k rmdsz
2024. április 16., kedd Csongor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Bányavirágok Faragó Vilhelm gyűjteményéből

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kiállítás a Teleki Magyar Házban, március 1-én, pénteken 18 órától.


Ma már ritkaságszámba megy a nagybányaiak körében, hogy valakinek bányavirág-gyűjteménye legyen, a közelmúltban azonban még szinte minden családi házban akadt egy bányavirágos vitrin, még akkor is, ha a családban senki nem dolgozott közvetlenül a bányaiparban. Amíg a Bányavidéken működött a bányászat, aránylag könnyű volt gyarapítani a gyűjteményeket. Az emberek csereberélgettek, adták-vették a szebb ásványokat egymás között, bővítve kollekcióikat, amelyekhez rendszerint egy-egy esztergapadon készült mini-bányafúró és miniatűr bányalámpa is hozzátartozott.

A bányaipar megszűnt, bányavirágokhoz ma már sokkal nehezebb hozzájutni Nagybányán, mint akár két-három évtizeddel ezelőtt. A lezárt tárókba (bár vannak akik vállalják a kockázatot) megfelelő biztosítás és engedély nélkül életveszélyes leereszkedni. Sokan túladtak gyűjteményeiken, a hajdan gazdag magánkollekciók emlékét ma már csak az európai hírű Bányavirág Múzeum és egy-két megmaradt magángyűjtemény őrzi.

Faragó Vilhelm évtizedek óta, szenvedélyesen gondozza bányavirágait, folyamatosan gyarapítva ismereteit a féltve őrzött darabokról. Több ezer darabból álló gyűjteményében, amelyből a Teleki Magyar Házban pénteken nyíló bányavirág kiállítás nyújt betekintést, talán a családjaink egykori példányait is fellelhetjük.

A kiállítás megnyitójára március 1-én, pénteken 18:00 órától kerül sor, amikor Pekár István „Magyar Atlantisz, A szatmári ércbányák világa” című filmje is vetítésre kerül.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt!

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

G7global1@proton.me A refinery in Kazakhstan,Qatar and Russia have product allocation for D2, D6, ESPO, JET A1, JP54 (...)

My company offer loans at low interest rates of 2% My company offer loans at low interest rates of 2%. The company is registered with the ministry of (...)

Hitel- és pénzügyi segítség online Jó nap, Jelentkezzen itt mindenféle hitelre, pénzügyi helyzetétől függetlenül, hitelünk (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek