Magyarországon életbe lépett a koronavírus-törvény, lapos a magyar járványgörbe

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

492-re nőtt a magyarországi koronavírusos megbetegedések száma kedden. Miután a parlament megszavazta, és Áder János köztársasági elnök aláírta, életbe lépett a koronavírus-törvény. Mától a Koronavírus Sajtóközpont nyilvánosságra hozza a járványban elhunytak korát, nemét és krónikus betegségét. Bíztató hírek érkeztek Olaszországból, és Németországból. Kedden is harcolt a világ a járvány ellen - az Origo napi összefoglalója.


492 főre emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma. A kormányzati tájékoztató portál legfrissebb adatai szerint 492-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban, miután újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a COVID-19-et. Elhunyt továbbá egy újabb, több krónikus betegséggel küzdő 59 éves beteg, így a halálos esetek száma 16-re emelkedett. Emellett 34 főről 37-re nőtt a gyógyultak száma is.

Mától nyilvános az elhunytak kora, neme és krónikus betegsége. A Koronavírus Sajtóközpont tájékoztatása szerintkeddtől nyilvánosak lesznek a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak bizonyos adatai: a koruk, a nemük, és ha van, a krónikus betegségük. A hivatalos indoklás szerint ezzel az adatközlés informatívabb lesz, hiszen kiolvasható lesz belőle, hogy a koronavírus-fertőzés mely korosztályra és milyen krónikus alapbetegségek esetén a legveszélyesebb. A kedden közzétett táblázatból látszik, hogy az elhunytak döntő többsége 65 évnél idősebb, és ez szinte minden esetben párosult krónikus betegséggel. 

Folyamatosan laposodik a járványgörbe. Vasárnap Jakab Ferenc professzor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ Virológiai Kutatócsoport, valamint az Országos Koronavírus-kutatócsoport vezetője videóüzenetében arról számolt be, hogy a megtett intézkedések és a lakosság fegyelmezett viselkedése nagyban lassítja a járvány terjedését. Álláspontját erősítették meg az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján. Müller Cecília, országos tisztifőorvos köszönetet mondott mindenkinek, aki segít a jarványgörbe laposításában. A maszkok viseléséről elmondta, követik a WHO iránymutatásait, így a betegellátók, az egészségügyi dolgozók és a rendvédelmi szervek munkatársai azok, akiknek elsősorban ajánlott ez a védőfelszerelés. Hozzátette, ha valaki viseli, azt helyesen tegye és ne nyúlkáljon alá, csak kívülről megfogva vegye le. Kiss Róbert rendőr alezredes a bevásárlásukat végző polgárokat arra kérte, hogy működjenek együtt például abban, hogy kérésre igazolják az életkorukat. Azt is közölte, hogy több rendőrt vezényeltek a közterületekre.

Hatályba lépett a koronavírus-törvény. Megjelent a Magyar Közlönyben a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény. A törvény keddtől hatályos, hatályvesztéséről a veszélyhelyzet megszűnésével az Országgyűlés dönt. Mint ismert, hétfőn az Országgyűlés elfogadta a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatát, amit Áder János köztársasági elnök még aznap aláírtEzzel meghosszabbodott a veszélyhelyzet; nem lehet feloszlatni az önkormányzati képviselő-testületeket, valamint megtartani az időközi választásokat, és népszavazásokat; büntetni fogják a járványügyi intézkedések akadályozását (karanténból való kiszökés, stb.), továbbá szankcionálják a rém- és az álhírek terjesztőit. 

A kormány elrendelte a rendkívüli intézkedések meghosszabbítását. A koronavírus-járvány elleni hatékony védekezés érdekében a kormány az Országgyűléstől kapott felhatalmazása alapján elrendelte a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbítását. A kormány az elmúlt hetekben számos intézkedést hozott a járvány lassítása, a magyar emberek egészségének, valamint a magyar családok, a gazdaság és munkahelyek védelme érdekében. Ezeknek a rendkívüli intézkedéseknek a hatályát a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbította a kabinet. Orbán Viktor kormányfő kedd esti Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy az ellenzék ütötte "léket sikerült befoltozni"; a hatályukat vesztett rendeleteket változatlan formában aláírta, azok ismét hatályba léptek, működnek, segítik a védekezést.

Az Állami Számvevőszék támogatja a koronavírus miatti költségvetés átcsoportosításokat. A pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerv elemzésében arról írt, hogy mintegy 300 milliárd forintot lehet azonnal felhasználni a járvány kezelésével kapcsolatos legsürgősebb intézkedések finanszírozására, miután a veszélyhelyzet törvényi szabályozása felhatalmazza a kormányt erre.

Újabb magyar hazatérők. Négy autóbuszból és a közel 150 személygépkocsiból álló konvojjal hazatért hétfő éjjel 502 magyar a korábban karantén alá helyezett tiroli településekről - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éjszakai Facebook-bejegyzésében.

Soros György alapítványa, és uniós képviselők támadják a magyar koronavírus-törvényt. Miután az Országgyűlés elfogadta a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatát, a nemzetközi baloldaltámadást indított Magyarország ellen. Brüsszeli képviselők petíciót indítottak az EU-s pénzek folyósításának felfüggesztéséért, Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok pedig szankciókat követel a hatékony védekezést lehetővé tevő jogszabály miatt. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár reagált a kormány részéről az ügyben, azt írva, hogy az amerikai üzletember és szervezete politikai haszonszerzésre használja a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet. Ugyanakkor Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a jobboldali Liga elnöke üdvözölte a magyar parlament döntését, Antonio Tajani, az Európai Parlament volt elnöke pedig úgy fogalmazott, hogy a nemzeti parlamentek - így a magyar is - szuverének.

A svédországi Solnában a koronavírusos betegek fogadására felállított sátor

Biztató hírek érkeztek Olaszországból. A mediterrán országban 4053 új koronavírus-esetet diagnosztizáltak tegnap óta, tegnap 4050 volt ez a szám, ami március 17. óta a legalacsonyabb volt. Mivel ma 29600 tesztet csináltak a tegnapi 23 ezer helyett, így az arány javult. Lombardiában a veszélyhelyzet kezdete óta először csökkent a lélegeztetőgépen lévők száma, előző naphoz képest: 1330-ról 1324-re. Igaz, a halálos esetek száma nőtt: ma 837, tegnap 812 volt belőlük. 

Lassul a járvány terjedése Németországban.  A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kedd délelőtt 66 885 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4445 esettel - 7,1 százalékkal - több az egy nappal korábbi 62 435-nél. Előző nap még 8 százalék feletti mértékben, több mint 4700-zal nőtt az igazolt fertőzések száma, az előző héten pedig rendszerint meghaladta a 10 százalékot a napi növekedési ütem. Lothar Wieler, a Robert Koch (RKI) országos járványügyi intézet vezetője szerint a bíztató jelek ellenére csak húsvét után lehet majd pontosan látni a trendeket.

Spanyolországban már negyedik napja napi nyolcszáz felett van az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak napi száma az egészségügyi tárca keddi tájékoztatási szerint. A járvány kezdete óta a legtöbben, 849-en az elmúlt 24 órában veszítették életüket a fertőzöttek közül. Eddig összesen 8189-en hunytak el, a halálos áldozatok 85 százaléka 70 év feletti, 60 százalékuk pedig 80 év feletti. Eddig több mint 94 ezer embernél azonosították a SARS-CoV-2-vírus jelenlétét.

A briteknél az eddigi legnagyobb mértékben, az elmúlt 24 órában 381-gyel nőtt az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak regisztrált száma az Egyesült Királyságban - közölte kedden a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS). A londoni tájékoztatás szerint a nagyjából 27 százalékos emelkedést részben az okozta, hogy több tucatnyi, kórházakon kívüli halálesetet is felvettek a hivatalos statisztikába, amelyek eddig nem szerepeltek abban. Összesen csaknem 1800 halottat regisztráltak az országban, az igazolt fertőzöttek száma pedig 25 150. Nagy-Britanniában az igazolt fertőzöttek száma kedd estére elére a 25 474-et, a haláleseteké pedig 1797.

A francia kormánynak nem kellene mindenkivel, mindenáron betartatni a kijárási tilalmat az országban –véli a francia belügyminiszter államtitkára, aki szerint jobb a békesség. A Le Canard Enchaîné francia szatirikus hetilap birtokába jutott bizalmas üzenetben Laurent Nuñez államtitkár (rangjában helyettes belügyminiszter) azt írta közvetlen főnökének, Christophe Castaner belügyminiszternek, hogy: "Bizonyos környékeken nem prioritás az üzletek bezárása és a gyülekezés betiltása". A helyi lakosokat azonban egyre magasabb pénzbüntetéssel sújtják, ha engedély nélkül lépnek az utcára – számolt be a V4NA nemzetközi hírügynökség. A V4NA egy döbbenetes videót is közzétett. A tízemeletes panellakásokból és az utca irányából robbanószerekkel, petárdákkal lövik a rendőröket (akik a kijárási tilalmat akarják ellenőrizni). Franciaországban a regisztrált fertőzöttek száma 52 ezer, 24 óra alatt pedig 499-cel 3523-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, ami az eddigi legjelentősebb napi emelkedést jelenti.

Rövidesen megtelhetnek az intenzív osztályok Hollandiában és Belgiumban. A hollandoknál a kedd reggeli adatok szerint egy nap alatt újabb 820 embernek lett pozitív a koronavírus tesztje, így az azonosított fertőzöttek létszáma 11 750. A belgáknál pedig  24 óra alatt 876-al nőtt a fertőzöttek száma, így az országban 12 775 azonosított esetet tartanak számon. Holland és belga virológusok szerint rövidesen megtelnek az intenzív osztályok.

Ausztriában keddre meghaladta a tízezret a SARS-CoV-2 vírussal igazoltan fertőzöttek száma, és 128-an haltak meg a betegségben.

További korlátozásokat rendelt el a lengyel kormány."Mindenáron szeretnénk elkerülni azt, ami nyugat-európai partnereinkkel történt" - jelentette ki Mateusz Morawiecki kormányfő. Lengyelországban kedd este a fertőzöttek száma 2215, a haláleseteké 32 volt.

Iránban a regisztrált koronavírusos esetek száma 3111-gyel 44 606-ra, a halálos áldozatoké pedig 141-gyel 2898-ra nőtt keddre.

Több tízezer fogvatartottat engedtek ki a törtök börtönökből.Törökországban, ahol kedden 10 827 fertőzöttet és 168 halálesetet tartottak nyilván, a járvány miatt törvényt terjesztettek be mintegy 45 ezer fogvatartott szabadon bocsátásáról a túlzsúfolt börtönökből.

(origo.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8737 RON
1 dollár = 4.0172 RON
100 forint = 1.3544 RON
rmdsz nb
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hitel az új év megkezdéséhez (Jelentkezés itt) Jó nap, Ebben az évben 2021-ben mindenféle hitelt kínálunk, függetlenül az Ön pénzügyi (...)

Karácsonyi kölcsön 24 órán belül mindenki számára Jó nap, Jelentkezzen ide mindenféle hitelre, ez legális és a megfelelő protokollokat (...)

Hitel mindenkinek ebben az ünnepi szezonban Jó nap, Éppen abban az évszakban érezzük nyomásnak, és ez az év a világjárvány miatt (...)

adj fel hirdetést
n2

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Bluetoothcbx A Szent István Napok 2020 további (...)

From many manuscripts of Antiquity

Candyfzr A Szent István Napok 2020 további (...)

number of surviving European

Feederjen A Szent István Napok 2020 további (...)

books in ancient times was papyrus

Holographiczzv A Szent István Napok 2020 további (...)

Preserved about 300 thousand.

Backlitizl A Szent István Napok 2020 további (...)

new texts were rewritten

Jaheswap A Szatmári Római Katolikus (...)

cialis online pharmacy online cialis (...)

Róbert Szálka Értékek vonzásában – (...)

Ha nem jön köze ez a vírusos (...)

Julka Új igazgatója van a Németh László (...)

Szivbol gratulalok! ♥

Veronica Benedec Új igazgatója van a Németh László (...)

Gratulalok tanarneni

Lenkey Tibor A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Őszinte köszönetem és elismerésem (...)

Todorovics István A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Sok sikert a további munkássághoz!

Tompos Opra Ágota A Nagybánya Tájképfestő Telep 25 (...)

Örömmel látom hogy elismerik (...)

Erzsebet Koncz Kovacs Szamosardó, a legmagyarabb település (...)

K Ö S Z Ö N Ö M !

Ulman Mária Mégis lett magyar alpolgármestere (...)

Nagyon sok szeretettel gratulálok Pap (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Előző (...)

Lenkey Tibor Iványi Grünwald Béla és változó (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Lenkey Tibor (...)

Felsőkohói templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Sarlós Boldogasszony Szentmiséinek (...)

Szent Miklós/Szent Antal templom Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Szent Miklós/Szent Antal (...)

Fernezely Nagybányai és máramarosi katolikus (...)

Nagybányai Árpádházi Szent (...)

Benedek de nem Elek Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Brutus véleménye szerin: elmentek (...)

László Béla Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Húha! Ezek, a fiúk lányok hogy (...)

Balla Gàspàr Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt rangos véleményező! Mint (...)

BRUTUS Te is, fiam…? - magán lett az (...)

Tisztelt Szerkesztőség! Az edélyi (...)

Nemeth Nicolae Iuliu A Magyar Szórvány Napja Nagybányán (...)

Engem modfelett elkedvetlenit amikor (...)

Baczynski Gábor Sorsközösségben vagyunk egymással

Imádkozni fogunk, innen Budapestről (...)

Majlatlevente Elkezdik a Szülőföldön magyarul (...)

Már eljőt vagy nem a kifizetés mert (...)

gergyu Beszélgetés Várady Enikővel az (...)

Szép munka, egy nemes ügy (...)

Péter Károly Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Kitűnő alkalom.

Varga Gábor Ismét kapható Nagybányán a HELIKON (...)

Nagyon jó dolog

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FF2020
Reklam