Megszavazta a parlament a gyermeknevelési pótlék megkétszerezését

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A képviselőház döntő házként megszavazta szerdán azt a törvénymódosító tervezetet, amely szerint január elsejétől a jelenlegi összeg kétszeresére nő a gyermeknevelési pótlék. A jogszabályt támogató RMDSZ képviselője, Szabó Ödön szerint a pénzügyminisztérium feladata megtalálni a forrásokat a többletkiadás fedezésére. Az áfacsökkentésről és a különnyugdíjak eltörléséről várhatóan már csak jövőre szavaznak.


A gyermeknövelési pótlék megduplázásáról szóló szociáldemokrata (PSD) törvénytervezetet egyetlen képviselő sem merte ellenezni, 179 igen szavazattal, 29 tartózkodással fogadták el. Így ha az államfő kihirdeti a jogszabályt, 300 lejre nő a 2 és 18 év közötti gyerekeknek járó gyermeknevelési pótlék összege, a kétévesnél kisebb, illetve a fogyatékkal élő gyerekek pedig 600 lejt kapnak. A javaslat azt is előírja, hogy a gyermekpénz összegét kormányhatározattal évente emelik. A kormány becslései szerint a törvénymódosítás mintegy 6 milliárd lejjel terheli meg a jövő évi költségvetést.

A honatyák előzőleg elutasították szerdán Florin Romannak, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőjének azt a javaslatát, hogy a jogszabályt küldjék vissza a szakbizottságokba. A politikus azza érvelt, hogy a javaslat mellé nem mellékelték a kormány álláspontját, ezért a jogszabály megtámadható lesz az alkotmánybíróságon. A tervezet visszaküldését egybként az RMDSZ is támogatta, de Szabó Ödön képviselő jelezte, hogy megszavaznák a gyermekpénz megduplázását.

A szavazást megelőző vitán a munkaügyi minisztérium államtitkára, Ioana Constantin azt mondta, a kormány nem ellenzi a gyermekpénz összegének megduplázását, de meglátása szerint szélesebb körű egyeztetésre van szükség a témában, hiszen a jövő évi költségvetés már elkészült, „és ezek az összegek egyik napról a másikra jelentek meg a szakbizottságokban". Daniel Suciu PSD-s képviselő felidézte, hogy az idei év elején, az ez évi költségvetés vitáján a Nemzeti Liberális Párt is előállt a gyermekpénz összegének megkétszerezésére vonatkozó javaslattal, és a PSD-kormány elfogadta a beterjesztést. „Remélem, megtanulják, hogy az ilyen érzékeny témákkal nem lehet játszani. Ma a PSD kéri a gyermekpénz megduplázását. Mi ezt már megtettük egyszer, most tegyék önök is ugyanezt" – fogalmazott. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Cristian Seidler felszólalásában azt mondta, a PSD politikai célokra használja fel a parlamentet, a PNL-s Dan Vîlceanu pedig kérte a szociáldemokratáktól, jelöljék meg a tervezet gyakorlatba ültetéséhez szükséges finanszírozási forrást. „Önök meg akarják duplázni azt, ami eleve dupla. Amit önök akarnak, háromszor annyiba kerül. Honnan kerítsünk pénzt erre? Vegyük el a kórházaktól, az iskoláktól, a katasztrófavédelemtől? Mondják meg, honnan teremtsük elő a pénzt, és mi megduplázzuk a kétszerest" – nyomatékosította. A következő év költségvetési hiánya a bruttó hazai termék (GDP) 5 százalékára növekszik, ha hatályba lép a képviselőházi szakbizottságban kedden megszavazott áfacsökkentés és a gyermeknevelési pótlék megduplázása - közölte kedd este a Digi 24 műsorában Florin Cîţu pénzügyminiszter. „Csak a gyermekpénz a GDP 4,3 százalékára tolja a hiányt, az áfacsökkentéssel együtt pedig valahova 5 százalék köré jutunk. A politikai osztály a tűzzel játszik Romániában, és nem nekem, és nem is a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) tesznek rosszat, hanem Romániának" – hangoztatta a tárcavezető.

Szabó Ödön: csak az RMDSZ következetes ebben a kérdésben A pénzügyminiszternek az aggodalmaskodás helyett azzal kellene foglalkoznia, hogy megoldja ezeknek a kiadásoknak a fedezetét, miként tavaly, amikor még a PSD volt kormányon, megtalálta rá a megoldást, hogy beépítse a költségvetésbe – jelentette ki a Maszolnak a parlamenti szavazás után Szabó Ödön. Az RMDSZ-es politikus szerint a tárcavezetőnek ezzel párhuzamosan arra kellene törekednie, hogy biztosítsa azokat a forrásokat, amik az adóelkerülés miatt jelenleg nem kerülnek be a költségvetésbe. „Az összes statisztika azt mutatja, hogy Románia az utolsó helyen áll az adóbehajtás tekintetében.

Például, ha az áfának a beszedési szintje elérné legalább a bulgáriait, akkor az évente közel hárommilliárd lejes plusz forrást jelentene az államkasszának” – mondta a képviselőházi frakcióvezető-helyettes. „A pénzügyminisztérium még betervezheti a költségvetésbe ezt a kiadást” – összegezte. Szabó Ödön felidézte, hogy áprilisban Florin Cîţu, akkor még szenátorként kidolgozott egy tervezetet az áfa 19-ről 16 százalékosra csökkentésére – amiről most nem szavazott végül a parlament –, és az indoklásban azt írta: ezek a források rendelkezésre állnak, és a változtatás nemhogy csökkenést, hanem növekedést fog eredményezni, mert többen fognak befizetni, ha egyenként kevesebbet is . „Azt jelenti tehát, hogy a költségvetésben lát olyan tartalékokat, amit adócsökkentés mellett is meg lehet valósítani” – vélte a képviselő. „Tavaly decemberben, amikor a gyerekpénz megemeléséről volt szavazás, a mostani pénzügyminiszter és pártja fizetett Facebook-hirdetésben oktatott ki mindenkit, hogy lennie kell forrásnak a pótlék növelésére.

Azt mondták, hogy vannak olyan dolgok, amikre mindig kell lennie pénznek. Nem hiszem, hogy ezen a véleményén változtatnia kellene. Akkor is, most is az RMDSZ szavazatai voltak a döntők: a különbség csak annyi, hogy akkor a PNL-vel sikerült majdnem megduplázni az összegek, és a PSD volt kormányon, most meg fordítva. Az egyedüli konzekvens párt ebben a kérdésben az RMDSZ volt” – mondta Szabó Ödön.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8068 RON
1 dollár = 4.3926 RON
100 forint = 141.86 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

kiado lakas Kiado ketszobas tomhazlakas, 1vagy2 evre, kozel a regi foterhez.Deli fekvesu csendes es zold (...)

Megemlekezes Fajo szivvel emlekezunk Fazekas Gyorgyre halalanak 25-ik evfordulojara. Szivunkben el szep (...)

Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium do dzielenia się świadectwem o tym, jak byłem skie Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium, aby podzielić się świadectwem o tym, jak (...)

adj fel hirdetést
noileg oldalt

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

András László Betiltotta a bukaresti polgármesteri (...)

Nem értem mi a székelyföldi románok (...)

Béres Éva Értékek vonzásában – (...)

Szuper jó ötlet büszke vagyok (...)

Szálka Róbert Értékek vonzásában – (...)

Megtőrni látsztik a jég ! (...)

Rist Zita Egy éves önkormányzati beszámoló - (...)

Gratulalok Pikulas, sok sikert tovabbra (...)

Marianna Neményi Székelyföldért megmozgatjuk (...)

Javaslattal élnék a Székely Nemzeti (...)

Hajnalka Viselet- és likeversenyt hirdet a (...)

Nagyszerű ötlet, gratulálok! (...)

Földházi István Ezüstfenyő díjban részesült (...)

Bizony, mind igaz, amit róla itt (...)

Miklos Csaba IN MEMORIAM SZENTGYÖRGYI SÁNDOR

Nyugalma legyen csendes , emleke orok ! (...)

Zoltan Thurman Papi cölibátus: XVI. Benedek megtöri (...)

A Le Figaró a világ legbefolyásosabb (...)

Zoltan Thurman Nagybánya a Hunyadiak korában

Ezt minden nagybányai iskolában (...)

Máriás József 60 milliárd forintból 34 kastély és (...)

Üdvös lenne felkarolni a pribékfalvi (...)

András László Klaus Iohannis elütötte Orbán Viktor (...)

Ez az ember fordítva van bekötve. Az (...)

Molnár György Női kávéház

Borbás Marcsi műsorában is (...)

Nagy Annamária Máramarosi diákok tantárgy versenyen

A Kriza János Balladamondó, (...)

Kov A Átment a román parlament (...)

Clemancoval lefekudot a kiralyno,es (...)

Kovacs Alexandru Átment a román parlament (...)

Miert kellet azRMDSZ.-nek leszavaznia a (...)

Péter Károly A bukaresti központi egyetemi (...)

Az említett választási vitán (...)

rettegi olga Újraavatták a Nemzeti Vértanúk (...)

a tortenelem sajnos ,megismetlodik (...)

Lemak Rudolf Máramarossziget magyar irodalmi élete

Hiányolom a Szigeti Turmix heti (...)

Péter Károly Az Orban-kabinet tizenkét pontja: (...)

Már nehogy higgyünk nekik!

András László A szenátuson átment a Trianon napról (...)

Az egész román elitről lesújtó a (...)

vigili Szatmárnémetiből is közvetlen (...)

Nagyon örülök neki, így (...)

jkgabor A Colonello is csatkozik a Nagy (...)

Mi az ,hogy Mateszlka, jottek volna (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

Reklam
Reklam