Kk
2023. június 04.,  Bulcsú napja
árfolyam:
1 euro = 4.9633 RON
1 dollár = 293.6078 RON
100 forint = 0.056 RON

„Az embereknek látniuk kell, hogy nemcsak az irodából dolgozunk, hanem kimegyünk közéjük”

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Interjú Zahoránszki István kormányfőtitkár-helyettessel.


2020 decemberét követően, miután az RMDSZ kormányra került, ön kormányfőtitkár-helyettesi tisztséget tölt be a bukaresti kormányban. Mivel jár ez a munka, milyen feladatköröket lát el? Mennyiben politikai funkció ez, és mennyire inkább bürokratikus feladatokat lát el?

 

Elsőnek talán azt kellene tisztázni, hogy mivel is foglalkozik a kormányfőtitkárság. Minden intézménynek van titkársága, az iskoláknak, kórházaknak, magánvállalatoknak. Ez alól a minisztériumok sem kivételek. Minden minisztériumnak van főtitkársága, viszont a minisztériumokat összefogja a miniszterelnök. A miniszterelnök közvetlen hatáskörében pedig a kormány főtitkársága található. Ez utóbbin keresztül tartja a kapcsolatot a kormány hivatalosan az állami intézményekkel, ez szervezi a kormányüléseket és végzi el a kormány számára a titkársági feladatokat. De mivel közvetlenül a miniszterelnök alárendeltségébe tartozik, ezért nagyon sok kiemelt fontosságú intézmény is ez alá van rendelve. Kinevezésem után nyolc alárendelt intézmény koordinálásáért feleltem, köztük volt az Országos Statisztikai Hivatal, Fenntartható Fejlődés Főosztálya, vagy az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala.

Az, hogy az államtitkári funkció mennyire politikai és mennyire bürokratikus? Egy kicsit mindkettő. Az államtitkár egy amolyan kapocs a miniszter és a hivatásos bürokraták közt.

 

Ön azelőtt 16 évet dolgozott a helyi közigazgatásban. Miben másabb a központi adminisztráció? Az egyszerű állampolgárok sokszor panaszkodnak a bürokráciára, mit tudna nekik mondani? Mennyire könnyű változtatni?

 

Az adminisztráció ugyanazon törvények szerint működik, függetlenül attól, hogy helyi, megyei vagy országos, amiben másabb, azok a betöltött feladatkörök. Ami a bürokrácia megkönnyítését illeti, történtek konkrét lépések. Egyik legfontosabb az új típusú személyi igazolványok bevezetése. Ezeket mikrocsippekkel látják el, hasonlóan, mint az egészségügyi kártyákat. Az új személyi igazolványok lehetővé teszik majd, hogy online tudjuk intézni az ügyeinket, mivel elektronikus aláírásként is lehet majd használni őket.

 

Nemrég jelent meg az RMDSZ Máramaros megyei konzultációjának eredménye. Több mint ezer magyar máramarosi kifejezte a véleményét a megyei és helyi RMDSZ vezetésről, munkájukról, a két területi szervezet egyesüléséről. Tükrözi az eredmény az Ön meglátásait is? Ön hogyan látja, miben változott szervezet a tisztújítások és az egyesülés óta? 

 

Igen. Sok olyan dolgot alátámasztott, amit eleve sejtettünk. A két szervezet egyesülését főleg az idősebbek fogadták el nehezebben, a fiatalabbakra jellemzőbb az optimizmus. Azt is alátámasztotta, hogy a helyi magyarok számára a legfontosabb kérdések elsősorban az anyanyelvű oktatás és a megélhetés. Továbbá egy olyan elvárás, amit kiemelnék, hogy a megyében élő magyaroknak lényeges pont, hogy a helyi és a megyei RMDSZ vezetőket közel tudják magukhoz. Lássák azt, hogy ellátogatnak a közösségekbe, megkérdezik őket, mire van szükségük, mi fontos nekik. Ez úgy látom, jó úton halad, a megyei elnök, - de ugyanezt elmondhatom az ügyvezető elnökökről is - gyakran kijár terepre, tudomásom szerint az elmúlt egy évben már minden magyarlakta településre ellátogatott, és találkozott a közösség tagjaival. Azt pedig kimondottan pozitív dolognak látom, hogy minderről tájékoztatják az embereket, kommunikálnak. Erre nagy szükség van, az embereknek látniuk kell, hogy nemcsak az irodából dolgozunk, hanem kimegyünk közéjük, mert ez hihetetlenül fontos.

A Hollósy Magyar Ház elnökeként Ön szerint mivel lehetne még jobban közelebb kerülni a máramarosszigeti magyarokhoz? Mivel lehetne őket jobban felrázni, érdeklődőbbé tenni?

 

Az elmúlt másfél évtizedben rengeteg olyan közösségépítő tevékenység zajlott a Hollósy Magyar Házban - de több programunkat szerveztük annak falain kívül is - amelyek sikeresek voltak. Sok volt az ifjúsági és gyerekprogram is, amelyeken keresztül bevonzottuk a szülőket, nagyszülőket is. Elég, ha csak a táncházakra gondolok, amelyeken nem csak a gyerekek vettek részt, hanem eljöttek a szülők is, igazi közösségi hangulat alakult ki ezeken. De természetesen könyvbemutatóknak, más kulturális előadásoknak is helyet adott a ház. Ebben nagy segítségünkre voltak például a Petőfi Program ösztöndíjasai, éppen ezért reméljük, hogy idéntől ismét újraindulhat a program Máramarosszigeten is. 

Sajnos a járvány miatt mi is komoly szünetre kényszerültünk, több rendezvényünket voltunk kénytelenek felfüggeszteni, elhalasztani. Tavaly nyáron már valamennyire újrakezdtük, de aztán őszire megint súlyosbodott a járvány, ami miatt néhányszor az online térbe vittük az eseményeinket.

Az ukrán-orosz háború kitörése után első perctől kivettük a részünket a menekültek megsegítésében, először adományokat gyűjtöttünk ott, majd egyre erősebben jelentkezett az igény, hogy menekülteket is befogadjunk. Több kisgyermekes családnak, de időseknek is nyújtottunk ideiglenes otthont, az RMDSZ máramarosszigeti nőszervezete, de más önkéntesek is teljes mellszélességgel segítettek a rászorulókon. Ezért ismételten köszönetet mondunk, hiszen nélkülük nem tudtuk volna ellátni a bajbajutottakat. Közben arra is jutott energiánk, hogy felújítást végezzünk, a magyar kormány segítségével felújítottuk a belső udvar homlokzatát, és a konyhánkat is sikerült modernizálni.

Júliusban az utolsó ukrán család is kiköltözött, így a Magyar Házat visszaállítottuk a magyar közösség szolgálatába. Rendeztünk ott már idén nyáron előadást, vendégünk volt Dr. Kádár Annamária pszihológus, és augusztus első hetében az RMDSZ-el partnerségben nyári tábort tartottunk a helyi magyar gyerekeknek. Ma már örömmel mondhatjuk azt, hogy az elmúlt évben a Hollósy Magyar Ház egy kapocs lett az RMDSZ helyi szervezete és a magyar közösség között Máramarosszigeten.

Terveink mindig vannak, közösségépítő tevékenységeinket tovább folytatjuk. Ehhez természetesen nem csak pénzre van szükség - mert azt mindig előteremtettük - hanem emberekre is, akik ezek megvalósításához hozzájárulnak. Nekünk továbbra is egy kulturális közegnek kell megmaradnunk, egy biztos pontja kell legyünk a magyarságnak Máramarosszigeten. 

 

kérdezett: Tinca Richárd

fotó: Varga Márk

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukkk


Kk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

How I won the Powerball Lottery Being the winner of a multi-million dollar lottery certainly will be a life-changing event for (...)

Pénzügyi ajánlat, hogy segítsen. Finanszírozásra van szüksége otthonához, vállalkozásához, autóvásárláshoz, (...)

Gyors hitelre van szüksége? Gyors hitelre van szüksége? Üdvözlök mindenkit! Hitelnyújtási kapacitásunk 2 000 € és (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok
tmh
Noileg

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Lenkey Tibor SZOBORAVATÓ: Nagybányai Művésztelep (...)

Tisztelt Nagybányai Önkormányzat, (...)

Bodor Ani László Attila koncert Nagybányán

Alig várom nagyon szeretem a dalait.

Nagybánya.ro ÖNKORMÁNYZATI BESZÁMOLÓ (37)

Köszi az észrevételét, javítva.

Dr. Valdman István ÖNKORMÁNYZATI BESZÁMOLÓ (37)

Nem sok egy kicsit a 100 milliárd lej (...)

Nemzethy Együtt ünnepelt a nemzet!

Csak a rend kedvéért: Bár az írás (...)

Gertrude Carlson Szilveszteri kvíz-est

HITEL AJÁNLAT 200.000 Ft 800.000.000 (...)

Rist Zita Februári kvíz-est

Nagyon örvendek hogy a kedves helyen (...)

Csiki Árpád Tánczos Barna: az erdők jelentősen (...)

Nagyon szépen el tudja mondani (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

Steven Ashley Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Binary trading has caused many people (...)

Steven Ashley Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Binary trading has caused many people (...)

Rist Zita Ünnepi kvíz est

Ugyan 21 én lesz a Philiaban ,ugyan (...)

Farkas Éva Megbüntették uszításért a (...)

Örülök az obiektiv döntésnek, (...)

Business and Project Loans Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Do you need a quick long or short term (...)

Mark Thomas Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Borrow money here Fast online loans (...)

Gergely Gyula Kárpótlást kínálnak a 2020/2021-es (...)

Nesze semmi, fogd meg jól ! Ezt nagyon (...)

Levay Attila A nagybányai elkerülő gyorsút a (...)

Itt akkora a lopas, hogy soha nem fog (...)

Miklos Artur Domokos Run 2022

Köszönöm a megosztàst! Igen, (...)

Farkas Eva Meghajolni a legnagyobb magyar emléke (...)

IGY IS LEHET,EGY REMÉNY SUGÁR hogy (...)

Günther Hornung Vasárnapi szentmisék rendje (...)

A szentmisek a templom Facebook (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

A sürgős egyének közötti kölcsön (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

A sürgős egyének közötti kölcsön (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Hitel ajánlat között az egyes komoly (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Súlyos kölcsönök magánszemélyek (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Hirdetés leírása Jó napot, Mr (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

Reklam
Reklam
Kk
banyavidek