rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Olaszország 1968 után ismét Európa-bajnok

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Vasárnap este a londoni Wembley-ben Anglia Olaszországgal csapott össze a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében. A házigazda az Eb-finálék leggyorsabban szerzett góljával került előnybe a második percben, az olaszok viszont a második félidő közepén egy szöglet utáni kavarodásból egyenlítettek. A rendes játékidőben nem változott az eredmény, ahogyan a kétszer 15 perces hosszabbításban, így jöhettek a tizenegyesek. Az idegek harcát végül Olaszország bírta jobban.


A hazai pályán futballozó Anglia álomszerűen kezdte a finálét, kis túlzással még mentek a himnuszok, máris megszerezte a vezetést: 

HARRY KANE JÁTSZOTTA MEG A JOBB OLDALON TRIPPIERT, AKI A HOSSZÚN ÜRESEN ÉRKEZŐ LUKE SHAW-HOZ ÍVELT, AZ EGYÉBKÉNT IS REMEK TORNÁT MAGÁÉNAK TUDHATÓ MU-HÁTVÉD PEDIG KAPÁSBÓL BOMBÁZOTT AZ OLASZ KAPUBA!

A találat az Eb-döntők történetének leggyorsabban szerzett gólja volt, 1 perc 57 másodperccel a kezdő sípszó után esett, Shaw pedig először talált be a válogatottban.

Az első olasz lehetőséget a 8. percben jegyezhettünk fel, ekkor Lorenzo Insigne 22 méterről elvégzett szabadrúgása ment nem sokkal fölé. A folytatásban inkább a mezőnyben folyt a játék, egyik kapu előtt sem alakult ki igazán nagy lehetőség. A 23. minutumban Mancini egyik legjobbja, Jorginho maradt lent a földön egy ártatlan szituációt követően, percekig ápolták a Chelsea játékosát, aki végül folytatni tudta a találkozót.

19

Galéria: Olaszország - Anglia - EURO 2020 DöntőFotó: Paul Ellis / pool / Getty Images Hungary

Az első félóra végén Insigne vállalkozott lövésre messziről – nem kellett volna, az erőtlen próbálkozás méterekkel a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret. A 36. percben viszont az addigi legnagyobb olasz helyzet maradt ki: 

FEDERICO CHIESA RÁZTA LE MAGÁRÓL A VÉDŐKET, MAJD LŐTT 23-RÓL, A KŐVÉ DERMEDT JORDAN PICKFORD CSAK SZEMMEL KÖVETTE, AHOGYAN A LABDA CENTIKKEL A BAL KAPUFA MELLETT ELSUHANT.

A félidő hajrája is az olaszoké volt, fölényben futballoztak és az angol térfélen folyt a játék, akik a négyperces hosszabbításban még egy nagy lehetőséget kialakítottak: egy jobb oldali beadás után Ciro Immobile lőtt kapásból, a remek helyen álló John Stonesról azonban lepattant a labda, így egygólos angol előnnyel mehettek pihenőre a csapatok.

Félidőben egyik szövetségi kapitány sem változtatott, ugyanazok a játékosok futottak ki a második játékrészre, akik az elsőben is a pályán voltak. Ezúttal is két percet kellett várni az első komolyabb eseményre, amely viszont ezúttal nem gól, hanem a meccs első sárga lapja volt a Kane-t hátulról buktató Nicoló Barellának.

Az 50. percben nagy lehetőséghez jutottak az olaszok, kecsegtető pozícióból, 18 méterről végezhettek el szabadrúgást szemben a kapuval, Insigne azonban csúnyán mellé/fölé tekert. Az 54. percben Mancini cserékre szánta el magát, Barella helyett Bryan Cristante, a finálén semmit nem mutató Immobile helyett pedig Domenico Berardi érkezett.

Nem előttük, hanem Insigne előtt adódott azonban a következő helyzet, aki Chiesa kiugratása után 6 méterről, éles szögből Pickfordot lőtte telibe. 

A 62. PERCBEN MÁR MAGA CHIESA JÁRT NAGYON KÖZEL A GÓLHOZ, SZÉPEN CSELEZETT KI KÉT EMBERT A 16-OSON BELÜL, MAJD LAPOSAN A BAL ALSÓ SARKOT VETTE CÉLBA, PICKFORD AZONBAN NAGY BRAVÚRRAL LEÉRT A LÖVÉSRE.

A túloldalon Ginaluigi Donnarummának is akadt dolga, Mason Mount szögletét John Stonesfejelte közelről kapura, az olasz kapus azonban kitolta a léc alól a próbálkozást. A 66. percben aztán elnémult a Wembley közönsége, pontosabban a stadionban helyet foglaló hatezer olasz drukkertől zengett: 

EGY OLASZ SAROKRÚGÁS UTÁN MARCO VERRATTI CSÚSZTATOTT KAPURA, PICKORD REFLEXSZEL MÉG A KAPUFÁRA TOLTA A FEJEST, A KIPATTANÓRA VISZONT LEONARDO BONUCCI ÉRKEZETT A LEGGYORSABBAN ÉS KÖZELRŐL AZ ÜRES KAPUBA PASSZOLT.

A Juventus hátvédje egyébként történelmet írt a döntőn, immáron senki nem szerepelt nála több mérkőzésen az olasz válogatottban az Eb-k történetében (18), ezt pedig góllal tette még emlékezetesebbé. Ráadásul ő lett a finálék legidősebb gólszerzője, 34 évesen és 71 naposan.

Southgate azonnal reagált, lekapta Trippiert és Bukayo Sakát küldte be a helyére, nem sokkal később pedig Declan Rice-t Jordan Henderson váltotta. Mancininek is cserélnie kellett a hajrában, igaz kényszerből, az addig remekül játszó Chiesa kapott egy rúgást a jobb bokájára, könnyeivel küszködve hagyta el a játékteret, Federico Bernardeschi állt be helyette.

Björn Kuipers hat percet hosszabbított a meccs végén, amelyben a legérdekesebb történés egy sárga lap volt Giorgio Chiellininek, aki kis híján megfojtotta Sakát, amikor a mezénél fogva lerántotta.

Jöhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás, ahogyan az olaszokhoz Andrea Belotti Insigne helyett. A 100. percben Anglia közel járt ahhoz, hogy újra megszerezze a vezetést: 

EGY KIFEJELT LABDÁT KALVIN PHILLIPS BOMBÁZOTT VISSZA KAPÁSBÓL, AMELY NEM SOKKAL MENT EL A JOBB KAPUFA MELLETT.

A 104. percben az olaszok is veszélyeztettek, Emerson bal oldali centerezését Pickford remekül kirobbanva a kapujából elütötte Bernardeschi elől, a kipattanót pedig Belotti csúnyán mellé lőtte. 

A hosszabbítás második fele egy távoli Bernardeschi-szabadrúgással indult, Pickfordról kipattant a labda, de utána összeszedte. A csapatok azonban már nem akartak kockáztatni, így gyakorlatilag említésre méltó esemény nélkül pörgött le az utolsó negyedóra. Amelynek végén Alessandro Florenzi, valamint Marcus Rashford és Jadon Sancho érkeztek, utóbbiak egyértelműen a tizenegyespárbajra.

Az orosz rulettet az olaszok kezdték, Berardi magabiztosan gurított a jobb sarokba, majd az angol csapatkapitány, Kane sem hibázott. Belotti viszont igen, pontosabban Pickford érezte jól az irányt, Maguire pedig széttörte a bal felső sarokban lévő kamerát, Southgate csapate két kör után előnybe került. Bonucci értékesítette a maga 11-esét, Rashford azonban a jobb oldali kapufát találta el. Olaszország negyedik rúgója Bernardeschi volt, aki az elmozduló Pickford helyére, középre passzolt, az angolok másik csereembere, Sancho pedig szintén kihagyta. Jorginho úgy sétálhatott oda a büntetőponthoz, ha belövi a büntetőt, az olaszok az Európa-bajnokok. A Chelsea játékosa azonban hibázott, Pickford és a kapufa együttesen hárított. Nem számított azonban, Donnarumma ugyanis Saka 11-esét is hárította: 

OLASZORSZÁG ÜLT FEL EURÓPA TRÓNJÁRA.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
DÖNTŐ

Olaszország–Anglia 1–1 (0–1), tizenegyesekkel: 3–2
London, Wembley Stadion, 67 173 néző. Vezette: B. Kuipers (holland)
OLASZORSZÁG: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (Florenzi 118.) – Barella (Cristante 54.), Jorginho, Verratti (Locatelli 96.) – Chiesa (Bernardeschi 86.), Immobile (Berardi 55.), Insigne (Bellotti 91.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini.
ANGLIA: Pickford – Walker (Sancho 119.), Stones, Maguire – Trippier (Saka 68.), Rice (Henderson 74.; Rashford 119.), Mount (Grealish 99.), K. Phillips, Shaw – Kane, Sterling. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.
Gólszerző: Shaw (2.), ill. Bonucci (67.)

(index.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Dominique 2023.07.12 08:22:44
Sunt doamna DOMINIQUE DELLENBACH, femeie de afaceri de origine franceza si cu domiciliul in Franta.

Pentru a lupta împotriva sărăciei și excluziunii bancare, vă ofer online:

- împrumuturi comerciale

-Imprumuturi personale

- Finantare imprumuturi

- Credite imobiliare

Vă putem oferi un preț între 5.000 € și 60.000.000 € la o rată redusă de 0,80% până la 2% pentru petrecerea de sfârșit de an în această perioadă a crizei de sănătate prin care trecem.

Ești bărbat sau femeie de afaceri. Dacă aveți preocupări de management financiar sau dacă nu aveți fondurile necesare pentru a începe propria afacere. Dacă aveți nevoie de un împrumut pentru a stinge datorii sau pentru a vă plăti facturile. Aveți un scor de credit scăzut și astfel vă achitați datorii sau vă plătiți facturile. Ai probleme cu creditele și îți este greu să obții împrumuturi de la bănci sau alte instituții financiare. Dacă aveți nevoie de un împrumut pentru a vă finanța proiectele.

Rata dobânzii la credit este de 0,80% pe întregul credit, iar condițiile ofertei de credit sunt foarte simple. Împrumuturile solicitate se obțin în termen de 72 de ore de la

magazie de dosare.

Oferta mea este serioasa, o veti putea realiza prin procedura care este procedura legala de acordare a creditelor intre persoane fizice.

Contactați-mă astăzi și spuneți-mi suma de bani pe care doriți să o împrumutați.

Adresa mea de e-mail este: dellenbach.dominique1964@gmail.com / TELEGRAM: +33774080645 / TEL/ Whatsapp: +33774080645

Că în zilele noastre există mai mult impact al falsurilor care sunt făcute să creadă în întreaga lume că sunt o structură cinstită, dar în realitate acestea sunt doar falsuri și hash-uri false, doar pentru a abuza de orice și nimic pentru a înșela oamenii care au nevoie urgentă de satisface nevoile lor personale.

Așadar, pentru a evita toți acești parametri, am dorit să vă însoțim în cadrul financiar astfel încât să aveți o soluție adecvată la problemele dumneavoastră financiare care continuă să crească peste noapte.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să specificați suma și durata rambursării creditului dumneavoastră.
Cordial,


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek