Brutális összegből indítaná újra a gazdaságot az Orban-kormány

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Több mint 3400 kilométer autópálya és gyorsforgalmi út, rengeteg kórház, több száz óvoda, iskola és bentlakás megépítése szerepel a többi között az Orban-kormány tíz évre szóló gazdasági programjában. A kabinet szerdán mutatja be a több mint százmilliárd eurós, a gazdaság újraindítására vonatkozó tervét Klaus Iohannis jelenlétében.


Az összeg 80 százalékát közlekedésfejlesztésre, egészségügyre, tanügyre és energiaügyi fejlesztésekre fordítják a dokumentum szerint. A terv a kis-és középvállalkozásokra, a digitalizációra, a munkavállalók támogatására is jelentős összegeket különít el.

A több mint százmilliárd euró uniós és költségvetési forrás. A kormány a többi között számol a Romániának szánt 33 milliárd eurós helyreállítási alappal is, amellyel kapcsolatban még nincs konszenzus az Európai Unióban.  

A beruházások finanszírozása érdekében a kormány 300 millió euró induló tőkével létrehozza a Román Beruházási Alapot (FRI) és megalapítja a Nemzeti Fejlesztési Bankot (BND). A terv húsz prioritási területet határoz meg, minden területhez konkrét összegeket rendel. A dokumentum szerint közlekedésfejlesztésre 53,3, illetve 7,2 milliárd eurót szánnak. A már folyamatban lévő autópályaprojektekre, azaz 407,3 km autósztráda és gyorsforgalmi út megépítésére 4,3 milliárd eurót, 3000 kilométer sztráda és gyorsforgalmi út kiépítésére pedig 2020 – 2030 között 31 milliárdot különít el a terv. 3000 kilométer vasútvonalon terveznek fejlesztéseket 18 milliárd euróból. 

Metróvonalra és repterek fejlesztésére 7,2 milliárd eurót szánnak. Az összegben a kolozsvári metró is szerepel. 

A kis- és középvállalkozásoknak vissza nem térítendő támogatásként 1,13 milliárd eurót szán az Orban-kormány. A cégek és a vállalatok digitalizációjára 330 millió eurót különít el a terv.  Mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztésekre 368 millió eurót, a földgáz- és elektromos energiahálózat bővítésére 12,48 milliárd eurót szán a program. 

Egészségügy

A projekt értelmében 2021 és 2027 között megépül az első három regionális kórház. A befektetés összértéke 1,64 milliárd euró, a következő eloszlásban: Kolozsvár - 539,59 millió euró; Iaşi - 500,35 millió euró; Craiova - 602,73 millió euró. Az említett időszakban helyi befektetéseket is eszközölnek az egészségügyben. Körülbelül 17,5 milliárd lejt fordítanak a következő célokra: 1.450 egészségügyi központ létrehozása falvakban; 25 megyei kórház; 110 városi kórház.

Oktatás

A projekt értelmében 2021 és 2027 a következő beruházásokra kerül sor az oktatási infrastruktúrában: 2.488 iskolát újítanak fel, körülbelül 6,046 milliárd lej értékben; 375 iskolában újítják fel az illemhelyeket, ennek összköltsége 31,4 millió lej. A Korai Nevelés Reformja program keretében 180, napközi rendszerű vagy egész hetes programú óvodát terveznek építeni, 148 millió euróból. Az iskolai és egyetemi bentlakások, kampuszok építése a következő terv alapján fog történni: 40 iskolai kampuszt építenek, ezekben az iskolaépületek és a bentlakás mellett sportpálya, műhelyek, laboratóriumok és étkezde is helyet kap. A befektetés összértéke mintegy kétmilliárd lej; Harminc, összesen 10.244 férőhelyet biztosító egyetemi bentlakást építenek 13 állami egyetem számára, 1,248 milliárd lej értékben.

Sport

A versenysportok tekintetében a következő befektetéseket tervezi a kabinet: 12, háromezer és harmincezer közötti férőhelyes sportkomplexum építését, 3,5 milliárd lej ráfordításával; 8 olimpiai medence építését egymilliárd lejes, valamint 5, versenyek megszervezésére alkalmas korcsolyapálya építését 300 millió lejes beruházással; 5 többfunkciós, 5000-16.000 férőhelyes sportcsarnok építését, összesen 1,2 milliárd lejből. A hobbisportolók számára a program a következő fejlesztéseket irányozza elő: 250 iskolai sportterem, 45 iskolai úszómedence és 400 iskolai sportközpont építését 5,5 milliárd lejből; 10, olimpiai sportok gyakorlására alkalmas sportközpont építését kétmilliárd lejből - a központokban edzőtermek, iskola, bentlakás, étkezde, edzőképző, orvosi rendelő kap helyet.

Szociális juttatások

Tanszerek, ruhák és cipők vásárlására használható utalványokat tervez adni a kormány 400 ezer, szerény jövedelmű családból származó iskolásnak - ez is szerepel a kabinet országos befektetési és gazdaságfellendítési tervében, amelyet szerda este ismertetnek. Az intézkedésre 30 millió eurót szán a kormány. A dokumentum értelmében ugyanakkor élelmiszerekből, illetve higiéniai termékekből álló csomagokat kapnak majd a szerény jövedelmű, a szegénység kockázatának kitett családok. Erre 225 millió eurót fordít majd a kormány a terv szerint, és 1,18 millió személy részesülnek a csomagokból. A garantált minimális jövedelemnél kevesebb pénzből élő, 75 éven felüli személyek meleg ételre fordítható utalványokban részesülnének a kormány terve szerint. Az intézkedésnek 250 ezer kedvezményezettje lenne, a kezdeményezésre 100 millió eurót fordít a kabinet. 

Vállalkozások

Egyenként 2000 eurós támogatást nyújt a kormány a mikrovállalkozásoknak, amelyek a beszállítókkal szembeni tartozásaik törlesztésére, a bérleti díj, valamint a közműdíjak kifizetésére használhatják a pénzt - olvasható a dokumentumban.  A dokumentum értelmében ugyanakkor összesen 350 millió eurót különít el a kabinet a szálloda- és vendéglátóipari (HORECA) ágazatban, továbbá a turizmus, a szállítás és rendezvényszervezés terén tevékenykedő cégeknek szánt támogatásokra. Vállalkozásonként legtöbb 125 ezer euró igényelhető majd a tevékenység újraindítására. A kis- és középvállalkozások 50 ezer és 200 ezer euró közötti összegű támogatásban részesülhetnek, versenyképességük növelésére pedig további összegeket kaphatnak a Regionális Operatív Program keretében lehívható alapokból.

A kis- és középvállalkozások digitalizálására összesen 150 millió eurót tervez költeni kormány, a Star-Tech Innovation nevű program (a Start - UP program megújított változata) keretében pedig mintegy 42 ezer euróval támogatják majd az innovatív vállalkozások indítását.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8357 RON
1 dollár = 4.1087 RON
100 forint = 139.94 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Belgium:földmunkás, tereprendező Belgium: földmunkás, tereprendező Belgiumi partnerünk megbízásából keresünk: (...)

Belgium:kertész, kertépítő Belgium: kertész, kertépítő, tetőkert építő/gondozó Belgiumi partnerünk (...)

Betteggondozót keresek Fernezeire keresek egy idős holgy melle gondozására alkalmas, megbízható, magyar nyelvet is (...)

adj fel hirdetést
korona maszk jobb

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Varga Ferenc Ezüstgyopár-Díjban részesült (...)

Emberileg viszont egy nagy nulla.

SZAMOSI ISTVAN Kihirdette az elnök a korhatár (...)

JPGOS TORVENY

székely lászló géza A pribékfalvi Teleki-kastély

A szép felvételek ,és közzétett (...)

Gyarmathy Gabor Változhat a nyugdíjkorhatár azoknak, (...)

Mondjon már valaki valami konkretat: I (...)

Bálint Júlia Vállalkozókedv járvány idején

A Jóisten segítsen !!!

Thomas Giesswein Úrnapi mise a Szentháromság-templom (...)

Sajnos nem irják meg,hogy hol lehet (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Erzsike Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

úgy gondolják, hogy hülyeség ellen (...)

Gálfi Árpád Katalin

Szuper! Ezt kell beleverni afiatalok (...)

Kemenes Hajnalka Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

Miféle túlbuzgó rendelet ez? (...)

Zempléni P. Összegyűlt az egymillió aláírás a (...)

Nem a járványon múlt. Volt előtte (...)

Baratosi Csaba Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk, sajnos mind igaz es sajnos (...)

Csabi - Kivandorló Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk. Gratula! Teljes (...)

Rist Zita Újabb két koronavírusos beteget (...)

Nem alkalmazzak a testelest azert nem (...)

Kovacs Sandor Az RMDSZ álláspontja a kijárási (...)

Ez a roman nemzet mindig is arulo es (...)

Csik Tímea Magyar Költészet Napja - a (...)

Nagyon szépek a versek . Sajnálatos (...)

Monika Szinérváralja

Öröm olvasni

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
Reklam