„A járvány kész tények elé állított"

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Závogyán Magdolnát, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetőjét kérdeztük.


 

Bővítette online tevékenységei körét a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI). Mint Závogyán Magdolna ügyvezetőtől megtudtuk, ősztől újabb felület áll az érdeklődők rendelkezésére.

 

– A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) több olyan projektet is kezel, mint például a Komatál Program, amelybe bevonták a határon túli magyar közösségeket is. A járvány miatti korlátozások mennyire nehezítették meg ezek lefolyását?

– A Nemzeti Művelődési Intézet tevékenysége szorosan kapcsolódik a hazai és Kárpát-medencei közösségekhez, településekhez, szakmai szervezetekhez. Tevékenységünk során munkatársaink, a képzéseinken, programjainkon részt vevő szakemberek, partnereink, valamint családtagjaik biztonsága, egészsége kiemelt jelentőségű, ezért sok programunk átalakítva, részben online módon valósult meg. Mindannyiunk sajnálatára a koronavírus-járvány miatt őszi időpontra került az épület tervezett hivatalos átadása és az ahhoz kapcsolódó többnapos megnyitó eseménysorozat. Ugyanakkor a szükséges biztonsági előírások betartásával a Komatál Program folytatódott. Közleményt adtunk ki, melyben arra kértük a Komatál Közösségeket, hogy fokozottan tartsák be az egészségbiztonsági előírásokat: kizárólag olyan otthonban készítsenek ételt az újszülöttes család részére, ahol nincs beteg családtag.

 

– Apropó korlátozások, azok ugyan megszorításokat hoztak, ám a kialakult helyzet egyben új lehetőségeket, új területeket nyitott meg. Adódtak ilyenek az Ön által irányított intézménynél?

– Kultúrstratégiai szervezetként a Nemzeti Művelődési Intézet a közművelődési módszertani szolgáltatásokat természetesen a világjárvány idején is biztosítja a szakmai hálózat részére. Ennek érdekében szakmai képzéseinket távoktatásos formában valósítjuk meg, online elérhetővé tettük a Szín Közösségi Művelődés folyóirat 24 évfolyamát, módszertani filmtárunk új elemekkel gazdagodott, valamint megkezdtük egy, a helyi aktivitásokat gyűjtő és rendszerező online közösségi felület fejlesztésének kidolgozását is. Rendszeres felméréseket végeztünk arra vonatkozóan, hogy a közművelődési hálózat miként reagált a kialakult helyzetre és milyen módszertani megoldásokkal tudták megtartani közösségeiket abban az időszakban, amikor a személyes kontaktusra egyáltalán nem volt lehetőség. Az összegyűjtött tapasztalatokból visszajelzéseket küldtünk az országos hálózatnak, ami tovább segítette az intézményeket a megoldások megtalálásában a példaértékű jó gyakorlatok átvételével.

 

– Elképzelhető, hogy a koronavírus-járvány második hulláma miatt a hatóságok ismét kénytelenek lesznek korlátozni a közösségi rendezvényeket, eseményeket. Az NMI nagy hangsúlyt fektet a közösségépítésre, a munkában mekkora szerepet, hangsúlyt kaphatnak a digitális megoldások a jövőben?

– A járványhelyzet kész tények elé állított minden kulturális intézményt, mi is, mint minden kulturális intézmény, azon dolgoztunk, hogy olyan megoldásokat dolgozzunk ki, amelyek lehetővé teszik az intézményeknek, közösségeknek, hogy a polgárok ne legyenek elszigeteltek a négy fal között. Új megoldások születtek, melyek közül az elmúlt két hónapban sok kiállta az idő próbáját, így ezek közül számos, az online együttműködést segítő megoldás biztosan beépül a mindennapi gyakorlatba. A személyes értekezleteket felváltotta az online team értekezlet, amellyel rengeteg időt és utazást takaríthatunk meg. Kiadványaink egy része már eddig is elérhető volt az interneten, de a mostani látogatottsági és letöltési adatok azt mutatják, érdemes bővíteni ezt is. A közösségépítő képzéseknél, amint lehet, újra lesz személyes részvétel, de a pandémia idején elkészült digitális háttéranyagok már nagyobb arányban segítik majd az otthoni felkészülést.

Az ősszel induló aszakkör.hu felület nem a valóságos, személyes részvételen alapuló kézműves szakkörök ellenpontja, hanem olyan tevékenységtámogató felület, amely egyrészt segíti, hogy az érdeklődők kedvet kapjanak egy-egy tevékenység folytatásához, és majd később, ha a járványügyi helyzet engedi, megkönnyíti egy valós kézműves szakkörhöz való kapcsolódást. Egyebek közt hímzéshez, gyöngyfűzéshez, horgoláshoz vagy éppen mézeskalács-készítéshez csatlakozhatnak az érdeklődők. Másrészt lehetőséget ad azoknak, akik mozgásukban korlátozottak vagy távolabb élnek, hogy bekapcsolódhassanak egy-egy szakkör munkájába. A Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen kidolgoztuk a módszertant, megterveztük a tevékenységeket, folynak a forgatások, amelyek néhány hónap múlva a nyilvános felületen is elérhetővé válnak.

 

– Novemberben Gyimesközéplokon adták át az Illyés Gyula közművelődési életműdíjat Halász Péter néprajzkutatónak. Elképzelhető, hogy idén is határon túli helyszínen lesz a díjátadás?

– Jelenleg a felterjesztések időszakában vagyunk, így nehéz megjósolni, hogy idén ki kapja a díjat, hiszen még nem tudjuk, kiket jelölnek elismerésre méltónak a felterjesztő intézmények, szervezetek, magánszemélyek. A díj­­átadás tavaly eredetileg a stratégiai konferenciánk keretében zajlott Lakiteleken, de mivel Halász Péter az eseményen személyesen nem tudott részt venni, és a Teremtő kenyelméből éppen azokban a napokban ünnepelte 80. születésnapját, így Lezsák Sándorral, a Népfőiskola Alapítvány elnökével személyesen – egy kis ünnepséggel megfűszerezve – adtuk át az elismerést a kitüntetettnek.

Remélem, idén is szép számban érkeznek majd felterjesztések a Kárpát-medencéből az Illyés Gyula közművelődési életműdíjra, amire egyben biztatok is minden olvasót. És nemcsak az életműdíjra, hanem a Nemzeti Művelődési Intézet által alapított további elismerésekre is várjuk a javaslatokat: a Beke Pál-díjra, a Karácsony Sándor-díjra és a Közösségépítő Önkéntes Díjra is. Minél nagyobb számban érkeznek a felterjesztések a Kárpát-medencei területekről, annál nagyobb az esélye annak, hogy valamelyik díjat idén is egy arra érdemes külhoni szakember vagy önkéntes kapja meg.

 

– Közeledik a Nemzeti Összetartozás Napja, számos közéleti szereplő, művész, sportoló fogalmazza meg üzenetét a határon túli magyarságnak. Mit üzen Závogyán Magdolna?

– Az összetartozást a nemzet értékeit, kultúráját, eleink eredményeit őrző és továbbadó közösségek teszik élővé. Azok a közösségek, akik a legzordabb időkben is kiálltak magyarságukért, akik féltve óvtak mindent, ami magyar identitásukat megtartotta. Hálámat és tiszteletemet fejezem ki a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő minden magyar nemzettestvéremnek! Anyanyelvünk, hagyomá­nyaink, népzenénk, táncaink, népmeséink és a helyi épített örökség megőrzésével, hitükkel és kitartásukkal lehetővé tették az egyedülálló magyar kulturális értékek megmentését, továbbadását a minket megelőző, a most élő és a születendő nemzedékeknek. Bátorságukkal, elkötelezettségükkel a nemzet megmaradását és téren és időn átívelő összetartozását szolgálták és szolgálják.  

 

kérdezett: Szüszer Róbert - Székelyhon.ro

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8430 RON
1 dollár = 4.2615 RON
100 forint = 136.31 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Belgium:földmunkás, tereprendező Belgium: földmunkás, tereprendező Belgiumi partnerünk megbízásából keresünk: (...)

Belgium:kertész, kertépítő Belgium: kertész, kertépítő, tetőkert építő/gondozó Belgiumi partnerünk (...)

Betteggondozót keresek Fernezeire keresek egy idős holgy melle gondozására alkalmas, megbízható, magyar nyelvet is (...)

adj fel hirdetést
noileg junius oldalt

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Bálint Júlia Vállalkozókedv járvány idején

A Jóisten segítsen !!!

Thomas Giesswein Úrnapi mise a Szentháromság-templom (...)

Sajnos nem irják meg,hogy hol lehet (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Erzsike Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

úgy gondolják, hogy hülyeség ellen (...)

Gálfi Árpád Katalin

Szuper! Ezt kell beleverni afiatalok (...)

Kemenes Hajnalka Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

Miféle túlbuzgó rendelet ez? (...)

Zempléni P. Összegyűlt az egymillió aláírás a (...)

Nem a járványon múlt. Volt előtte (...)

Baratosi Csaba Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk, sajnos mind igaz es sajnos (...)

Csabi - Kivandorló Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk. Gratula! Teljes (...)

Rist Zita Újabb két koronavírusos beteget (...)

Nem alkalmazzak a testelest azert nem (...)

Kovacs Sandor Az RMDSZ álláspontja a kijárási (...)

Ez a roman nemzet mindig is arulo es (...)

Csik Tímea Magyar Költészet Napja - a (...)

Nagyon szépek a versek . Sajnálatos (...)

Monika Szinérváralja

Öröm olvasni

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

Erika Kesztyűt, maszkot, (...)

Szupper ez nagyon jo otlet

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
Reklam