Noileg
2024. július 13., szombat Jenő napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

Kezdődik az érettségi: hétfőn románból vizsgáznak a diákok

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A román nyelv és irodalom vizsgával elkezdődik hétfőn az idei nyári érettségi írásbeli szakasza.


Kedden a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, vagyis matematikából vagy történelemből, csütörtökön a szaknak megfelelő választott tantárgyból (biológia, kémia, fizika, közgazdaságtan, filozófia, földrajz, informatika, logika, érvelés és kommunikáció, szociológia vagy pszichológia) vizsgáznak, pénteken pedig az anyanyelvükből adnak számot tudásukról azok a diákok, akik valamelyik nemzeti kisebbség nyelvén tanultak a középiskolában.

A dolgozatok javítása digitálisan történik. A tételeket és a javítási útmutatót az írásbeli vizsgák napján 15 óráig közzéteszik a subiecte.edu.ro honlapon.

 Az idei nyári érettségire több 134 ezren iratkoztak fel, több mint 119 ezren ebben az évben, 15 ezren a korábbi években fejezték be a középiskolai tanulmányaikat.

Szabályok

Az írásbeli vizsgák 9-kor kezdődnek, a termekbe fél 9-től érvényes személyazonosító okmánnyal lehet bejutni. A vizsga időtartama a feladatlapok kiosztásától számított három óra.

A feladatok megoldásához az érettségizők csak kékkel író tollat vagy golyóstollat, az ábrákhoz és rajzokhoz pedig csak fekete színű ceruzát használhatnak. A feladatokat megoldani kizárólag a teremben szétosztott lapokon lehet.

A vizsgatermekbe tilos bevinni iskolatáskát, hátizsákot, táskát, pénztárcát, és nem megengedett a következő segédeszközök használata: kézikönyvek, szótárak, jegyzetek, könyvek, vázlatok, példatárak, valamint mobiltelefonok és elektronikus számítástechnikai vagy kommunikációs eszközök.

Az érettségizők nem kommunikálhatnak egymással és külső személyekkel, illetve nem adhatnak át egymásnak lapokat, vázlatokat, jegyzeteket vagy egyéb, a feladatok megoldásához felhasználható anyagokat.

A fenti előírásokat megsértő diákokat kizárják a vizsgáról, és nem iratkozhatnak fel a következő két érettségi vizsgaidőszakra.

A vizsgafolyamatot térfigyelő kamerák rögzítik.

Mikor lesznek eredmények?

A vizsgák előzetes eredményeit július 8-án legkésőbb 12 óráig teszik közzé a vizsgaközpontokban és az oktatási minisztérium honlapján. Óvást személyesen a vizsgaközpontban vagy elektronikus úton lehet benyújtani július 8-án 12 és 18 óra között. A végleges eredményeket július 12-én függesztik ki. A listákon a diákok neve helyett egy egyéni kód jelenik meg.

Az oklevél megszerzéséhez az érettségizőknek három feltételnek kell együttesen megfelelniük: részt vettek a nyelvi és digitális készségeik felmérésén, illetve az összes írásbeli vizsgán; az írásbeli vizsgák mindegyikén legkevesebb 5-ös osztályzatot kaptak; az írásbeli vizsgák osztályzatainak átlaga legkevesebb 6-os.

Digitális javítás az érettségin

Az idén érettségiző magyar diákok az utolsó évfolyam, akik még a román diákokkal azonos tanterv alapján tanulják a román nyelv és irodalmat, és a vizsgán is azonos tételeket kell megoldjanak. Az idei érettségin a digitális javítás miatt kerülhetnének hátrányos helyzetbe, eddig ugyanis a magyar diákok dolgozatait olyan megyékbe vitték, ahol magyarul beszélő tanárok javítottak. A digitalizált rendszerben viszont a beszkennelt dolgozatokat szétosztják az egész országban a javítótanárok között. Ezért fennáll a veszély, hogy egy magyar diák román dolgozata olyan javítótanárhoz kerül, például Galacra, aki a többségi mércével mér, és nem érti, esetleg miért szegényesebb a magyar érettségizők román szókincse.

Így az idei érettségizők esetében azt kell megoldani, hogy a digitális értékelő rendszerben a beszkennelt dolgozataikat ne az egész országba osszák szét, hanem csak a magyar tagozaton tanító pedagógusok között.

Kallós Zoltán korábban a Maszolnak elmondta, azzal érvelnek, hogy ez nem méltánytalanság a többségi diákokkal szemben, hiszen eddig is csak az erdélyi megyékben javították a magyar diákok dolgozatait, és románból úgyis elmaradtak az eredmények a román anyanyelvűekhez viszonyítva.

Másrészt azzal érvelnek, hogy minden pedagógus az órakeret 75 százalékát a tanterv lefedésére kell használja, ám 25 százalékkal saját belátása szerint sáfárkodik. A román anyanyelvű diákok esetében ezeket az órákat plusz felkészítésre használhatják, ám a kisebbségi diákok esetében felzárkóztatásra, például a román szókincsük bővítésére.

Jövőre ez a probléma már nem áll fenn, mert azok a diákok érettségiznek, akik a sajátos tanterv alapján tanulják a románt, így a dolgozataikat azok a pedagógusok fogják értékelni, akik ez szerint tanítottak.  

Forrás: Maszol.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek