no
2024. április 27., szombat Zita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

„Politikai agresszió”: elutasította a román jobboldali szövetség létrehozását a választási iroda

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Elutasította a Központi Választási Iroda (BEC) vasárnap három román ellenzéki párt választási szövetségének létrehozásáról szóló kezdeményezést; az alakulatok a balliberális hatalmat bírálják, és bírósághoz fordulnak.


A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Jobboldal Ereje (FD) vezetői szombaton nyújtották be a választási irodához a június 9-i választásokon való részvételre létrehozott Egyesült Jobboldal Szövetség megalakításáról szóló megállapodást. Cătălin Drulă USR-elnök vasárnap közölte, hogy a BEC elutasította a szövetség létrehozását, mégpedig a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőjének javaslatára.

Az ellenzéki politikus „politikai agressziónak” nevezte a döntést, amely mögött szerint Klaus Iohannis államfő, valamint a PSD és PNL alkotta koalíció társelnökei, Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă áll. 

Drulă előrebocsátotta, hogy megtámadják a határozatot a bukaresti legfelsőbb bíróságon. „Ez csak egy szánalmas és kétségbeesett kísérlet annak megakadályozására, hogy az Egységes Jobboldal Szövetség égisze alatt vegyünk részt a választásokon. Iohannis bábjai mindent elkövetnek, hogy akadályokat gördítsenek szereplésünk elé, hiszen tudják, hogy közeledik számukra a politikai vég. Mindez hatalmas gyávaság részükről, ugyanakkor románok százezrei akaratának, a demokráciának a lábbal tiprása” – vélekedett az USR elnöke. Drulă hangsúlyozta, hogy a BEC kifogásaival ellentétben Eugen Tomac a PMP törvényes elnöke, és a párt 2022-es kongresszusának döntését a bukaresti törvényszék is érvényesítette. Az USR egyébként előző nap azzal vádolta a román kormánypártok képviselőit, hogy „első visszaélésükkel” jogalap nélkül elutasították a PMP képviseletét a Központi Választási Irodában. „Az Egységes Jobboldal Szövetség határozottan követeli a romániai demokrácia és a politikai pluralizmus védelmét a választói érdekek jó képviselete érdekében” – szögezte le állásfoglalásában az USR. A Ludovic Orban volt kormányfő vezette Jobboldal Ereje is közleményben tiltakozott amiatt, hogy a PMP-nek nem lehet képviselője a Központi Választási Irodában. Az Egyesült Jobboldal Szövetség kampányszlogenje a június 9-i választásokra a következő: „Ne hagyd, hogy ellopják a jövődet. Válaszd a modern Romániát!”. A legutóbbi közvélemény-kutatások 13-15 százalékon mérték az ellenzéki pártszövetség támogatottságát. 

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek