no
2024. április 27., szombat Zita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Elárulta a kolozsvári önkormányzat, hogy mikor kezdődik a metró építése

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A munkálatok akkor indulnak, amikor majd elkezdik őket, a tervezés úgy áll, ahogy áll, a régészeti feltáráshoz pedig 12 hónappal a munkálatok megkezdése előtt fognak majd hozzá. Világos, mint a vakablak - számol be a Maszol.ro portál.


Az első romániai vidéki metró ügye élénken foglalkoztatja a közvéleményt, azonban a kolozsvári városháza nem viszi túlzásba a megaprojekttel kapcsolatos tájékoztatást. Emil Boc kommunkációs csapatának 12 napra volt szüksége ahhoz, hogy megválaszolja a Maszol három, a beruházásra vonatkozó banális kérdését.

Bár sok időbe telt, a városháza sajtószolgálata alapos és precíz információkkal szolgált, ezeket változtatás nélkül közreadjuk. „A Kolozsvár municípium által megkötött szerződés egy tervezési és kivitelezési szerződés, s tekintettel a beruházás komplex voltára, a tervezés stádiumától függően, szakaszosan kezdődik majd a munkálatok elvégzése” – válaszolták arra a kérdésre, hogy mikor kezdődnek a munkálatok, és hol lesz az első munkaterület.

Második kérdésünk arra vonatkozott, milyen fázisban van a tervezés, mely, legalábbis elméletileg, 2023 szeptember 1-én kezdődött, az ütemterv szerint pedig 6 hónap van előirányozva az elvégzésére. A polgármester kommunikációs munkatársai kifogástalan válasszal szolgáltak: „A szerződéses feltételekkel összhangban megkezdődtek a tervezési szolgáltatások, beleértve az engedélyek és jóváhagyások megszerzését, s lépések történtek a tanulmányok, szakértői vélemények, fúrások és vizsgálatok elvégzésére”.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mikor adja ki az utasítást az önkormányzat a régészeti tehermentesítés elkezdésére. Megtudtuk, íme: „A megelőző régészeti vizsgálat elvégzése 12 hónappal az adott megálló effektív tartószerkezeti munkálatainak a tulajdonképpeni megkezdése előtt kezdődik, miután elindul valamennyi tevékenység a régészeti tehermentesítés és, esetenként, a történelmi műemlékek elköltöztetési/védelmi tanúsítványainak a megszerzésére, összhangban a terület törvényi előírásaival”.

Süketelés felsőfokon

A sajtóosztály válaszaiból két dolog egyértelműen kitűnik: hogy a munkatársak magas fokon bírják a bürokrácia bükkfanyelvét, s olyan szinten tudnak mellébeszélni, ami egy átlagos politikusnak is díszére válna, még választási kampány idején is. A válaszokból az is kiviláglik, kizárva a lehetőséget, miszerint Bocék teljesen tájékozatlanok a beruházás állapotát illetően, hogy a kolozsvári önkormányzatnak esze ágában sincs őszinte, a tényeken alapuló kommunikációt folytatni a metróépítésről.

Ennek az oka is nyilvánvaló: a beruházás akkora késésben van, hogy határidőre való befejezése teljesen elképzelhetetlen, ami azt jelenti, el fog úszni az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében a rá elkülönített 300 millió euró java. Hogy erről a választási kampány küszöbén a regnáló polgármester nem kívánja tájékoztatni a közvéleményt, az emberileg érthető, ugyanakkor egy demokratikus társadalomban elfogadhatatlan.     

Amint azt korábban megírtuk, a PNRR újratárgyalt változata értelmében a kolozsvári metró első, 8,8 kilométeres szakaszát, pontosabban annak a tartószerkezetét a megállókkal egyetemben 2026 június 30-ig kellene megépíteni, a felének pedig az idei év végéig el kellene készülnie. Ez lehetetlen, mivel a kolozsvári önkormányzat hónapok óta halogatja, hogy utasítást adjon a régészeti tehermentesítés elvégzésére a szolgáltatásra leszerződött Erdélyi Történeti Múzeumnak (MNIT). Tavaly a beruházás kivitelezője, a török Gülermak akadályozta hosszú hónapokon át az archelológiai feltárás megkezdését azzal, hogy csak decemberben írta alá a szerződést a múzeummal.

Felásatni a várost választási évben?

Nem tudni, hogy a régészeti tehermentesítés, és ezáltal a beruházás hátráltatása hanyagság, szakmai inkompetencia vagy tudatos stratégia eredménye. Az ellenben tény, hogy mivel a feltárás az egyik legforgalmasabb kolozsvári útvonalon folyik majd, súlyos fennakadásokat fog okozni a város egyébként is katasztrofális közlekedésében. Márpedig ez nem tenne jót a polgármester imidzsének röviddel azelőtt, hogy Kolozsvár népe az urnák elé járul majd.

(maszol.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek