Magyarellenessége miatt újabb tízezer lejes bírságot rótt ki a CNA a RealitateaTV-re

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Magyarellenessége miatt 10 ezer lejes bírságot rótt ki az Audiovizuális Tanács (CNA) a RealitateaTV-re - írja az RMDSZ tájékoztatója.


A CNA a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panasza nyomán vizsgálta ki a Realitatea TV Talk News című műsorának december 4-i adását, amelybe Tánczos Barna szenátort annak apropóján hívták be, hogy az RMDSZ aznap iktatta az 1918-as gyulafehérvári ígéretek kisebbségekre vonatkozó részének törvényerőre emelését célzó kezdeményezését a parlamentben. A jogvédő szervezet azért jelentette fel a műsort, mert bár az RMDSZ szenátorának lehetőséget biztosítottak, hogy részt vegyen a televíziós vitán, de többször nem adtak szót neki, illetve az erdélyi magyarokra és követeléseikre nézve is sértő kijelentéseknek adtak teret a műsor szerkesztői.

Denise Rifai műsorvezető pedig megvető kijelentésekkel illette a magyar közösség törekvéseit. Az Audiovizuális Tanács most úgy döntött, hogy Denise Rifai műsorvezető súlyosan átlépte a törvény által rögzített kereteket. A televízióra kirótt bírság mellett a műsorvezetőt külön elmarasztalták. „Örvendek, hogy van egy hatékony jogvédő szolgálatunk, amely figyelemmel követi az ehhez hasonló eseteket, és azonnal fellép, ha az erdélyi magyar kisebbséget ért diszkriminációt észlel. Nem elfogadható, hogy egy vitaműsorban szóhoz sem juthatunk, ha a magyar közösség jogos elvárásait akarjuk ismertetni. Remélem, hogy nemcsak a megbüntetett, hanem minden műsorvezető tanul az esetből, és a jövőben betartja a törvényeket és a szabad sajtó írott és íratlan etikai szabályait” – nyilatkozta az RMDSZ szenátora. 

(transindex.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7627 RON
1 dollár = 4.2726 RON
100 forint = 145.61 RON