Noileg
2024. július 13., szombat Jenő napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

Nyolc év után ismét van RMDSZ-es képviselő az aknasugatagi önkormányzatban

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedek során Aknasugatag magyar lakossága jelentősen megfogyatkozott, az RMDSZ helyi szervezete az elmúlt 34 év legnagyobb sikerét tudhatja maga mögött. Lődár Róbert vezetésével ugyanis nyolc év után visszakerült az RMDSZ a helyi tanácsban, nem is csak egy, hanem két képviselővel.


Aknasugatag a történelmi Máramaros észak-nyugati szegletében található, története szorosan összefonódott a sóbányászattal, ami évszázadokon át meghatározta a település életét. Írásos említések alapján már a 14. században folytattak bányászati tevékenységeket a településen, amit 1952-ben állítottak le véglegesen. A bányák bezárása jelentős demográfiai változásokat eredményezett: a magyar többségű lakosság nagy része elvándorolt, többnyire a 18 kilométerre fekvő Máramarosszigetre. Az államszocializmus előtt több mint 1500 magyar ajkú lakossa volt Aknasugatagnak, a legutóbbi népszámlálások alapján azonban már csupán 188 személy valotta magát magyarnak.

Lődár Róbert önkormányzati tanácsos megkeresésünkre elmondta, hogy számítottak arra, hogy visszakerülnek a helyi tanácsba, de nem gondolták volna, hogy ilyen nagy eredményt érnek el és egyenesen két képviselővel kerülnek vissza. Hozzátette, hogy mindez nem valósulhatott volna meg a megyei és területi RMDSZ támogatása nélkül, akik hatalmas segítséget nyújtottak a kampány során.

A római katolikus templom szomszédságában álló Barátság Idősek Klubja jelenleg is egy olyan hely az aknasugatagi magyar közösség számára, ahol a rendezvényektől egész a közös kávézásokig minden program megtalálható.

Fotó: Barátság Idősek KlubjaFotó: Barátság Idősek Klubja

Az épületet az önkormányzattól kapták meg néhány évtizeddel ezelőtt, amit közös munkával újított fel a helyi közösség. Emellett kialakítottak benne egy könyvtárat, valamint egy múzeumot, ahol többnyire a bányászattal kapcsolatos helyi tárgyak tekinthetőek meg. Az RMDSZ helyi tanácsosai a továbbiakban megpróbálnak egy hosszabb bérleti szerződést kialakítani az épülettel, azért, hogy tudjanak lehívni pályázatokat.

Az egykori sóbányász település mára elsősorban turisztikai célpontként ismert, leginkább a sósfürdői miatt. Itt található például a Gábor-tó, amit Románia legnagyobb aknatavaként tartanak számon. Annak ellenére, hogy a településen jelentősen csökkent az elmúlt években az idegenforgalom, Lődár Róbert mégis reméli, hogy különböző fejlesztésekkel sikerülni fog fellendíteni. Terveik szerint a Gábor-tó körényékén szeretnének kialakítani egy zöldterületet, ami alkalmas különböző szabadidős tevékenységek elvégzésére.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek