Tízen szállnak harcba a novemberi elnökválasztáson

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Tíz jelölt neve lehet a november 10-i elnökválasztás szavazócéduláin, ennyien nyújtották be ugyanis a jelentkezésüket a szeptember 22-i határidőig. Egy államfő-aspiráns iratcsomóját visszautasították, további négyen pedig visszaléptek vagy nem szerezték meg az induláshoz szükséges 200 ezer aláírást.


A Központi Választási Iroda (BEC) honlapján egyelőre csak hat név szerepel, de további négy személytől is átvették a dokumentumokat, és várhatóan hétfőn hitelesítik is az indulásukat.

A legtöbb aláírást, 2,2 milliót a hivatalban lévő államfő, Klaus Johannis, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje gyűjtött össze. Viorica Dăncilă szociáldemokrata párti (PSD) miniszterelnök 1,4 millió támogató aláírást nyújtott be a BEC-hez még csütörtökön, és kortesbeszédében azt mondta, hogy bizonyságot tett arról, hogy képes kormányozni, illetve ő lehet az első elnök, aki korábban kormányfő is volt.

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) koalíciójának (USR–PLUS) elnökjelöltje 400 ezer aláírást gyűjtött össze, és a jelentkezés iktatásakor éles kritikát fogalmazott meg a jelenlegi elnökkel szemben, mondván, hogy Johannis „nem jó és nem elég figyelmes gazdája az országnak”. Mircea Diaconu független jelöltként indul, ám a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), valamint a Pro Románia támogatja, kampányának üzenete pedig a „párhuzamos állam” elleni küzdelem. Szerinte Traian Băsescu volt és Klaus Johannis jelenlegi elnök is „kiszolgáltatta az országot a globális háttérhatalmaknak”, de ő képes ezen változtatni. Valamivel több mint 400 ezer támogató aláírást kapott. Theodor Paleologu a Népi Mozgalom Pártja (PMP) jelöltje, aki győzelem esetén „nyitott lesz a párbeszédre, visszaállítja az államba vetett bizalmat, helyrehozza Románia külföldi megítélését, a románok iránti tiszteletet, és általában véve a társadalmi békét”. Kelemen Hunor közel 266 ezer támogató aláírást nyújtott be a BEC-hez, ahová elektromos rolleren érkezett szombaton. Az RMDSZ minden eddiginél fiatalosabb, lendületesebb kampánystílust ígér. Erről az államfőjelölt elmondta, üzenetei minden román állampolgárnak szólnak. 

A további négy elnökjelölt indulását még nem hitelesítették, de bizonyára ez is megtörténik hamarosan. Ramona Ioana Bruynssels a Humanista Erők Pártjának (PPU) jelöltjeként 280 ezer aláírást gyűjtött össze, és a BEC-től való kilépésekor a kampánycsapata egy sereg fehér galambot engedett felszállni. Cătălin Ivan volt PSD-s európai parlamenti képviselő az Alternatíva a Nemzeti Méltósághoz (ADN) párt jelöltjeként indul, s mint mondta, „alternatívát kíván nyújtani a jelenlegi politikai osztály helyett”. Alexandru Cumpănașu a szerencsétlen sorsú caracali tinédzser, az elrabolt, megkínzott és meggyilkolt Alexandra Măceșanu nagybátyjaként tör politikai babérokra, holott újságírók kiderítették, csak távoli rokonságban állt a kislánnyal. Cumpănașu a „velejéig romlott rendszert” ellenző és leváltó jelöltként szeret tetszelegni, ehhez képest furcsa, hogy a csendőrség testőrszolgálatának kíséretében jelenik meg, a belügy által a rendelkezésére bocsátott hobbiterepjárót vezet, és az általa irányított civil szervezet több ízben kapott állami támogatásokat. Az elnökválasztást november 10-én tartják, és ha szükséges lesz, két hétre rá második fordulót is szerveznek a két legtöbb szavazatot kapó jelölt részvételével. Viorel Cataramă, a Liberális Jobboldal jelöltségét visszautasította a BEC arra hivatkozva, hogy a benyújtott 230 ezer aláírásból 94 ezer egyértelmű hasonlóságokat mutatott, viszont az alkotmánybíróság hétfő reggel arra kötelezte a választási irodát, hogy fogadja el a jelölést. Futottak még... Így csak az egykori „bányászvezér” Miron Cozma indulását utasították vissza véglegesen, amiatt, hogy az aláírások kilencven százaléka másolat volt. Liviu Pleşoianu közölte, hogy nem gyűlt össze elég támogató aláírás, és bár „ismeretlen személyek” felajánlották a segítségüket, visszautasította a csalást. Cătălin Berenghi, a „szabad dákok“ jelöltje sem tudta összegyűjteni a kellő számú aláírást, és így járt Claudiu Crăciun, a Demos párt jelöltje is, akinek csak 13 ezren írtak alá, de ő „az aláírók és a kampánycsapat iránti tiszteletből” benyújtotta a névjegyzéket a BEC-hez. Florentin Pandele, Voluntari polgármestere állítása szerint összegyűjthette volna az aláírásokat, de visszalépett, mert nem akart „keresztbe tenni” feleségének, Gabriela Firea bukaresti főpolgármesternek és a PSD-nek.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7556 RON
1 dollár = 4.2732 RON
100 forint = 143.8 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Itt van befektetési lehetőség Szeretne extra jövedelmet keresni? Ha igen, keressen tovább. Az (AMAZON INVESTMENT CORPORATION) (...)

Befektetés: 500 euró, és 5000 euró nyereség Itt van befektetési lehetőség az Ön számára, hogy kevesebb mint 500 eurót fektessen be, és (...)

Fektessen be és nyereséges megtérülést kapjon 7-10 napon belül Kint vagy, és nem tudja, melyik programba fekteti be ezt a kis összeget, és rövid időn belül (...)

adj fel hirdetést
KH

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

CindyPyday A Szatmári Római Katolikus (...)

Springtime cleansing is actually not (...)

joumngof2 A Szatmári Római Katolikus (...)

Предположим, вы (...)

András László A szenátuson átment a Trianon napról (...)

Az egész román elitről lesújtó a (...)

vigili Szatmárnémetiből is közvetlen (...)

Nagyon örülök neki, így (...)

jkgabor A Colonello is csatkozik a Nagy (...)

Mi az ,hogy Mateszlka, jottek volna (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

Dr. Csomai Miklós Egy napra Erdélybe költözik az EU (...)

Ahol Junker van, ott nem születhet (...)

seresterezia@yahoo.com Meghalt Elekes Emma, Szatmár (...)

Nyugodjon bekeben szatmari kozonseg (...)

vgá A szatmári színház második (...)

Kéz- és lábtörést!

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

Rist Zita Hajnalka Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Velemenyem szerint, a musor utanra az (...)

Ambrus István mkl 25. születésnapját ünnepelte a (...)

A cikkbeni nyugdíjas klubok (...)

Erika Miért lassú a gyorsposta?

Az semmi,de egy levél Kolozsvárra 6 (...)

Margit Kovácsné Kerek évfordulók 2019-ben – Ady (...)

Fantasztikus gyűjtemény.Lenne mit (...)

Andrew emmanuel úr Kelemen: az RMDSZ tagja lenne egy (...)

Itt van az én nagy mesterem, aki ma az (...)

Var Gabi Elhunyt Makara György

Nekem is kedvenc tanaraim kozze (...)

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

vgá "S mi vagyok én, kérded " - (...)

egy nagy kalappal!

vgá Novemberi kvíz-est

egy nagy kalappal!

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh