Megszavazta a parlament a gyermeknevelési pótlék megkétszerezését

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A képviselőház döntő házként megszavazta szerdán azt a törvénymódosító tervezetet, amely szerint január elsejétől a jelenlegi összeg kétszeresére nő a gyermeknevelési pótlék. A jogszabályt támogató RMDSZ képviselője, Szabó Ödön szerint a pénzügyminisztérium feladata megtalálni a forrásokat a többletkiadás fedezésére. Az áfacsökkentésről és a különnyugdíjak eltörléséről várhatóan már csak jövőre szavaznak.


A gyermeknövelési pótlék megduplázásáról szóló szociáldemokrata (PSD) törvénytervezetet egyetlen képviselő sem merte ellenezni, 179 igen szavazattal, 29 tartózkodással fogadták el. Így ha az államfő kihirdeti a jogszabályt, 300 lejre nő a 2 és 18 év közötti gyerekeknek járó gyermeknevelési pótlék összege, a kétévesnél kisebb, illetve a fogyatékkal élő gyerekek pedig 600 lejt kapnak. A javaslat azt is előírja, hogy a gyermekpénz összegét kormányhatározattal évente emelik. A kormány becslései szerint a törvénymódosítás mintegy 6 milliárd lejjel terheli meg a jövő évi költségvetést.

A honatyák előzőleg elutasították szerdán Florin Romannak, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőjének azt a javaslatát, hogy a jogszabályt küldjék vissza a szakbizottságokba. A politikus azza érvelt, hogy a javaslat mellé nem mellékelték a kormány álláspontját, ezért a jogszabály megtámadható lesz az alkotmánybíróságon. A tervezet visszaküldését egybként az RMDSZ is támogatta, de Szabó Ödön képviselő jelezte, hogy megszavaznák a gyermekpénz megduplázását.

A szavazást megelőző vitán a munkaügyi minisztérium államtitkára, Ioana Constantin azt mondta, a kormány nem ellenzi a gyermekpénz összegének megduplázását, de meglátása szerint szélesebb körű egyeztetésre van szükség a témában, hiszen a jövő évi költségvetés már elkészült, „és ezek az összegek egyik napról a másikra jelentek meg a szakbizottságokban". Daniel Suciu PSD-s képviselő felidézte, hogy az idei év elején, az ez évi költségvetés vitáján a Nemzeti Liberális Párt is előállt a gyermekpénz összegének megkétszerezésére vonatkozó javaslattal, és a PSD-kormány elfogadta a beterjesztést. „Remélem, megtanulják, hogy az ilyen érzékeny témákkal nem lehet játszani. Ma a PSD kéri a gyermekpénz megduplázását. Mi ezt már megtettük egyszer, most tegyék önök is ugyanezt" – fogalmazott. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Cristian Seidler felszólalásában azt mondta, a PSD politikai célokra használja fel a parlamentet, a PNL-s Dan Vîlceanu pedig kérte a szociáldemokratáktól, jelöljék meg a tervezet gyakorlatba ültetéséhez szükséges finanszírozási forrást. „Önök meg akarják duplázni azt, ami eleve dupla. Amit önök akarnak, háromszor annyiba kerül. Honnan kerítsünk pénzt erre? Vegyük el a kórházaktól, az iskoláktól, a katasztrófavédelemtől? Mondják meg, honnan teremtsük elő a pénzt, és mi megduplázzuk a kétszerest" – nyomatékosította. A következő év költségvetési hiánya a bruttó hazai termék (GDP) 5 százalékára növekszik, ha hatályba lép a képviselőházi szakbizottságban kedden megszavazott áfacsökkentés és a gyermeknevelési pótlék megduplázása - közölte kedd este a Digi 24 műsorában Florin Cîţu pénzügyminiszter. „Csak a gyermekpénz a GDP 4,3 százalékára tolja a hiányt, az áfacsökkentéssel együtt pedig valahova 5 százalék köré jutunk. A politikai osztály a tűzzel játszik Romániában, és nem nekem, és nem is a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) tesznek rosszat, hanem Romániának" – hangoztatta a tárcavezető.

Szabó Ödön: csak az RMDSZ következetes ebben a kérdésben A pénzügyminiszternek az aggodalmaskodás helyett azzal kellene foglalkoznia, hogy megoldja ezeknek a kiadásoknak a fedezetét, miként tavaly, amikor még a PSD volt kormányon, megtalálta rá a megoldást, hogy beépítse a költségvetésbe – jelentette ki a Maszolnak a parlamenti szavazás után Szabó Ödön. Az RMDSZ-es politikus szerint a tárcavezetőnek ezzel párhuzamosan arra kellene törekednie, hogy biztosítsa azokat a forrásokat, amik az adóelkerülés miatt jelenleg nem kerülnek be a költségvetésbe. „Az összes statisztika azt mutatja, hogy Románia az utolsó helyen áll az adóbehajtás tekintetében.

Például, ha az áfának a beszedési szintje elérné legalább a bulgáriait, akkor az évente közel hárommilliárd lejes plusz forrást jelentene az államkasszának” – mondta a képviselőházi frakcióvezető-helyettes. „A pénzügyminisztérium még betervezheti a költségvetésbe ezt a kiadást” – összegezte. Szabó Ödön felidézte, hogy áprilisban Florin Cîţu, akkor még szenátorként kidolgozott egy tervezetet az áfa 19-ről 16 százalékosra csökkentésére – amiről most nem szavazott végül a parlament –, és az indoklásban azt írta: ezek a források rendelkezésre állnak, és a változtatás nemhogy csökkenést, hanem növekedést fog eredményezni, mert többen fognak befizetni, ha egyenként kevesebbet is . „Azt jelenti tehát, hogy a költségvetésben lát olyan tartalékokat, amit adócsökkentés mellett is meg lehet valósítani” – vélte a képviselő. „Tavaly decemberben, amikor a gyerekpénz megemeléséről volt szavazás, a mostani pénzügyminiszter és pártja fizetett Facebook-hirdetésben oktatott ki mindenkit, hogy lennie kell forrásnak a pótlék növelésére.

Azt mondták, hogy vannak olyan dolgok, amikre mindig kell lennie pénznek. Nem hiszem, hogy ezen a véleményén változtatnia kellene. Akkor is, most is az RMDSZ szavazatai voltak a döntők: a különbség csak annyi, hogy akkor a PNL-vel sikerült majdnem megduplázni az összegek, és a PSD volt kormányon, most meg fordítva. Az egyedüli konzekvens párt ebben a kérdésben az RMDSZ volt” – mondta Szabó Ödön.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8430 RON
1 dollár = 4.2615 RON
100 forint = 136.31 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Belgium:földmunkás, tereprendező Belgium: földmunkás, tereprendező Belgiumi partnerünk megbízásából keresünk: (...)

Belgium:kertész, kertépítő Belgium: kertész, kertépítő, tetőkert építő/gondozó Belgiumi partnerünk (...)

Betteggondozót keresek Fernezeire keresek egy idős holgy melle gondozására alkalmas, megbízható, magyar nyelvet is (...)

adj fel hirdetést
noileg junius oldalt

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Bálint Júlia Vállalkozókedv járvány idején

A Jóisten segítsen !!!

Thomas Giesswein Úrnapi mise a Szentháromság-templom (...)

Sajnos nem irják meg,hogy hol lehet (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Erzsike Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

úgy gondolják, hogy hülyeség ellen (...)

Gálfi Árpád Katalin

Szuper! Ezt kell beleverni afiatalok (...)

Kemenes Hajnalka Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

Miféle túlbuzgó rendelet ez? (...)

Zempléni P. Összegyűlt az egymillió aláírás a (...)

Nem a járványon múlt. Volt előtte (...)

Baratosi Csaba Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk, sajnos mind igaz es sajnos (...)

Csabi - Kivandorló Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk. Gratula! Teljes (...)

Rist Zita Újabb két koronavírusos beteget (...)

Nem alkalmazzak a testelest azert nem (...)

Kovacs Sandor Az RMDSZ álláspontja a kijárási (...)

Ez a roman nemzet mindig is arulo es (...)

Csik Tímea Magyar Költészet Napja - a (...)

Nagyon szépek a versek . Sajnálatos (...)

Monika Szinérváralja

Öröm olvasni

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

Erika Kesztyűt, maszkot, (...)

Szupper ez nagyon jo otlet

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
Reklam