GaGa
2024. július 15., hétfő Henrik napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

Naponta hatvanan dolgoznak a Pannónia szálló felújításán

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az átadásakor Pannónia, később Dacia Hotel néven ismert szatmárnémeti épületben javában dolgoznak. A munkásokat rendszeresen megállítják az épület előtt elhaladók is, érdeklődve: mikor lesz újra szálloda a patinás épületben, hiszen a szatmáriak szívügye a mostoha sorsú, a magyar múlt emlékeként számontartott ingatlan.


Javában zajlik Szatmárnémeti régi főtere ékkövének, az 1902-ben átadott Pannónia (Dacia) Szálló épületének felújítása. Az impozáns szállodaépült hosszú éveken keresztül Szatmárnémeti kedvenc rendezvényhelyszíne és szállodája volt, ám miután a hotelt magánosító csoport eladta egy avasi vállalkozónak, Vasile Țânțașnak a turisztikai központot, megkezdődött a hanyatlás. Ugyan dolgozni kezdtek az épületen, ez főleg vasbeton-elemek öntéséből állt. Sajnos állagmegőrzési munkálatokat alig végeztek rajta. A tulajdonost a hanyagsága és a műemléképület romló állaga miatt börtönbe is zárták, a Pannónia pedig ezt követően néhány év szünet után közvetve Magyarország Kormánya kezébe került.

2023. szeptemberében pedig meg is kezdődött a szatmáriak által várva-várt felújítás: elsősorban a belső térben dolgoztak eddig, most viszont már az épület körül is nagy a zsongás. A munkálatok megkezdésekor érkezett a bejelentés is: az InterContinental (IHG) Hotels & Resorts nemzetközi lánc Hotel Indigo nevű márkája alatt fog szálloda működni az épületben, a Hotel & More Group szállodamenedzsment-társaság üzemeltetésében.

„Az állagemegőrzés, a beázások megszüntetése után a törés volt az első feladat” – tudjuk meg Apai Róberttől, az építésvezetőtől. Mint mondja, a rengeteg feleslegesen öntött vasbetont kellett eltávolítani, nem csak az épület belsejéből, hanem az azzal szomszédos Ruha István átjáróból is. Ott kicsit többen láthatják, hogy zajlik a munka, az átjáróba öntött betonfal helyett a régihez hasonló, de újonnan rakott téglafal áll.

„Most dolgozunk az épület homlokzata előtt álló állások elbontásán is. Természetesen ez nem végleges, a homlokzat helyrehozásával rengeteg dolgunk lesz, ráadásul azt nem is végezheti bármilyen cég. Csak olyan, amelyiknek engedélye és tapasztalat is van műemléképületek felújításában” – magyarázza az építésvezető. Az állvány-rendszer lebontása azért indokolt, mert következik az épület víz elleni szigetelése. A homlokzat oldalán hamarosan megkezdődik a munka, a Ruha István átjáró oldalán viszont már dolgoznak, mintegy 4 méter mély gödröt is ástak a fal mellett, hogy a hidroizolálást megoldják.

„Az emberek meg-megállnak, érdeklődnek, kérdezősködnek. Természetesen nincs időnk mindenkivel hosszasan beszélgetni, de ha tudunk, két-három szót váltunk velük, mert tudjuk: minden szatmárinak fontos a Pannónia ügye” – mondja.

Beszélgetésünk során az is kiderült, hogy a felújítással megbízott cég számára is prioritás a szállodafelújítás: naponta hatvan munkás dolgozik azon, hogy operatívan haladjon a felújítás. Ami a lehető legkomplexebb lesz, hiszen cserélni kell a víz és elektromos hálózatot is, a tetőre az eddigiekhez hasonló díszes cserepek kerülnek majd. Az épület előtt álló táblán a munkálatok elvégzésének határideje 2026. szeptember 12, de voltak nyilatkozatok, amelyek 2025-re jósolták az új, már Indigo nevet viselő szálloda megnyitását.

(maszol.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

speciális hitel ajánlat 3%-os kamattal nyújtok kölcsönt és 300 000 ft-tól 50 000 000,00 ft-ig kínálok kölcsönt. (...)

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek