n
2024. március 04., hétfő Kázmér napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Naponta hatvanan dolgoznak a Pannónia szálló felújításán

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az átadásakor Pannónia, később Dacia Hotel néven ismert szatmárnémeti épületben javában dolgoznak. A munkásokat rendszeresen megállítják az épület előtt elhaladók is, érdeklődve: mikor lesz újra szálloda a patinás épületben, hiszen a szatmáriak szívügye a mostoha sorsú, a magyar múlt emlékeként számontartott ingatlan.


Javában zajlik Szatmárnémeti régi főtere ékkövének, az 1902-ben átadott Pannónia (Dacia) Szálló épületének felújítása. Az impozáns szállodaépült hosszú éveken keresztül Szatmárnémeti kedvenc rendezvényhelyszíne és szállodája volt, ám miután a hotelt magánosító csoport eladta egy avasi vállalkozónak, Vasile Țânțașnak a turisztikai központot, megkezdődött a hanyatlás. Ugyan dolgozni kezdtek az épületen, ez főleg vasbeton-elemek öntéséből állt. Sajnos állagmegőrzési munkálatokat alig végeztek rajta. A tulajdonost a hanyagsága és a műemléképület romló állaga miatt börtönbe is zárták, a Pannónia pedig ezt követően néhány év szünet után közvetve Magyarország Kormánya kezébe került.

2023. szeptemberében pedig meg is kezdődött a szatmáriak által várva-várt felújítás: elsősorban a belső térben dolgoztak eddig, most viszont már az épület körül is nagy a zsongás. A munkálatok megkezdésekor érkezett a bejelentés is: az InterContinental (IHG) Hotels & Resorts nemzetközi lánc Hotel Indigo nevű márkája alatt fog szálloda működni az épületben, a Hotel & More Group szállodamenedzsment-társaság üzemeltetésében.

„Az állagemegőrzés, a beázások megszüntetése után a törés volt az első feladat” – tudjuk meg Apai Róberttől, az építésvezetőtől. Mint mondja, a rengeteg feleslegesen öntött vasbetont kellett eltávolítani, nem csak az épület belsejéből, hanem az azzal szomszédos Ruha István átjáróból is. Ott kicsit többen láthatják, hogy zajlik a munka, az átjáróba öntött betonfal helyett a régihez hasonló, de újonnan rakott téglafal áll.

„Most dolgozunk az épület homlokzata előtt álló állások elbontásán is. Természetesen ez nem végleges, a homlokzat helyrehozásával rengeteg dolgunk lesz, ráadásul azt nem is végezheti bármilyen cég. Csak olyan, amelyiknek engedélye és tapasztalat is van műemléképületek felújításában” – magyarázza az építésvezető. Az állvány-rendszer lebontása azért indokolt, mert következik az épület víz elleni szigetelése. A homlokzat oldalán hamarosan megkezdődik a munka, a Ruha István átjáró oldalán viszont már dolgoznak, mintegy 4 méter mély gödröt is ástak a fal mellett, hogy a hidroizolálást megoldják.

„Az emberek meg-megállnak, érdeklődnek, kérdezősködnek. Természetesen nincs időnk mindenkivel hosszasan beszélgetni, de ha tudunk, két-három szót váltunk velük, mert tudjuk: minden szatmárinak fontos a Pannónia ügye” – mondja.

Beszélgetésünk során az is kiderült, hogy a felújítással megbízott cég számára is prioritás a szállodafelújítás: naponta hatvan munkás dolgozik azon, hogy operatívan haladjon a felújítás. Ami a lehető legkomplexebb lesz, hiszen cserélni kell a víz és elektromos hálózatot is, a tetőre az eddigiekhez hasonló díszes cserepek kerülnek majd. Az épület előtt álló táblán a munkálatok elvégzésének határideje 2026. szeptember 12, de voltak nyilatkozatok, amelyek 2025-re jósolták az új, már Indigo nevet viselő szálloda megnyitását.

(maszol.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Itt a megoldás minden pénzügyi problémájára Üdvözöljük! Megtalálta a megoldást projekt-végrehajtási problémáira? Pénzintézetünkkel (...)

Itt a megoldás minden pénzügyi problémájára Üdvözöljük! Megtalálta a megoldást projekt-végrehajtási problémáira? Pénzintézetünkkel (...)

PÉNZÜGYI HITELEK E-mail: isabellemonica9@gmail.com A nevem ; Isabel MONICA Bankár vagyok, aki teljes szívvel a bankomnak dolgozik. Nagy összeg van a számlámon, és az a célom, hogy segítsek azoknak, akiknek nincs módjuk a munkájuk elvégzésére. Komoly és be PÉNZÜGYI HITELEK E-mail: isabellemonica9@gmail.com A nevem ; Isabel MONICA Bankár vagyok, aki (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek