Kk
2023. június 04.,  Bulcsú napja
árfolyam:
1 euro = 4.9633 RON
1 dollár = 293.6078 RON
100 forint = 0.056 RON

Fennállásának 20 éves évfordulóját ünnepelte a máramarosszigeti Leőwey Klára Elméleti Líceum

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Színes programokkal ünnepelte megalakulásának 20-ik évfordulóját Máramarossziget egyetlen magyar tannyelvű líceuma. Szeptember 19. és 23. között a diákok számos szórakoztató és önfejlesztő programon vehettek részt az iskola jóvoltából. A rendezvénysorozat legkiemelkedőbb eseménye volt a szeptember 23-án megrendezett gálaműsor, valamint az azt követő Leőwey Bál.


A himnuszok beintonálást követően Pesek Szilárd, a Leőwey Klára Elméleti Líceum igazgatója köszöntötte a jelenlevőket. Ünnepi beszédében a máramarosszigeti magyar oktatás létjogosultságát hangsúlyozta, ami napjainkban is megerősíti és tovább viszi a térségben a magyar identitást. Közös felelőségünk megerősíteni a gyermekekben azokat az adottságokat, amiket ők birtokolnak. – fogalmazott az igazgató.

Az iskola megalapításának rövid ismertetését követően köszönetet mondtak mindazon személyeknek, akik hozzájárultak az önálló magyar oktatás kialakításához itt, Máramarosszigeten. Zahoránszki Brigitta, a miniszterelnök-helyettesi kabinet tanácsosa, Kelemen Hunor szövetségi elnök üzenetét közvetítette. Románia miniszterelnök-helyettese elsősorban gratulációját tolmácsolta mindazok számára, akik hozzájárultak a magyar iskola működéséhez és fejlesztéséhez. A Szövetség elnökeként, Kelemen Hunor további támogatásáról biztosította a máramarosszigeti magyar líceumot, hogy ne érje hátrány azokat, aki magyar oktatási intézményben szeretné folytatni tanulmányait.

Szlivka Mercédesz operettelőadását követően az intézmény jelenlegi igazgatója Pesek Szilárd, valamint korábbi vezetők, Kósa Attila Tibor, Béres Ildikó-Ibolya, valamint elhunyt Tatai Miklós részesült emlékplakettben. Az intézmény első igazgatójának plakettjét özvegy felesége, Tatai Erzsébet vehette át.

Vasile Moldovan, Máramarossziget polgármesterének üzenetét, szóvivője olvasta fel a megrendezett gálaműsor keretében.  A polgármester köszönetét tolmácsolta a magyar közösségnek, hogy továbbra is megőrizik a municípium multikulturális identitását. Őszinte reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben is lesz magyar oktatás a városban.

Mihai Pop, Máramaros megyei főtanfelügyelő ünnepi beszédében az anyanyelven való oktatás szükségszerűségét hangsúlyozta Máramarosszigeten. Köszönetét fejezte ki azon személyeknek, akik megvalósították a máramarosszigeti magyar közösség álmát, hogy a térségben önálló magyar iskola legyen. Zárógondolatában a főtanfelügyelőség további segítségét közvetítette az iskola számára, ígéretet téve a magyar oktatás további támogatásáról.

Dr. Orosz Krisztofer-Levente a máramarosszigeti RMDSZ szervezet elnöke, mint az iskola volt diákja emlékezett vissza az önálló magyar iskola elindítására. A helyi szervezet elnöke szerint a cél ma sem lehet más, mint a magyar jövő építése, amihez minőségi magyar oktatás kell. Szeretettel és hálával gondol vissza azokra, akik mindig kiálltak és küzdöttek a magyar iskoláért.

Béres Ildikó-Ibolya volt iskolaigazgató és Máramarossziget egyetlen önkormányzati képviselője, felszólalásában további segítségéről biztosított a jubileumi évfordulót ünneplő Leőwey Klára Elméleti Líceumot. Az általa szerkesztett évkönyvben a húsz év emlékét kívánta megörökíteni a jelenkor és az utókor számára.

Dr. Béres István-László az RMDSZ Történelmi Máramaros szervezetének leköszönt elnökének köszönetet mondtak mindazon tevékenységekért, amivel a magyar oktatást erősítette ebben a régióban. Megköszönve az ajándékcsomagot, reményét fejezte ki az ünneplő közösségnek, hogy a következő években is lesz magyar tannyelvű líceum Máramarosszigeten. Minden jelenlévőt arra bíztat, hogy bátran vállalja magyar identitását és válassza a Leőwey Klára Elméleti Líceumot.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a Magyar Kormány további támogatásáról tett ígéretet az iskolai közösségnek. Beszédében a Rákóczi Szövetség és a Leőwey Klára Elméleti Líceum sikeres együttműködését hangsúlyozta. További jómunkát kívánva a Szövetség elnöke pénzügyi támogatásban és ajándékcsomagokban részesítette az iskola előkészítő osztályos diákjait.

Szőllősy Dóra, a Leőwey Klára Elméleti Líceum végzős diákja, saját és diáktársai gondolatait osztotta meg az ünneplő közönséggel. Nosztalgiával tekintett vissza az iskola fejlődésére, köszönetet mondva az önálló iskola létrejöttéért. Szívből reméli, hogy a következő generációknak is továbbítják azokat az értékeket, amellyel őt is felruházták. Pál Eszter betegsége miatt nem lehetett jelen az ünnepi eseményen, így videóüzenetben köszönte meg az osztálytársai támogatását és a tanárainak megértését.

Kovács Péter-Zoltán, a máramarosszigeti református egyházközség lelkésze szentírási szakasszal indította ünnepi beszédét. Párhuzamot vonva, az oktatási intézményt egy kőhöz hasonlította, ami szilárdan áll. Imádságos szívvel kérte Isten segítségét és oltalmát az iskola diákjaira és alkalmazottjaira. Nagyméltóságú és Főtisztelendő Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök visszaemlékezve az iskola megalapítására ismét hálatelt szívvel kérte a mindenható Istentől a magyar oktatás megsegítését Máramarosszigeten. Isten áldásáért könyörögve a két felekezet lelkésze megáldotta az ünneplő közösséget.

A gálaműsor ünnepi hangulatát a Profcafe String, a Mini Maxi DC tánccsoport és a Leőwey Klára Elméleti Líceum kisdiákjai biztosították.

(mmhm.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukkk


Kk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

How I won the Powerball Lottery Being the winner of a multi-million dollar lottery certainly will be a life-changing event for (...)

Pénzügyi ajánlat, hogy segítsen. Finanszírozásra van szüksége otthonához, vállalkozásához, autóvásárláshoz, (...)

Gyors hitelre van szüksége? Gyors hitelre van szüksége? Üdvözlök mindenkit! Hitelnyújtási kapacitásunk 2 000 € és (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok
tmh
Noileg

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Lenkey Tibor SZOBORAVATÓ: Nagybányai Művésztelep (...)

Tisztelt Nagybányai Önkormányzat, (...)

Bodor Ani László Attila koncert Nagybányán

Alig várom nagyon szeretem a dalait.

Nagybánya.ro ÖNKORMÁNYZATI BESZÁMOLÓ (37)

Köszi az észrevételét, javítva.

Dr. Valdman István ÖNKORMÁNYZATI BESZÁMOLÓ (37)

Nem sok egy kicsit a 100 milliárd lej (...)

Nemzethy Együtt ünnepelt a nemzet!

Csak a rend kedvéért: Bár az írás (...)

Gertrude Carlson Szilveszteri kvíz-est

HITEL AJÁNLAT 200.000 Ft 800.000.000 (...)

Rist Zita Februári kvíz-est

Nagyon örvendek hogy a kedves helyen (...)

Csiki Árpád Tánczos Barna: az erdők jelentősen (...)

Nagyon szépen el tudja mondani (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

keziahron Szilveszteri kvíz-est

Hello Ms/Mr Finanszírozásra van (...)

Steven Ashley Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Binary trading has caused many people (...)

Steven Ashley Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Binary trading has caused many people (...)

Rist Zita Ünnepi kvíz est

Ugyan 21 én lesz a Philiaban ,ugyan (...)

Farkas Éva Megbüntették uszításért a (...)

Örülök az obiektiv döntésnek, (...)

Business and Project Loans Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Do you need a quick long or short term (...)

Mark Thomas Búcsús szentmise Szentháromság (...)

Borrow money here Fast online loans (...)

Gergely Gyula Kárpótlást kínálnak a 2020/2021-es (...)

Nesze semmi, fogd meg jól ! Ezt nagyon (...)

Levay Attila A nagybányai elkerülő gyorsút a (...)

Itt akkora a lopas, hogy soha nem fog (...)

Miklos Artur Domokos Run 2022

Köszönöm a megosztàst! Igen, (...)

Farkas Eva Meghajolni a legnagyobb magyar emléke (...)

IGY IS LEHET,EGY REMÉNY SUGÁR hogy (...)

Günther Hornung Vasárnapi szentmisék rendje (...)

A szentmisek a templom Facebook (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

A sürgős egyének közötti kölcsön (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

A sürgős egyének közötti kölcsön (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Hitel ajánlat között az egyes komoly (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Súlyos kölcsönök magánszemélyek (...)

mariakovac Szilveszteri kvíz-est

Hirdetés leírása Jó napot, Mr (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

Reklam
Reklam
Kk
banyavidek