Valóban összeomlás fenyegeti a számítógépeinket?

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Bár tökéletesen biztonságos már sosem lesz a Windows XP, néhány lépéssel jelentősen mérsékelhetjük a gépünkre leselkedő kockázatot. A magyar felhasználók negyedét - és az egészségügyi intézmények zömét - érinti érzékenyen, hogy a Microsoft nem támogatja többé a 13 éves operációs rendszert.


Ha látni akarjuk, mennyit fejlődött 2001 óta az informatika, vegyünk kézbe egy mai okostelefont. A készülékben valószínűleg gyorsabb processzor és több memória van, mint egy akkori asztali számítógépben, több adat fér el rajta, és kijelzőjének is nagyobb a felbontása, mint egy korabeli monitornak. Sokan hallottak már Moore törvényéről is, mely szerint a processzorok tudása másfél évente megduplázódik. Miért fontos ez? Mert jól illusztrálja, hogy az informatikában nem is olyan rövid idő az a 13 év, melynek során a Microsoft támogatást nyújtott Windows operációs rendszere 2001-ben kiadott változatához, az XP-hez. Érthető tehát a cég döntése, hogy április 8-án megszüntette az XP támogatását - hiába vélik sokan úgy, hogy ezzel a lépéssel csupán a frissebb Windows 8 eladását akarja ösztönözni a redmondi vállalat.

Nyitott kapuk

De mit jelent pontosan a támogatás megszűnése? A Microsoft időről időre automatikusan letöltődő frissítéseket, hibajavításokat ad ki az operációs rendszereihez - az XP esetén ezentúl nem teszi ezt. Ez azért baj, mert ezekkel a frissítésekkel tömködte be azokat a biztonsági réseket, amelyekre fény derült. "Az antivírusprogramok a vírusokkal szemben továbbra is védeni fognak. A hálózati szolgáltatások és az alkalmazások sérülékenységei lesznek kritikusak - magyarázza lapunknak Gyebnár Gergő, az IT-biztonsággal foglalkozó Black Cell Kft. szakértője. - Az alkalmazások különböző portokat, azaz kapukat használnak a hálózatos szolgáltatásaik futtatására, és minél több port van nyitva, annál sebezhetőbbek vagyunk. A probléma akkor fog nagyobb méreteket ölteni, ha egy sérülékenységet érdemben ki lehet használni egyszerre sok számítógépen."

Elterjedt kockázat

"A már felfedezett, de eddig még nem publikált - vagyis úgynevezett zero day - sebezhetőségeket valószínűleg bespájzolták a kártevőterjesztők, hogy most, április 8. után a biztonsági frissítések befejezése után tudjanak vele hatékonyan támadni, fertőzni" - teszi hozzá Csizmazia-Darab István IT-biztonsági szakértő, a NOD32 antivírustermékek magyarországi képviselője, az antivirus.blog.hu bloggere.

A helyzet azért súlyos, mert a Windows XP a Microsoft egyik legjobban sikerült operációs rendszere, és még ma is tömegek használják - becslések szerint a felhasználók 20-30 százaléka. Itthon a Gemius felmérése szerint 27 százalék az arány, és egyes kórházakban a számítógépek 90 százalékán fut XP. Máshol is küzdenek ezzel a problémával. "A pénzintézetek az ATM-automatáik miatt, illetve egyes kormányok, például a britek és hollandok dollár-tízmilliókat fizetnek a Microsoftnak, hogy továbbra is támogassa az államigazgatásban, egészségügyben még mindig tömegesen jelen lévő Windows XP operációs rendszert - mutat rá Csizmazia-Darab. - Sokan most döbbennek rá, hogy már korábban lépniük kellett volna. Kínában a legrosszabb a helyzet, így az ottani gépek nagy szerepet fognak játszani a fertőzésekben."

Digitális armageddon mindazonáltal nem várható, már csak azért sem, mert a Windows XP-t nem kis részben az a réteg használja még mindig, amelyik valószínűleg egyébként is kevésbé tudatosan közelít az információbiztonsághoz, és nem annyira fogékony a technológiára, mint a mindig az újításokat kereső "korai adaptálók". A felhasználók jelentős része nem frissít (nem is tud, mert kalózrendszert használ), nem használ tűzfalat, vírusirtót, jelszavakat - vagyis a gépek tekintélyes része nem most válik sebezhetővé, hanem eddig is az volt. "Az ilyen helyzeteket biztonsági képzésekkel, biztonságtudatossággal lehetne legyőzni - véli Csizmazia-Darab. - Ha ehhez hozzávesszük, mennyien visznek haza munkát, céges dokumentumot, akkor lesz igazán szomorú a kép." Veszélyes az is, ha védtelen gépen fizetünk online bankkártyával vagy nyitjuk meg az internetbankot.

Mi lesz most?

Mit lehet tenni, ha még mindig Windows XP-t használunk? A Microsoft azt ajánlja, hogy vegyük meg a legújabb operációs rendszerét, a Windows 8.1-et, melynek legolcsóbb, otthoni változata 25-30 ezer forintért kapható. Vásárlás előtt azonban érdemes a Microsoft honlapján elérhető programmal ellenőrizni, alkalmas-e gépünk a Windows 8.1 futtatására - ha régi, lehet, hogy nem. Ha nem tudunk vagy nem akarunk új számítógépet venni, érdemes megfontolni két alternatívát: az eggyel korábbi Windows 7 a tapasztalatok szerint egy nyolc év körüli PC-n is elfut, jóllehet alig olcsóbb legújabb társánál. A 7-es azért is ésszerű választás lehet, mert bár a 8-as gyorsabb, fejlettebb operációs rendszer, kezelőfelülete újszerű, és sok felhasználónak újra kell tanulni. Szóba jöhet még az ingyenes Linux operációs rendszer is. "Aki nem használ AutoCAD-et, SAP-t, nem hardcore játékos, nyugodtan linuxozhatna - mondja Csizmazia-Darab. - Nem ördöngösség az áttérés például a Linux Mintre, melyen nemcsak a Windowsról ismert nyílt forráskódú programokat használhatunk, mint a Firefox böngésző, a Thunderbird levelező vagy Libre Office, hanem még Windows XP kinézetet is lehet telepíteni rá."

Ha egyik opció sem jöhet szóba, akkor "úgy kell tekinteni a gépünkre, mint egy immunbetegre, fokozattan kell figyelni a higiénére úgy, mint egy ember esetében: hogyan érintkezik a külvilággal és kivel/mivel. Érintkezhet hordozható adattárolón, weben, e-mailben, és a hálózati szolgáltatásokon. Ezekre kell gonddal lenni" - magyarázza Gyebnár Gergő. Cége, a Black Cell 14 pontban szedte össze azokat a lépéseket, amelyekkel biztonságosabbá tehetjük gépünket, de keretes írásunkban mi is javaslunk néhány tanácsot azoknak, akik csakazértis hűségesek maradnak az XP-hez.


Így erősítsd meg XP-det!
 

  • A korábbi esetleg kihagyott frissítéseket most mindenképp telepítsük!
  • Nevezzük át a rendszergazdai fiókot valamilyen szokatlan elnevezésre!
  • Telepítsünk komplett internetbiztonsági (vírusirtót, tűzfalat, spamszűrőt stb. is tartalmazó) védelmi alkalmazást. Példák: NOD32, Avast, Kaspersky, Norton.
  • Használjunk erős, számokat, kis- és nagybetűket, írásjeleket tartalmazó jelszavakat!
  • Biztonságos böngészőt válasszunk az internetezéshez, például Firefoxot vagy Chrome-ot, mivel a Microsoft a régebbi Internet Explorerek támogatását is megszüntette!
  • Állítsuk be, hogy a rendszer mutassa a fájlok kiterjesztését, így mindig tudjuk, milyen típusú állományt nyitunk meg. Ne nyissunk meg ismeretlen .exe kiterjesztésű fájlt!
  • Tiltsuk le a Vezérlőpultban "A távoli asztal kapcsolatot"!
  • Lemezek, pendrive-ok formázásakor az NTFS fájlrendszert válasszuk a FAT helyett!
  • Tartsuk frissen minden alkalmazói programunkat!

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.7834 RON
1 dollár = 4.4307 RON
100 forint = 141.51 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

kiado lakas Kiado ketszobas tomhazlakas, 1vagy2 evre, kozel a regi foterhez.Deli fekvesu csendes es zold (...)

Megemlekezes Fajo szivvel emlekezunk Fazekas Gyorgyre halalanak 25-ik evfordulojara. Szivunkben el szep (...)

Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium do dzielenia się świadectwem o tym, jak byłem skie Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium, aby podzielić się świadectwem o tym, jak (...)

adj fel hirdetést
tmh

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Szálka Róbert Értékek vonzásában – (...)

Megtőrni látsztik a jég ! (...)

Rist Zita Egy éves önkormányzati beszámoló - (...)

Gratulalok Pikulas, sok sikert tovabbra (...)

Marianna Neményi Székelyföldért megmozgatjuk (...)

Javaslattal élnék a Székely Nemzeti (...)

Hajnalka Viselet- és likeversenyt hirdet a (...)

Nagyszerű ötlet, gratulálok! (...)

Földházi István Ezüstfenyő díjban részesült (...)

Bizony, mind igaz, amit róla itt (...)

Miklos Csaba IN MEMORIAM SZENTGYÖRGYI SÁNDOR

Nyugalma legyen csendes , emleke orok ! (...)

Zoltan Thurman Papi cölibátus: XVI. Benedek megtöri (...)

A Le Figaró a világ legbefolyásosabb (...)

Zoltan Thurman Nagybánya a Hunyadiak korában

Ezt minden nagybányai iskolában (...)

Máriás József 60 milliárd forintból 34 kastély és (...)

Üdvös lenne felkarolni a pribékfalvi (...)

András László Klaus Iohannis elütötte Orbán Viktor (...)

Ez az ember fordítva van bekötve. Az (...)

Molnár György Női kávéház

Borbás Marcsi műsorában is (...)

Nagy Annamária Máramarosi diákok tantárgy versenyen

A Kriza János Balladamondó, (...)

Kov A Átment a román parlament (...)

Clemancoval lefekudot a kiralyno,es (...)

Kovacs Alexandru Átment a román parlament (...)

Miert kellet azRMDSZ.-nek leszavaznia a (...)

Péter Károly A bukaresti központi egyetemi (...)

Az említett választási vitán (...)

rettegi olga Újraavatták a Nemzeti Vértanúk (...)

a tortenelem sajnos ,megismetlodik (...)

Lemak Rudolf Máramarossziget magyar irodalmi élete

Hiányolom a Szigeti Turmix heti (...)

Péter Károly Az Orban-kabinet tizenkét pontja: (...)

Már nehogy higgyünk nekik!

András László A szenátuson átment a Trianon napról (...)

Az egész román elitről lesújtó a (...)

vigili Szatmárnémetiből is közvetlen (...)

Nagyon örülök neki, így (...)

jkgabor A Colonello is csatkozik a Nagy (...)

Mi az ,hogy Mateszlka, jottek volna (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

Reklam
Reklam