A szórványban nincs alternatívája a magyar gazdák összefogásának – közösen terveznek Máramarosban a falugazdász segítségével

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A tavaly decemberben a budapesti agrárminisztérium támogatásával Erdély-szerte beindult falugazdász-hálózat legnagyobb nyertese a szórványmagyarság – jelentette ki a Krónikának Várkola Tibor, a Hosszúmezői Agráregyesület vezetője. Az egyetlen magyar többségű Máramaros megyei község gazdaszervezetének vezetője a nemrég alkalmazott falugazdásszal közösen szeretne megoldást találni a vidék magyar gazdáinak legégetőbb gondjaira.


A tavaly decemberben a budapesti agrárminisztérium támogatásával Erdély-szerte beindult falugazdász-hálózat legnagyobb nyertese a szórványmagyarság – jelentette ki a Krónikának Várkola Tibor, a Hosszúmezői Agráregyesület vezetője. Az egyetlen magyar többségű Máramaros megyei község gazdaszervezetének vezetője a nemrég alkalmazott falugazdásszal közösen szeretne megoldást találni a vidék magyar gazdáinak legégetőbb gondjaira.

Máramaros egyetlen, többségében magyarok lakta községe, Hosszúmező me­zőgazdasági egyesülete, a Hosszú­mezői Agráregyesület tavaly decembertől alkalmazhatta azt a falugazdászt, aki a máramarosi magyar gazdák munkáját segíti az önszerveződésben, a pályázatírásban és a szakmai információk átadásában. Az együttműködésről szóló oklevelet az egyesület elnöke, Várkola Tibor tavaly december ötödikén vette át Budapesten – a többi Kárpát-medencei agráregyesület elnökével közösen – Farkas Sándortól, az agrártárca miniszterhelyettesétől. Amint arról már korábban beszámoltunk, a budapesti minisztérium által támogatott falu­gaz­dász-hálózat Erdélyben 60 ag­­rár­szakemberből áll, és a helyi magyar gazdaközösségek létszáma alapján oszlik el.

A tavaly decemberben beindult program a tömbvidéket és a szórványt egyaránt behálózza, de amint Várkola Tibor lapunknak elmondta, a szórványban ennek kiemelt szerepe van, hiszen az itteni magyar gazdák az elmúlt évtizedekben többszörös hátrányba kerültek a román gazdákkal szemben. „Hosszúmezőn, de más magyarok lakta máramarosi településen is megfigyelhető, hogy a magyar gazdák nagyságrenddel kevesebb pályázati pénzt hívnak le, mint a román falvak gazdálkodói. Segítség híján a magyar gazda elvész a román bürokráciában, nem biztos a dolgában, nincs elegendő önbizalma, nincs kellő vállalkozói szelleme. A magyar állami segítség pótolhatatlan ebben a küzdelemben. Mi úgy éltünk itt a román tengerben, mint az, akit ejtőernyő nélkül dobnak ki a repülőből, és csak a szerencsének köszönheti a túlélést” – összegzi az új falugazdász-hálózat máramarosi jelentőségét a Hosszúmezői Agráregyesület alapító elnöke.

Új sajtkészítő módszereket tanulnak Az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetségéhez (EMGESZ) tartozó Hosszúmezői Agráregyesület öt éve alakult, de a tavalyi volt az első év, amikor érdemi munkát tudott végezni. Hosszúmezőn összegyűjtöttek mintegy tíz juh-, kecske- és tehéntartó gazdát, akiknek Svájcban tanult sajtkészítő mesterrel tartottak tanfolyamot. A településen több a tehetős állattartó – van, akinek ezer juha van, 70-80 kecskéje vagy 6-7 fejőstehene –, akik az eddigi hagyományos tejfeldolgozásból nehezen tudtak megélni. Várkola szerint azért is döntöttek az újfajta sajtkészítési módszer elsajátítása mellett, mert a kis- és a közepes gazdák a hagyományos módon készített sajtjaikat már nem tudják eladni. Amióta a romániai nagyáruházak sajt név alatt tejet alig vagy egyáltalán nem látott, dömpingáron értékesített és gyenge minőségű, növényi eredetű „tejtermékekkel” árasztották el a piacot, a tejből sajtot, ordát, tehéntúrót készítő gazdáink csak aprópénzért tudják eladni termékeiket. Nyáron a kecskesajt kilóját 9-10 lejért tudtam értékesíteni, ami ráfizetésessé tette munkánkat” – magyarázza a hosszúmezői gazdálkodó, aki 80 kecskét és száz család méhet tart.

A község volt alpolgármestere, Várkola Tibor nagy előrelépésnek tartja a sajtkészítés módszerének megújítását: a több hónapig érlelt új sajt csemegének számít a romániai piacon, kilójáért akár 150 lejt is kérhetnek. A több hónapig érlelt sajtokat drágábban és jobb eséllyel lehet értékesíteni a romániai piacon • Fotó: Hosszúmezői Agráregyesület A gazdaszervezet vezetője szerint azonban az új sajtkészítési módszer egymagában nem oldja meg az állattartók gondjait, hiszen eddig is jó minőségű, friss sajtokat készítettek, aminek azért nem volt piaca, mert nem tudták nagy mennyiségben értékesíteni. Tavaly több tanácskozás után a jelentősebb hosszúmezői állattenyésztők eldöntötték, hogy közös tejfeldolgozó kisüzem építésére és berendezésére pályáznak. A 16 falut és egy kisvárost felölelő helyi akciócsoport (GAL) keretében szerettek volna pályázni a munkálatok elindítására, de tavaly erre nem volt kiírás a helyi önkormányzatokat összefogó vidékfejlesztési programban, így az elképzelés megvalósítása idénre maradt. Szövetkezni kell! Ma már egyre több ember számára nem vitás Máramarosban sem, hogy összefogás nélkül nem lehet bejutni az élelmiszerek piacára, sem megmaradni ott. Várkola elmondta: minden támogatást megadnak az új falugazdásznak, akinek fő feladata lesz, hogy minél több magyar gazdával vegye fel a kapcsolatot megyeszerte – olyan falvakban is, ahol már csak pár magyar él –, készítse el a gazdakatasztert, aminek birtokában elkezdhetnek programokban, szövetkezet létrehozásában, összefogásban gondolkodni.

Noha a máramarosi szórvány kimaradt a magyar állam által támogatott mezőségi programból – amelynek keretében Kolozs, Maros és Beszterce-Naszód megyei gazdák jutottak 15 ezer eurós támogatáshoz –, a hosszúmezői gazdaszervezet vezetője szerint ígéretet kaptak az agrárminisztérium vezetőitől, hogy megfelelő előkészítés után a programot kiterjesztenék arra a néhány máramarosi településre is, ahol magyar gazdák élnek. „Ehhez tudnunk kell, hányan vagyunk, ki milyen területen gazdálkodik, és mit szeretne fejleszteni. Ha a közeljövőben sikerülne közös értékesítést teremteni az állattenyésztéssel foglalkozó gazdáink számára, akkor nagyon jól jönne a gazdaságonkénti 15 ezer eurós magyar állami támogatás, ami megalapozná a hosszabb távú termelést” – magyarázza Várkola Tibor.

Egyesületük azonban nemcsak a magyarországi pályázati lehetőségekkel, hanem a romániai agrártámogatások lehívásával is segíteni szeretné a környék gazdálkodóit. Várkola méhészetére igényelt 15 ezer eurónyi uniós támogatást, ennek szerződését ebben a hónapban írják alá. A vándorméhészkedéssel is foglalkozó egyesületi elnök szerint a méztermelésben is összefogást szorgalmaz, mert a méztermékeknek is csak akkor van piacuk, ha nagyobb mennyiségben és helyi csomagolásban tudnak bejutni az üzletekbe, különben a nagybani viszonteladók nevetségesen alacsony árat kínálnak a mézért. Várkola szerint a mezőgazdaság legtöbb területén ma már csak úgy lehet talpon maradni, ha a gazdák „közösbe teszik” elképzeléseiket, terveiket, és a termeléstől az értékesítésig egyre több dolgot közösen vállalnak. Többek között az apró parcellák tömbösítését is, hiszen Máramarosban a legtöbb gazdának akár több tucat, egymástól több kilométerre fekvő apró földdarabkái vannak.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7729 RON
1 dollár = 4.3160 RON
100 forint = 142.82 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium do dzielenia się świadectwem o tym, jak byłem skie Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium, aby podzielić się świadectwem o tym, jak (...)

FELKESZITO MATEKBOL Matematikat tanitok V-VIII osztalyos diakoknak,.Intenziv felkeszites tesztek es alapos emelet (...)

Itt van befektetési lehetőség Szeretne extra jövedelmet keresni? Ha igen, keressen tovább. Az (AMAZON INVESTMENT CORPORATION) (...)

adj fel hirdetést
Reklam

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Péter Károly A bukaresti központi egyetemi (...)

Az említett választási vitán (...)

Justinced A Szatmári Római Katolikus (...)

За нашими плечами (...)

rettegi olga Újraavatták a Nemzeti Vértanúk (...)

a tortenelem sajnos ,megismetlodik (...)

Lemak Rudolf Máramarossziget magyar irodalmi élete

Hiányolom a Szigeti Turmix heti (...)

Péter Károly Az Orban-kabinet tizenkét pontja: (...)

Már nehogy higgyünk nekik!

András László A szenátuson átment a Trianon napról (...)

Az egész román elitről lesújtó a (...)

vigili Szatmárnémetiből is közvetlen (...)

Nagyon örülök neki, így (...)

jkgabor A Colonello is csatkozik a Nagy (...)

Mi az ,hogy Mateszlka, jottek volna (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

Dr. Csomai Miklós Egy napra Erdélybe költözik az EU (...)

Ahol Junker van, ott nem születhet (...)

seresterezia@yahoo.com Meghalt Elekes Emma, Szatmár (...)

Nyugodjon bekeben szatmari kozonseg (...)

vgá A szatmári színház második (...)

Kéz- és lábtörést!

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

Rist Zita Hajnalka Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Velemenyem szerint, a musor utanra az (...)

Ambrus István mkl 25. születésnapját ünnepelte a (...)

A cikkbeni nyugdíjas klubok (...)

Erika Miért lassú a gyorsposta?

Az semmi,de egy levél Kolozsvárra 6 (...)

Margit Kovácsné Kerek évfordulók 2019-ben – Ady (...)

Fantasztikus gyűjtemény.Lenne mit (...)

Andrew emmanuel úr Kelemen: az RMDSZ tagja lenne egy (...)

Itt van az én nagy mesterem, aki ma az (...)

Var Gabi Elhunyt Makara György

Nekem is kedvenc tanaraim kozze (...)

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh