváltotta az online team értekezlet, amellyel rengeteg időt és utazást takaríthatunk meg. Kiadványaink egy része már eddig is elérhető volt az interneten, de a mostani látogatottsági és letöltési adatok azt mutatják, érdemes bővíteni ezt is. A közösségépítő képzéseknél, amint lehet, újra lesz személyes részvétel, de a pandémia idején elkészült digitális háttéranyagok már nagyobb arányban segítik majd az otthoni felkészülést.

Az ősszel induló aszakkör.hu felület nem a valóságos, személyes részvételen alapuló kézműves szakkörök ellenpontja, hanem olyan tevékenységtámogató felület, amely egyrészt segíti, hogy az érdeklődők kedvet kapjanak egy-egy tevékenység folytatásához, és majd később, ha a járványügyi helyzet engedi, megkönnyíti egy valós kézműves szakkörhöz való kapcsolódást. Egyebek közt hímzéshez, gyöngyfűzéshez, horgoláshoz vagy éppen mézeskalács-készítéshez csatlakozhatnak az érdeklődők. Másrészt lehetőséget ad azoknak, akik mozgásukban korlátozottak vagy távolabb élnek, hogy bekapcsolódhassanak egy-egy szakkör munkájába. A Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen kidolgoztuk a módszertant, megterveztük a tevékenységeket, folynak a forgatások, amelyek néhány hónap múlva a nyilvános felületen is elérhetővé válnak.

 

– Novemberben Gyimesközéplokon adták át az Illyés Gyula közművelődési életműdíjat Halász Péter néprajzkutatónak. Elképzelhető, hogy idén is határon túli helyszínen lesz a díjátadás?

– Jelenleg a felterjesztések időszakában vagyunk, így nehéz megjósolni, hogy idén ki kapja a díjat, hiszen még nem tudjuk, kiket jelölnek elismerésre méltónak a felterjesztő intézmények, szervezetek, magánszemélyek. A díj­­átadás tavaly eredetileg a stratégiai konferenciánk keretében zajlott Lakiteleken, de mivel Halász Péter az eseményen személyesen nem tudott részt venni, és a Teremtő kenyelméből éppen azokban a napokban ünnepelte 80. születésnapját, így Lezsák Sándorral, a Népfőiskola Alapítvány elnökével személyesen – egy kis ünnepséggel megfűszerezve – adtuk át az elismerést a kitüntetettnek.

Remélem, idén is szép számban érkeznek majd felterjesztések a Kárpát-medencéből az Illyés Gyula közművelődési életműdíjra, amire egyben biztatok is minden olvasót. És nemcsak az életműdíjra, hanem a Nemzeti Művelődési Intézet által alapított további elismerésekre is várjuk a javaslatokat: a Beke Pál-díjra, a Karácsony Sándor-díjra és a Közösségépítő Önkéntes Díjra is. Minél nagyobb számban érkeznek a felterjesztések a Kárpát-medencei területekről, annál nagyobb az esélye annak, hogy valamelyik díjat idén is egy arra érdemes külhoni szakember vagy önkéntes kapja meg.

 

– Közeledik a Nemzeti Összetartozás Napja, számos közéleti szereplő, művész, sportoló fogalmazza meg üzenetét a határon túli magyarságnak. Mit üzen Závogyán Magdolna?

– Az összetartozást a nemzet értékeit, kultúráját, eleink eredményeit őrző és továbbadó közösségek teszik élővé. Azok a közösségek, akik a legzordabb időkben is kiálltak magyarságukért, akik féltve óvtak mindent, ami magyar identitásukat megtartotta. Hálámat és tiszteletemet fejezem ki a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő minden magyar nemzettestvéremnek! Anyanyelvünk, hagyomá­nyaink, népzenénk, táncaink, népmeséink és a helyi épített örökség megőrzésével, hitükkel és kitartásukkal lehetővé tették az egyedülálló magyar kulturális értékek megmentését, továbbadását a minket megelőző, a most élő és a születendő nemzedékeknek. Bátorságukkal, elkötelezettségükkel a nemzet megmaradását és téren és időn átívelő összetartozását szolgálták és szolgálják.  

 

kérdezett: Szüszer Róbert - Székelyhon.ro

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8737 RON
1 dollár = 4.0172 RON
100 forint = 1.3544 RON
rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitel az új év megkezdéséhez (Jelentkezés itt) Jó nap, Ebben az évben 2021-ben mindenféle hitelt kínálunk, függetlenül az Ön pénzügyi (...)

Karácsonyi kölcsön 24 órán belül mindenki számára Jó nap, Jelentkezzen ide mindenféle hitelre, ez legális és a megfelelő protokollokat (...)

Hitel mindenkinek ebben az ünnepi szezonban Jó nap, Éppen abban az évszakban érezzük nyomásnak, és ez az év a világjárvány miatt (...)

adj fel hirdetést
n2

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Bluetoothcbx A Szent István Napok 2020 további (...)

From many manuscripts of Antiquity

Candyfzr A Szent István Napok 2020 további (...)

number of surviving European

Feederjen A Szent István Napok 2020 további (...)

books in ancient times was papyrus

Holographiczzv A Szent István Napok 2020 további (...)

Preserved about 300 thousand.

Backlitizl A Szent István Napok 2020 további (...)

new texts were rewritten

Jaheswap A Szatmári Római Katolikus (...)

cialis online pharmacy online cialis (...)

Róbert Szálka Értékek vonzásában – (...)

Ha nem jön köze ez a vírusos (...)

Julka Új igazgatója van a Németh László (...)

Szivbol gratulalok! ♥

Veronica Benedec Új igazgatója van a Németh László (...)

Gratulalok tanarneni

Lenkey Tibor A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Őszinte köszönetem és elismerésem (...)

Todorovics István A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Sok sikert a további munkássághoz!

Tompos Opra Ágota A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Örömmel látom hogy elismerik (...)

Erzsebet Koncz Kovacs Szamosardó, a legmagyarabb település (...)

K Ö S Z Ö N Ö M !

Ulman Mária Mégis lett magyar alpolgármestere (...)

Nagyon sok szeretettel gratulálok Pap (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Előző (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Lenkey Tibor (...)

Felsőkohói templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Sarlós Boldogasszony Szentmiséinek (...)

Szent Miklós/Szent Antal templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Szent Miklós/Szent Antal (...)

Fernezely Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Árpádházi Szent (...)

Benedek de nem Elek Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Brutus véleménye szerin: elmentek (...)

László Béla Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Húha! Ezek, a fiúk lányok hogy (...)

Balla Gàspàr Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt rangos véleményező! Mint (...)

BRUTUS Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Az edélyi (...)

Nemeth Nicolae Iuliu A Magyar Szórvány Napja Nagybányán (...)

Engem modfelett elkedvetlenit amikor (...)

Baczynski Gábor Sorsközösségben vagyunk egymással

Imádkozni fogunk, innen Budapestről (...)

Majlatlevente Elkezdik a Szülőföldön magyarul (...)

Már eljőt vagy nem a kifizetés mert (...)

gergyu Beszélgetés Várady Enikővel az (...)

Szép munka, egy nemes ügy (...)

Péter Károly Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Kitűnő alkalom.

Varga Gábor Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Nagyon jó dolog

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam