rmdsz 1
2024. április 29., hétfő Péter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Csép Éva Andrea: a betegszabadságra kivetett adó megszüntetését kezdeményezzük a parlamentben

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

„Az RMDSZ határozottan ellenzi bármilyen további adóteher kivetését. Elfogadhatatlan, hogy büntessék azokat az édesanyákat, akik beteg gyerekeiket felügyelik, azokat, akik veszélyeztetett terhesek vagy a gyerekágyas szabadság idejét töltik, továbbá a krónikus és a rákos betegségben szenvedőket. A beteg emberek kiszolgáltatott helyzetben vannak, betegségtipustól függetlenül maximális gondoskodást, odafigyelést és szakszerű állami ellátást kell kapjanak, semmiképen sem kevesebb pénzt a betegszabadságuk ideje alatt. A parlamenti eljárásban az újonnan bevezetett betegszabadságra kivetett adó megszüntetését kezdeményezzük. A kormány feladata ellenőrizni, hogy azok, akik betegszabadságra mennek, valóban betegségük miatt teszik ezt, vagy visszaélés történik, nem pedig plusz adóterheket kiróni a betegekre. A parlamentnek azonnal napirendre kell tűznie az erről szóló jogszabályt módosítás céljából” - erről Csép Éva Andrea, az RMDSZ munkaügyekért felelős szakpolitikusa nyilatkozott szerdán délelőtt Bukarestben.


Az előző év decemberében a kormánykoalíció sürgősségi kormányrendelettel vezette be, hogy 2024. január elsejétől minden betegszabadságon lévő személy plusz 10%-os egészségbiztosítási járulékot kell fizessen (CASS). Ez egy plusz adóteher a korábbi járulékok befizetése mellett, hiszen addig a betegszabadság alatt kapott juttatásokat 25%-os társadalombiztosítási (CAS) és 10% jövedelemadó terhelte, most pedig ehhez hozzáadódik még egy további 10% egészségbiztosítási járulék.

Egy átlagbért kereső romániai magyar januártól 18 lejt fizet vissza az államnak naponta, amennyiben betegszabadságon van. Ezt az összeget az államnak nem elvennie kellene, hanem támogatnia kellene a beteget vagy a beteg gyereket ellátó szülőt a mielőbbi felépülés érdekében, amely sajnos sokszor pénz kérdése. A kormány nem lehetetlenítheti el ezeket az embereket, különösen olyan időkben, amikor a hírek naponta arról szólnak, hogy emberek halnak meg a kórházak előtt, és az egészségügyi rendszer számos kihívással néz szembe” – fogalmazott az RMDSZ Maros megyei törvényhozója, majd emlékeztetett arra is, hogy az Országos Statisztikai Intézet (INS) februárban közzétett adatai szerint többszörös áremelkedés történt. Az élelmiszerárak 5,64%-kal, a nem élelmiszeráruk 7,36%-kal, míg a szolgáltatások árai 10,91%-kal emelkedtek.

A betegszabadságra kivetett plusz adó bevezetése a jelenlegi gazdasági kontextusban azt jelenti, hogy a már egyébként is nehéz anyagi helyzetben lévő állampolgárokra további anyagi terheket ró ki az állam, mivel az élelmiszerek és szolgáltatások árai folyamatosan emelkednek. A kormány nem tesz mást, csak tovább növeli az emberek pénzügyi terheit, miközben az életkörülmények nehezek. Ez a helyzet különösen súlyosan érintheti a családokat és anyákat, akik gyakran már korlátozott pénzügyi erőforrásokkal rendelkeznek” – taglalta Csép Éva Andrea képviselő.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek