rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Átadták a szamosújvári Téka Alapítvány Szórványkollégiumának új épületét

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

A Téka Alapítvány idén harminc éves, ennyi ideje építi a magyar közösséget Mezőségen. 2016-ban avatták fel a szamosújvári magyar iskolát, 2019-ben pedig úgy döntöttek, hogy egy modern kollégiumra is szükség van, így négy „viszontagságos” év után idén sikerült felavatni a Mezőségi Téka Szórványkollégium új épületszárnyát. A múlt héten 25 mezőségi település diákjai már be is költözhettek a vadonatúj konyhával, ebédlővel és tágas szobákkal felszerelt bentlakásba. A beruházás 6,4 millió lejbe került, a Téka Alapítványon kívül a magyar kormány és a Communitas Alapítvány támogatásával, valamint a Hentz család felajánlásából valósult meg.


Az új épületszárnyat vasárnap délután avatták fel, az ünnepségen jelen volt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is. Mint az államtitkár elmondta, a szamosújvári Téka Alapítványnál az elmúlt három évtized az „önzetlen cselekvés és az építkezés” jegyében telt, hiszen a Művelődési Központ, a Szórványkollégium létrehozása, és a Tóvidék Program elindítása mind-mind arról gondoskodnak, hogy legyen, ahol összegyűlni, és legyen, aki összefogja a közösséget. Potápi Árpád János szerint ezek gyümölcse mára egyértelműen beérett, és erő, tenni akarás sugárzik a közösségből. Mint elhangzott, a Téka Alapítvány 2000-ben csatlakozott a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány által 1999-ben elindított szórványoktatási programhoz, amely összehangolt és tervszerű módon, hosszútávon biztosítja a mezőségi szórványközösség anyanyelven történő oktatását.

„Ez a program a szórványban élő magyarság számára mintaadó és itt helyben egyúttal nélkülözhetetlen is. A családok zöme halmozottan hátrányos nyelvi, etnikai és kulturális környezetben él, a teljes asszimiláció küszöbén. Megmaradásuk és a mi megmaradásunk egyik feltétele, hogy gyermekeik megfelelő anyanyelvi oktatásban részesüljenek. Ehhez vállalni kell a napi utazgatást vagy a kollégiumi életet, valamint az ezekkel járó többletköltségeket” – mondta az államtitkár. Úgy vélte, a szórványkollégium abban támogatja a diákokat, hogy a bentlakáson túl ellátást nyújt, továbbá felkészítő és felzárkóztató munkát folytat.

„Olyan gátat építettek itt, amely hosszú időre meggátolja a szórványosodást”

Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke az ünnepségen elmondta, ha ez a munka nem valósult volna meg, nagyon sok magyar gyermeknek román iskolába kellene járnia, és megköszönte az alapítványnak azt a munkát, amelyet az elmúlt harminc évben végzett, és hogy kitartottak azon vezérgondolat mellett, hogy minden magyar gyermeknek jár a minőségi magyar oktatás. „Azt látjuk, hogy az iskolák a szórványban elkezdtek szimpatikusak lenni a vegyes családok számára is, mert a magyar iskolában a magyar és a román kultúrát is megismerhetik a gyerekek. Az RMDSZ is azt tartja szem előtt, hogy minden magyar gyermek eljusson magyar oktatási intézménybe, és én úgy látom, hogy ez a tevékenység meghozta az eredményét” – hangsúlyozta.

Ezt követően Ovidiu Drăgan, Szamosújvár polgármestere szólalt fel, aki 2008-ban a megyei tanács tagjaként döntött arról, hogy jóváhagyják a Téka Alapítványnak, hogy megvásárolja azt a területet, amelyen ma az oktatási központ és a bentlakás áll. Mint a polgármester fogalmazott, egy újabb fontos pillanatához érkeztek el a Téka tevékenységének, akik „mindig építkeznek, dolgoznak, szorgoskodnak”. Ovidiu Drăgan szerint nagyon jó, hogy az új épületszárny elkészült, amely intellektuálisan hozzájárul a közösség életéhez. „Mindenki számára jó, hogy ez az épület elkészült, nagyon hasznos a közösségnek, és a diákok személyiségfejlődéséhez is hozzájárul” – mondta. Ugyanakkor mindenkit biztosított, hogy támogatására a Téka Alapítvány a továbbiakban is számíthat.

A Téka Alapítvány munkáját ugyanakkor a Communitas Alapítvány is támogatta technikai eszközökkel.  Szép Gyula, a Communitas Alapítvány alelnöke beszédében elmondta, úgy gondolja, hogy „olyan gátat építettek itt, amely hosszú időre meggátolja a szórványosodást”. „Olyan bástyája a magyarságnak a Téka Alapítvány, amely bevehetetlenné vált mára, hiszen nagyon széles körű tevékenységet végeznek” ­– vélte.  

Átadták a Téka Díjakat majd időkapszulát helyeztek el

Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány elnöke szerint végre kialakult az az egységes oktatási tér, amelyre mindig is vágytak. Az elnök elmesélte, hogy 2019-ben döntöttek úgy, hogy a kollégiumot is az iskola mellé költöztetik, hiszen „így válik teljessé a kép”, ám a járvány, a háború és az infláció miatt „viszontagságos” volt az építkezés, ezért nagyon örvendenek, hogy múlt héten végre beköltözhettek a gyerekek. Az épületszárny vadonatúj konyhával, ebédlővel és négyágyas szobákkal felszerelt. A szamosújváriak kalákában segítettek az építkezésben, ugyanakkor Korniss Péter fotográfus engedélyével számos kép is felkerült a falakra. „Az új épületet így Korniss Péter szellemisége is áthatja” – mondta Balázs-Bécsi Attila.

A beszédek után átadták a Téka Díjat, amely egy szimbolikus díj, és olyan személyeknek szánják, akik a Téka munkáját szívügyüknek tekintik, segítik és figyelik az alapítvány működését. 2020-ban a díjat Novák Ferenc Tata kapta, aki csak most vehette át díját, ugyanakkor idén díjazták Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt és Brendus Rékát, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetőjét is. Ezt követően időkapszulát helyeztek el, majd a szalagvágás után a jelenlévők megtekinthették és bejárhatták az új épületszárnyat.

(maszol.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

asda services 2023.09.26 15:42:37
ZI BUNA SI BINE AȚI VENIT LA ASDA FINANCE LTD
Ai nevoie de finanțare 100%? Pot să vă rezolv nevoile financiare cu o problemă a spatelui cu o rată a dobânzii de 3%. Indiferent de circumstanțele dvs., lucrător pe cont propriu, pensionar, aveți un rating de credit slab, vă putem ajuta. rambursare flexibilă, Contactați-ne la:
asdaservices24@gmail.com
Aplică acum pentru toate tipurile de împrumuturi și obține bani urgent!
* Înființarea unei francize
* Achiziție de afaceri
* Expansiunea afacerii
* Proiect de capital/infrastructură
* Achizitie imobiliara comerciala
* Executarea contractului
* Finanțarea comerțului etc.
Salutari,


Reklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek