Magyarországon életbe lépett a koronavírus-törvény, lapos a magyar járványgörbe

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

492-re nőtt a magyarországi koronavírusos megbetegedések száma kedden. Miután a parlament megszavazta, és Áder János köztársasági elnök aláírta, életbe lépett a koronavírus-törvény. Mától a Koronavírus Sajtóközpont nyilvánosságra hozza a járványban elhunytak korát, nemét és krónikus betegségét. Bíztató hírek érkeztek Olaszországból, és Németországból. Kedden is harcolt a világ a járvány ellen - az Origo napi összefoglalója.


492 főre emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma. A kormányzati tájékoztató portál legfrissebb adatai szerint 492-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban, miután újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a COVID-19-et. Elhunyt továbbá egy újabb, több krónikus betegséggel küzdő 59 éves beteg, így a halálos esetek száma 16-re emelkedett. Emellett 34 főről 37-re nőtt a gyógyultak száma is.

Mától nyilvános az elhunytak kora, neme és krónikus betegsége. A Koronavírus Sajtóközpont tájékoztatása szerintkeddtől nyilvánosak lesznek a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak bizonyos adatai: a koruk, a nemük, és ha van, a krónikus betegségük. A hivatalos indoklás szerint ezzel az adatközlés informatívabb lesz, hiszen kiolvasható lesz belőle, hogy a koronavírus-fertőzés mely korosztályra és milyen krónikus alapbetegségek esetén a legveszélyesebb. A kedden közzétett táblázatból látszik, hogy az elhunytak döntő többsége 65 évnél idősebb, és ez szinte minden esetben párosult krónikus betegséggel. 

Folyamatosan laposodik a járványgörbe. Vasárnap Jakab Ferenc professzor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ Virológiai Kutatócsoport, valamint az Országos Koronavírus-kutatócsoport vezetője videóüzenetében arról számolt be, hogy a megtett intézkedések és a lakosság fegyelmezett viselkedése nagyban lassítja a járvány terjedését. Álláspontját erősítették meg az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján. Müller Cecília, országos tisztifőorvos köszönetet mondott mindenkinek, aki segít a jarványgörbe laposításában. A maszkok viseléséről elmondta, követik a WHO iránymutatásait, így a betegellátók, az egészségügyi dolgozók és a rendvédelmi szervek munkatársai azok, akiknek elsősorban ajánlott ez a védőfelszerelés. Hozzátette, ha valaki viseli, azt helyesen tegye és ne nyúlkáljon alá, csak kívülről megfogva vegye le. Kiss Róbert rendőr alezredes a bevásárlásukat végző polgárokat arra kérte, hogy működjenek együtt például abban, hogy kérésre igazolják az életkorukat. Azt is közölte, hogy több rendőrt vezényeltek a közterületekre.

Hatályba lépett a koronavírus-törvény. Megjelent a Magyar Közlönyben a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény. A törvény keddtől hatályos, hatályvesztéséről a veszélyhelyzet megszűnésével az Országgyűlés dönt. Mint ismert, hétfőn az Országgyűlés elfogadta a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatát, amit Áder János köztársasági elnök még aznap aláírtEzzel meghosszabbodott a veszélyhelyzet; nem lehet feloszlatni az önkormányzati képviselő-testületeket, valamint megtartani az időközi választásokat, és népszavazásokat; büntetni fogják a járványügyi intézkedések akadályozását (karanténból való kiszökés, stb.), továbbá szankcionálják a rém- és az álhírek terjesztőit. 

A kormány elrendelte a rendkívüli intézkedések meghosszabbítását. A koronavírus-járvány elleni hatékony védekezés érdekében a kormány az Országgyűléstől kapott felhatalmazása alapján elrendelte a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbítását. A kormány az elmúlt hetekben számos intézkedést hozott a járvány lassítása, a magyar emberek egészségének, valamint a magyar családok, a gazdaság és munkahelyek védelme érdekében. Ezeknek a rendkívüli intézkedéseknek a hatályát a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbította a kabinet. Orbán Viktor kormányfő kedd esti Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy az ellenzék ütötte "léket sikerült befoltozni"; a hatályukat vesztett rendeleteket változatlan formában aláírta, azok ismét hatályba léptek, működnek, segítik a védekezést.

Az Állami Számvevőszék támogatja a koronavírus miatti költségvetés átcsoportosításokat. A pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerv elemzésében arról írt, hogy mintegy 300 milliárd forintot lehet azonnal felhasználni a járvány kezelésével kapcsolatos legsürgősebb intézkedések finanszírozására, miután a veszélyhelyzet törvényi szabályozása felhatalmazza a kormányt erre.

Újabb magyar hazatérők. Négy autóbuszból és a közel 150 személygépkocsiból álló konvojjal hazatért hétfő éjjel 502 magyar a korábban karantén alá helyezett tiroli településekről - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éjszakai Facebook-bejegyzésében.

Soros György alapítványa, és uniós képviselők támadják a magyar koronavírus-törvényt. Miután az Országgyűlés elfogadta a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatát, a nemzetközi baloldaltámadást indított Magyarország ellen. Brüsszeli képviselők petíciót indítottak az EU-s pénzek folyósításának felfüggesztéséért, Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok pedig szankciókat követel a hatékony védekezést lehetővé tevő jogszabály miatt. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár reagált a kormány részéről az ügyben, azt írva, hogy az amerikai üzletember és szervezete politikai haszonszerzésre használja a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet. Ugyanakkor Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a jobboldali Liga elnöke üdvözölte a magyar parlament döntését, Antonio Tajani, az Európai Parlament volt elnöke pedig úgy fogalmazott, hogy a nemzeti parlamentek - így a magyar is - szuverének.

A svédországi Solnában a koronavírusos betegek fogadására felállított sátor

Biztató hírek érkeztek Olaszországból. A mediterrán országban 4053 új koronavírus-esetet diagnosztizáltak tegnap óta, tegnap 4050 volt ez a szám, ami március 17. óta a legalacsonyabb volt. Mivel ma 29600 tesztet csináltak a tegnapi 23 ezer helyett, így az arány javult. Lombardiában a veszélyhelyzet kezdete óta először csökkent a lélegeztetőgépen lévők száma, előző naphoz képest: 1330-ról 1324-re. Igaz, a halálos esetek száma nőtt: ma 837, tegnap 812 volt belőlük. 

Lassul a járvány terjedése Németországban.  A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kedd délelőtt 66 885 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4445 esettel - 7,1 százalékkal - több az egy nappal korábbi 62 435-nél. Előző nap még 8 százalék feletti mértékben, több mint 4700-zal nőtt az igazolt fertőzések száma, az előző héten pedig rendszerint meghaladta a 10 százalékot a napi növekedési ütem. Lothar Wieler, a Robert Koch (RKI) országos járványügyi intézet vezetője szerint a bíztató jelek ellenére csak húsvét után lehet majd pontosan látni a trendeket.

Spanyolországban már negyedik napja napi nyolcszáz felett van az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak napi száma az egészségügyi tárca keddi tájékoztatási szerint. A járvány kezdete óta a legtöbben, 849-en az elmúlt 24 órában veszítették életüket a fertőzöttek közül. Eddig összesen 8189-en hunytak el, a halálos áldozatok 85 százaléka 70 év feletti, 60 százalékuk pedig 80 év feletti. Eddig több mint 94 ezer embernél azonosították a SARS-CoV-2-vírus jelenlétét.

A briteknél az eddigi legnagyobb mértékben, az elmúlt 24 órában 381-gyel nőtt az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak regisztrált száma az Egyesült Királyságban - közölte kedden a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS). A londoni tájékoztatás szerint a nagyjából 27 százalékos emelkedést részben az okozta, hogy több tucatnyi, kórházakon kívüli halálesetet is felvettek a hivatalos statisztikába, amelyek eddig nem szerepeltek abban. Összesen csaknem 1800 halottat regisztráltak az országban, az igazolt fertőzöttek száma pedig 25 150. Nagy-Britanniában az igazolt fertőzöttek száma kedd estére elére a 25 474-et, a haláleseteké pedig 1797.

A francia kormánynak nem kellene mindenkivel, mindenáron betartatni a kijárási tilalmat az országban –véli a francia belügyminiszter államtitkára, aki szerint jobb a békesség. A Le Canard Enchaîné francia szatirikus hetilap birtokába jutott bizalmas üzenetben Laurent Nuñez államtitkár (rangjában helyettes belügyminiszter) azt írta közvetlen főnökének, Christophe Castaner belügyminiszternek, hogy: "Bizonyos környékeken nem prioritás az üzletek bezárása és a gyülekezés betiltása". A helyi lakosokat azonban egyre magasabb pénzbüntetéssel sújtják, ha engedély nélkül lépnek az utcára – számolt be a V4NA nemzetközi hírügynökség. A V4NA egy döbbenetes videót is közzétett. A tízemeletes panellakásokból és az utca irányából robbanószerekkel, petárdákkal lövik a rendőröket (akik a kijárási tilalmat akarják ellenőrizni). Franciaországban a regisztrált fertőzöttek száma 52 ezer, 24 óra alatt pedig 499-cel 3523-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, ami az eddigi legjelentősebb napi emelkedést jelenti.

Rövidesen megtelhetnek az intenzív osztályok Hollandiában és Belgiumban. A hollandoknál a kedd reggeli adatok szerint egy nap alatt újabb 820 embernek lett pozitív a koronavírus tesztje, így az azonosított fertőzöttek létszáma 11 750. A belgáknál pedig  24 óra alatt 876-al nőtt a fertőzöttek száma, így az országban 12 775 azonosított esetet tartanak számon. Holland és belga virológusok szerint rövidesen megtelnek az intenzív osztályok.

Ausztriában keddre meghaladta a tízezret a SARS-CoV-2 vírussal igazoltan fertőzöttek száma, és 128-an haltak meg a betegségben.

További korlátozásokat rendelt el a lengyel kormány."Mindenáron szeretnénk elkerülni azt, ami nyugat-európai partnereinkkel történt" - jelentette ki Mateusz Morawiecki kormányfő. Lengyelországban kedd este a fertőzöttek száma 2215, a haláleseteké 32 volt.

Iránban a regisztrált koronavírusos esetek száma 3111-gyel 44 606-ra, a halálos áldozatoké pedig 141-gyel 2898-ra nőtt keddre.

Több tízezer fogvatartottat engedtek ki a törtök börtönökből.Törökországban, ahol kedden 10 827 fertőzöttet és 168 halálesetet tartottak nyilván, a járvány miatt törvényt terjesztettek be mintegy 45 ezer fogvatartott szabadon bocsátásáról a túlzsúfolt börtönökből.

(origo.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8347 RON
1 dollár = 4.1033 RON
100 forint = 140.21 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Belgium:földmunkás, tereprendező Belgium: földmunkás, tereprendező Belgiumi partnerünk megbízásából keresünk: (...)

Belgium:kertész, kertépítő Belgium: kertész, kertépítő, tetőkert építő/gondozó Belgiumi partnerünk (...)

Betteggondozót keresek Fernezeire keresek egy idős holgy melle gondozására alkalmas, megbízható, magyar nyelvet is (...)

adj fel hirdetést
noileg junius oldalt

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

SZAMOSI ISTVAN Kihirdette az elnök a korhatár (...)

JPGOS TORVENY

székely lászló géza A pribékfalvi Teleki-kastély

A szép felvételek ,és közzétett (...)

Gyarmathy Gabor Változhat a nyugdíjkorhatár azoknak, (...)

Mondjon már valaki valami konkretat: I (...)

Bálint Júlia Vállalkozókedv járvány idején

A Jóisten segítsen !!!

Thomas Giesswein Úrnapi mise a Szentháromság-templom (...)

Sajnos nem irják meg,hogy hol lehet (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Erzsike Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

úgy gondolják, hogy hülyeség ellen (...)

Gálfi Árpád Katalin

Szuper! Ezt kell beleverni afiatalok (...)

Kemenes Hajnalka Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

Miféle túlbuzgó rendelet ez? (...)

Zempléni P. Összegyűlt az egymillió aláírás a (...)

Nem a járványon múlt. Volt előtte (...)

Baratosi Csaba Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk, sajnos mind igaz es sajnos (...)

Csabi - Kivandorló Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk. Gratula! Teljes (...)

Rist Zita Újabb két koronavírusos beteget (...)

Nem alkalmazzak a testelest azert nem (...)

Kovacs Sandor Az RMDSZ álláspontja a kijárási (...)

Ez a roman nemzet mindig is arulo es (...)

Csik Tímea Magyar Költészet Napja - a (...)

Nagyon szépek a versek . Sajnálatos (...)

Monika Szinérváralja

Öröm olvasni

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

Erika Kesztyűt, maszkot, (...)

Szupper ez nagyon jo otlet

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
Reklam